Modernizacja stadionu
- Darth Kabut
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
Re: Modernizacja stadionu
Dodatkowo nie jest wcale taki drogi.
"Tylko" 60mln €
"Tylko" 60mln €
-
- Kontakt:
FENOMENALNY projektSlawko pisze: ↑20 gru 2024, o 07:13Wkleiłem przykład z projektu Avelino. Tam nie ma zadnego pietra.
https://stadiony.net/projekty/ita/stadio_partenio

Niebieskie serce od 1988 R.
NOWY STADION DLA RUCHU!!!
"PRECZ z polityczną poprawnością!"
NOWY STADION DLA RUCHU!!!
"PRECZ z polityczną poprawnością!"
-
- Kontakt:
Przecież to w praktyce jest centrum handlowe z narośniętym stadionem.
Dla porównania katowicki Supersam ma 23000m2.Zaplanowano tu aż 20 000 m2 powierzchni komercyjnych. W stadion, w tym jego zachodnia i południowa część, ma zapewnić ofertę dla wszystkich grup wiekowych i społecznych.
- jajo
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
skoro nie odbija to sie na jakosci samej czesci sportowej, to jedyna wada moze byc to, ze prostokacie Bojownikow-Dabrowskiego sie to nie zmiesci.NG1920 pisze: ↑20 gru 2024, o 12:15Przecież to w praktyce jest centrum handlowe z narośniętym stadionem.Dla porównania katowicki Supersam ma 23000m2.Zaplanowano tu aż 20 000 m2 powierzchni komercyjnych. W stadion, w tym jego zachodnia i południowa część, ma zapewnić ofertę dla wszystkich grup wiekowych i społecznych.
wieRzę, że coś co trwało tyle lat, nie da się zdmuchnąć tak jak domek z kart...
-
- Kontakt:
Bynajmniej żadnej wady nie zauważam- takiego miejsca w Chorzowie (i to dobrze skomunikowanego) brakuje. Pod spodem przeklejam kawałek postu ze skyscrappercity z tematu o katowickiej infrastrukturze drogowej. Tu akurat komentarz co do przebudowy skrzyżowania Bocheńskiego i Nowej Bukowej:

To jest pierwsza wzmianka jaką na ten temat znalazłem. Dziwne, że w chorzowskim środowisku się plotkuje, a takiej plotki jednak brakDodajmy, że koszt samego stadionu (realizowanego przez tego samego GW), który miał być ukończony po 36 miesiącach od sierpnia 2021 pierwotnie wynosił 205.292.538,54 zł brutto a do dnia dzisiejszego urósł do 315.399.985,62 zł brutto
Niestety kibice obecnie mają olbrzymi wpływ na politykę w naszym kraju - co widać również w ościennych miastach (w Chorzowie plotkuje się już o planowanej przez środowisko nowego prezydenta sprzedaży wodociągów do Veolii, żeby uzyskane w ten sposób 150 milionów zainwestować w stadion Ruchu).

- Scypion
- Wspiera "Wielki Ruch"
- kroy
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
Miejskie pożyczki nie są po to żeby je oddawać. Je się formalnie oddaje ale faktycznie spłatę finansuje się nowym długiem. Miasto raczej nie zbankrutuje, jest to mało prawdopodobne. Po prostu będzie mniej pieniędzy na ochronę zdrowia, bezpieczeństwo, drogi, etc… i Chorzów, mając nadzieję że nasz stadion powstanie, będzie w sytuacji podobnej (choć mam nadzieję że dużo lepszej). Nie da się inwestycji na 400 mln zł przeprowadzić bez strat gdzie indziej. Kluczowe to żeby te straty minimalizować i ponosić w miejscach niestrategicznych
Wydaje mi się że dużo osób popełnia błąd porównując państwa - miasta do firm prywatnych - bankructwo firmy a państwa/miasta to zupełnie inny kaliber.
Ale ja widzę , że świat już prawie runął.. I co ?
I mam ku*** dobry humor !
I mam ku*** dobry humor !
-
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
Pani prezydent potrafiła załatwić kasę z matecznika PO bardzo szybko - coś czego glacok nie potrafił zrobić
- Ozor
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
Niestety kibice obecnie mają olbrzymi wpływ na politykę w naszym kraju - co widać również w ościennych miastach (w Chorzowie plotkuje się już o planowanej przez środowisko nowego prezydenta sprzedaży wodociągów do Veolii, żeby uzyskane w ten sposób 150 milionów zainwestować w stadion Ruchu)./quote]
słyszałem, ten pomysł to katastrofa
- tedeus63
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
Ozor pisze: ↑21 gru 2024, o 11:36A mozesz wyjasnic dlaczego ?Niestety kibice obecnie mają olbrzymi wpływ na politykę w naszym kraju - co widać również w ościennych miastach (w Chorzowie plotkuje się już o planowanej przez środowisko nowego prezydenta sprzedaży wodociągów do Veolii, żeby uzyskane w ten sposób 150 milionów zainwestować w stadion Ruchu)./quote]
słyszałem, ten pomysł to katastrofa![]()
Nie kazdy siedzi w wodociagach.
- Ozor
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
tedeus63 pisze: ↑21 gru 2024, o 12:34w dużym skrócie będzie drożej i to o wiele drożej dla mieszkanców tak Chorzowa jak i Swiętochłowic a potencjalny kupujący przejmie za 120 mln przynajmniej w Chorzowie rewelacyjny produkt w który właściwie nie trzeba inwestować (bardzo duża część miasta Chorzowa ma już zmodernizowane kluczowe inwestycje kanalizacyjno wodociągowe).Firma prywatna będzie de facto monopolistą na rynku dostaw wody i odprowadzania ścieków.Ozor pisze: ↑21 gru 2024, o 11:36A mozesz wyjasnic dlaczego ?Niestety kibice obecnie mają olbrzymi wpływ na politykę w naszym kraju - co widać również w ościennych miastach (w Chorzowie plotkuje się już o planowanej przez środowisko nowego prezydenta sprzedaży wodociągów do Veolii, żeby uzyskane w ten sposób 150 milionów zainwestować w stadion Ruchu)./quote]
-
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
to może wytłumacz dlaczego w Chorzowie jest woda po 7,77 za m3 jedna z najdroższych na Śląsku (skoro tak jesteśmy chronieni dzięki miejskiemu współzarządzaniu, chyba tylko Mikołów i Mysłowice miały znacząco droższą), a u takiego prywaciarza i monopolisty w Tarnowskich Górach 6,37 za m3.Ozor pisze: ↑21 gru 2024, o 12:44tedeus63 pisze: ↑21 gru 2024, o 12:34w dużym skrócie będzie drożej i to o wiele drożej dla mieszkanców tak Chorzowa jak i Swiętochłowic a potencjalny kupujący przejmie za 120 mln przynajmniej w Chorzowie rewelacyjny produkt w który właściwie nie trzeba inwestować (bardzo duża część miasta Chorzowa ma już zmodernizowane kluczowe inwestycje kanalizacyjno wodociągowe).Firma prywatna będzie de facto monopolistą na rynku dostaw wody i odprowadzania ścieków.Ozor pisze: ↑21 gru 2024, o 11:36A mozesz wyjasnic dlaczego ?Niestety kibice obecnie mają olbrzymi wpływ na politykę w naszym kraju - co widać również w ościennych miastach (w Chorzowie plotkuje się już o planowanej przez środowisko nowego prezydenta sprzedaży wodociągów do Veolii, żeby uzyskane w ten sposób 150 milionów zainwestować w stadion Ruchu)./quote]
Natomiast zgodzę się z jednym, że przede wszystkim wizerunkowo zaszkodzi to tematowi
Wystarczy by dobrzy ludzie nic nie robili, a zło zatriumfuje. E. Burke
- Ozor
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
Jeśli liczysz że po sprzedaży nie mylić z prywatyzacją stanieje to jesteś w błędzie , czyli będzie drożej i będzie to argument tak przeciw budowie jak i powiedzmy przeciw sprzyjającej klubowi władzy, a jak widać przynajmniej teoretyczna budowa będzie kontynuowana tylko wtedy jak takowa będzie nie przez jedną kadencję.
Niestety prywatny monopolista na rynku to nigdy nie jest dobre rozwiązanie i tego się będę trzymac.
Niestety prywatny monopolista na rynku to nigdy nie jest dobre rozwiązanie i tego się będę trzymac.
-
- Kontakt:
Ja nie mam jasnego poglądu na tą sprawę. Trochę się orientuje jak funkcjonują wodociągi i wiem dokładnie, dlaczego woda jest droga.
Z drugiej strony wiem jak funkcjonuje Veolia, mam z nimi styczność w miejscu pracy. To jest rzeczywiście firma, która nie ma zwyczaju w cokolwiek inwestować. Kupują infrastrukturę i ja eksploatują doliczając swoją marżę. Interesują się siecią dopiero jak jest jakaś awaria.
Inaczej ujmując, bedzie tak samo jak jest tylko drożej o paręnaście procent. Moim zdaniem nie warto.
Natomiast jeśli chodzi o obecne wodociągi, to też nie mają zdolności do wdrażania jakiś większych projektów. Ludzie, którzy budowali oczyszczalnie są już dawno na emeryturach, a obecnie... no cóż.
Z drugiej strony wiem jak funkcjonuje Veolia, mam z nimi styczność w miejscu pracy. To jest rzeczywiście firma, która nie ma zwyczaju w cokolwiek inwestować. Kupują infrastrukturę i ja eksploatują doliczając swoją marżę. Interesują się siecią dopiero jak jest jakaś awaria.
Inaczej ujmując, bedzie tak samo jak jest tylko drożej o paręnaście procent. Moim zdaniem nie warto.
Natomiast jeśli chodzi o obecne wodociągi, to też nie mają zdolności do wdrażania jakiś większych projektów. Ludzie, którzy budowali oczyszczalnie są już dawno na emeryturach, a obecnie... no cóż.
"Jak Ruch będzie wygrywał, to więcej do szczęścia mi nie trzeba" - Gerard Cieślik w ostatnim wywiadzie.
-
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
nie uważam, że będzie taniej, ale też nie przełożyłoby się to na jakąś znaczącą różnicę to samo było gadki w przypadku śmieci i okazało się, że zdecydowanie drożej nie stało się gdy weszło częściowo prywatne przedsiębiorstwo do spółki, a dopiero wtedy, gdy publiczne regulacje z powodowały różne dodatkowe koszty. Podobnie w przypadku wodociągów spółka nie musi podnosić ceny by zwiększyć rentowność wystarczy, że zdecyduje się na obcięcie wszystkich naleciałości, które powstały przez to, że jest to państwowa/miejska spółka łącznie z przerostem zatrudnienia i polepszy organizację działania.
Natomiast to niechodzi, że jestem za taką sprzedażą, bo nie jestem, bo ona się nie wybroni, bo większość myśli właśnie jak ty, więc politycznie to stracona sprawa.
Tylko jakoś nie widzę korelacji w tym co podałeś na początku, że prywatna spółka to będzie od razu drożej w stosunku do miejskiej.
Natomiast to niechodzi, że jestem za taką sprzedażą, bo nie jestem, bo ona się nie wybroni, bo większość myśli właśnie jak ty, więc politycznie to stracona sprawa.
Tylko jakoś nie widzę korelacji w tym co podałeś na początku, że prywatna spółka to będzie od razu drożej w stosunku do miejskiej.
Wystarczy by dobrzy ludzie nic nie robili, a zło zatriumfuje. E. Burke