Zmiany kadrowe w Ruchu Chorzów

Forum sympatyków KS Ruch Chorzów
Wiadomość
Autor
tomicher
Kontakt:

Re: Zmiany kadrowe w Ruchu Chorzów

#14206 Post autor: tomicher » 14 lis 2022, o 13:47

:padam: :padam: :padam:

Sikora - Mokrzycki - Swędrowski

Obrazek

Awatar użytkownika
rafraf32
Kontakt:

#14207 Post autor: rafraf32 » 14 lis 2022, o 15:45

tomicher pisze:
14 lis 2022, o 13:47

Sikora - Mokrzycki - Swędrowski

Wydaje mi się, że wtedy Swędrowski poszedł by wyżej za napastników.
Jeszcze Bartola na wahadło i Musiolika do ataku i kierunek extraklasa :)
"W życiu piękne są tylko szpile ! "

Awatar użytkownika
tedeus63
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#14208 Post autor: tedeus63 » 14 lis 2022, o 15:51

Mokry by sie przydał . ale nam potrzeba dwóch dobrych skrzydłowych do Wójtowicza. i 1 obronca

NG1920
Kontakt:

#14209 Post autor: NG1920 » 14 lis 2022, o 15:54

tedeus63 pisze:
14 lis 2022, o 15:51
Mokry by sie przydał . ale nam potrzeba dwóch dobrych skrzydłowych do Wójtowicza. i 1 obronca
Jeśli obieramy kierunek ekstraklasa (ale pewnie z założeniem, że jak nie wyjdzie to, żeby budżet to udźwignął) to potrzebujemy wzmocnień praktycznie wszędzie ;)

disorder
Kontakt:

#14210 Post autor: disorder » 14 lis 2022, o 17:04

NG1920 pisze:
14 lis 2022, o 15:54
tedeus63 pisze:
14 lis 2022, o 15:51
Jeśli obieramy kierunek ekstraklasa (ale pewnie z założeniem, że jak nie wyjdzie to, żeby budżet to udźwignął) to potrzebujemy wzmocnień praktycznie wszędzie ;)
Dokładnie. Jeśli celem ma być ekstraklasa to potrzebujemy zbudować fundamenty silniejsze niz stan obecny. Brakuje nam lewego wahadła, napastnika, obrońcy do rywalizacji w trójce Szur, Kasol, Sadlok. Kolejno - mocnego młodzieżowca dla zmiany Tomka Wójtowicza i nieszablonowego pomocnika do środka (Mokry 😉?). Także - braków mamy sporo.

Dobrze, że na jesień nie pompowalismy składu na ilość tylko stawialiśmy na jakość. Źle, że tej jakości brakło w niektórych przypadkach (Piątek, Wini, Kwietniewski, Moneta...) i teraz żeby się wzmocnić to musimy mimo wszystko zejść z ilości by zrealizować te cele.

NG1920
Kontakt:

#14211 Post autor: NG1920 » 14 lis 2022, o 17:29

disorder pisze:
14 lis 2022, o 17:04
Dobrze, że na jesień nie pompowalismy składu na ilość tylko stawialiśmy na jakość. Źle, że tej jakości brakło w niektórych przypadkach
Wg transfermarkt średni skład w 1 lidze wynosi 30 piłkarzy. U nas jest 29, a namniejszy jest w Katowicach (26). Teoretycznie mamy zapas i możemy podpisywać sporo (np w Stali 36 grajków), wszystko zależy od finansów. Podobno po ostatnim wystąpieniu w radzie miasta był całkiem pozytywny odzew. Ciekawe kiedy przełoży się to na konkrety, bo np 300 tysięcy dodatkowe może zdziałać na prawdę porządnego zawodnika na cały rok, albo np 3 kontrakty młodzieżowe, bo trzeba o tym też pamiętać. Pewnie w przyszłym sezonie już bardziej do gry wejdą Barański i Franke, trzeba też taką zdolną młodzież łapać w każdej okazji.

Awatar użytkownika
jajo
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#14212 Post autor: jajo » 14 lis 2022, o 17:52

wg mnie Kwietniewski sie sprawdzil. nie gra jakos wybitnie, ale tez wygral na ta chwile rywalizacje z Ecikiem i Fosa o 10 a i na wahadle wychodzi szybciej niz Monet.
wlasnie Monet jest dla mnie najwiekszym zawodem okienka, zwlaszcza po dobrym poczatku.
na liczby transfermarktu bym nie zwracal uwagi.
budzet tez mamy mniejszy, to nie mozemy dorownywac. poza tym z tego sie nie wyczyta ilu graczy jest na kontraktach juniorskich, jakichs stypendiach itd.

dla mnie zeszle okienko:
- Szur - top
- Swędrowski - top
- Pląskowski - ok
- Kwietniewski - ok
- Michalski - ok
- Sadlok - ok
- Piątek - przeciętnie
- Witek - przeciętnie
- Moneta - poniżej oczekiwań
- Winciersz - totalne nieporozumienie

- Barański - troche inna kategoria. dla mnie to jest top, ze wyciagamy takiego juniora.

Natomiast te wszystkie transfery powinno sie jeszcze porownac w przeliczniku cena/jakosc. nie mamy tutaj otwartych danych, ale mozemy sie domyslac.
Sadlok zarabiajacy najwiecej to dla mnie ponizej oczekiwan. z jednej strony spokoj z tylu, z drugiej za duzo glupich bledow na goscia za takie pieniadze. po drugiej stronie Plaskowski, ktory jako rezerwowy glownie naprawde niezle liczby wykrecil. mysle, ze jego bramki/asysty to beda najtansze gole w przeliczeniu na zlotowke calej ligi. bardzo dobry, zdecydowanie nieoczywisty transfer.

Szur i Swędrowski chyba pod kazdym wzgledem top. Chyba kazdy sie zgodzi, ze goscie pasowaliby nawet do Ekstraklasy. Chyba bezdyskusyjnie nasze 2 najlepsze wzmocnienia, gdzie od innych nazwisk oczekiwalismy wiecej.
wieRzę, że coś co trwało tyle lat, nie da się zdmuchnąć tak jak domek z kart...

Radlin
Kontakt:

#14213 Post autor: Radlin » 14 lis 2022, o 18:43

jajo pisze:
14 lis 2022, o 17:52
wg mnie Kwietniewski sie sprawdzil. nie gra jakos wybitnie, ale tez wygral na ta chwile rywalizacje z Ecikiem i Fosa o 10 a i na wahadle wychodzi szybciej niz Monet.
wlasnie Monet jest dla mnie najwiekszym zawodem okienka, zwlaszcza po dobrym poczatku.
budzet tez mamy mniejszy, to nie mozemy dorownywac. poza tym z tego sie nie wyczyta ilu graczy jest na kontraktach juniorskich, jakichs stypendiach itd.

dla mnie zeszle okienko:
- Szur - top
- Swędrowski - top
- Pląskowski - ok
- Kwietniewski - ok
- Michalski - ok
- Sadlok - ok
- Piątek - przeciętnie
- Witek - przeciętnie

- Barański - troche inna kategoria. dla mnie to jest top, ze wyciagamy takiego juniora.Zgadzam sie z Toba dobre podsumowanie z tym ze Plaskowski ok.bronia go liczby wobec zagranych minut ale to troche taki Rasiak z leksza drewniany calkowity brak techniki i na warunki jakie posiada to tez czasami sobie nie radzi z mniejszymi slabszymi fizycznie.Nam potrzeba kogos bramkostrzelnego bo ani Szczepek ani Plaskowski tych bramek nie strzelaja na tyle ile maja okazji i tyle ile powinien strzelac w sezonie dobry napastnik

Natomiast te wszystkie transfery powinno sie jeszcze porownac w przeliczniku cena/jakosc. nie mamy tutaj otwartych danych, ale mozemy sie domyslac.
Sadlok zarabiajacy najwiecej to dla mnie ponizej oczekiwan. z jednej strony spokoj z tylu, z drugiej za duzo glupich bledow na goscia za takie pieniadze. po drugiej stronie Plaskowski, ktory jako rezerwowy glownie naprawde niezle liczby wykrecil. mysle, ze jego bramki/asysty to beda najtansze gole w przeliczeniu na zlotowke calej ligi. bardzo dobry, zdecydowanie nieoczywisty transfer.

Szur i Swędrowski chyba pod kazdym wzgledem top. Chyba kazdy sie zgodzi, ze goscie pasowaliby nawet do Ekstraklasy. Chyba bezdyskusyjnie nasze 2 najlepsze wzmocnienia, gdzie od innych nazwisk oczekiwalismy wiecej.

Radlin
Kontakt:

#14214 Post autor: Radlin » 14 lis 2022, o 18:52

jajo pisze:

dla mnie zeszle okienko:
- Szur - top
- Swędrowski - top
- Pląskowski - ok
- Kwietniewski - ok
- Michalski - ok
- Sadlok - ok
- Piątek - przeciętnie
- Witek - przeciętnie

- Barański - troche inna kategoria. dla mnie to jest top, ze wyciagamy takiego juniora . Zgadzam sie z Toba dobre podsumowanie z tym ze Plaskowski ok.bronia go liczby wobec zagranych minut ale to troche taki Rasiak z leksza drewniany calkowity brak techniki i na warunki jakie posiada to tez czasami sobie nie radzi z mniejszymi slabszymi fizycznie.Nam potrzeba kogos bramkostrzelnego bo ani Szczepek ani Plaskowski tych bramek nie strzelaja na tyle ile maja okazji i tyle ile powinien strzelac w sezonie dobry napastnik

NG1920
Kontakt:

#14215 Post autor: NG1920 » 14 lis 2022, o 18:57

Poprzednie okienko było ogólnie dosyć pracowite, bo 11 zawodników to chyba dawno nie zatrudnialiśmy. Pozwoliłem sobie sprawdzić jak wyglądają w ogóle kontrakty:
Dwuletnie: Szur, Moneta, Swędrowski, Pląskowski, Barański, Michalski. Moneta się jeszcze powinien obudzić, ale wszyscy się zgadzają, że spodziewaliśmy się więcej.
Roczne: Sadlok, Piątek, Kwietniewski. Teoretycznie 1 stycznia wszyscy mogą podpisać nowe kontrakty już gdzie indziej. Sadlok jest 'kosztowny', z jednej strony wprowadza spokój, z drugiej jest elektryczny- idealnie zastąpił Zubkova ;)
Wypożyczenia na rok: Witek, Wini. Nie zdziwiłbym się gdyby oba wypożyczenia zostały zakończone przed czasem (a przynajmniej Wini), aby zwolnić fundusze na chociażby Mokrego, który też z końcem wiosny wróci do klubu, ale może wnieść więcej do gry.

Dużo więcej się z kontraktów nie zejdzie (chyba, że ktoś nam np Wójtowicza wykupi)- z pierwszego składu kontrakty kończą się jeszcze Nawrockiemu i Szywaczowi (Fosy i wypożyczenia Osy nie liczę). Widzę tu opcje na zwolnienie max 4 miejsc w składzie. Wychodzi na to, że raczej za wiele nazwisk się nie pojawi, swoje realia finansowe też jednak mamy. Myślę, że 3-4 nazwiska w miejsca zawodników niełapiących się się do składu to max.

chropaczow
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#14216 Post autor: chropaczow » 14 lis 2022, o 18:59

robotrix
Kontakt:

#14217 Post autor: robotrix » 14 lis 2022, o 19:37

jajo pisze:

dla mnie zeszle okienko:
- Szur - top
- Swędrowski - top
- Pląskowski - ok
- Kwietniewski - ok
- Michalski - ok
- Sadlok - ok
- Piątek - przeciętnie
- Witek - przeciętnie
Najwiekszo zagadka to Monet: na poczatku te jego wejscia to az uciecha bylo patrzec, asysty brama na stali ogolnie fajnie ale nie wiem czy u niego to niy problem z pogodzeniem sie z rola zmiennika.
Do mie najgorszy transfer po Winim niestety to Michalski... Jedyn mecz mu wyjdzie a potym robi babole jak drzemka w tychach przy 2 bramce i nie trafianie do bramki rywala z 3 metrow, strasznie mie wpienio tyn gosciu

Prawe wahadlo to chyba najpilniejszy transfer bo Plas i Szczepek swoje strzela jak wreszcie dostana jakies podania

Dams0n
Kontakt:

#14218 Post autor: Dams0n » 14 lis 2022, o 22:59

Mamy okres ogórkowy to też pozwole sobie pooceniac transfery z lata:
-Szur: 10/10, chłop pewnie nie ma zbyt dużego kontraktu a z Kasolem jest najpewniejszym punktem naszej obrony, w dodatku wspaniale sie zaklimatyzowal w naszej drużynie co jest bardzo wazne, świetny transfer
-Swedrowski: 10/10, absolutnie najlepszy zawodnik niebieskich moim zdaniem w tym sezonie, bez niego tułalibysmy sie pewnie po środku tabeli, genialny transfer i najpewniejszy punkt naszej pomocy, zawodnik na poziom ekstraklasy jak dla mnie
-Pląskowski: 7/10, pozycji Szczepana mimo jego średniej formy nie zagroził. Warto jednak odnotować wiele bardzo ważnych trafien i po prostu spelnianie sie w roli zmiennika, wiemy juz ze nie jest on wirtuozem piłkarskim ale ma wiele szczęścia i instyktu czym sporo nadrabia. Dobry transfer
-Kwietniewski: 6/10, mam wrażenie ze Mikołaj ma sporo potencjalu ktory nam jeszcze nie pokazał, bardzo lubie tego zawodnika i jego styl gry jest napewno atrakcyjny, ale brakuje konkretow. Nie dolozyl praktycznie żadnych liczb i miewa całkiem sporo meczów widmo w których zapominam ze gra. Tak czy inaczej, w kilku spotkaniach byl naszym najjasniejszym punktem i licze ze na wiosne udowodni swe umiejetnosci, ktore niewatpliwie posiada
-Sadlok: 6/10, duzo spokoju dal obronie w pierwszych meczach, lecz ogolnie mimo jego ogromnego doświadczenia robi sporo głupich bledow, moze po przepracowanym okresie przygotowawczym bedzie lepiej. Tak czy inaczej, za pewnie niemały kontrakt - niezły transfer
-Piatek: 5/10, fajne wejscie w druzyne, niezly poczatek ale z meczu na mecz stopniowa stagnacja. Widać ze nie ma ogrania wyżej i 1 liga to jego maks. Nie mozna mu jednak odmówić solidności i pewnego ogrania. Dobry gracz do rotacji. Przeciętny ruch.
Michalski: 4/10, poza kilkoma przebłyskami większość sezonu mierna. Nie zapomne jego wejscia z Arka, ktore oglądając mecz z mlyna pod ktorym biegal wygladalo na parodie pilki noznej. Sporo zmarnowanych setek, bylo pare fajnych momentów. Na tej pozycji potrzebujemy najwiecej wzmocnień. Mierny transfer
-Witek: 3/10, piłkarz widmo mozna by powiedzieć, jak wchodzi na boisko to jakby go nie bylo. Dobre 30min z Wisla i jego pozytywy mozna skończyć na tym. Gdyby nie byl mlodziezowcem to pewnie grałby w maks 2 lidze i to w druzynie nie z czubu. Slaby transfer
-Moneta: 3/10, w stosunku oczekiwania-rzeczywistosc to najgorszy transfer, bdb mecz ze Stalą, fajne kilka innych szpili na początku sezonu, ale od kilku miesięcy jego wejścia to dla mnie strach zeby nic nie odwalił, bez zadnych konkretow i zadnych przebłysków. Mialby wyższa ocene niz Witek, pewnie na poziomie Michalskiego, ale przychodził jako pewniak do skladu, moze nawet jako "gwiazda" a jest zmiennikiem, w dodatku nie dającym ani troche impulsów.
-Winciersz: 1/10, sam nie wiem co tu napisać, po prostu porazka. Spodziewalem sie ze 1 liga nie jest dla niego, ale zeby nie zagral nawet minuty w pierwszym skladzie? Po prostu dramat i nie daje mu 0 bo przynajmniej wzmocnil rezerwy i pewnie tez dzieki niemu mamy tam lidera. Natomiast absolutnie nietrafiony transfer, dobrze ze to tylko wypozyczenie.

Baranski poki co nie do oceny, niech gra w rezerwach i w przyszłym sezonie mozna oceniac

Awatar użytkownika
Scypion
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"

#14219 Post autor: Scypion » 14 lis 2022, o 23:57

No wyciągnęliśmy tego Barańskiego i co? Synek przesiedziol pol roku na ławie...

Awatar użytkownika
jajo
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#14220 Post autor: jajo » 15 lis 2022, o 00:21

Scypion pisze:
14 lis 2022, o 23:57
No wyciągnęliśmy tego Barańskiego i co? Synek przesiedziol pol roku na ławie...
to dla mnie pewien symbol rozwoju klubu. sciagamy chlopaka, o ktorego poklocili sie Ekstraklasowicze. jako taki, go traktuje pozytywnie, nawet gdyby chlopakowi cos sie stalo fizycznie czy psychicznie i do grania profesjonalnego nei dojechal.

raczej nie zakladano, ze od razu 15 latek bedzie wzmocnieniem 1 druzyny.
- trenuje z pierwsza druzyna
- troche minut w 1 skladzie zaliczyl, nawet go Skrobacz wpuscil przy 1-0 w Bielsku.
- gra w rezerwach, ktore sa liderem
- w minionym weekend pomogl awansowac juniorom do ligi makroregionalnej
wieRzę, że coś co trwało tyle lat, nie da się zdmuchnąć tak jak domek z kart...

ODPOWIEDZ