Barwy Ruchu

Forum sympatyków KS Ruch Chorzów
Wiadomość
Autor
True Blue

#16 Post autor: True Blue » 1 gru 2006, o 21:35

Schlesien wyłazi na to żeś jest hipokryta.Zobocz sie jak mosz barwy w awatarze :D

Awatar użytkownika
kibol-siem-ce
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#17 Post autor: kibol-siem-ce » 1 gru 2006, o 21:56

NIEBIESKO - BIAŁE i tyla :evil: od dziecka to wiem ale wy co nie wiecie chyba jesteście dziećmi :roll:
SIEMIANOWICE NAJLEPSI RUCHU KIBICE

Kicol
Kontakt:

#18 Post autor: Kicol » 1 gru 2006, o 22:24

powiem wom jedno biało niebieske i niebiesko białe to praktycznie to samo ino na odwrut:D
[img]http://img72.imageshack.us/img72/8753/3b0jz.jpg[/img]

Matuch
Kontakt:

#19 Post autor: Matuch » 1 gru 2006, o 22:30

mi mój dziadek kiedyś godoł że momy barwy biało - niebieskie bo żech sie tyż kiedyś z nim o to wadził. Tłumaczył mi czymu akurat tak a nie na odwrót bo ponoć skądś sie to wziyło ale nie pamiętom już od czego bo chyba z 10 lot temu my sie o to wadzili. Sie go przi okazji zaś zapytom to napisza co mi pedzioł

Awatar użytkownika
Goscioo
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#20 Post autor: Goscioo » 1 gru 2006, o 22:32

jedni godaja tak drudzy tak, i jedni i drudzy mysla ze maja racja i jak tu dojsc do porozumienia ....

FAROW
Kontakt:

#21 Post autor: FAROW » 2 gru 2006, o 10:00

A mie sie wydaje że nie tak downo na stronie głównyj pisało biało niebieskie barwy!! :) Ta chaja juz jest fest dugo i ciagle dołaża jakieś nowe fakty!! Jo bych proponowoł powołać specjalno do komisja do rozwikłania tego problemu!! Bo to richtich fest ważne jest!!

DJ ZYCHA

#22 Post autor: DJ ZYCHA » 2 gru 2006, o 11:00

Karlusy ty wszystkie niesnaski biorą sie z tego ze do dzisiaj nie wiadomo jakie barwy zostały nadane przy założeniu Ruchu Chorzów w 1920 ,wiadomo tylko tyle ze były to kolory Bioły i Niebieski ALE NIE WIADOMO W JAKIEJ KONFIGURACJI (niebiesko-białe czy biało-niebieskie).Niy mnie niy wiencej jednak juz od lat dwudziestych na Ruch mówiło się Niebiescy a oficjalnie barwy podawano NIEBIESKO - BIOŁE.Mój stary unkel którzy tak jak jo zbieroł rózne stare artykuły programy o Ruchu jest w posiadaniu przedwojennej krakowskiej gazety chyba
bodajze o tytule RAZ, DWA,TRZY z 1937 lub 1938 gdzie są opisane dwa kluby CRACOVIA i własnie Ruch gdzie pisze ze barwy Niebiesko - Biołe.A ze swojego doświadczenia jak zawsze łaził zech na Ruch czyli juz czyli od lat 80-tych to zawsze spiker godoł barwy nasze Niebiesko - Biołe a jak my sie szale pasiaki robili na zamówienie to tyz Niebiesko - Biołe(chodzi mi o te sam stare z lat 70 i 80 co się recznie je robiło).To jest sam mój genau ostatni post bo juz mi sie na tyn temat nie chce pisać .Pyrsk Kamraty :wink: .

bogas1985

#23 Post autor: bogas1985 » 2 gru 2006, o 12:02

W ksiązce Gowarzewskiego z kolekcji klubow "Ruch Chorzow" pisze

"Jedna sprawa nie została do końca wyjaśniona - czy podczas założycielskiego zebrania ustalono klubowe barwy??. Już w latach 20 pisano o Ruchu - "Niebiescy"; choć źródło nie jest znane. Wiadomo że Ruch to kolory biały i niebieski, a więc tradycyjne barwy Górnego Śląska...[...]"

To że Ruch ma barwy Biało-Niebieskie gdzieś przeczytałem. Teraz nie jestem w stanie skojarzyć jakie to było źródło.

steRyd

#24 Post autor: steRyd » 2 gru 2006, o 14:31

:arrow: NIE MA O CO SIE WADZIC WSZYSCY JESTESMY NIEBIESCY :D :o :) :D

DJ ZYCHA

#25 Post autor: DJ ZYCHA » 2 gru 2006, o 16:13

BOGAS 1985 JA TYZ MOM NA KSIĄZKA FUJI O RUCHU.ALE TAM WYRAZNIE PISZE O KOLORACH TAK JAK JO GODOŁ A NIE KONFIGRACJI BO NA TO NIE MA ZADNYCH DOKUMENTÓW
"Jedna sprawa nie została do końca wyjaśniona - czy podczas założycielskiego zebrania ustalono klubowe barwy??. Już w latach 20 pisano o Ruchu - "Niebiescy"; choć źródło nie jest znane. Wiadomo że Ruch to kolory biały i niebieski, a więc tradycyjne barwy Górnego Śląska...[...]"
PISZE WYRAZNIE KOLORY(nie pisze biało-niebieskie tylko kolory biały i niebieski widzisz różnice - BOGAS1985 NAUCZ SIE CZYTAC ZE ZROZUMIENIEM) BO TYLKO TO WIADOMO (a nie ze tako kofiguracja) DO DZIS NIE JEST WYJAŚNIONE W JAKIEJ KONFIGURACJI BO TYGO NIE MA NAPISANE W ARCHWIALNYCH DOKUMENTACH Z ROKU ZAŁOŻENIA , MÓWIĘ JUZ PO RAZ N-TY ZA JUZ W LATACH 20,30 OFICJALNIE BARWY RUCHU SIE PISAŁO NIEBIESKO - BIOŁE BO TAK BYŁO OFCJALNIE PODANE(niespotkałem jeszcze zadnego archiwalnego programu czy tez jakiegos artykułu opisujacego Ruch zeby pisało ze Ruch mo barwy biało-niebieskie).MOJA WERSJE POPRZEDNIEGO POSTU TA ENCYKLOPEDIO INO POTWIERDZA.

Awatar użytkownika
frontal
Kontakt:

#26 Post autor: frontal » 3 gru 2006, o 19:03

NIEBIESKO BIALE TO NASZE BARWY WSPANIALE
[img]http://i12.tinypic.com/2l91t9j.gif[/img] NASZE ZYCIE JEST NIEBIESKIE

Awatar użytkownika
vahanara
Kontakt:

#27 Post autor: vahanara » 3 gru 2006, o 19:17

Kojarzy mi się taka historia, że po upadku komuny był oficjalny komunikat z Ruchu o powrocie klubu do "tradycyjnych" barw : biało-niebieskich. W ówczesnej prasie - jakoś (nie pamiętam jak) - tłumaczył to wszystko Gerard Cieślik. Myślę że warto go o to zapytać.
Każda władza deprawuje a władza absolutna deprawuje absolutnie...

Harpo

#28 Post autor: Harpo » 3 gru 2006, o 19:47

Zas komus palma odbija z tymi barwami :/
NIEBIESKO-BIALE: tak bylo, jest i BEDZIE !!! :twisted:

A niby dlaczego jestesmy "Niebiescy" ?? To moze od razu przchrzcijmy sie na BIALYCH jak tak chcecie :x

NIEBIESKO-BIALE, TO NASZE BARWY WSPANIALE!!

#############################################

Awatar użytkownika
Schlesien
Kontakt:

#29 Post autor: Schlesien » 3 gru 2006, o 20:30

Nikomu tutej palma nie odbijo. Wlasnie w tym jest problem, ze nikt nie wie jak bylo.

Awatar użytkownika
19HKS20
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#30 Post autor: 19HKS20 » 3 gru 2006, o 21:27

NIEBIESCY - TO OD DAWNA BYLO WIEC RACZEJ NIEBIESKO BIALE TO SA NASZE BARWY WSPANIALE
JEDNO MIASTO JEDEN KLUB KATOWICE INO RUCH

ODPOWIEDZ