Sezon 2014/15

Forum sympatyków KS Ruch Chorzów
Wiadomość
Autor
NiebieskiChorzów
Kontakt:

Re: Sezon 2014/15

#16 Post autor: NiebieskiChorzów » 11 cze 2014, o 22:08

http://pilkanozna.pl/index.php/Wydarzen ... -arki.html

[ Post napisany za posrednictwem urzadzenia mobilnego ]

miquel
Kontakt:

#17 Post autor: miquel » 12 cze 2014, o 15:08

Warta rezygnuje z ubiegania się o licencję

Prezes Warty Poznań Izabella Łukomska-Pyżalska poinformowała w oświadczeniu o rezygnacji Warty z ubiegania się o licencję na poziomie II ligi.

Treść oświadczenia:

"Uwzględniając wszelkie czynniki sportowe jak i organizacyjne, pragnę poinformować o rezygnacji sekcji piłki nożnej Warty Poznań z ubiegania się o licencję na poziomie II ligi.

Wiem, że ta informacja wywoła spore poruszenie wśród osób, którym dobro "Zielonych" leży na sercu. Dlatego też pragnę przejrzyście przedstawić powody podjętej decyzji. Złożyło się na nią wiele czynników najważniejszym z nich jest chęć doprowadzenia do sytuacji, w której wydawanie pieniędzy na sekcję piłkarską Warty będzie można nazwać inwestowaniem, nie zaś wypełnianiem studni bez dna.

Z uwagi na strukturę organizacyjną piłkarskiej Warty (jest ona sekcją stowarzyszenia sportowego Warta), rokrocznie przy ubieganiu się o licencję na którymkolwiek poziomie rozgrywkowym, byłam zmuszona do regulowania długów, wypracowanych przez inne sekcje bądź też samo stowarzyszenie. Należności Klubu względem ZUS i US, obecnie stanowią bezpośredni powód problemów licencyjnych piłkarskiej Warty. Mam przeświadczenie, iż długi te w dużej mierze były i są wynikiem wyniszczającej sport polityki, prowadzonej przez władze samorządowe.

Runda wiosenna tegorocznych rozgrywek przebiegała pod znakiem głęboko niezadowalającej gry piłkarzy. Ponadto należy podkreślić tez brak jakiegokolwiek wsparcia z miejskiego magistratu (w całej II lidze zachodniej tylko Warta nie otrzymywała żadnej pomocy z miasta, nawet w postaci możliwości rozgrywania meczów na obiekcie miejskim, na którym gra na obecnych warunkach finansowych zrujnowałaby budżet sekcji). Trzeba mieć świadomość, że brak wsparcia samorządów, niesie za sobą tragiczne konsekwencje dla klubów sportowych.

Gdy 1 grudnia 2012 roku informowałam o ograniczeniu sponsoringu piłkarskiej Warty, liczyłam na to, iż uda znaleźć się alternatywne źródła finansowania "Zielonych" i że ciężar opłacania działalności sekcji przestanie spoczywać wyłącznie na moich barkach. Niestety pozyskanie znaczących sponsorów okazało się karkołomnym przedsięwzięciem, co zaowocowało spadkiem do II ligi. Przed rozpoczęciem rozgrywek w sezonie 2013/2014, zdecydowałam się współpracować z panem Maciejem Dittmajerem, który po objęciu funkcji wiceprezesa, miał odpowiadać za kwestie sportowe i finansowe pierwszej drużyny, bez spraw dotyczących utrzymania całej infrastruktury klubowej.

Wiceprezes niedawno, z dnia na dzień złożył rezygnację ze swojego stanowiska, o której wszyscy (w tym i ja) dowiedzieli się z doniesień medialnych. Pan Maciej Dittmajer w trakcie sezonu - jeszcze dwa miesiące temu, podtrzymywał chęć dalszej współpracy. Przed rozpoczęciem sezonu obiecywał sprowadzenie sponsorów dla piłkarskiej Warty, w tym kluczowego sponsora, którego logotyp miał znaleźć się na koszulkach naszych zawodników - niestety żadna z obiecanych firm się nie pojawiła.

Nasze dotychczasowe współdziałanie układało się poprawnie nie mniej jednak, nawiązanie współpracy z panem Maciejem Dittmajerem było dla Warty przed rozpoczęciem sezonu 2013/2014 chwyceniem się przysłowiowej brzytwy. Niestety pan Dittmajer od początku swojej wiceprezesury, aż do tej pory, nie potrafił przejrzyście udokumentować struktury finansowania sekcji.

Zakończony sezon w II lidze zachodniej można uznać za bardzo przeciętny w wykonaniu Warty z tygodnia na tydzień zainteresowanie pana Dittmajera piłkarską Wartą zdawało się maleć, co nie znajdywało odzwierciedlenia w ilości udzielanych wypowiedzi medialnych, często w nieuzasadniony sposób stawiających mnie w złym świetle. Potwierdzam, iż pan Dittmajer złożył mi propozycję odkupienia pełnego pakietu własnościowego piłkarskiej Warty Poznań SA (spółki, która z założenia może w pełni przejąć kontrolę nad sekcją) wraz ze wszystkimi rocznikami młodzieżowymi, za kwotę mniejszą od kosztu budowy chociażby ogrodzenia z kołowrotkami wokół stadionu przy Drodze Dębińskiej. Warto przypomnieć, że poza wymienionymi powyżej pracami, od 2011 roku zapewniłam Warcie: nowe boisko główne z systemami podgrzewania i nawadniania, dwa boiska treningowe z systemem nawadniania, nowa trybunę, monitoring obiektu, remont szatni i pomieszczeń klubowych oraz naprawę dachu budynku klubowego.

Niestety po raz kolejny pan Dittmajer nie poparł swojej bądź co bądź skromnej propozycji deklaracjami klarownego finansowania klubu, pozwalającymi mi mieć pewność, że oddaję zarządzanie sekcją w ręce odpowiedzialnego biznesmena i zarządcy. Wobec tak wątpliwych gwarancji finansowych dalszego bytu piłkarskiej Warty oraz nieujawnienia sponsorów/partnerów, z którymi konsultuje swoje kluczowe decyzje pan Dittmajer, postanowiłam odrzucić omawianą powyżej ofertę. Jednocześnie p. Dittmajer odrzucił moją propozycję zakupu części akcji Warty Poznań SA (po zaplanowanym przeniesieniu do spółki pierwszej drużyny i trzech drużyn młodzieżowych) oraz dalszego wspólnego zarządzania piłkarską Wartą Poznań.

W świetle trudnej sytuacji i braku podmiotów, chcących przejąć na siebie finansowanie piłkarskiej Warty, podjęłam decyzję o zrobieniu kilku kroków w tył, które w kontekście przyszłości mogą pozwolić Warcie nabrać rozbiegu. W przyszłym sezonie wystartujemy najpewniej w rozgrywkach IV ligi, skupiając się na szkoleniu młodzieży i rozbudowie infrastruktury klubowej, która w zamyśle ma obniżyć koszty funkcjonowania klubu.

Dla osoby, która tak jak wielu kibiców ma w pamięci piękne chwile, związane ze zwycięstwami przy kilkunastotysięcznej publice, jest to wielki cios. Nie mogę jednak pozwolić na to, by piłkarska Warta Poznań traciła wiarygodność o obliczu Was, fanów, jak i całego środowiska futbolowego z Polskim Związkiem Piłki Nożnej na czele. Stuletni klub zasługuje na ład i stabilność, nie zaś na egzystencję na wariackich papierach. Tak należałoby bowiem określić naszą ewentualną grę w II lidze w sezonie 2014/2015. Dla Warty oddałam serce i mnóstwo własnych pieniędzy. Nie chcę, aby teraz zasłużona, sportowa marka, kojarzyła się kibicom piłki nożnej z chaosem i pustkami w klubowej kasie aby klub zyskał nowy blask, musi zostać zbudowany od podstaw. Jak widać, niestety sprawdza się stare, polskie przysłowie: umiesz liczyć, licz na siebie.

Od momentu mojego pojawienia się w klubie wierzyłam i nadal wierze, że z zastanego chaosu z biegiem czasu dzięki podejmowanym działaniom wyłoni się ład. Liczba kłód, które rzucono zarówno Warcie jak i mnie pod nogi spowodowała jednak, że zrewidowałam swoje poglądy. Projekt odbudowania dawnej potęgi będzie mozolny i z pewnością niełatwy. Liczę jednak na to, że kibice Warty potraktują go jako nasze wspólne wyzwanie.

Z poważaniem,
Izabella Łukomska-Pyżalska
Prezes Warty Poznań SA"
Polonia pewnie się utrzyma.

Awatar użytkownika
Raul22
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#18 Post autor: Raul22 » 12 cze 2014, o 15:32

jesli w ten sposob sie utrzymaja to bedzie to juz 2 raz, bo poprzednio jak Cidry nie dostały licencji w 1 lidze tez sie tak utrzymali.

COBRA

#19 Post autor: COBRA » 12 cze 2014, o 17:30

My tez sie tak utrzymali wiec lepiej nie wypominać!

kattowitz
Kontakt:

#20 Post autor: kattowitz » 12 cze 2014, o 18:38

Burzliwe spotkanie prezesów klubów ekstraklasy

Spotkanie prezesów "Ekstraklasy" SA miało emocjonujący i burzliwy przebieg. Pieniądze, a konkretnie - ich podział z tytułu praw do transmisji telewizyjnych Canal+, poróżniły kluby, które podzieliły się na bogatych i biednych - donosi "Sport". Pierwsza grupa to Legia Warszawa i Lech Poznań. Pozostałe kluby usłyszały, że zachowują się jak... oportuniści. W odpowiedzi dość dobitnie wyklarowano duetowi na "L", że T-Mobile Ekstraklasa nie jest ich produktem. Jeśli więc stoją w opozycji do ligowej większości, mogą stworzyć sobie własne rozgrywki i rozgrywać mecze tylko między sobą.

Legia i Lech nie zgadzały się na kolejne uszczuplenie składowych "sportowych" - za miejsce w lidze i oglądalność - kosztem podwyższenia stałej kwoty dla wszystkich klubów. Legioniści i lechici argumentowali, że to na ich stadionach jest najlepsza frekwencja, są najlepiej zorganizowani itp. Generalnie - najlepsi w kraju. Odbieranie im kolejnych pieniędzy i ładowanie "biedniejszym" nie jest dobre z motywacyjnego punktu widzenia - argumentowali.

marek79
Kontakt:

#21 Post autor: marek79 » 12 cze 2014, o 19:35

Ponoc na tym spotkaniu te dwa kluby na L kiere nazywaly innych opurtunistami kiere ponoc maja najwieksze budzety , zlozyly wniosek o szybszo wyplata tegoroczny kasy z Canal + bo musza wyplacic prymie swoim grajkom.

Awatar użytkownika
HullCityFC
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#22 Post autor: HullCityFC » 12 cze 2014, o 19:56

Tak dziala liga hiszpańska gdzie 80% idzie na Real i Barcelona a 20% na reszte

adamo_R

#23 Post autor: adamo_R » 12 cze 2014, o 20:22

HullCityFC pisze:Tak dziala liga hiszpańska gdzie 80% idzie na Real i Barcelona a 20% na reszte

Dobra, ale kim jest Legia , Amica żeby mogli dostawać wiecej pieniedzy ?
Wszyscy gramy w ogórkowej lidze i myślą ze sa wielcy. Widać to w pucharach... Kasa musi być uczciwie podzielona na wszystkich.

marek79
Kontakt:

#24 Post autor: marek79 » 12 cze 2014, o 23:01

Ale tu nie chodzi o podzial ino o te placze ze niy ma kasy na prymie

19aRtuR20
Kontakt:

#25 Post autor: 19aRtuR20 » 12 cze 2014, o 23:08

adamo_R pisze:
HullCityFC pisze:Tak dziala liga hiszpańska gdzie 80% idzie na Real i Barcelona a 20% na reszte
Wszyscy gramy w ogórkowej lidze i myślą ze sa wielcy. Widać to w pucharach... Kasa musi być uczciwie podzielona na wszystkich.
Adam, ino z tego tekstu co jest wyzy to jo rozumia, ze to wszystkie kluby poza Legia i Lechem chca miec wiecej kasy "pewnej kasy", czyli za som udział, a zmniejszyć premie za miejsca, czyli krótko mówiąc chcą iść na łatwizna i jeszcze bardzi sie uzaleznic od kasy z C+, co w razie spadku grozi jeszcze wieksza katastrofa... wg mie teraz sa w miara dobre proporcje

miquel
Kontakt:

#26 Post autor: miquel » 13 cze 2014, o 16:37

Polonia Bytom bez licencji na grę w II lidze

Polonia Bytom nie otrzymała licencji na grę w II lidze w sezonie 2014/15.

Pierwotnie bytomski klub nie otrzymał licencji w związku z naruszeniem kryteriów: prawnego, dotyczącego personelu i administracji oraz finansowego.
Czyli derby :D

maciek1973

#27 Post autor: maciek1973 » 15 cze 2014, o 13:10

adamo_R pisze:

Kim są Legia, Amica i inne kluby naszej ligi.
Widać po Mistrzostwach Świata.

Świetny poziom, wszystkie drużyny maksymalnie zmobilizowane, jak ktoś liczył na sukcesy za zasługi lub za gwiazdorstwo (Hiszpania) to ma problem. Symbolem tego była piąta bramka dla Holandii, gdzie Robben mając z ... 10 m straty i przed sobą trzech gwiazdorów Grand Derby (facet Shakiry, facet tej reporterki-modelki i do kompletu Ramos sprawdzający jakość zarostu w lustrze) uznał, że jednak warto gonić.

Piłka nożna idzie na świecie do przodu. Umarła nudna tiki-taka, umiera system z jednym napastnikiem, liczy się dziś technika i szybkość.

Świat nie czeka na Legię, Amikę, Ruch, Wisłę i inne słabe kluby.
Na mistrzostwach jest ok. 350 zawodników, w tym ... może jeden z naszej ligi i kilku, którzy ją liznęli (Diaz, Costly, Paulista).

Poziom techniki Koseckiego, Radovicza i nawet Ljuboji w relacji do tego co prezentuje taki Campbell (Costa Rica) to rzeczy nieporównywalne.

W Kolumbii na ławie siedzi Bacca, który w pojedynkę załatwił Real Madryt w lidze. Meksyk gra futbol w ogóle z innej planety, a starcie polskiej kadry Przewałki z Holandią mogłoby się skończyć czymś strasznym.

Szybkość Robbena i szybkość Starzyńskiego. Oczywiście rzucam na szalę jednego z najlepszych piłkarzy na świecie i jednego z najlepszych w polskiej ekstrakapie, ale to nie wróży Starzyńskiemu jakiejkolwiek kariery na zachodzie.

viperR
Kontakt:

#28 Post autor: viperR » 15 cze 2014, o 13:13

maciek1973 pisze:
adamo_R pisze:

Kim są Legia, Amica i inne kluby naszej ligi.
Widać po Mistrzostwach Świata.

Świetny poziom, wszystkie drużyny maksymalnie zmobilizowane, jak ktoś liczył na sukcesy za zasługi lub za gwiazdorstwo (Hiszpania) to ma problem. Symbolem tego była piąta bramka dla Holandii, gdzie Robben mając z ... 10 m straty i przed sobą trzech gwiazdorów Grand Derby (facet Shakiry, facet tej reporterki-modelki i do kompletu Ramos sprawdzający jakość zarostu w lustrze) uznał, że jednak warto gonić.

Piłka nożna idzie na świecie do przodu. Umarła nudna tiki-taka, umiera system z jednym napastnikiem, liczy się dziś technika i szybkość.

Świat nie czeka na Legię, Amikę, Ruch, Wisłę i inne słabe kluby.
Na mistrzostwach jest ok. 350 zawodników, w tym ... może jeden z naszej ligi i kilku, którzy ją liznęli (Diaz, Costly, Paulista).

Poziom techniki Koseckiego, Radovicza i nawet Ljuboji w relacji do tego co prezentuje taki Campbell (Costa Rica) to rzeczy nieporównywalne.

W Kolumbii na ławie siedzi Bacca, który w pojedynkę załatwił Real Madryt w lidze. Meksyk gra futbol w ogóle z innej planety, a starcie polskiej kadry Przewałki z Holandią mogłoby się skończyć czymś strasznym.

Szybkość Robbena i szybkość Starzyńskiego. Oczywiście rzucam na szalę jednego z najlepszych piłkarzy na świecie i jednego z najlepszych w polskiej ekstrakapie, ale to nie wróży Starzyńskiemu jakiejkolwiek kariery na zachodzie.

Starzyński nie jest skrzydłowym... Kosecki,Błaszczykowski,Grosicki to już co innego.. ale masz racje..

Awatar użytkownika
Radvan138
Kontakt:

#29 Post autor: Radvan138 » 15 cze 2014, o 16:53

Maciek. Nie ze wszystkim sie zgadzom no ale w wiekszosci mosz racja.
Hiszpany sa poprostu przezarte. W ciagu 8 lat zdobyli wszystko co mogli. Del Bosque w porownaniu z ME zrobil ino 4 zmany kaj holendry 8. Inni poprostu sie juz nauczyli jak sie z nimi gro. To samo bylo z brazylia przez pora ostatnich lot. Wszystko przewidywalne i za wolne. To samo z anglia. Choc oni juz trocha spokornieli w ostatnich latach.
A czy tiki taka jest nudno ? To jest twoje zdanie ;) jo mom inne.
Co do reszty sie zgadzom.
Pyrsk

viperR
Kontakt:

#30 Post autor: viperR » 15 cze 2014, o 23:37

Troche z innej beczki...WF-sta komentuje MŚ w tv.. przez chwile myślałem że się załapał na wyjazd do Brazylii...ale chyba jednak ze studia to było

ODPOWIEDZ