Akurat gdyby prezes z Fosa wyszli i oficjalnie powiedzieli, ze w tym sezonie walczymy o jak najwyższa pozycje w tabeli, ale najważniejsze jest ogarnięcie organizacyjne i okrzepniecie drużyny, a przy tym klub potrzebuje kibicow i wysokiej frekwencji. Plan na ekstraklase jest na przyszły rok to moim zdaniem wszyscy by to zrozumieli i dużo lepiej przyjęli, niż ciągły placz jak to źle i biednie czy juz kultowe VAMOS. Bo z tego sie zrobiła po prostu groteska i wygląda to co sie dzieje w klubie na conajmniej nieprofesjonalne.heli pisze: ↑2 paź 2025, o 12:55Na pewno naszym problemem jest brak długofalowej strategii. Ostatnią taką jaka była oficjalnie przedstawiona była na początku czasu odbudowy, że w perspektywie 10 lat chcemy wrócić do ekstraklasy. "Problem" się pojawił jak zrealizowaliśmy ją dużo szybciej i po niej zaczęło się lepienie i klejenie z tego co mamy. Stąd bardzo częste zmiany trenerów, ściąganie zawodników pasujących danym trenerom by za miesiąc, dwa po ich zmianie okazywało się, że nowy potrzebuje innych itd. Dlatego też pewnie tak jak ktoś podawał na Twiterze, że w zeszłym sezonie na już chcieliśmy wrócić do ekstraklasy, można powiedzieć, że trochę na kredyt. I jak to się nie udało to teraz znów mamy fazę, że każdy 10x ogląda czy daną złotówkę do klubu dać, że wiele spraw (zarówno sportowych jaki organizacyjno-marketingowych) trzeba budować od podstaw.
Więc całkiem możliwe, że stąd nie ma powiedziane jaki jest cel na ten sezon, bo wiadomo, że nikt nie będzie zadowolony jak ktoś ogłosi, że celem to tak naprawdę to wyłącznie stabilizacja sztabu i porządki kadrowe by w przyszłym sezonie mieć środki na budowę kadry już całkowicie pod WF, a nie na kolejne łaty jak to było dotychczas.
Co z tym Ruchem?
- Stasiu19R20
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
Re: Co z tym Ruchem?

Tradycja nie zginie, chwała nie przeminie, Ruch Chorzów jeszcze wróci na należne mu miejsce!!!
- Ozor
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
Właśnie tak się składa ze ten klub to jedna z niewielu cennych rzeczy które w Chorzowie jeszcze można zaproponować inwestorowi i nie przekonuje mnie ani brak stadionu ani kłopoty finansowe miasta.scaneRboy pisze: ↑2 paź 2025, o 08:44Pominowszy jakość argumentów, to jest tu paru userów, którzy odpalają się za każdym razem, gdy klub ma problemy czy to sportowe, czy finansowe.
Myślę, że przede wszystkim trzeba po raz kolejny sprowadzić na ziemie osoby marzące o wielkim inwestorze. Rozumiem, że pamięć ludzka ulega degradacji, ale najwidoczniej już się wygoiły blizny po myśleniu o "szejku co wejdzie w Ruch za dwa tygodnie".
Od razu napiszę, że osoby pracujące obecnie w klubie są dla mnie w 100% wiarygodne - niezależnie od tego ile godzin ma doba, jakie są ich możliwości fizyczne, mentalne czy intelektualne.
Zdajmy sobie sprawę wreszcie, że nie ma żadnej kolejki chętnych do zainwestowania w klub. Mało tego, nie ma żadnych inwestorów w sensie biznesowym w mieście - kolejny sklep nic nie zmienia, bo jeśli otwiera się nowy sklep, to zamyka się inny ponieważ rynek jest od dawna nasycony. Nie ma wolnych nowych przestrzeni nawet na stację benzynową.
Miasto Chorzów ma strukturalnie zablokowany rozwój.
Wydaje mi się, że zarówno dla miasta jak i dla klubu powinna zostać opracowania, przedyskutowana z mieszkańcami wieloletnia strategia. Kadencja Michałka za jakiś czas się skończy, przeminie Siemian, przeminiemy my i co zostawimy po sobie: zburzoną Cichą, walącą się estakadę, kamienice opłakanym stanie i klub z kolejnymi długami? NIKT ZA NAS NIC NIE ZROBI!
ps. nie wiem czy wiecie, ale Carrefour zwija się z Polski, podobno (nie potwierdzone) większość ich sklepów przejmie Biedronka.
Jesteśmy już właściwie jedynym tanim i wartościowym klubem w tym kraju do wykupu z takim zapleczem kibicowskim i medialnym.
-
- Kontakt:
Zadaj sobie pytanie - dlaczego przez tak długi czas, nikt się nie objawił z zapleczem finansowym. Nawet taki Vanna Ly też nie przyjechał na białym koniu. Kto się boi przejąć Ruch. Długów mało, stadion i klub Legenda. Dlaczego wszyscy omijają go szerokim łukiem. Jaka jest przyczyna.Ozor pisze: ↑2 paź 2025, o 16:43Właśnie tak się składa ze ten klub to jedna z niewielu cennych rzeczy które w Chorzowie jeszcze można zaproponować inwestorowi i nie przekonuje mnie ani brak stadionu ani kłopoty finansowe miasta.scaneRboy pisze: ↑2 paź 2025, o 08:44Pominowszy jakość argumentów, to jest tu paru userów, którzy odpalają się za każdym razem, gdy klub ma problemy czy to sportowe, czy finansowe.
Myślę, że przede wszystkim trzeba po raz kolejny sprowadzić na ziemie osoby marzące o wielkim inwestorze. Rozumiem, że pamięć ludzka ulega degradacji, ale najwidoczniej już się wygoiły blizny po myśleniu o "szejku co wejdzie w Ruch za dwa tygodnie".
Od razu napiszę, że osoby pracujące obecnie w klubie są dla mnie w 100% wiarygodne - niezależnie od tego ile godzin ma doba, jakie są ich możliwości fizyczne, mentalne czy intelektualne.
Zdajmy sobie sprawę wreszcie, że nie ma żadnej kolejki chętnych do zainwestowania w klub. Mało tego, nie ma żadnych inwestorów w sensie biznesowym w mieście - kolejny sklep nic nie zmienia, bo jeśli otwiera się nowy sklep, to zamyka się inny ponieważ rynek jest od dawna nasycony. Nie ma wolnych nowych przestrzeni nawet na stację benzynową.
Miasto Chorzów ma strukturalnie zablokowany rozwój.
Wydaje mi się, że zarówno dla miasta jak i dla klubu powinna zostać opracowania, przedyskutowana z mieszkańcami wieloletnia strategia. Kadencja Michałka za jakiś czas się skończy, przeminie Siemian, przeminiemy my i co zostawimy po sobie: zburzoną Cichą, walącą się estakadę, kamienice opłakanym stanie i klub z kolejnymi długami? NIKT ZA NAS NIC NIE ZROBI!
ps. nie wiem czy wiecie, ale Carrefour zwija się z Polski, podobno (nie potwierdzone) większość ich sklepów przejmie Biedronka.
Jesteśmy już właściwie jedynym tanim i wartościowym klubem w tym kraju do wykupu z takim zapleczem kibicowskim i medialnym.
- Ozor
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
A no taka ze najpierw ktoś musi chciec sprzedać.
-
- Kontakt:
Było kiedyś powiedziane ze Ruch nie jest na sprzedaż? Taki potencjalny nabywca jak by się pojawił, byłoby wiadomo ze jest. Ja nawet nie słyszałem czy ktoś nawet zapytał, czy był na rozmowie. To tak jakby Ruch nie istniał.
-
- Kontakt:
a może nie ma powodu i najwyraźniej nikogo nie interesujemy. tylko sami żyjemy w bańce historycznej wielkości tego klubu.
- Ozor
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
było powiedziane ze jest ? , a kogo maja pytać ? czy ktoś wyszedłł z ofertą i porzez media zakomunikował ze klub jest do kupienia? .Nic takiego się nie dzieje.
Jak chcesz kupić powiedzmy starą kamienicę to nie lecisz najpierw do pierwszego lepszego właściciela tylko przeglądasz ogłoszenia i dopiero wtedy kontaktujesz się z sprzedającym a nie idziesz ulicą i szukasz właściciela nie wiedząc że chce sprzedac.
Najpierw taka informacja musi trafić do mediów informacyjnie albo jako oferta sprzedającego
-
- Kontakt:
Panowie, ale wy cały czas zapominacie że Ruch to jest spółka na giełdzie? Od kogo potencjalny właściciel ma ten Ruch kupić?
Przypominam że żeby ściągnąć spółkę z giełdy trzeba mieć 95% akcjii.
Przypominam że żeby ściągnąć spółkę z giełdy trzeba mieć 95% akcjii.
-
- Kontakt:
No tak, to nie przeszkadza, żeby podczas chwilowego oczekiwania na inwestora podnosić wartość aktywów.
Aktywa... kolejny temat.
"Jak Ruch będzie wygrywał, to więcej do szczęścia mi nie trzeba" - Gerard Cieślik w ostatnim wywiadzie.
-
- Kontakt:
Piszecie piszecie, a co nos tu garstka na tym forum może? Jeden drugiego obrazi , ten i ten mo lepszy pomysł...no niestety większość akceptuje jest jak jest... Ktoś musi wyjść przed szereg i tupnac nogą że na taki stan rzeczy się nie zgadzamy... Gramy w tym sezonie nawet nie wiemy o co gramy... Ja takim kozakiem nie jestem nie mom milionów na koncie... Marazm i wieczne sluchanie że my są biedni, dużo ludzi to akceptuje, robią wow jak coś zrobimy ekstra... By się nie okazało że nasz prezydent Chorzowa da mniej niż kotala
-
- Kontakt:
W tym sezonie gramy o bezpieczny ligowy byt i przetrwanie,a co będzie w przyszłym sezonie czas pokaże
- Mikoruch
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
Tym głosem miał/ma być WR ?
- Slawko
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
Dokladnie to.tynbydziedobry pisze: ↑2 paź 2025, o 17:24a może nie ma powodu i najwyraźniej nikogo nie interesujemy. tylko sami żyjemy w bańce historycznej wielkości tego klubu.
Wielki Ruch to byl do konca lat 70'... 50lat temu...
Pozniej to juz pojedyncze wyskoki, jeden majster, jeden puchar, ale napewno bez wielkosci.
A jesli chodzi o teoretycznego inwestora, to dla takiego spoza Polski jestesmy calkowicie anonimowym klubem.
Za to inwestor z Polski ma do wyboru wiele lepszych opcji niz klub bez stadionu za to z dlugami. A mocna spolecznosc kibicowska, ktora moze stawiac opor roznym pomysłom moze byc potencjalnym ciezarem a nie atutem.
Peron finansowy juz tak Ruchowi odjechal, ze na najblizsze lata to raczej trzeba sie przygotowac, ze bedziemy blizej 2ligi niz ekstraklasy.
Czy ta 1 trybuna, ktora Michalek chce wybudowac cos zmieni? Watpie.
"Popularność Ruchu na Śląsku nie zna granic" - Przegląd Sportowy, 1934r.
- Pawel
- Kontakt:
Polska ekstraklapa właśnie wskoczyła na 11 miejsce w rankingu UEFA i zaczyna robić się modna. Średnie frekwencje stadionowe szybko rosną, pieniądze również. Wszystko zmierza w dobrą stronę. Oglądanie polskiej piłki klubowej przestało być obciachem. Kwestią czasu jest zainteresowanie zagranicznych inwestorów i reklamodawców polskimi klubami.
Ruch jako duża marka z kibicami (rekord frekwencji w zeszłym sezonie) ma dużą szansę zwrócić czyjąś uwagę w niedalekiej przyszłości. Stosunek jakości do ceny jest u nas wysoki, ponadto mamy też opinię klubu, który nie przepala kasy- praktycznie od zawsze (może poza sezonem z Guciem) zajmujemy wyższe miejsce w lidze, niż na liście wysokości budżetów. Ja bym brał, będąc inwestorem zagranicznym. Brak stadionu nie robi wielkiej różnicy, przecież praktycznie wszyscy (może poza Niecieczą) grają na stadionach należących do samorządu lokalnego, jakim też jest Śląski.
Ruch jako duża marka z kibicami (rekord frekwencji w zeszłym sezonie) ma dużą szansę zwrócić czyjąś uwagę w niedalekiej przyszłości. Stosunek jakości do ceny jest u nas wysoki, ponadto mamy też opinię klubu, który nie przepala kasy- praktycznie od zawsze (może poza sezonem z Guciem) zajmujemy wyższe miejsce w lidze, niż na liście wysokości budżetów. Ja bym brał, będąc inwestorem zagranicznym. Brak stadionu nie robi wielkiej różnicy, przecież praktycznie wszyscy (może poza Niecieczą) grają na stadionach należących do samorządu lokalnego, jakim też jest Śląski.
Ostatnio zmieniony 3 paź 2025, o 15:03 przez Pawel, łącznie zmieniany 1 raz.
- Ozor
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
wymień mi te lepsze opcje zakupu klubu w Polsce bo ja nie widzę, widzę tylko o wiele droższe opcje patrząc na to co należy włożyć i co można zyskać biorąc pod uwagę wejście w piłkarski biznes.
Odnośnie stadionu mamy tu swego rodzaju przekłamanie bo nie wiem kto ma w tym kraju swój stadion - nie miejski czy wojewódzki ale swój.
Odnośnie stadionu mamy tu swego rodzaju przekłamanie bo nie wiem kto ma w tym kraju swój stadion - nie miejski czy wojewódzki ale swój.