Sezon 2012/2013

Forum sympatyków KS Ruch Chorzów
Wiadomość
Autor
miechowiner12
Kontakt:

Re: Sezon 2012/2013

#4066 Post autor: miechowiner12 » 3 cze 2013, o 12:05

Akurat z tym Cieślikiem toś przesadził, nie mówia, że nie był przeciw, ale kto inny i w inny sposób wymógł pewne sprawy na Rogali w tamtym czasie.

Co do utrzymania w taki sposób to jeżeli wymogi licencyjne są w końcu przejrzyste i przestrzegane to na pewno nie jest to brak honoru. Inna sprawa czy te kryteria są rzeczywiście jasne i 0-1 można stwierdzić jest licencja, jest licencja warunkowa czy jest brak licencji, a nie uznaniowo i koleżeńsko w imię czegoś.

A że przy dalszym takim zarządzaniu gołodupców za rok wielce prawdopodobnie spotka nas to samo co Polonię to już jest inna sprawa. Różnica jest taka, że u nas gracze mają mniejsze kontrakty, a tych najlepiej zarabiających jeszcze chcą się pozbyć. Natomiast oczywiście nic po za trwaniem to nie jest

Awatar użytkownika
Yego

#4067 Post autor: Yego » 3 cze 2013, o 12:12

Do tych co chca upadku klubu i rozpoczecia wszystkiego od nowa powiem tak:

Wyobrazcie sobie teraz ze czytacie forum szczew i tam jest dyskusja na ten temat czy warto upasc i zaczac od B-klasy.
Nie wiem jak wy ale ja jako fanatyczny Niebieski i fanatyczny antyzabol trzymalbym kciuki za upadek Szczewogrodu, bo bym wiedzial ze napewno przez pare lat ten klub sie nie bedzie liczyl w rozgrywkach a moze nawet nigdy nie powstanie na kolana.

To taka moja ostatnia mysl do tej "heinRichowo-honorowej" dyskusji

pozdRo
Z tobą Thoth :idiota: niy chce mi sie godać

Awatar użytkownika
Ozor
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#4068 Post autor: Ozor » 3 cze 2013, o 12:13

miechowiner12 pisze:Akurat z tym Cieślikiem toś przesadził, nie mówia, że nie był przeciw, ale kto inny i w inny sposób wymógł pewne sprawy na Rogali w tamtym czasie.

Co do utrzymania w taki sposób to jeżeli wymogi licencyjne są w końcu przejrzyste i przestrzegane to na pewno nie jest to brak honoru. Inna sprawa czy te kryteria są rzeczywiście jasne i 0-1 można stwierdzić jest licencja, jest licencja warunkowa czy jest brak licencji, a nie uznaniowo i koleżeńsko w imię czegoś.

A że przy dalszym takim zarządzaniu gołodupców za rok wielce prawdopodobnie spotka nas to samo co Polonię to już jest inna sprawa. Różnica jest taka, że u nas gracze mają mniejsze kontrakty, a tych najlepiej zarabiających jeszcze chcą się pozbyć. Natomiast oczywiście nic po za trwaniem to nie jest
Kiedy w 1995 roku Ruch drugi raz w historii spadał z ekstraklasy, któregoś z chorzowskich działaczy w desperacji ”olśniło”: przecież mogemy się połączyć się z Olimpią Poznań! Niektórzy działacze z Cichej mówili wprost, bez skrępowania, że lepiej dla Ruchu byłoby jawnie kupić miejsce w lidze niż po kryjomu przekupywać sędziego albo przeciwną drużynę! Na szczęście pięścią w stół uderzył i veto postawił m.in. Gerard Cieślik. Dzięki niemu chorzowscy kibice mają dziś pełne prawo być dumni ze wspaniałych tradycji swojego klubu, który sam spadł, sam awansował i sam ma teraz szansę nawiązać do własnych sukcesów.
nie twierdzę że tam nie było kibiców jednak zdanie Gerarda było istotne i współgrało z ich zdaniem.

maciek1973

#4069 Post autor: maciek1973 » 3 cze 2013, o 12:26

Moje podsumowanie sezonu i istotnych zawodników w skali szkolnej (1-6)

Drużyna Ruchu 1 - uzasadnienie - spadek z ligi, brak spotkań godnych zapamiętania, kilka spektakularnych klęsk w meczach o punkty i nawet sparingach oraz specjalna dedykacja za mecze: w Pilznie, dwa razy z Lechem, Podbeskidziem u siebie (WYRÓŻNIENIE SPECJALNE - MECZ SEZONU) oraz Pogonią u siebie.
Generalnie drużyna bez umiejętności TECHNICZNYCH, bez AMBICJI, bez ROZSĄDKU TAKTYCZNEGO, bez SZYBKOŚCI, nie wiem co można wymienić jako jej atut?

Bramkarze
Peskowicz - 3 - przyzwoicie poza raptem kilkoma występami bardzo słabymi, specjalna dedykacja za "zrozumienie" z Lewińskim przy golu z PBB
Kamiński - 2 - wejście smoka, potem chyba jakaś trema, bardzo słaby mecz z Pogonią

Obrona
Stawarczyk - 1- na tle ogólnie słabej obrony dedykacja specjalna, gość nie tyle bez ambicji co raczej kompletnie bez formy i bez widoków na poprawę, dlaczego trenerzy robili mu krzywdę wystawiając go niemal bez przerwy, pozostanie tajemnica mundialu
Sadlok - 1 - pół roku gry beznadziejnej ze specjalną dedykacją za Pilzno i mecz z Wisła u siebie i pół roku w ogóle bez gry, a podobno kontuzja była lekka i wymagająca "krótkiej" przerwy, w przeciwieństwie do Stawara tu jednak widzę szanse poprawy, Sadlok podobno w piłkę grać potrafi, ZWŁASZCZA NA LEWYM SKRZYDLE, GDZIE STAWIAŁ GO WALDEK KING I GDZIE POWINIEN WRÓCIĆ.
Szyndrowski - 2 - dużo ambicji, kilka poprawnych spotkań i kilka spektakularnych błędów na poziomie juniora łącznie z zakładanymi siatkami
Konczowski - 2 - mały plus za ambicję i młodość, dużo błędów z ustawieniem, mała szybkość
Djokić - 1 - walka, walka, walka bez sensu i bez umiejętności, każde jego wejście wywołuje u kibica strach przed nieuchronnym: sędzia wyciąga czerwoną kartkę
Lewczuk - 3 - chyba najlepszy obrońca, lepszy jednak w ofensywie niż w tyłach, ale na bezrybiu i rak ryba
Baszyński - 2 - szkoda gościa, plus za autorytet i walkę, ale gdzieś po drodze wyparowały umiejętności i w niektórych sytuacjach zdrowy rozsądek, szkoda kontuzji, bo po przepracowaniu okresu przygotowawczego mógłby to być lider obrony, tak pozostaje nam liczyć na Sadloka, o ile che mu się jeszcze w ogóle w coś grać

POMOC
Panka - 1- a on w ogóle grał? nie no, czytam protokoły i jest w składzie! ale on grał?
Lewiński - 1- pozdrowienia za gola z PBB
Tymiński - 1 - pozdrowienia od Kaźmierczaka dla niego i kolegi Lewińskiego, jak ktoś się dał tak ograć i nie goni za mijającym, NIE JEST PIŁKARZEM i kropka
Malinowski - 3 -koszmarny początek sezonu, w tym podarowane gole Śląskowi i Piastowi, ale potem było lepiej, w zasadzie jedyny piłkarz w środku, który COŚ POTRAFIŁ
Zieńczuk - 1 - akcja, wrzutka na ślepo, niecelny strzał z wolnego i tak sobie spaceruję po boisku, zero, powtarzam zero zaangażowania w grę defensywną
Janoszka - 2- kilka przebłysków w ofensywie, w defensywie KOSZMAR
Starzyński - 3+ - genialny przegląd pola, myśli szybciej niż biegają partnerzy, ilość jego nietypowych podań i to czasem na 60m niesamowita, do tego brak siły, brak szybkości i co dziwne brak ambicji w kilku meczach
Włodyka - 2 - pokazał się kilka razy bardzo dobrze, ale nasz Mourinho w razie czego zostawił go na ławie
Szultes - 2 - kilka przebłysków, niezły potencjał, ale czasem tak się gmatwał, że szkoda gadać

Napastnicy:
Piech - 3 - taka sobie runda jesienna, w której był bez formy, ale i tak pozostał najlepszym napastnikiem Ruchu w tym sezonie
Jankowski - 2 - nie dostał jedynki tylko za początek wiosny, gdzie zobaczyliśmy "innego Jankesa", po meczu PP z Legią uznał sezon za zakończony i wrócił do "normalnego" poziomu
Niedzielan - 1+ - jak wchodził widziałem gościa szybkiego z ambicją w oku, któremu brakuje ogrania, co z tego, jak Mourinho dawał mu po dziesięć minut co piąty mecz i tak go skończył, zadecydowały pewnie względy pozasportowe (wysoki kontrakt???)

Trenerzy:
Tomasz Fornalik - 1 - nie poradził sobie, a przyczyny penie nie leżały po jego stronie, moim zdaniem nie zaakceptowała go "drużyna"
Jacek Zieliński - 1 - wierzyłem gościowi, że to poukłada, że rozwali hierarchę, że zbuduje team od obrony, ale skutek jest straszny: spadek z ligi, najgorsza obrona, ani jednego meczu który warto zapamiętać, DZIĘKUJEMY, WYSTARCZY

Działacze - 1- za zatrudnienie Tomasza Fornalika, za późniejsze "poświęcenie" Tomasza Fornalika, za "genialne transfery",za spójną politykę w sprawie stadionu (sam nie wiem czy działacze chcą przenosić się na SŚ, czy modernizować Cichą), za organizację i specjalna dedykacja ZA FINANSE.

Halemba2
Kontakt:

#4070 Post autor: Halemba2 » 3 cze 2013, o 12:32

Maciek z 1 Twoim minusem się nie zgodza. Tzn z minusem tak ale nie z jedną przyczyną tego minus . Działacze podpunkt Transfery przed rundą kożdy był zadowolny z Baszcza , Sadloka i Sultesa to jak się potym potoczyło to swoją drogą .

Awatar użytkownika
Yego

#4071 Post autor: Yego » 3 cze 2013, o 12:36

@maciek1973
taka prawda niestety, a pomyslec ze jeszcze rok temu obliczalismy tutaj na forum szanse na majstra.

maciek1973

#4072 Post autor: maciek1973 » 3 cze 2013, o 12:37

Yego pisze:Do tych co chca upadku klubu i rozpoczecia wszystkiego od nowa powiem tak:

Wyobrazcie sobie teraz ze czytacie forum szczew i tam jest dyskusja na ten temat czy warto upasc i zaczac od B-klasy.
Nie wiem jak wy ale ja jako fanatyczny Niebieski i fanatyczny antyzabol trzymalbym kciuki za upadek Szczewogrodu, bo bym wiedzial ze napewno przez pare lat ten klub sie nie bedzie liczyl w rozgrywkach a moze nawet nigdy nie powstanie na kolana.

To taka moja ostatnia mysl do tej "heinRichowo-honorowej" dyskusji

pozdRo
Nie do końca się zgadzam z Twoim punktem widzenia. Patrzysz na to okiem człowieka, który mówi "Ekstraklasa albo śmierć".
Na wątki kibicowskie to tak nie działa.

Zarówno Ruch jak i Górnik przeżywały totalny marazm po kilku latach gry "o nic" w najwyższej klasie, obu tym klubom spadek pozwolił się kibicowsko odrodzić, teraz znowu mamy tu i tu marazm i totalny brak jakiejkolwiek mobilizacji.
Gieksa przeżyła IV ligę i to w całkiem niezłych liczbach.
Zawisza odrodził się ponownie z nizin i stać go było na bojkot Hydrobudowy (śmiech po talach historii, firma ogłosiła upadłość)

Czasem niziny mobilizują, jest szansa poznać nowe Areny auf Skansen, zaliczyć ciekawe wyjazdy i wrócić na ścieżkę licznych zwycięstw i radości z awansów.

Spadek to dramat dla właścicieli (ich akcje stają się bezwartościowe, a długi trudne do spłacenia), ale niekonieczni dla kibiców.
Zresztą moim zdaniem musimy się powoli na taką sytuację szykować.

Thoth
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#4073 Post autor: Thoth » 3 cze 2013, o 12:37

Halemba2 pisze:przed rundą kożdy był zadowolny z Baszcza , Sadloka i Sultesa to jak się potym potoczyło to swoją drogą .
z Panki tyż :P Z Kikuta tyż wielu sie cieszyło choć nie wszyscy ;)
Maciek aleś nie ocenił wszystkich np. ni widza sam Kikuta, Kuswika ;)
Wielkość Ruchu jest tak wielko że nie do sie jej wyrazić w kilku słowach!

miechowiner12
Kontakt:

#4074 Post autor: miechowiner12 » 3 cze 2013, o 12:40

Ale tak jak napisałeś, ba nawet tak jak pisze w tym cytacie to legenda nie mająca wiele wspólnego z rzeczywistością, a za 10-20 lat się będzie jeszcze bardziej poetycko pisało.

A Cobra przytoczyłeś parę klubów stawiając za wzór:
Lechia fuzja z Olimpią Poznań i Polonią dopiero jak nie wyszło nagłe przebudzenie i budowa od nowa
Zawisza fuzja z lokalnym Chemikiem to jeszcze może nic, ale potem przygoda z Kujawiakiem Włocławek
Pogoń nie od żadnej najniższej ligi, a od IV, nie mówiąc już o wcześniejszych przenosinach i historii z Ptakiem
Jedynie Piast nie kombinował, ale tu przez 4-5 lat wogóle nie było drużyny

I JA JESTEM ZDECYDOWANIE JAKIMKOLWIEK PRZEKSZTAŁCENIOM, FUZJAMI ITP.

Tylko sytuacja obecne z nie otrzymaniem licencji przez Dyskopolonię i póki co utrzymanie się nas nie ma z tym nic wspólnego. Więc ja nawet nie bardzo wiem czemu ta dyskusja nawet skręciła w tą stronę.
Ostatnio zmieniony 3 cze 2013, o 12:58 przez miechowiner12, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Yego

#4075 Post autor: Yego » 3 cze 2013, o 12:40

Dla Kikuta i Kuswika to skali brakuje chyba. Mozna jeszcze ocenic kibicow.

maciek1973

#4076 Post autor: maciek1973 » 3 cze 2013, o 12:50

Yego pisze:Dla Kikuta i Kuswika to skali brakuje chyba. Mozna jeszcze ocenic kibicow.
Sorry, ale oceniłem tych co się rzucili w oko, szkoda mi się nad nimi znęcać.

Kikut - sam zdał sobie sprawę z własnej formy, u nas już nie zagra
Kuświk - jeden mecz (Piast) na kilkanaście to za mało do oceny, po prostu w innych go nie zauważyłem
Jeszcze Straka - niezły gość, ale przegrał z kontuzjami

A co do kibiców, to przy takiej grze nie było chyba najgorzej.
6000 naszych na meczu z Legią to i mało i dużo jak na serwowane nam kulki.
Pikników brak.

Do kibiców (młodszych nieco) mam żal za ten sezon za pasywność i brak jaj. Za przeproszeniem "gówno śmierdziało już od dawna", brakło mi bardziej zdecydowanych akcji (wyjście z trybun, transparenty, bojkot jakiegoś szpilu) w odpowiednim czasie, Legia potrafiła walczyć z ITI kosztem frekwencji, Zawisza z Hydrobudową, u nas zero protestów i zero akcji. Jakby nic negatywnego się nie działo.
Przecież ryzyko spadku frekwencji było minimalne (bo i tak chodzą już tylko chorzy na Ruch).
Zaryzykowaliście (do młodych) zamknięty stadion jak Ruch miał szansę na majstra, nie zaryzykowaliście żadnej akcji jak piłkarze i działacze od roku robili nas w kulki.
Takie moje lekko nietypowe zdanie.
Ostatnio zmieniony 3 cze 2013, o 13:00 przez maciek1973, łącznie zmieniany 1 raz.

Thoth
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#4077 Post autor: Thoth » 3 cze 2013, o 13:00

maciek1973 pisze:Kikut - sam zdał sobie sprawę z własnej formy, u nas już nie zagra
skad to?? pewne jakies info??
Wielkość Ruchu jest tak wielko że nie do sie jej wyrazić w kilku słowach!

Awatar użytkownika
Duszello
Kontakt:

#4078 Post autor: Duszello » 3 cze 2013, o 14:30

maciek1973 pisze:
Yego pisze:Dla Kikuta i Kuswika to skali brakuje chyba. Mozna jeszcze ocenic kibicow.

Kuświk - jeden mecz (Piast) na kilkanaście to za mało do oceny, po prostu w innych go nie zauważyłem

Pikników brak.

Do kibiców (młodszych nieco) mam żal za ten sezon za pasywność i brak jaj. Za przeproszeniem "gówno śmierdziało już od dawna", brakło mi bardziej zdecydowanych akcji (wyjście z trybun, transparenty, bojkot jakiegoś szpilu) w odpowiednim czasie, Legia potrafiła walczyć z ITI kosztem frekwencji, Zawisza z Hydrobudową, u nas zero protestów i zero akcji. Jakby nic negatywnego się nie działo.
Przecież ryzyko spadku frekwencji było minimalne (bo i tak chodzą już tylko chorzy na Ruch).
Zaryzykowaliście (do młodych) zamknięty stadion jak Ruch miał szansę na majstra, nie zaryzykowaliście żadnej akcji jak piłkarze i działacze od roku robili nas w kulki.
Doklaenie mosz racja........za czasow dziury tako sytuacja nie miala by miejsca..........grali jak cajmry to zaro czuli presja kibicow, wizyty na treningach transparenty itd......teroz w mlynie licza na bajtli zeby wizualnie bylo duzo.........a te ku*** pseudo grajki smieja nom sie w ryje.......je***e szmaciorze.........RUCH to MY a nie te dupiate fusbalery

[ Post napisany za posrednictwem urzadzenia mobilnego ]

Witek46
Kontakt:

#4079 Post autor: Witek46 » 3 cze 2013, o 15:00

Duszello pisze:
maciek1973 pisze:

Pikników brak.

Doklaenie mosz racja........za czasow dziury tako sytuacja nie miala by miejsca..........grali jak cajmry to zaro czuli presja kibicow, wizyty na treningach transparenty itd......teroz w mlynie licza na bajtli zeby wizualnie bylo duzo.........a te ku*** pseudo grajki smieja nom sie w ryje.......je***e szmaciorze.........RUCH to MY a nie te dupiate fusbalery

Przecież Smagorowicz zapewnił sobie ciche wsparcie kumatych więc przyzwalające milczenie trybun nie powinno Cię dziwić.
Wolność słowa nie może zwalniać z odpowiedzialności za słowo

Awatar użytkownika
Duszello
Kontakt:

#4080 Post autor: Duszello » 3 cze 2013, o 15:15

WITKU osiagneli my dno w kazdej dziedzinie.......tu trza zaczac od zera.........inaczy problemy beda sie poglebiac.......zeby my rozgrywek za rok nie zaczynali og 4 ligi........

Zablokowany