Nie przywołujcie przykładów z Krakowa, bo po pierwsze ten projekt jest zjechany przez ich kibiców kompletnie (takie stadiony w Europie budowalo sie 20 lot temu), a po drugie czas budowy i oddania tych trybun dla kibiców (jedna trybuna dalej nie czynna) nadaje się do księgi Guinnessa. Koncepcja z czterema niezaleznymi trybunami jest wg mnie dobra ale ino w przypadku szybkiej realizacji. Wjezdza ciezki sprzet , 0,5 roku i dwie trybuny stoja, następne 0,5 i stoja dwie pozostale (wiem ze w tutaj , w tym kraju to jest chyba utopia), a w przyszlosci pomyslec o naroznikach. Dziobanie go po trybunie przez dziesiec lot (bo prawdopodobnie tak by to wygladalo) narazi nas na smieszność. A po zakonczeniu ten stadion bedzie sie nadawoł do kolejnej przebudowy. Jesli chodzi o koszt, to pisze 50-80mln - widząc jak galopują ceny w budownictwie, to prawdopodobnie prawdziwa kwota jest ta druga i to tylko w przypadku rozpoczęcia budowy już teraz. Za 50 mln nikt obecnie całego nowego stadionu nie postawi. Chorzów ma chyba 350mln budzetu (?), zarezerwowanie w nim tak duże kwoty na stadion jest nierealne. Jedyne rozwiązanie to chyba jakis zagraniczny inwestor - niestety zauwazcie ze jeszcze zaden w Polsce stadionu nie postawil...Pisze się o Unii Europejskiej, ale Kraków, Poznan nie dostały kasy z Unii na stadiony, Kielce (moze jakies nieduze dofinasowanie, nie pamiętam) też. Przytaczany tu często stadion KSZO (2 trybuny), były wybudowane za pieniądze Unijne tyle, że na kredyt (fakt, ze na korzystnych warunkach), ktory trzeba spłacić. Stadiony dla klubów na Śląsku mógl postawić Urząd Marszałkowski, ale woli/wołał ładować miliony w Śląski, który dalej jest mocno przestarzały. Chciołbych miec nowy piękny stadion, ale doświadczenie mówi mi że nic z tego nie bedzie...