RUCH CHORZÓW---ZAGŁĘBIE SOSNOWIEC

Forum sympatyków KS Ruch Chorzów
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Siwy82
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#301 Post autor: Siwy82 » 24 maja 2005, o 20:16

Obrazek
Tako moja wirtualno fana :lol:

i sory ze rozmywom temat ło szpilu :wink:
"Bronić Śląskiej ziemi gotów każdy z nas"
[img]http://www.xif.pl/podpis/podpisy/grzyb.jpg[/img]

Pavlique
Kontakt:

#302 Post autor: Pavlique » 24 maja 2005, o 21:53

Łysy napisoł:
Dumni z konstytucji 3 Maja ,dumni z Wiosny Ludów,dumni z Habsburgów ,którzy zasiadali na polskich tronach i zrobili dla tego kraju dużo dobrego. Dlaczego w Żywcu nie mówią "wynoś się" potomkowi Habsburgów(księżna) ,która wróciła na swoje?Kim są Polacy

teroski tak łodymie, mie sie fest piyknie czyto Twoi teksty, z bardzo wieloma sie zgadzom, poradza zrozumieć nawet to że w gorolowicach (Gliwicach) cza godać po polskiymu itd itp ale troszkaś sie po mojymi zafechtowoł w poru rzecach;
W polsce nigdy niy rzondziyli habsgurgi (a szkoda), Żywiec boł wtedy cesarstwym Austro-Wyngierskim, wiosna ludów i konstytucja czecigo maja to dzieło masonów i rusoffilów - nomen omen dzisioj zaś ta opcjo rwie sie do koryta władzy (a łona niy nawidzi Ślonska);
mie jest glanc jedno jaki fany wiszom na płocie na Ruchu byle niy czerwone z jakimiś pierdolonymi komuchami pokroju cze gewary i innych pomiotów komunistycznych;
ale myslołbych coby piyknie boło jakby na płocie wisiały ślonskie fany niybiesko - złote z herbym złotym orłym na niybieskim tle i tela;
i jeszcze jedno u mie w robocie jes frelka z altrajchu fajno dziołcha i można śniom połosprawiać ło beleczym; na jesiyni byli my razym na altrajchu na szpilu i fest sie śmioła że to łoni wygrali aniy my - siedzieli my miyndzy tymi co to te sektorówki robiyli ale jak Ćwielong szczeloł w lata tożech az ryknoł i podskloczył a wszyscy na łokoło na mie z byka filowali; teroski Na cichyj żech niy boł alech ji godoł że grajom i dzisioj pedziłch ji wynik fest sie cieszoła ale umówiyli my sie na bezrok że ześ razym pojadymy na szpil i to abo na Cicho abo na altrajch i powiym Wom taki coś mi pasi
i co s tego że łona gorolica ze krwi i kości a jo ślonzok ale pogodac poradzymy ze sobom i i na pifko isc i sie pośmioć ze sia;
po mojymu to je richtig łoberszlyzjen;
Jakby co jobych tyz sam mog czysto po polskiymu godać; i jeszcze do Jury, a cobyś pedzioł jakbt ftoś mioł 75 we słownyj a 115 w bezsłownyj - jeźli wiysz ło czym prawia
pozdro dla ślonzoków [/code]
I'm a man who walks alone

Pavlique
Kontakt:

#303 Post autor: Pavlique » 24 maja 2005, o 22:49

Co do wypicio pifka richtig mosz recht cza sie zgodac i to jak nojpryndzyj;
co do Habsburgów to niystety po linii babskij to była yno ftoros tam woda po praniu... liczyła sie chopsko linnia, a tukej Poloki zawdy mieli kontra do kożdego kandydata Habsburgów; na kożdyj elekcji kandydat ftory wygroł niczym wielkim sie niy wyróżnioł oprócz tego, że niy boł habsburgiym, tak sie mi zdo że kejby zamojski pod byczynom niy wygroł wtedy z wojskami habsbyrskimi to fto wiy jak by to wyglondało, a tak mieli Poloki różnych gwiazdorów na tronie a wiela fttoryś ś niych mioł wiyncyj słowiańskij krwi tym gupszy boł na tym królewskim stołku;
Pozdr to kiedy na biyra :?: :wink:
I'm a man who walks alone

Awatar użytkownika
19r20
Kontakt:

#304 Post autor: 19r20 » 25 maja 2005, o 08:53

Siwy to fajny pomysł!
GKS Katowice to klub, który był jednym z najaktywniejszych w procederze korupcyjnym - http://pilkarskamafia.blogspot.com

bolo23

#305 Post autor: bolo23 » 26 maja 2005, o 02:45

ktos tu napisol ze temat o spielu sie skonczyl a zas rozpoczal ten nudny... Co jest nudne??? jakby nasze poczuscie swojej tozsamosci bylo nudne toby nikt o tym nie pisol!!!! zauwazcie, z temat jest zawsze walkowany - powraca tak co pare miesiecy, przewaznie przy takich meczach, tez przy fanie Oberschlesien etc. ale to nie wazne.
Zawsze jest kontrowersyjny i sie tego nie uniknie, bo niektórzy ludzie nie moga do siebie dopuscic faktu, ze ktos kto obok nich mieszko, kto obok na sitzu na spielu siedzi nie jest polokiem ino slonzokiem... ino czemu tak jest??? jo sie probowol tego genezy doszukiwac na wielu plaszczyznach. moja tozsamosc uksztaltowala sie kajs tak na przestrzeni 4-5 ostatnich lot. i to skuli tego ze jo musiol dojrzec do tego kim jo jest. nikt mie w doma nie godol zes jest polok abo slonzok abo niemiec - to wplywu na mie nie mialo. osprawialo sie glownie po polsku i chyba raczej w tym duchu wychowywano, slaski byl tyz obecny, ale ubolewom ze zbyt rzadko (pieron wie - pewnie sie bali, ze jak ino po slonsku byda osprawiol to roboty nie snojda i byda miol ciynzko ogolnie). w podstawowce to wsrod nos raczyj slonski przewazol, za to liceum juz totalnie propolskie (nawet w statucie bylo cos o propagowaniu polskosci), ale bardzo liberalne (fto slowaka zno to wie) - i musza przyznac ze na tym etapie swojego rozwoju zaczon zech sie zastanawiac sie kim jo jest... w klasie na palcach mozna bylo nos policzyc fto po slonsku osprawiol (nawet na poczatku niekerzy wyrzuty robieli...). I to ksztaltowanie mojej swiadomosci trwalo dosc dugo - skoro jo mieszkom w polsce to jo polok powinien byc, ale cos mie nie gralo w tym, bo jo przeca inny byl od reszty. zdawalo mi sie zaroz na poczatku ze cos takiego jak narod slonki to absurd, ale to skuli tego, ze jak teroz na to patrzza, to przez lata mi to tukli w szkole, a moze i w doma po trochu tyz, zes jest polok (nie wprost, ale w tej kulturze wychowywali) i jako nastolatek tak myslolch, bo nie miolch innego wyjscia. jednak czlowiek to istota rozumno - obserwuje otaczajacy go swiat, edukuje sie, poznaje zycie, doswiadczo wielu rzeczy - i staro sie znalezc swoje miejsce na ziemi i swojo tozsamosc. i tak czlowiek zaczon szukac przyczyn czemu ta slonskosc to absurd - i jakoś nie umiolch tego se wytumaczyc, a analizujac wszystko zaczon zech dochodzic do wniosku, ze jo wlasnie ta slonskosc wspoltworza... i tak pod koniec liceum jasno okreslolch swojom tozsamosc. Jestem Slonzakiem - i som zauwazom ze nie uzywom slowa wygralismy kiedy Poloki w fusbal grajom, ino godom ze "oni" wygrali. i wydaje mi sie to dosc dziwne, ale tak sie uksztaltowalem. A teraz co ze mna??? - siedza wiekszosc czasu w krakowie, na studia tam wyjecholch niestety opuszczajac ukochany slonsk, ale na kozdym kroku podkreslom tam ta swojom slonskosc. dzialom dla dobra tego co uwazom za swojom ojczyzne - mimo ze na emigracji sie znajduja i czasu nawet na siebienie mom, to starom sie cos dla slonska zrobic - i tak w mlodziezy gornoslaskiej cos tam robia (we wrzesniu uslyszycie zapewne o nos), a w kraku starom sie zmieniac wizerunek slonska i mie sie to mysla udaje.

To tak napisolch coby niekere zrozumieli ze mozna byc Slonzakiem i tylko Slonzakiem. I nie zmieni tego faktu w moim przypadku to ze w polsce mieszkom, a o niemiecki paszport sie starom. Zrozumcie ze to jest wlasnie charakter tej ziemi, ktora sprawia, ze ludzie ja kochaja niezaleznie kim sa, skad pochodza. Jak to wszystko powstalo, kaj teroz zyjemy - wlasnie w sposob taki, ze naplywala tutaj ludnosc wszelkiej masci europejskiej - nie ino niemcy, Poloki czy czesi. I to wlasnie tutaj wytworzyla sie ta specyficzna sytacja etniczna, jaka duza czesc z nas odczuwa i ktora ogromnie ceni.
a do nos wszystkich mom tako uwaga, ze slonskosc sie wytworzyla wlasnie z mieszanki kulturowej i nie nalezy sie az tak alienowac. jezeli ktos na slonsk przybywo nie uwazejmy go za obcego, bo jezeli wyrazi on odrobine zrozumienia dla nas to charakter tej ziemi sprawi, ze tez stanie sie on slonzakiem (mentalnie, bo nie chodzi nam chyba o totalna segregacje my - oni, podzial na aryjczykow etc co jak wiemy jest glupota i prowadzi do zguby). pamietajmy, ze nasi przodkowie tez kiedys tutaj przybyli (przypominom ze 250 lat temu to tukej niedzwiedzie po lasach biegaly jak jo to okreslom...)

a pytanie do krytykujacych wywieszanie "slonkich" a takze niemieckich flag - co w tym jest zlego ze takowe sa wywieszone?? czy to jest jakis nietakt?? cos nieprzyzwoitego?? nie wiem - zla konfiguracja kolorów?? ja tego nie rozumie - moze dlatego ze wlasnie jestem slonzakiem, ktory otwarty jest na wszystkich i nie wyraza ksenofobii w stosunku do nikogo, i ktorego cos takiego nie drazni.

gerhat
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#306 Post autor: gerhat » 26 maja 2005, o 11:11

bolo 23 to żeby nie było nudno:

fajny tekst napisaałeś tylko, że obok fany Deutschland wisiała fana White Power. I tego się nie do już podpiąć pod te piękne słowa które napisałeś, bo nie uwierza że ona kształtuje osobowość ślązaka tylko jebanego faszysty

Awatar użytkownika
Patton
Kontakt:

#307 Post autor: Patton » 26 maja 2005, o 12:04

gerhat - skoncz pi***olic!! Bo flaga white power wisi w tym samym miejscu od niepamietnego czasu!!! A twoje glupie domysly zachowaj dla siebie!!! :twisted:
Słowem, jesteśmy skazani na przeciętność...

internal

#308 Post autor: internal » 26 maja 2005, o 16:39

Sorry ze sie wtracam w nieswoje sprawy ale jestem po prostu ciekawy czy ktos kiedys pomyslal o zastapieniu fany 'Oberschlesien' fana w jezyku Slazakow? Wielu z was pisze na forum po slasku a taka fana (i wszystkie inne fany po slasku) pokazywala by ze faktycznie chorzowscy to przede wszystkim Slazacy... to nie prowokacja Panowie po prostu pytanie?

Bolo23
Fajny tekst. Ale otwartosc i tolerancja nie idzie w parze z twierdzeniem ze "...w altreichu wszyscy nas nienawidza". Bo po pierwsze to nie prawda a po drugie glupich ksenofobow nie sieja, sami sie rodza po obu stronach Brynicy.

Niezaleznie od wszystkiego powodzenia w kolejnych meczach! Jak powiedzial po meczu jeden z graczy Zagłebia Sosnowiec. "...Ruch to firma" a tylko takie mecze sprawiaja ze liga jest ciekawa.

gerhat
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#309 Post autor: gerhat » 26 maja 2005, o 18:20

Patton pisze:gerhat - skoncz pi***olic!! Bo flaga white power wisi w tym samym miejscu od niepamietnego czasu!!! A twoje glupie domysly zachowaj dla siebie!!! :twisted:
z historycznego punktu widzenia to Ty pi***olisz aż miło
jak my robili majstra a to nie taka znów niepamiętna historia, przynajmniej dla mnie to o takiej fanie nikomu sie nawet nie śniło, a do tych pięknych wywodów nt. śląskości min. Twoich ta fana mo się tak jak żelazo do hevy metalu.
Dla mnie gówno (czytaj rasizm) jest gównem i nie udaja że to brązowy marcepan.

Awatar użytkownika
vinc84
Kontakt:

#310 Post autor: vinc84 » 26 maja 2005, o 18:32

mysle ze ta fana co siwy wkleil jest odzwierciedleniem naszych nastrojow.
a co niektorym zamknela by mordy(chociaz to nie jest najwazniejsze)
GŮRNY ŚLŮNSK

bolo23

#311 Post autor: bolo23 » 26 maja 2005, o 18:44

gerhat:
ta whiite power az tak obok nie wisiala. i o niej nigdzie nie pisalem - czy w jakikolwiek sposob swiadczy ona o slaskiej tozsamosci -NIE i nie nalezy jej absolutnie z tym utozsamiac. to ze tam wisi to juz nie moja wina, wplywu na to nie mam - mnie tez sie ona nie podoba, bo to juz jest element pewnej chorej ideologii i wiemy wszyscy jakiej.

Awatar użytkownika
Patton
Kontakt:

#312 Post autor: Patton » 26 maja 2005, o 19:15

taaa historyk sie znalazl 8) Jak tak Ci wszystko przeszkadza, to zrob z tym porzadek. Pisac na forum to kazdy potrafi. Jak na Ruch w latach swietnosci wisialy flagi niemieckie i inne, to tez tak reagowales? Pisales do goscia niedzielnego?? Ciekawe jak Ty bronisz i manifestujesz swoja slaskosc... PozdRo. EOT
Słowem, jesteśmy skazani na przeciętność...

gerhat
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#313 Post autor: gerhat » 27 maja 2005, o 08:54

Patton co ty dupczysz o falgach niemieckich. Czy one mnie przeszkadzają? Kto Ci to pedzioł?
Jo pisza o czym innym a Ty ja zwykle nie rozumiesz.
Moj tekst to pochwała tego co napisoł bolo23 (a jego wywód chyba Ci pasuje) i zwrócrenie uwagi że nie można z jednej strony mówić jacy to my piękni, wspaniali, przywiązani do swej ziemii, do swej małej ojczyzny a z drugiej popieramy rasizm będący dzisiejszym odpowiednikiem faszyzmu. Cza umieć powiedzieć A i B.

A co do fany, jo jej ściągać nie będa tak jak Ty nie bedziesz ściągać fan z żylety. A przynajmniej jo z Ciebie nie drwia że tego nie zrobiłeś.

Taaa historyk się znalazł 8) , twoje niepamiętne czasy i moje niepamiętne czasy różniom się zasadniczo, albowiem ta szmata to krótki wycinek historii tego klubu, ale być może dla ciebie jedyny, o to nie mom pretensji, tylko nie każ mi aby był jedyny dla mnie.
Zamiast nalatywać na mnie spróbuj przekonać gawiedź do "pieknych ideii rasistowskich", a jak Ci to się uda jeszcze połączyć ze śląskością to będziesz mistrzem świata.

Nara

Awatar użytkownika
Scypion
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"

#314 Post autor: Scypion » 27 maja 2005, o 15:01

"Jak na Ruch w latach swietnosci wisialy flagi niemieckie i inne, to tez tak reagowales?" kiedy w 1939? ;)

Awatar użytkownika
Adrian.G
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#315 Post autor: Adrian.G » 27 maja 2005, o 15:43

1988-1989-1990 to ostatnie lata świetności Ruchu i okres wieszania fan niemieckich (znom nawet jednego który regularnie je wieszoł) :wink:

ODPOWIEDZ