to nie gra w środku szwankuje tylko póki co oni jeszcze nie odzyskali swierzości, bo póki co nikogo nie idzie wyróżnić, a nie, ze gra w środku nie idzie, a właśnie to, że a) nie ma szybkości, bo zarówno w meczu z Polkowicami jak i przede wszystkim Groclinem, tracili nasi napatnicy w biegu do prostopadłych piłek w stosunku do obrońców przeciwników b) w meczu co musieli trocha lotać w 60min większość dychała rękawami własnie o tym świadczą. Natomiast podobnie jak Arcio pisałem po meczu z Groclinem i mam nadzieje, że tak własnie bedzie, bo taki sam ciężki początek mieli zawodnicy w zeszłym sezonie po zimowych treningach i licze na to samo teraz.
Co do samego meczu z jednej strony wydaje mi sie, że powinny byc zmiany, z drugiej nie wiem jak się prezentują w obecnej chwili gracze rezerwowi, być moze oni są jeszcze słabsi i jeszcze bardziej zajechani. Natomiast z tego co widziałem w sparingach oraz tych rezerwowych co w chodzili w dotychczasowych meczach to Nykiel w obronie, Łudziński w ataku i Domżalski w pomocy powinni zagrać od pierwszej minuty. Przy czym tak jak zaznaczam, że obecnie tylko Łudzińskiego mieliśmy szanse zobaczyć i na pewno się zaprezentował dobrze.
Co do przeciwnika, w zeszłej rundzie mieliśmy okazje zobaczyć dwa oblicza Polonii w meczu ligowym dobrze się prezentująca, walcząca, grająca z nami jak z równym i w pucharze właściwie grajaca jakby na stojąco. Mimo, że skład w obu meczach mieli bardzo zbliżony. Jak pokazały późniejsze mecze to raczje ten pierwszy mecz był przypadkiem w ich przeciętnej przez całą rundą grze. W zimie właściwie bez wielkich rewelacji na rynku transferowym odszedł Gołoś, natomiast z tych, którzy doszli miejsce w 11 pierwszym meczu wywalczyli Wędzyński, Kieszek, Broniewicz, Michalski natomiast i tak ich skład wygląda jeżeli chodzi o nazwiska dość imponujaco, ale jak dobrze wiemy to nie one grają. W sparingach Polonia prezentowała się bardzo dobrze pokonujac m.in. tak dobrze radząco sobie na początku sezonu Łomże 5-1, ale to również nie jest wielkim wykładnikiem ich możliwości. W pierwszym meczu w tej rundzie wygrali u siebie po ciężkim i stosunkowo wyrównanym meczu 1-0 Kmite występujac w składzie Kieszek, Kuzera, Udarević, Broniewicz, Michalski, Bąk (78` Moryc), Ekwueme, Wędzyński (65` Piątek) , Zasada, Kosmalski, Citko (79` Olszar). Moim zdaniem Ruch na pewno jest faworytemw tym meczu, ale jednak patrząc na ostatnią naszą dyspozycje w meczach z Polkowicami i Groclinem do łatwych ten mecz należeć nie bedzie. Wydaje się, ze nadal podobnie jak w rundzie jesiennej przeciwnicy mają zdecydowanie silniejszy atak niz obrone mimo, ze to właśnie tą drugą formacje wzmocniono najbardziej w przerwie. Ale jeżeli nasza obrona zagra bez takich błędów jakie zdarzały sie w dotychczasowych meczach to myśle, że wygrana bedzie po naszej stronie. Natomiast jakimś huraoptymistom w tym meczu nie jestem i mimo tak wielkiej różnicy w tabeli myśle, że może być wyrównany mecz, oby zakończony naszym choćby najmniejszym zwycięstwem.
Wystarczy by dobrzy ludzie nic nie robili, a zło zatriumfuje. E. Burke