Barwy Ruchu
- kibol-siem-ce
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
mi mój dziadek kiedyś godoł że momy barwy biało - niebieskie bo żech sie tyż kiedyś z nim o to wadził. Tłumaczył mi czymu akurat tak a nie na odwrót bo ponoć skądś sie to wziyło ale nie pamiętom już od czego bo chyba z 10 lot temu my sie o to wadzili. Sie go przi okazji zaś zapytom to napisza co mi pedzioł
- Goscioo
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Karlusy ty wszystkie niesnaski biorą sie z tego ze do dzisiaj nie wiadomo jakie barwy zostały nadane przy założeniu Ruchu Chorzów w 1920 ,wiadomo tylko tyle ze były to kolory Bioły i Niebieski ALE NIE WIADOMO W JAKIEJ KONFIGURACJI (niebiesko-białe czy biało-niebieskie).Niy mnie niy wiencej jednak juz od lat dwudziestych na Ruch mówiło się Niebiescy a oficjalnie barwy podawano NIEBIESKO - BIOŁE.Mój stary unkel którzy tak jak jo zbieroł rózne stare artykuły programy o Ruchu jest w posiadaniu przedwojennej krakowskiej gazety chyba
bodajze o tytule RAZ, DWA,TRZY z 1937 lub 1938 gdzie są opisane dwa kluby CRACOVIA i własnie Ruch gdzie pisze ze barwy Niebiesko - Biołe.A ze swojego doświadczenia jak zawsze łaził zech na Ruch czyli juz czyli od lat 80-tych to zawsze spiker godoł barwy nasze Niebiesko - Biołe a jak my sie szale pasiaki robili na zamówienie to tyz Niebiesko - Biołe(chodzi mi o te sam stare z lat 70 i 80 co się recznie je robiło).To jest sam mój genau ostatni post bo juz mi sie na tyn temat nie chce pisać .Pyrsk Kamraty
.
bodajze o tytule RAZ, DWA,TRZY z 1937 lub 1938 gdzie są opisane dwa kluby CRACOVIA i własnie Ruch gdzie pisze ze barwy Niebiesko - Biołe.A ze swojego doświadczenia jak zawsze łaził zech na Ruch czyli juz czyli od lat 80-tych to zawsze spiker godoł barwy nasze Niebiesko - Biołe a jak my sie szale pasiaki robili na zamówienie to tyz Niebiesko - Biołe(chodzi mi o te sam stare z lat 70 i 80 co się recznie je robiło).To jest sam mój genau ostatni post bo juz mi sie na tyn temat nie chce pisać .Pyrsk Kamraty

W ksiązce Gowarzewskiego z kolekcji klubow "Ruch Chorzow" pisze
"Jedna sprawa nie została do końca wyjaśniona - czy podczas założycielskiego zebrania ustalono klubowe barwy??. Już w latach 20 pisano o Ruchu - "Niebiescy"; choć źródło nie jest znane. Wiadomo że Ruch to kolory biały i niebieski, a więc tradycyjne barwy Górnego Śląska...[...]"
To że Ruch ma barwy Biało-Niebieskie gdzieś przeczytałem. Teraz nie jestem w stanie skojarzyć jakie to było źródło.
"Jedna sprawa nie została do końca wyjaśniona - czy podczas założycielskiego zebrania ustalono klubowe barwy??. Już w latach 20 pisano o Ruchu - "Niebiescy"; choć źródło nie jest znane. Wiadomo że Ruch to kolory biały i niebieski, a więc tradycyjne barwy Górnego Śląska...[...]"
To że Ruch ma barwy Biało-Niebieskie gdzieś przeczytałem. Teraz nie jestem w stanie skojarzyć jakie to było źródło.
BOGAS 1985 JA TYZ MOM NA KSIĄZKA FUJI O RUCHU.ALE TAM WYRAZNIE PISZE O KOLORACH TAK JAK JO GODOŁ A NIE KONFIGRACJI BO NA TO NIE MA ZADNYCH DOKUMENTÓW
PISZE WYRAZNIE KOLORY(nie pisze biało-niebieskie tylko kolory biały i niebieski widzisz różnice - BOGAS1985 NAUCZ SIE CZYTAC ZE ZROZUMIENIEM) BO TYLKO TO WIADOMO (a nie ze tako kofiguracja) DO DZIS NIE JEST WYJAŚNIONE W JAKIEJ KONFIGURACJI BO TYGO NIE MA NAPISANE W ARCHWIALNYCH DOKUMENTACH Z ROKU ZAŁOŻENIA , MÓWIĘ JUZ PO RAZ N-TY ZA JUZ W LATACH 20,30 OFICJALNIE BARWY RUCHU SIE PISAŁO NIEBIESKO - BIOŁE BO TAK BYŁO OFCJALNIE PODANE(niespotkałem jeszcze zadnego archiwalnego programu czy tez jakiegos artykułu opisujacego Ruch zeby pisało ze Ruch mo barwy biało-niebieskie).MOJA WERSJE POPRZEDNIEGO POSTU TA ENCYKLOPEDIO INO POTWIERDZA."Jedna sprawa nie została do końca wyjaśniona - czy podczas założycielskiego zebrania ustalono klubowe barwy??. Już w latach 20 pisano o Ruchu - "Niebiescy"; choć źródło nie jest znane. Wiadomo że Ruch to kolory biały i niebieski, a więc tradycyjne barwy Górnego Śląska...[...]"
- frontal
- Kontakt:
- vahanara
- Kontakt:
Kojarzy mi się taka historia, że po upadku komuny był oficjalny komunikat z Ruchu o powrocie klubu do "tradycyjnych" barw : biało-niebieskich. W ówczesnej prasie - jakoś (nie pamiętam jak) - tłumaczył to wszystko Gerard Cieślik. Myślę że warto go o to zapytać.
Każda władza deprawuje a władza absolutna deprawuje absolutnie...
- Schlesien
- Kontakt:
- 19HKS20
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt: