Modernizacja stadionu

Forum sympatyków KS Ruch Chorzów
ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
tomicher
Kontakt:

#406 Post autor: tomicher » 15 cze 2007, o 13:05

kolend pisze:

Czlowieku albo nigdy nie widziales stadionu wisly albo ci sie kluby pomyslily, z tego projektu za bramkami maja miec 4 tys, na wisle jest ponad 6 tys, a co najwazniejsze ich konstrkcja jest ZELBETONOWA a co za tym idzie praktyczniejsza i duzo duzo lepsza.
Z tego co mi wiadomo, na Wiśle trybuny za bramkami mają w miae równo 5000 każda
ani jedno ani drugie : P dlatego poprawiam bo doszukalem sie dokladniejszych danych:
Na inaugurację Biała Gwiazda pokonała Panathinaikos Ateny 3:1. Trybuna ma pojemność 5690 miejsc, z których każde jest zadaszone, a dzięki głębokiej fosie (tutaj klub wolał dmuchać na zimne), boisko jest jednocześnie zabezpieczone przed wtargnięciem fanów i zapewnia doskonałą widoczność.
Obrazek
Obrazek

SLawa

#407 Post autor: SLawa » 15 cze 2007, o 13:37

Nie przywołujcie przykładów z Krakowa, bo po pierwsze ten projekt jest zjechany przez ich kibiców kompletnie (takie stadiony w Europie budowalo sie 20 lot temu), a po drugie czas budowy i oddania tych trybun dla kibiców (jedna trybuna dalej nie czynna) nadaje się do księgi Guinnessa. Koncepcja z czterema niezaleznymi trybunami jest wg mnie dobra ale ino w przypadku szybkiej realizacji. Wjezdza ciezki sprzet , 0,5 roku i dwie trybuny stoja, następne 0,5 i stoja dwie pozostale (wiem ze w tutaj , w tym kraju to jest chyba utopia), a w przyszlosci pomyslec o naroznikach. Dziobanie go po trybunie przez dziesiec lot (bo prawdopodobnie tak by to wygladalo) narazi nas na smieszność. A po zakonczeniu ten stadion bedzie sie nadawoł do kolejnej przebudowy. Jesli chodzi o koszt, to pisze 50-80mln - widząc jak galopują ceny w budownictwie, to prawdopodobnie prawdziwa kwota jest ta druga i to tylko w przypadku rozpoczęcia budowy już teraz. Za 50 mln nikt obecnie całego nowego stadionu nie postawi. Chorzów ma chyba 350mln budzetu (?), zarezerwowanie w nim tak duże kwoty na stadion jest nierealne. Jedyne rozwiązanie to chyba jakis zagraniczny inwestor - niestety zauwazcie ze jeszcze zaden w Polsce stadionu nie postawil...Pisze się o Unii Europejskiej, ale Kraków, Poznan nie dostały kasy z Unii na stadiony, Kielce (moze jakies nieduze dofinasowanie, nie pamiętam) też. Przytaczany tu często stadion KSZO (2 trybuny), były wybudowane za pieniądze Unijne tyle, że na kredyt (fakt, ze na korzystnych warunkach), ktory trzeba spłacić. Stadiony dla klubów na Śląsku mógl postawić Urząd Marszałkowski, ale woli/wołał ładować miliony w Śląski, który dalej jest mocno przestarzały. Chciołbych miec nowy piękny stadion, ale doświadczenie mówi mi że nic z tego nie bedzie...

NP07
Kontakt:

#408 Post autor: NP07 » 15 cze 2007, o 13:39

zapewnia doskonałą widoczność.
Nas chyba posadzili na innej trybunie jak tam była doskonała widocznośc !! Chyba ze chodzi o doskonała widocznośc na te płoty z przodu o boku tej trybuny :wink:

KacoR
Kontakt:

#409 Post autor: KacoR » 15 cze 2007, o 14:15

on to tylko zrobil zeby uspokoic Nas kibicow ktorzy stale na niego naciskaja
ten caly stadion i UM to jest jakies nieporozumienie... :evil: :roll:

Miszko

#410 Post autor: Miszko » 15 cze 2007, o 14:39

jak już muszą zwęzić murawa żeby jom dostosować do wymogów to mogliby przy okazji zainstalować jej ogrzewanie

Stary kibic

#411 Post autor: Stary kibic » 15 cze 2007, o 16:10

Czytajac wypowiedzi wielu osob w sprawie <projektu stadionu>dochodze do pewnego nieprzyjemnego wniosku. Kachani mamy powtorke z rozrywki. Roagala tez mial projekt. Jak bylem optymista jezeli chodzi o pobyt Ruchu w 1-szej lidze , to teraz robie sie pomalu pesymista. Nie widze w tych wszystkich dzialniach nic na plus. Jakos wychodza same minusy. Wysprzedajemy juz sprawdzonych pilkarzy, pilkarzy ktorzy sa w miare dobrzy. Trener wie na co ich stac,co moze z nich wycisnac. Teraz na nowo budowac druzyne? Przeciez rok temu ten program byl wdrazany w zepol. Budujemy z mysla na pierwza lige. Tak bylo? Teraz wszystko powoli rozwalaja, i na nowo. I znowu beda problemy z graniem zespolu. Znowu bedziemy uczestniczycz w przedluzonych sparingach. Czy nam naprawde nie nalezy sie ta pierwsza liga, nie tylko na jeden sezon. Tak samo bylo rok przed spadkiem. Ruch zalmowal czolowe pozycje w tabeli .Pozbywalismy sie dobrych graczy. A co bylo pozniej? ....

Podwyzka cen biletow. Naturalnie ze to przyciagnie wiecej kibicow. A potem beda pisac kibice innych druzyn ile na Ruch przychodzi raptem kibili.
Wybaczcie ale mnie to nic nie klapuje.

Harpo

#412 Post autor: Harpo » 15 cze 2007, o 22:26

Stary kibic pisze:
Podwyzka cen biletow.
a ja znowu swoje: w ciagu PÓŁ roku podwyzka o 100%. Zaje...fajnie. :?
Co do stadionu: w koncu jest projekt i oficjalnie sie o tym mowi, zobaczymy jak z realizacja.... Jestem optymista :) Wydaje mi sie, ze te 18 tys to w sam raz i doczekam kiedys full stadionu.

Awatar użytkownika
L-o
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#413 Post autor: L-o » 15 cze 2007, o 22:46

Nie ma projektu.

stan01
Kontakt:

#414 Post autor: stan01 » 15 cze 2007, o 22:58

A gdzie miejsce dla przyjezdnych (chyba, że coś przeoczyłem?)

Awatar użytkownika
AdiC
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#415 Post autor: AdiC » 15 cze 2007, o 23:12

Skoro mo to tela kosztować to może w koncepcji powinno się ując budowa galerii pod trybunami i oddanie placu kery zostanie inwestorowi. To miejsce mogłoby żyć przez cały tydzień, jakieś sklepy i knajpy, może Mega Store Reportera, hotel, basen, itd. wiadomo że miasto tyle nie wyłoży
AdiC
Dumni ze zwycięstw - wierni po porażce!!!

Harpo

#416 Post autor: Harpo » 16 cze 2007, o 23:27

Lelo pisze:Nie ma projektu.
Jest - w glowach :lol:
Tak na serio, to cos musi byc, skoro mowa o 4 trybunach: na 2x4000 i 2x5000 ludzi..... czy nie?
Tak patrze na tej"projekt" 3D na stronie glownej i...nie chce marudzic, ale 4 OSOBNE trybuny to jakis "ańfach" - czemu nie polaczyc rogow?
Jakos tak bardziej razem bysmy byli i o niebo lepiej to wyglada:
Obrazek

a tu calosc: http://stadiony.net/stadium.php?s=164

uRodzony na sektoRze
Kontakt:

#417 Post autor: uRodzony na sektoRze » 17 cze 2007, o 01:49

stan01 pisze:A gdzie miejsce dla przyjezdnych (chyba, że coś przeoczyłem?)
Pewnie za tą bramką co teraz, bo w tej koncepcji jest osobne wejscie na polowe trybuny, co daje 2000 miejsc dla przyjezdznych.

Obrazek

[img]http://i42.tinypic.com/x3s60w.jpg[/img]

ishateR

#418 Post autor: ishateR » 17 cze 2007, o 09:05

z tego co wiem 5% pojemnosci 18tysiecznego stadionu to 900 no ale lepij dac 2000 ...

3nt.Er
Kontakt:

#419 Post autor: 3nt.Er » 17 cze 2007, o 09:35

z tego co wiem 5% pojemnosci 18tysiecznego stadionu to 900 no ale lepij dac 2000 ...
musi zostać sektor buforowy przecież w dzisiejszych warunkach :roll:

już i tak abstrahując od tego, że to bańka mydlana :roll:
Königshütte / Oberschlesien

KacoR
Kontakt:

#420 Post autor: KacoR » 17 cze 2007, o 11:50

mnie tez jakos te narozniki przerazaja...
ten stadion to jest moje marzenie :arrow: http://stadiony.net/stadium.php?s=104 tylko zmniejszyc pojemnosc do tych 18 tys i jest pieknie :twisted:

ODPOWIEDZ