Co z tym Ruchem?
- Ozor
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
Re: Co z tym Ruchem?
miejsce tej spółki jest na śmietniku i nie dla niej ten stadion
-
- Kontakt:
Ja wam tylko przedstawiam wersje widzianą stawiając się w butach kogoś z zewnątrz bez emocji. Zastanówcie się na logikę, kto w B-klasie albo w 4 -3 lidze ma taki stadion? Jeśli nie ma perspektyw sportowych i nikt nie pracuje nad tym żeby były to po co? Jak nie ma planu ani wizji ani kasy? Druga sprawa, bojkot kibiców, kto będzie chodził na ten stadion, jeśli spółka nie padnie na bojkot się utrzyma? No ludzie nie myślcie teraz Niebieskim sercem i wizją Ruchu w europejskich pucharach, tylko stanem obecnym. Zamiast się odnieść do tego co napisałem, to mi tu pierdoly u urzędzie miasta pociskacie. Tak długo jak jest impas na lini, UM, Akcjonariat, Spółka ( celowo Wele oddzielam jako podmiot pierdo... głupoty) Kibice. Tak długo UM ma argument, zeby nic ze stadionem nie robić. Do wyborów jeszcze daleko. I nie, nie robie w urzedzie miasta. Zadajcie sobie pytanie, co byście powiedzieli, gdyby ta sama koncpecja pojawiła się w innym klubie z którym nie jesteście związani emocjonalnie. Poraz kolejny mówie, że jestem za stadionem i Ruchem w ekstralasie, ale do tego trzeba argumentów, a nie tylko Ja Chce! ... zeby wam bardziej domowy przykład pokazał, wasz syn albo corka - lat 16, jezdzi rowerem latem, po parku, nie robi tego wyczynowo, ino amatorsko, nie potrafi tego robic profesjonalnie i mało tego nie ma widoków żeby tak było. Wy nieopatrznie obiecaliscie (po pijaku, albo zeby wam dziecko dało spokój już z tym rowerem) jej/jemu super rower za 15 tyś na jakies 4 lata temu. Co robicie? Mówicie - drogie dziecko nie potrzebujesz tego roweru, jak będziesz jezdzic w klubie, osiągac sukcesy, to ja Ci taki kupie czy raczej, na cholerę CI ten rower ? skoro ten który masz na Twoje potrzeby wystarczy? Tylko o to was pytam. Silny Ruch w wyższej klasie rozgrywkowej to jest ta sytuacja z fajnym nowym profesjonalnym rowerem, Ruch, który gra z Gaciami czy innymi wiochami to jest argument, żeby powiedzieć NIE POTRZEBUJESZ... tyle...
Ruch Ruch HKS!
-
- Kontakt:
A dodam, ze nasz Kibicowski brak plany na to co zrobić, jeśli spółka upadnie to tym bardziej jest woda na młyn. Kto ma odbudować, tę spólke jeśli nie my? Bikowi, Kurczykowi, nie zalezy, no chyba, ze chcemy Wele zatrudnic za 3 tyś i mu to zlecić... to widze przed nami świetlną przyszłosc
Ruch Ruch HKS!
- Ozor
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
to napiszę ci jeszcze raz specjalnie dla ciebieTomasz pisze: ↑19 wrz 2019, o 10:33Ja wam tylko przedstawiam wersje widzianą stawiając się w butach kogoś z zewnątrz bez emocji. Zastanówcie się na logikę, kto w B-klasie albo w 4 -3 lidze ma taki stadion? Jeśli nie ma perspektyw sportowych i nikt nie pracuje nad tym żeby były to po co? Jak nie ma planu ani wizji ani kasy? Druga sprawa, bojkot kibiców, kto będzie chodził na ten stadion, jeśli spółka nie padnie na bojkot się utrzyma? No ludzie nie myślcie teraz Niebieskim sercem i wizją Ruchu w europejskich pucharach, tylko stanem obecnym. Zamiast się odnieść do tego co napisałem, to mi tu pierdoly u urzędzie miasta pociskacie. Tak długo jak jest impas na lini, UM, Akcjonariat, Spółka ( celowo Wele oddzielam jako podmiot pierdo... głupoty) Kibice. Tak długo UM ma argument, zeby nic ze stadionem nie robić. Do wyborów jeszcze daleko. I nie, nie robie w urzedzie miasta. Zadajcie sobie pytanie, co byście powiedzieli, gdyby ta sama koncpecja pojawiła się w innym klubie z którym nie jesteście związani emocjonalnie. Poraz kolejny mówie, że jestem za stadionem i Ruchem w ekstralasie, ale do tego trzeba argumentów, a nie tylko Ja Chce! ... zeby wam bardziej domowy przykład pokazał, wasz syn albo corka - lat 16, jezdzi rowerem latem, po parku, nie robi tego wyczynowo, ino amatorsko, nie potrafi tego robic profesjonalnie i mało tego nie ma widoków żeby tak było. Wy nieopatrznie obiecaliscie (po pijaku, albo zeby wam dziecko dało spokój już z tym rowerem) jej/jemu super rower za 15 tyś na jakies 4 lata temu. Co robicie? Mówicie - drogie dziecko nie potrzebujesz tego roweru, jak będziesz jezdzic w klubie, osiągac sukcesy, to ja Ci taki kupie czy raczej, na cholerę CI ten rower ? skoro ten który masz na Twoje potrzeby wystarczy? Tylko o to was pytam. Silny Ruch w wyższej klasie rozgrywkowej to jest ta sytuacja z fajnym nowym profesjonalnym rowerem, Ruch, który gra z Gaciami czy innymi wiochami to jest argument, żeby powiedzieć NIE POTRZEBUJESZ... tyle...
1 Jest ukończony projekt
2 Są wydane zgody które stracą ważność
3 Masz szklaną kulę żeby wiedzieć co będzie za kilka lat?
4 Stadion nie stawia się w rok przynajmniej nie w tym kraju
5 Stadion to inwestycja na lata do przodu i służy on mieszkańcom jak i przyjezdnym gościom
6 Obecna sytuacja spółki nie ma znaczenia nawet gdy ją zlikwidują powstanie nowa bez obciążeń finansowych i o to w skrócie chodzi
7 Jak to wszystko mało patrz w kierunku Łodzi i Widzewa.
-
- Kontakt:
...jak by Ci to napisać...
mam rozumieć, że jak nie będę miał planu, wizji i kasy to powinienem zostać radnym/prezydentem?
Tu i teraz, tak? Zgoda, ale najpierw wykaż że obiecanki z przełomu 2013/14 i wcześniejsze nie mogą być zrealizowane, bo pod koniec 2019 roku rząd wprowadził zmianę w podatku od osób fizycznych!
"Jak Ruch będzie wygrywał, to więcej do szczęścia mi nie trzeba" - Gerard Cieślik w ostatnim wywiadzie.
-
koniec, kropka.
Ktoś tam napisał, że dyskutuje tylko 7 osób, wiecie dlaczego? Bo jak się przeczyta co Wy piszecie, to nikomu się nie chce nawet logować i odpisywać na te bzdury. Nie ma planów, umieramy, nie wstaniemy, pi***olenie tak żałosne, że aż w kościach łupie. Były spotkania, Panowie wyjaśniali co i jak, są mecze UKSu, gdzie jest WR czy Szymon, macie miesiąc czasu na znalezienie wolnego 19/20.10 - kolejny mecz UKSu na Lompy, idźcie do nich, odpowiedzą Wam na pytania, też nie? to piszcie do nich osobiście a nie ku*** skomlicie i zarażacie głupotą resztę czytających

bik + kotala = mafia! WON!
- robbo2k
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
Stadion Widzewa to 2007rok pierwszy wzmianki
Umowa na wykonanie podpisano w lipcu 2014 a wiec po spadku do I ligi.
Zgodnie z umową, Mosty Łódź w ciągu 3 miesięcy mają przedstawić koncepcję przebudowy obiektu, a za 6 miesięcy ma być gotowy projekt nowego stadionu. Na zakończenie inwestycji Mosty Łódź mają 28 miesięcy. Stadion będzie miał 4 trybuny i pomieści ok. 18 tys. widzów.
Całkowity koszt zaprojektowanie i wybudowania stadionu oraz przebudowy węzła drogowego ma zmieścić się w kwocie 138 mln zł.
Widzew upadł po sezonie 2014/2015 a więc rok po zawarciu umowy na budowę stadionu.
Umowa na wykonanie podpisano w lipcu 2014 a wiec po spadku do I ligi.
Zgodnie z umową, Mosty Łódź w ciągu 3 miesięcy mają przedstawić koncepcję przebudowy obiektu, a za 6 miesięcy ma być gotowy projekt nowego stadionu. Na zakończenie inwestycji Mosty Łódź mają 28 miesięcy. Stadion będzie miał 4 trybuny i pomieści ok. 18 tys. widzów.
Całkowity koszt zaprojektowanie i wybudowania stadionu oraz przebudowy węzła drogowego ma zmieścić się w kwocie 138 mln zł.
Widzew upadł po sezonie 2014/2015 a więc rok po zawarciu umowy na budowę stadionu.
Akcjonariusz Ruch Chorzów S.A
Współwłaściciel FC United of Manchester
Współwłaściciel FC United of Manchester
-
- Kontakt:
No to po koleji,Ozor pisze: ↑19 wrz 2019, o 10:41to napiszę ci jeszcze raz specjalnie dla ciebieTomasz pisze: ↑19 wrz 2019, o 10:33Ja wam tylko przedstawiam wersje widzianą stawiając się w butach kogoś z zewnątrz bez emocji. Zastanówcie się na logikę, kto w B-klasie albo w 4 -3 lidze ma taki stadion? Jeśli nie ma perspektyw sportowych i nikt nie pracuje nad tym żeby były to po co? Jak nie ma planu ani wizji ani kasy? Druga sprawa, bojkot kibiców, kto będzie chodził na ten stadion, jeśli spółka nie padnie na bojkot się utrzyma? No ludzie nie myślcie teraz Niebieskim sercem i wizją Ruchu w europejskich pucharach, tylko stanem obecnym. Zamiast się odnieść do tego co napisałem, to mi tu pierdoly u urzędzie miasta pociskacie. Tak długo jak jest impas na lini, UM, Akcjonariat, Spółka ( celowo Wele oddzielam jako podmiot pierdo... głupoty) Kibice. Tak długo UM ma argument, zeby nic ze stadionem nie robić. Do wyborów jeszcze daleko. I nie, nie robie w urzedzie miasta. Zadajcie sobie pytanie, co byście powiedzieli, gdyby ta sama koncpecja pojawiła się w innym klubie z którym nie jesteście związani emocjonalnie. Poraz kolejny mówie, że jestem za stadionem i Ruchem w ekstralasie, ale do tego trzeba argumentów, a nie tylko Ja Chce! ... zeby wam bardziej domowy przykład pokazał, wasz syn albo corka - lat 16, jezdzi rowerem latem, po parku, nie robi tego wyczynowo, ino amatorsko, nie potrafi tego robic profesjonalnie i mało tego nie ma widoków żeby tak było. Wy nieopatrznie obiecaliscie (po pijaku, albo zeby wam dziecko dało spokój już z tym rowerem) jej/jemu super rower za 15 tyś na jakies 4 lata temu. Co robicie? Mówicie - drogie dziecko nie potrzebujesz tego roweru, jak będziesz jezdzic w klubie, osiągac sukcesy, to ja Ci taki kupie czy raczej, na cholerę CI ten rower ? skoro ten który masz na Twoje potrzeby wystarczy? Tylko o to was pytam. Silny Ruch w wyższej klasie rozgrywkowej to jest ta sytuacja z fajnym nowym profesjonalnym rowerem, Ruch, który gra z Gaciami czy innymi wiochami to jest argument, żeby powiedzieć NIE POTRZEBUJESZ... tyle...
1 Jest ukończony projekt
5 Stadion to inwestycja na lata do przodu i służy on mieszkańcom jak i przyjezdnym gościom
6 Obecna sytuacja spółki nie ma znaczenia nawet gdy ją zlikwidują powstanie nowa bez obciążeń finansowych i o to w skrócie chodzi
Prowadziłeś kiedyś jakiś duży projekt? Podejmujesz decyzję, że masz go zrobić lub nie. Nie możesz zrobić założenia, że będzie super i wybulisz 200 mln z których nic nie wyniknie. Gdyby inwestorzy tak myśleli, to wszyscy byliby bankrutami. W sprawach inwestycji za publiczne pieniadze sprawa jest troche inna, ale ciągle ktoś powinien własnym tyłkiem za to odpowiadać, nawet jesli jest miastem - Fantomas znaczy konkretnie albo jego przydupasy od inwestycji
Koszt tych zgód i projektu to ile? jakieś naście milionów tak? nie pamietam dokładnie powiedzmy ze 12. Koszt całego stadionu to ekstra 150-200. Jak umoczysz 12, no jakoś to przełkniesz, jak umoczysz 200... odpowiedz sobie sam ( to punkty 1/2)
3) a Ty masz? jestes w stanie powiedzieć, że coś się na tym stadionie będzie działo? Jakie są realne perspektywy? W jakim horyzoncie czasowym ? tu nam wchodzi kolejna kwestia czyli zwrot z inwestycji, kiedy ten stadion się spłaci? czy w ogole? komu zostanie oddany w zarzadzanie? czy moze Michalik się tym zajmie? albo MORIS? nie wiemy tego ale znaków zapytania jest więcej niż jasnych odpowiedzi
4) No i ? Powrót do ekstraklasy i odbudowa zespołu to jest perspektywa 10 lat.. co się bedzie działo na tym stadionie przez ten czas? Festyny rodzinne? za darmo?
5) Vide punkt 4
6) Ma ogromnie znaczenie, bo miasto placi 4 mln rocznie na te spolke po to zeby wegetowala. Jej upadek jest w tych okolicznosciach coraz mniej prawdopodobny bo w ekstraklasie albo nawet w 1 lidze byloby jasne, ze ta spolka nie ma na prad, wode, ochrone, ma dlug i musialaby upasc, teraz jest dupochron i jak Robbo pisal utrzymanie tego tworu przy zyciu na tym poziomie jest do zrobienia nawet przy dlugach.
7) Łódz --> Chorzów / inwestor, upadek z ekstraklasy, zupelnie inny scenariusz.
Już wiecej nie pisze bo probuje wam pokazac jaka jest realnie nasza pozycja, a wy robicie ze mnie przeciwnika stadionu. Trzeba pomyslec co mozna zrobic, zeby zatopic to gowno juz, albo postawic na nogi juz i dac jasny pomysl na to jak Ruch bedzie dzialal za dwa 3 lata nie za 10. Stadion dla miasta jak chorzow, jest tak potrzebny jak kryka maratonczykowi...
Ruch Ruch HKS!
-
- Kontakt:
Dobra stadion nr 1 kiedy kolejna manifestacja ? Albo jakas inna akcja zeby cos ruszylo?
- Ozor
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
1 nie prowadziłem i myślę ze ty również nie pokaz mi jeden przykład gdy pociągnięto kogoś do odpowiedzialności za to że wybudował stadion. Policzyłeś miliony które są wsadzane w spółkę trupa?Tomasz pisze: ↑19 wrz 2019, o 11:06No to po koleji,Ozor pisze: ↑19 wrz 2019, o 10:41to napiszę ci jeszcze raz specjalnie dla ciebieTomasz pisze: ↑19 wrz 2019, o 10:33Ja wam tylko przedstawiam wersje widzianą stawiając się w butach kogoś z zewnątrz bez emocji. Zastanówcie się na logikę, kto w B-klasie albo w 4 -3 lidze ma taki stadion? Jeśli nie ma perspektyw sportowych i nikt nie pracuje nad tym żeby były to po co? Jak nie ma planu ani wizji ani kasy? Druga sprawa, bojkot kibiców, kto będzie chodził na ten stadion, jeśli spółka nie padnie na bojkot się utrzyma? No ludzie nie myślcie teraz Niebieskim sercem i wizją Ruchu w europejskich pucharach, tylko stanem obecnym. Zamiast się odnieść do tego co napisałem, to mi tu pierdoly u urzędzie miasta pociskacie. Tak długo jak jest impas na lini, UM, Akcjonariat, Spółka ( celowo Wele oddzielam jako podmiot pierdo... głupoty) Kibice. Tak długo UM ma argument, zeby nic ze stadionem nie robić. Do wyborów jeszcze daleko. I nie, nie robie w urzedzie miasta. Zadajcie sobie pytanie, co byście powiedzieli, gdyby ta sama koncpecja pojawiła się w innym klubie z którym nie jesteście związani emocjonalnie. Poraz kolejny mówie, że jestem za stadionem i Ruchem w ekstralasie, ale do tego trzeba argumentów, a nie tylko Ja Chce! ... zeby wam bardziej domowy przykład pokazał, wasz syn albo corka - lat 16, jezdzi rowerem latem, po parku, nie robi tego wyczynowo, ino amatorsko, nie potrafi tego robic profesjonalnie i mało tego nie ma widoków żeby tak było. Wy nieopatrznie obiecaliscie (po pijaku, albo zeby wam dziecko dało spokój już z tym rowerem) jej/jemu super rower za 15 tyś na jakies 4 lata temu. Co robicie? Mówicie - drogie dziecko nie potrzebujesz tego roweru, jak będziesz jezdzic w klubie, osiągac sukcesy, to ja Ci taki kupie czy raczej, na cholerę CI ten rower ? skoro ten który masz na Twoje potrzeby wystarczy? Tylko o to was pytam. Silny Ruch w wyższej klasie rozgrywkowej to jest ta sytuacja z fajnym nowym profesjonalnym rowerem, Ruch, który gra z Gaciami czy innymi wiochami to jest argument, żeby powiedzieć NIE POTRZEBUJESZ... tyle...
1 Jest ukończony projekt
Prowadziłeś kiedyś jakiś duży projekt? Podejmujesz decyzję, że masz go zrobić lub nie. Nie możesz zrobić założenia, że będzie super i wybulisz 200 mln z których nic nie wyniknie. Gdyby inwestorzy tak myśleli, to wszyscy byliby bankrutami. W sprawach inwestycji za publiczne pieniadze sprawa jest troche inna, ale ciągle ktoś powinien własnym tyłkiem za to odpowiadać, nawet jesli jest miastem - Fantomas znaczy konkretnie albo jego przydupasy od inwestycji
Koszt tych zgód i projektu to ile? jakieś naście milionów tak? nie pamietam dokładnie powiedzmy ze 12. Koszt całego stadionu to ekstra 150-200. Jak umoczysz 12, no jakoś to przełkniesz, jak umoczysz 200... odpowiedz sobie sam ( to punkty 1/2)
3) a Ty masz? jestes w stanie powiedzieć, że coś się na tym stadionie będzie działo? Jakie są realne perspektywy? W jakim horyzoncie czasowym ? tu nam wchodzi kolejna kwestia czyli zwrot z inwestycji, kiedy ten stadion się spłaci? czy w ogole? komu zostanie oddany w zarzadzanie? czy moze Michalik się tym zajmie? albo MORIS? nie wiemy tego ale znaków zapytania jest więcej niż jasnych odpowiedzi
4) No i ? Powrót do ekstraklasy i odbudowa zespołu to jest perspektywa 10 lat.. co się bedzie działo na tym stadionie przez ten czas? Festyny rodzinne? za darmo?
5) Vide punkt 4
6) Ma ogromnie znaczenie, bo miasto placi 4 mln rocznie na te spolke po to zeby wegetowala. Jej upadek jest w tych okolicznosciach coraz mniej prawdopodobny bo w ekstraklasie albo nawet w 1 lidze byloby jasne, ze ta spolka nie ma na prad, wode, ochrone, ma dlug i musialaby upasc, teraz jest dupochron i jak Robbo pisal utrzymanie tego tworu przy zyciu na tym poziomie jest do zrobienia nawet przy dlugach.
7) Łódz --> Chorzów / inwestor, upadek z ekstraklasy, zupelnie inny scenariusz.
Już wiecej nie pisze bo probuje wam pokazac jaka jest realnie nasza pozycja, a wy robicie ze mnie przeciwnika stadionu. Trzeba pomyslec co mozna zrobic, zeby zatopic to gowno juz, albo postawic na nogi juz i dac jasny pomysl na to jak Ruch bedzie dzialal za dwa 3 lata nie za 10. Stadion dla miasta jak chorzow, jest tak potrzebny jak kryka maratonczykowi...
2 Tak mogę cię zapewnić ze bez względu na ligę na nowy obiekt będzie chodzić przynajmniej 4tys ludzi.To tak nie działa że każda miejska inwestycja musi się spłacić gdyby tak było nie modernizowano by niepotrzebnie ulic i robiono z nich deptaków wide Jagiellonska .Ale tak stopa zwrotu mimo wszystko będzie jest na to masa czasu.
3 10 lat taka jest perspektywa ale nie z naszej winy, klasa rozgrywkowa ma znaczenie ale nie można jej przeceniać jeśli chodzi o frekwencję ta minimalna jest napisana powyżej
4 Chodzi o to by nie płaciła i nie finansowała trupa tym bardziej ze właściciele prywatni nic nie wnoszą.
5 Tu chodzi aby iść tą drogą a ze obecnie na tę chwilę jest inaczej to nie znaczy ze niebawem się to nie zmieni.
na koniec krótko
Jest zapotrzebowanie na produkt to go sprzedajesz w jak najlepszym opakowaniu i możliwie największych ilościach.Kibiców ci nie braknie.
Ostatnio zmieniony 19 wrz 2019, o 11:24 przez Ozor, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
trzeba chyba pójść wzorem miesięcznic smoleńskich i przypominać..
- Scypion
- Wspiera "Wielki Ruch"
10 lot? Jo raczej tego nie dozyja więc przestaja sie tym ekscytować. Jak mom łazić na filarowo czy inne b klasy to moga na Wawel. Cześć.
- Ozor
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Tomasz, rozumiemy to co piszesz, ale nie taka była gadka 2, 3, 5, 7 lat temu. Mieliśmy zespół na poziomie play-off Ligi Europy i musieliśmy nasze mecze grać w Gliwicach, a koszt budowy stadionu był szacowany na 60-90mln. Przypomnę, że R jesr jedyną rozpoznawalną marką kojarzoną z miastem.
Zgadzam się, że teraz jesteśmy w czarnej du***. Nie chce wchodzić w tematy polityki, ale jak tak dalej pójdzie za 5 lat w budynku poczty będzie lumpex, a wieżowcu przy Wolności przytułek dla tęczowych aktywistów.
Rzeźnia, stary ratusz... wszystko co ma jakąkolwiek wartość sprzedane, zniszczone, wali się, straszy. Amelung to chyba jedyny wyjątek potwierdzający regułę.
Nawet obecny Rynek, to był jedynie remont . Nie można nazwać tego modernizacją, bo nie zyskał żadnej nowej funkcji - tutaj pomyślmy o stopie zwrotu - o ile wzrosły czynsze w lokalach użytkowych po remoncie? Jakoś H&Mów, DolceCabanów czy HardRocków nie widze. Jest więcej miejsca do parkowania, ale chyba tylko dlatego, że nie ma tam po co jeździć i zrobiło się luźniej.
To samo spotkało nasz Ruch. Nie było na niego pomysłu, planu, chęci, więc pojawili się cwaniacy od wyciągania kasy.
Zgadzam się, że teraz jesteśmy w czarnej du***. Nie chce wchodzić w tematy polityki, ale jak tak dalej pójdzie za 5 lat w budynku poczty będzie lumpex, a wieżowcu przy Wolności przytułek dla tęczowych aktywistów.
Rzeźnia, stary ratusz... wszystko co ma jakąkolwiek wartość sprzedane, zniszczone, wali się, straszy. Amelung to chyba jedyny wyjątek potwierdzający regułę.
Nawet obecny Rynek, to był jedynie remont . Nie można nazwać tego modernizacją, bo nie zyskał żadnej nowej funkcji - tutaj pomyślmy o stopie zwrotu - o ile wzrosły czynsze w lokalach użytkowych po remoncie? Jakoś H&Mów, DolceCabanów czy HardRocków nie widze. Jest więcej miejsca do parkowania, ale chyba tylko dlatego, że nie ma tam po co jeździć i zrobiło się luźniej.
To samo spotkało nasz Ruch. Nie było na niego pomysłu, planu, chęci, więc pojawili się cwaniacy od wyciągania kasy.
"Jak Ruch będzie wygrywał, to więcej do szczęścia mi nie trzeba" - Gerard Cieślik w ostatnim wywiadzie.
- Scypion
- Wspiera "Wielki Ruch"
Racja. Zatem życzę powodzenia innym w podniesieniu Ruchu z upadku, który bez cudu jest nieunikniony.