Modernizacja stadionu

Forum sympatyków KS Ruch Chorzów
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Radvan138
Kontakt:

Re: Modernizacja stadionu

#23161 Post autor: Radvan138 » 15 mar 2025, o 14:55

Historie sie pisze, a nie nia zyje

Awatar użytkownika
Ozor
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#23162 Post autor: Ozor » 15 mar 2025, o 15:07

Wiesz ile musi lat upłynąć by taką zbudować , ktoś tu dał przykład Wieczystej - ilu z was by chciało być kibicami klubu z miejsca które nigdy na dłużej nie zagości na mapie kraju ? , ile takich komet było ? Co po nich zostało? , nikt nie zainwestuje w klub bez bazy kibicowskiej w dłuższej perspektywie .Ruch będzie jeszcze pisał piękne karty wcześniej czy później i napewno nie będzie gwiazda jednego sezonu. Do tego potrzeba nowych właścicieli i w tym mogą pomóc władze miasta bo Bik i Kurczyk pułapu przeciętności napewno nie przebiją .

Awatar użytkownika
HullCityFC
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#23163 Post autor: HullCityFC » 15 mar 2025, o 15:18

gerhat pisze:
15 mar 2025, o 14:30
HullCityFC pisze:
15 mar 2025, o 11:38
Dokladnie tak. W ch*** juz mam ta nasze historie. Wspominanie naszych tytulow z przed 50 lat jest po prostu wkurwiajace. Z calym szacunkiem na ch** w klubie historyk kiedy mamy powazniejsze braki kadrowe w klubie?

Liczy sie tu i teraz. Mam 40 lat. Ile ma jeszxze trwac odbudowa? 10? 20? Czy 30lat?

Za rok zobaczycie jak Wieczysta nas rozjedzie w I lidze.

Jak to pewna osoba z tego forum 15 lat temu powtarzala

"Jestesmy skazani na wieczna przecietnosc"
Jeżeli w ch…. masz naszą historię, historyków i barwy to nic prostszego jak się przeciepnąć do dziewczyn - zamienisz barwy na nowy stadion i w du*** będziesz miał historię i tożsamość bo tam nie ma żadnej. Idealne środowisko dla poglądów, które tu wygłaszasz.
Tak w du*** juz mam te tytuly z przed 50 lat bo ich osobiscie nie przezylem. Wieczne nawiazywanie do przeszlosci mozna porownac to 50'latka, ktory teskni za czasami szkolnymi.

To juz nie wroci. Historia powinna byc dodatkiem przy preznie dzialajcym klubie, a nie opierac na niej cale funkcjonowanie.

Na cholere w klubie jest historyk jak nie ma psychologa, marketingowca czy innych istorniejszych wakatow.

Przytaczasz kolezanki, a one sa w Ekstraklasie, maja nowy stadion i lepsze perspektywy. Wiesz dlaczego tak jest? Bo nie zyli historia tylko dzialali i przejeli miasto w ktorym kiedys blisko 70% ludnosci stanowili nasi kibice. Sa w radzie miasta i maja realny wplyw na dzialslnosc klubu. Doszloby do tego gdyby do dzis 70% miasta byloby za Ruchem?

Gdyby oni zyli historia to nigdy by tego nie dokonali. A my zyjemy sprawami ktore pamieta max 5-10% ludzi w tym kraju..
Ostatnio zmieniony 15 mar 2025, o 15:23 przez HullCityFC, łącznie zmieniany 1 raz.

chropaczow
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#23164 Post autor: chropaczow » 15 mar 2025, o 15:19

Ozor pisze:
15 mar 2025, o 15:07
Wiesz ile musi lat upłynąć by taką zbudować , ktoś tu dał przykład Wieczystej - ilu z was by chciało być kibicami klubu z miejsca które nigdy na dłużej nie zagości na mapie kraju ? , ile takich komet było ? Co po nich zostało? , nikt nie zainwestuje w klub bez bazy kibicowskiej w dłuższej perspektywie .Ruch będzie jeszcze pisał piękne karty wcześniej czy później i napewno nie będzie gwiazda jednego sezonu. Do tego potrzeba nowych właścicieli i w tym mogą pomóc władze miasta bo Bik i Kurczyk pułapu przeciętności napewno nie przebiją .
Święte słowa. Dlatego mieszkając w Chropaczowie na osiedlu w latach 80', wybrałem świadomie Ruch, choć żaboli było z 80% na dzielnicy, a i górnik wiele bogatszy od Ruchu. Jednak największy wpływ miał dziadek, często wyjazdowy kibic Ruchu. Mamy piękną historię, najmniej skażoną komuną. Klub na wskroś Polski.

disu
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#23165 Post autor: disu » 15 mar 2025, o 15:32

HullCityFC pisze:
15 mar 2025, o 15:18
gerhat pisze:
HullCityFC pisze:
Dokladnie tak. W ch*** juz mam ta nasze historie. Wspominanie naszych tytulow z przed 50 lat jest po prostu wkurwiajace. Z calym szacunkiem na ch** w klubie historyk kiedy mamy powazniejsze braki kadrowe w klubie?

Liczy sie tu i teraz. Mam 40 lat. Ile ma jeszxze trwac odbudowa? 10? 20? Czy 30lat?

Jeżeli w ch…. masz naszą historię, historyków i barwy to nic prostszego jak się przeciepnąć do dziewczyn - zamienisz barwy na nowy stadion i w du*** będziesz miał historię i tożsamość bo tam nie ma żadnej. Idealne środowisko dla poglądów, które tu wygłaszasz.
Tak w du*** juz mam te tytuly z przed 50 lat bo ich osobiscie nie przezylem. Wieczne nawiazywanie do przeszlosci mozna porownac to 50'latka, ktory teskni za czasami szkolnymi.

To juz nie wroci. Historia powinna byc dodatkiem przy preznie dzialajcym klubie, a nie opierac na niej cale funkcjonowanie.

Na cholere w klubie jest historyk jak nie ma psychologa, marketingowca czy innych istorniejszych wakatow.

Przytaczasz kolezanki, a one sa w Ekstraklasie, maja nowy stadion i lepsze perspektywy. Wiesz dlaczego tak jest? Bo nie zyli historia tylko dzialali i przejeli miasto w ktorym kiedys blisko 70% ludnosci stanowili nasi kibice. Sa w radzie miasta i maja realny wplyw na dzialslnosc klubu. Doszloby do tego gdyby do dzis 70% miasta byloby za Ruchem?

Gdyby oni zyli historia to nigdy by tego nie dokonali. A my zyjemy sprawami ktore pamieta max 5-10% ludzi w tym kraju..
Gerhat myśli, że jak powie, że kibicuje Ruchowi, to nagle wszyscy zaczną mu bić brawo i podziwiać za to, że to wielki Ruch Chorzów przed którym powinny klękać narody. Żyjecie przeszłoscią i tak jak pisze Hull, jak ta przeszłość daje siłę klubowi do działania, do REALNEGO rozwijania się, do poprawiania na bieżąco błędów i stawania się profesjonalnym klubem - wtedy jak najbardziej takie coś jest potrzebne, tak jak patriotyzm, żeby taka Polska po 123 latach rozbioru wróciła na mapy. Ale jak będziecie takimi Słowackimi i Mickiewiczami, co to zamiast coś robić - wolą pisać wiersze i fraszki na forum, jak to było cudownie to nic dziwnego, że tu zawsze będzie bieda i klepanie po pleckach.

chropaczow
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#23166 Post autor: chropaczow » 15 mar 2025, o 15:33

HullCityFC pisze:
15 mar 2025, o 15:18
gerhat pisze:
HullCityFC pisze:

Na cholere w klubie jest historyk jak nie ma psychologq, marketingowca czy innych istitnuejszych wakatow.

Historia jest bardzo ważna. Trzeba pamiętać błędy, żeby ich nie powtarzać. Pamiętać, że płacimy swoje długi a nie ogłaszamy upadłość, pamiętać Siemaszce rękę i Gierczakowi Molka nogę :( Wielkie kluby, muszą mieć historię. My ją niewątpliwie mamy, a żeby jej nie zapomnieć, trzeba ja zapisywać dla przyszłych pokoleń kibiców.

Awatar użytkownika
Ozor
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#23167 Post autor: Ozor » 15 mar 2025, o 15:43

Bez nowych właścicieli którzy mają pieniądze poprawy i skoku jakościowego nie będzie , samo miasto Chorzów też nie jest na finansowym poziomie Katowic więc opieranie się tylko na nim pozwala jedynie istnieć . Nasi prywatni pseudowlasciciele ile wnieśli ostatnio do klubu?

Elmer
Kontakt:

#23168 Post autor: Elmer » 15 mar 2025, o 22:25

Zapytam nieśmiło: Czy Stalowa Twarz cokolwiek wniósł do klubu po za usługami medycznymi za krocie (teraz przypuszczam, że jest taniej)? Nie wiem jak on to zrobił, że w krótkim czasie przy niemal zerowym wkładzie finansowym (finansowania transferów Stępińskiego czy Visnakovsa nie liczę, bo to co włożył odzyskał z dużą nadwyżką) jest właścicielem coś ok.30% akcji.
Pierwszy raz przy Cichej: 10.06.1989 r. Ruch - Olimpia 2:1
Pierwszy wyjazd: 3.10.1992 r. Górnik - Ruch 1:1
Najwyższe zwycięstwo: 7:0 ze Stomilem Olsztyn. Najwyższa porażka: 0:6 z... Pogonią Siedlce.
Sukcesy, które świadomie przeżyłem: 1 mistrzostwo Polski, 1 wicemistrzostwo Polski, 3xbrązowy medal, Puchar Polski (1996), finał Pucharu Intertoto (1998).

Awatar użytkownika
jajo
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#23169 Post autor: jajo » 15 mar 2025, o 23:15

ciut wracajac do tematu*
moze dzisiejszy mecz pokazal, ze ustawianie mlyna tak blisko sektora gosci jest absurdalne?
zauwazmy, ze obie grupy przed dazeniem do starcia dzielilo 100 a nie 15metrow.
na nowej C6 w zakladanym projekcie bedzie to wlasnie jakies 15m.

*uwazam Wasza rozmowe za bardzo istotna i powinno sie ja przeniesc do dzialu "co z tym Ruchem".
uderzanie w historie to uderzanie w nasz najwiekszy skarb i motor do dzialania
wieRzę, że coś co trwało tyle lat, nie da się zdmuchnąć tak jak domek z kart...

Awatar użytkownika
Darth Kabut
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#23170 Post autor: Darth Kabut » 15 mar 2025, o 23:30

Elmer pisze:
15 mar 2025, o 22:25
Zapytam nieśmiło: Czy Stalowa Twarz cokolwiek wniósł do klubu po za usługami medycznymi za krocie (teraz przypuszczam, że jest taniej)? Nie wiem jak on to zrobił, że w krótkim czasie przy niemal zerowym wkładzie finansowym (finansowania transferów Stępińskiego czy Visnakovsa nie liczę, bo to co włożył odzyskał z dużą nadwyżką) jest właścicielem coś ok.30% akcji.
podbijam

Może w końcu Pan Prezydent w tej sprawie się wypowie?

Awatar użytkownika
HullCityFC
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#23171 Post autor: HullCityFC » 16 mar 2025, o 00:04

Czesc ludzi pewnych rzeczy tu nie rozumie, co mam do przekazania. Nasza historia jest wspaniala, tylko generalnie poza nami to nikogo ona nie obchodzi.

Dlaczego masa ludzi na swiecie kibicuje Realowi czy Barcelonie? Bo ludzie chca utozsamiac sie z najlepszymi. Chca byc czescia grupy zwyciezcow. Dlatego np ja osobiscie mam do dzis sentyment do Milanu, bo gdy zaczalem sie interesowac pilka to byla najsilniejsza druzyna na swiecie.

Mysle, ze glownym powodem dlaczego zaczalem kibicowac Ruchowi jako 6-7 latek byl fakt, ze moj ojciec mial ksiazke o historii polskiej pilki z 1982 roku i w tej ksiazce Ruch byl na 1 miejscu w kazdej klasyfikacji w Polsce (tabela wszechczasow i medalowa MP) i bardzo mi to zaimponowalo. Oczywiscie fakt, ze cala rodzina kibicowala Ruchowi tez mialo znaczenie, ale osobiscie to fakt pragnienia kibicowania najlepszym przewazyl.

Od 30 lat slucham jakim to jestesmy wielkim klubem a generalnie odkad swiadomie ogladam Ekstraklase to Mistrzem Polski bylo 9 roznych klubow, ale oczywiscie nasz Ruch sie nie zalapal do tego grona. Tak jak w Polsce w pewenym momencie ludzie mieli dosc sluchania o Wembley 73 i o tym jak Tomaszewski zatrzymal Anglie, tak ja juz mam dosc sluchania o naszych wyczynach z przed kilkudziesieciu lat. Historie sie tworzy a nie wspomina.

Ja chce sukcesow tu i teraz. Ja chce na prawde poczuc ze kibicuje jednemu z najwiekszych klubow w Polsce, bo poza nami nikt juz tak nas w Polsce nie traktuje od kilkunastu (kilkudziesieciu?) lat.

Co do stadionu? Osobiscie wyjebane gdzie bedziemy grac. Ja chce choc raz dozyc MP. Nic wiecej.

Awatar użytkownika
jajo
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#23172 Post autor: jajo » 16 mar 2025, o 00:16

HullCityFC pisze:
16 mar 2025, o 00:04
Czesc ludzi pewnych rzeczy tu nie rozumie, co mam do przekazania. Nasza historia jest wspaniala, tylko generalnie poza nami to nikogo ona nie obchodzi.

Dlaczego masa ludzi na swiecie kibicuje Realowi czy Barcelonie? Bo ludzie chca utozsamiac sie z najlepszymi. Chca byc czescia grupy zwyciezcow. Dlatego np ja osobiscie mam do dzis sentyment do Milanu, bo gdy zaczalem sie interesowac pilka to byla najsilniejsza druzyna na swiecie.

Mysle, ze glownym powodem dlaczego zaczalem kibicowac Ruchowi jako 6-7 latek byl fakt, ze moj ojciec mial ksiazke o historii polskiej pilki z 1982 roku i w tej ksiazce Ruch byl na 1 miejscu w kazdej klasyfikacji w Polsce (tabela wszechczasow i medalowa MP) i bardzo mi to zaimponowalo. Oczywiscie fakt, ze cala rodzina kibicowala Ruchowi tez mialo znaczenie, ale osobiscie to fakt pragnienia kibicowania najlepszym przewazyl.

Od 30 lat slucham jakim to jestesmy wielkim klubem a generalnie odkad swiadomie ogladam Ekstraklase to Mistrzem Polski bylo 9 roznych klubow, ale oczywiscie nasz Ruch sie nie zalapal do tego grona. Tak jak w Polsce w pewenym momencie ludzie mieli dosc sluchania o Wembley 73 i o tym jak Tomaszewski zatrzymal Anglie, tak ja juz mam dosc sluchania o naszych wyczynach z przed kilkudziesieciu lat. Historie sie tworzy a nie wspomina.

Ja chce sukcesow tu i teraz. Ja chce na prawde poczuc ze kibicuje jednemu z najwiekszych klubow w Polsce, bo poza nami nikt juz tak nas w Polsce nie traktuje od kilkunastu (kilkudziesieciu?) lat.

Co do stadionu? Osobiscie wyjebane gdzie bedziemy grac. Ja chce choc raz dozyc MP. Nic wiecej.
czemu ludzi wciaz bardziej grzeje Manchester United, mimo ze ostatnia dekada to deklasacja ze strony City?
czemu dalej nad City czy PSG jest LFC czy Barca?
Wlasnie z powodu historii.

oczywiscie ze wygrywanie jest wazne.
ale jak nie wygrywamy dzis, to musimy klasc nacisk na zwyciestwa z przeszlosci.
to ze ta historia nikogo (nie zgadzam sie) nie obchodzi to slabosc naszej propagadandy.
uwierzcie, ze jak Legia 30 lat nie zdobylaby MP to dalej beda wszyscy ich wymieniac w pierwszym szeregu najwiekszych polskich klubow.
nasza narracja sie poprawia, ale wciaz nam duzo brakuje.

takie hasla z wewnatrz nie pomagaja.
krytykujmy rozne aspekty zarzadania klubem.
ale nie podnosmy nawet malego palca na historie.
to powinno byc dobro poza dyskusja.

przeniesice to prosze do innego tematu.

Awatar użytkownika
HullCityFC
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#23173 Post autor: HullCityFC » 16 mar 2025, o 00:21

Odniose sie tylko do City. Mieszkam w Anglii i City jest niesamowicie popularne wsrod grupy 6-15 lat. Masa dzieciakow w koszulkach Haalanda itp itd

Edit:
Jestem zmeczony juz sluchaniem o legendzie bez konca, a mimo 40 lat na karku nie kojarze nawet JEDNEGO (!!) tytulu MP

Choc i tak jestesmy troche w lepszej sytuacji bo takie Schalke na tytul czeka chyba z 70 lat.

Awatar użytkownika
jajo
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#23174 Post autor: jajo » 16 mar 2025, o 00:36

Mnie też brak świadomego MP niesamowicie boli.
Może nawet dlatego tej Wisły nie umiem przełknąć. Nie umiem zapomnieć, że jak mialem raz szansę przeżyć te MP to oni prosili swoich piłkarzy o porażkę...
Ale jednocześnie wiem, że te wcześniejsze mistrzostwa, opowieści dziadka, taty, czy wujka nakręcają moje oczekiwanie na te piętnasta gwiazdke.
I to nakręcają tak mocno, że czasem to się nawet zastanawiam, czy jak to się już wydarzy (a kirwa wydarzy!) to ile mi zostanie energii na dalsze kibicowanie.

Wiem, że jesteśmy pokoleniem upośledzonym w tym naszych chorzowskim drzewie genealogicznym. Stad bardziej mi zależy na zwycięskiej Wiktorii na narodowym niż awansie. Nasze pokolenie musi w końcu coś podnieść!

Jednocześnie wiem, że nasze pokolenie jest napędzane siła tej wielkiej historii. Gdyby nie to (czasem nawet) brzemię ten klub by kilka lat temu nie powstał. Nie możemy tego lekceważyć i tym pogardzać. Czasem może się wydawać, że ta historia to nasz krzyż*, ale tylko taki Ruch ma prawdziwy sens.

*Mam nadzieje, że w przypływie mesjanistyczne go nastroju nie dopuszczam się tu jakiegoś bałwochwalstwa.

Awatar użytkownika
Scypion
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"

#23175 Post autor: Scypion » 16 mar 2025, o 07:31

Juz Ci legia zafunduje bilet na narodowy...

ODPOWIEDZ