Piast-RUCH

Forum sympatyków KS Ruch Chorzów
ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
Doboszek

#91 Post autor: Doboszek » 21 mar 2004, o 17:33

Troszeczke pozno to pisze ale znalazlem Calkiem ciekawa aktualnosc na oficjalnej piasta
Wśród widowni znajdzie się grupa 500 fanów chorzowskiego Ruchu. Co prawda z Cichej napłynęło zamówienie na 1000 biletów (!), ale zgodnie z obowiązującymi przepisami, na stadionie powinno pojawić się ich najwyżej około... dwustu. - Mecze piłkarskie są dla ludzi - mówi Józef Drabicki, dyrektor gliwickiego klubu. - Doszło do niecodziennego wydarzenia. To nasi kibice w imieniu fanów Ruchu wystąpili o przyznanie chorzowianom większej liczby biletów. Takiej prośbie nie mogliśmy odmówić, tym bardziej, że obie strony gwarantują sportowy doping. Zresztą nie wyobrażamy sobie, by tego dnia było inaczej. W końcu to pierwszy nasz mecz w Gliwicach od czasu tragicznej śmierci Tomka Szei. Będzie oczywiście minuta ciszy, a fani przygotowują duży transparent z jego podobizną. Tomek był w swojej karierze związany również z Chorzowem, grał tam przecież w rozgrywkach halowych. Taki mecz musi mieć godną oprawę i jestem przekonany, że tak będzie - dodaje dyrektor Piasta.

nio to sie chlopaki przeliczyli :lol: :roll:

NP07
Kontakt:

#92 Post autor: NP07 » 21 mar 2004, o 18:00

Tu jak ktoś chce można ściągnąć filmik z Tvp http://ww2.tvp.pl/tvppl/video/2004/03/20/13799/film.asf

Tomasz_W

#93 Post autor: Tomasz_W » 21 mar 2004, o 22:23

nie czytalem forum od piatku - na GW jest spoko artykul Pawla Czado :

http://miasta.gazeta.pl/katowice/1,35024,1980192.html

Paweł Czado: Déja vu

Paweł Czado 21-03-2004, ostatnia aktualizacja 21-03-2004 21:12

czytaj dalej »
r e k l a m a

Kiedy oglądałem godne pożałowania sceny podczas sobotniego meczu Piasta z Ruchem w Gliwicach, miałem wrażenie, że ja już to wszystko kiedyś widziałem. Szybko przypomniałem sobie kiedy. Pamiętacie mecz Górnika z Ruchem w Zabrzu w maju 2000 roku? Wtedy też doszło najpierw do wielkich awantur na trybunach, a w efekcie do nieudolnej - niestety - interwencji policji.

Zarówno wtedy w Zabrzu, jak i teraz w Gliwicach funkcjonariusze systematycznie pałowali i polewali wodą kogo popadnie. I w Zabrzu, i w Gliwicach bez powodu oberwali widzowie, którzy chcieli opuścić sektor w momencie, kiedy zaczęły się awantury. Dobrze pamiętam telefon do naszej redakcji po meczu w Zabrzu. Jeden z Czytelników, który przyszedł na mecz z ośmioletnim synem, chciał dowiedzieć się, kto kieruje chaotyczną akcją. Skarżył mi się, że usłyszał wtedy od policjanta: "Sp... to nie piknik". W Gliwicach byłem świadkiem przejmującej sceny. Do budynku klubowego wbiegł ojciec, drżącymi rękami podtrzymując syna. Pobladły chłopak trzymał się za głowę. - Co ta policja wyprawia?! Pobili mi dziecko! Jeden nagle bez powodu podbiegł do mojego syna i zaczął go walić pałą w głowę! Tak zachowują bandyci, a nie policjanci! - krzyczał. Chłopcem szybko zajęli się klubowi lekarze Piasta, na szczęście nic mu się nie stało.

Podkreślam: użycie polewaczki, pał i broni gładkolufowej było w Gliwicach jak najbardziej uzasadnione, bo bandytów z szalikami na trybunach nie brakowało. Jednak po raz kolejny potwierdziła się smutna prawda - kiedy dochodzi do awantur, policjanci uważają za wrogów wszystkich, którzy znajdują się na trybunach. Kiedy doszło do starć w Gliwicach (dlaczego nie było kordonu oddzielającego szalikowców zwaśnionych klubów?), na bieżnię stadionu wjechała polewaczka i zamiast zlać wodą chuliganów, zaczęła bez powodu sikać na sektor zajmowany przez kibiców Ruchu.

Za to w drugiej połowie polewaczka zmiotła wszystkich z sektorów zajmowanych przez kibiców Piasta. I znów zdumiewająca scena: chuligani i normalni kibice pospiesznie uciekają. Na całym sektorze zostaje tylko dwóch zdeterminowanych widzów. Większa postać próbuje odpychać rękami zwały wody, ale nic to nie daje. Mniejsza tylko się kuli. Większa z rozpaczą wygraża funkcjonariuszom siedzącym w polewaczce. Wreszcie obie postaci, zgięte wpół, uciekają za koronę stadionu...

Zwolennicy zdecydowanej postawy policji przy zwalczaniu chuligaństwa podczas meczów twierdzą, że gdzie drwa rąbią, tam wióry lecą. Ja mam inne zdanie, bo wiem, jak to jest być wiórem. Kilka lat temu znienacka oberwałem na ulicy pałką, bo policjanci myśleli, że jestem jednym z eskortowanych przez nich szalikowców. Usłyszałem szyderczy śmiech i krótkie: "Szybciej, k... dołącz do grupy". Sina pręga na plecach przeraziła rodzinę, więc poszedłem złożyć skargę do komendy wojewódzkiej. Uśmiechnięta policjantka kazała mi opisać przebieg wydarzeń. Po miesiącu do domu przyszedł list z informacją, że nie udało się zidentyfikować bijącego policjanta. I radą: w przyszłości prosimy unikać tak niebezpiecznych miejsc, jak ulica niedaleko stadionu.

Dlatego policjantom podczas ich bardzo trudnej pracy zawsze życzę tego samego: panowie, tępiąc chuligaństwo, sami nie stawajcie się chuliganami!

Awatar użytkownika
radzion
Kontakt:

#94 Post autor: radzion » 21 mar 2004, o 22:24

a jo wkleja bardzo dobry teskt kiery napisol pawel czado,normalnie za to nalezy mu sie browar!!!

a jednak nic nie kwleja, tomek mnie o 1 minuta ubiegl
Ostatnio zmieniony 21 mar 2004, o 22:27 przez radzion, łącznie zmieniany 1 raz.

KK
Kontakt:

#95 Post autor: KK » 21 mar 2004, o 23:22

Dla Pawla Czado sie chyba browarek nalezy ;)

A oto nasza ekipa
Obrazek
(Andre, Volek, LYSY no i Jo)

A za sterami aparatu tym razem nasz nieoceniony szofer Zolo

Dzyn

#96 Post autor: Dzyn » 21 mar 2004, o 23:47

mi forum tyz cos nie lazi pod tym adresem, co do szpilu to juz chyba wszystko zostalo napisane

ciekawa gra Pepka, reszta nowych transferow tyz najgorzej nie wypadla, 3 pkt powinny byc do nos

zas jestech na zdjeciu :)

Awatar użytkownika
Adi-Żory
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#97 Post autor: Adi-Żory » 21 mar 2004, o 23:51

Kkubicki pisze:Dla Pawla Czado sie chyba browarek nalezy ;)

A oto nasza ekipa
Obrazek

Ach te gorole, cykory i takie tam . :P
Yno trocha byście zmokli. :P
PozdRo.

Awatar użytkownika
Adi-Żory
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#98 Post autor: Adi-Żory » 21 mar 2004, o 23:52

DzynDzyn pisze:mi forum tyz cos nie lazi pod tym adresem, co do szpilu to juz chyba wszystko zostalo napisane

ciekawa gra Pepka, reszta nowych transferow tyz najgorzej nie wypadla, 3 pkt powinny byc do nos

zas jestech na zdjeciu :)

A mnie na rzodnym zdjęciu nima. :(
PozdRo.

AndRe
Kontakt:

#99 Post autor: AndRe » 22 mar 2004, o 00:16

Kkubicki pisze:Dla Pawla Czado sie chyba browarek nalezy ;)

A oto nasza ekipa
Obrazek

Eee nieprawda Zolo wtedy dym na stadionie rozkrecal :hehe: :wink:
My name is prince and i'm funky

17.11.11 - kolejny fan Niebieskich przychodzi na swiat :-)

psycho#1
Kontakt:

#100 Post autor: psycho#1 » 22 mar 2004, o 01:11

Ciekawe jak pzpn roziwąże tą sprawe, czy bedzie walkower czy jakaś powtórka meczu tak jak z gieksą w 97 roku, czy dogranie 2 połowy tylko? Najbardziej mnie wkurwiła ta polewaczka, niema sie co dziwic potem że na mecze niechcą sie wybierać rodziny z dziecmi jak wszystkich traktują jak bydło.

Niebieska
Kontakt:

#101 Post autor: Niebieska » 22 mar 2004, o 06:30

Miałam już nie pisać w tym temacie, ale zaryzykuję, chodzi mi o artykuł - jest naprawdę obiektywny, rzeczywisty i pokazuje prawdę, o zachowaniu policji w sytuacjach zakłócania porządku na stadionach. Niestety wtedy najbardziej narażeni są prawdziwi kibice, którzy nawet nie wiedzą jak mają się w takiej sytuacji zachować, jak bronić. Policja jak i osoby postronne stawiają znak równości między wszystkimi uczestnikami meczy kibic=chuligan, nie ma innej mozliwości i wszystkich traktują jednakowo. Przytoczę dwa fragmenty rozmów na potwierdzenie:

1. Temat- P.Mosór i M.Śrutwa pomagają kibicowi okładanemu przez policjantów. Mówiłam o tym pewnej osobie, powiedziałam, że byc może osoba ta wcale nie była winna zamieszkom, na co mój rozmówca, stwierdził, że jeśli była na murawie to na pewno zasłużyła na to co ją spotkało. Nie zgodziłam się z nią. Gdybym ja była na takim meczu, powiedziałam, to w sytuacji gdyby w sektorze zaczęły się walki też uciekałabym z tego sektora i wybrałabym drogę najkrótszą i najszybszą, może też znalazłabym się na murawie, bo inna droga ucieczki byłaby zamknięta i równie dobrze to ja mogłabym tak zostać potraktowana przez policję.

2. Temat - osoby postronne i ich zdanie na temat kibiców piłkarskich. Poradnia Ado-Med, moj mąż czeka na wizytę, nagle rozmowa dwóch oczekujących na wizyte osób schodzi na tematy piłkarskie. Panie, wie pan co teraz sie dzieje na meczach, tam same chuligany chodzą, biją się, umawiają, nikt normalny teraz nie pójdzie na stadion bo się boi. Na to mój mąż nie wytrzymał i wtrącił sie do rozmowy. Nie zgadzam sie z panem, ja chodzę na mecze z żoną, na Ruch od bardzo dawna i nic sie nie dzieje, jest spokój, kiedy była jakaś ostatnia awantura na stadionie, pamięta pan, proszę mi powiedzieć, kiedy? - najpierw cisza, chwila zawahania, a potem dalej swoje. Było to krótko przed wznowieniem rozgrywek. Ja też na pewno w tej sytuacji zachowałabym się, tak jak mój mąż, do soboty, teraz nadal stanęłabym w obronie prawdziwych kibiców, jednak przykład z zadymą na stadionie byłby nie na miejscu. Podkreślam, rozmowa nie dotyczyła kibiców RUCHU, tylko OGÓLNIE sytuacji na polskich stadionach.

PS. Pewnie znów napisałam coś nie tak, na wszystkie zarzuty odpowiem, na pryw, bo nie ma sensu wywoływać kłótni na Forum, zreszta wszystkie osoby, które takie zarzuty wobec mnie miały już otrzymały odpowiedzi, nie boję się odpowiedzialności za swoje słowa, jak coś powiem na gorąco czy niesprawiedliwie potrafię przeprosić, jak uważam,że mam rację a zarzuty są niesprawiedliwe, bronię tego co mówię. Fajnie by było, gdyby inni też tak postępowali. PozdRawiam.

Awatar użytkownika
Bogdan Kalus
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#102 Post autor: Bogdan Kalus » 22 mar 2004, o 09:51

Witam wszystkich niebieskich. Nie było mnie w Gliwicach, ale wiem od świadków wydarzeń jak to wszystko wyglądało. Rozmawiałem wczoraj z pewnym facetem dość oblatanym w przepisach i jego zdaniem będzie: a) walkower 3:0 dla nas, b) kara finansowa dla Piasta, c) zamknięty "stadion" Piasta i jeszcze być może zakaz wyjazdów kiboli Piasta na inne mecze. Inna decyzja jego zdaniem nie wchodzi w grę, zwłaszcza, że i sędzia i obserwator stwierdzili jednoznacznie, że wina leży po stronie i kibiców i organizatorów meczu. Mam prośbę do Was szanowni niebiescy: już nie raz pokazaliście, że jesteście "the best", ale nie dajcie się sprowokować tym, którzy będą do nas przyjeżdżać, a także tym u których będziecie w gościach! Bądźcie dalej sobą! Co do policji gdyby mnie ktoś bezprawnie oblał wodą zwolniłbym go z roboty w dwie minuty, bo takie jest w tym kraju prawo. Jakim prawem polewaczka lała Was? Nie rozumiem. Pozdrawiam i chyba do zobaczenia w sobotę.

Awatar użytkownika
Bogdan Kalus
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#103 Post autor: Bogdan Kalus » 22 mar 2004, o 09:58

Acha, jeszcze jedno! Dzięki za wlepki, które dostałem na sparingu z HEKO Czermno. Już kilka w Warszawie przylepiłem!

KK
Kontakt:

#104 Post autor: KK » 22 mar 2004, o 10:34

http://katowice.naszemiasto.pl/sport/349609.html

Przykre jest to, że burdy spowodowali kibice w sektorze Piasta. Trzeba uczciwie powiedzieć, że fani Ruchu zachowali się poprawnie. Jestem pełen podziwu dla nich. Byli opanowani, zwarci i nikogo nie zaczepiali - powiedział dyrektor Piasta, Józef Drabicki.

Lesne dziadki dawac nam 3 pkt. Reszta mi wisi :P

Awatar użytkownika
Patton
Kontakt:

#105 Post autor: Patton » 22 mar 2004, o 11:08

8)
Słowem, jesteśmy skazani na przeciętność...

ODPOWIEDZ