Sparingi/przygotowania - zima 2012/2013
-
- Kontakt:
Re: Sparingi/przygotowania - zima 2012/2013
W wielu druzynach jest tak, ze jeden to ambitny walczak a drugi wyrafinowany tehchnik i kazdy w tej maszynce jest potrzebny.Ale jedna sprawa, wtedy jeden pracuje na drugiego i kazdy wie co ma robic.Jak Zienczuk nie biega tyle to musi ktos to robic za niego i to zupelnie normalne.Ale tutaj wracamy znowu do koncepcji trenerskiej, wizji druzyny, taktyki.Narazie nie ma nic.
Piękne w życiu są tylko szpile ...
Con cantera y afición, no hace falta importación
Con cantera y afición, no hace falta importación
- Yego
Ktos tam pisal o Turcji a potem ktos o Cyprze itd. To racja! A wiecie dlaczego tam to funkcjonuje i za chwile zaskoczy w Azerebejdzanie, Chinach i za pare lat nawet w Indiach? Bo tam rozwoj pilki noznej idzie normalnym tokiem, normalnym tempem.
A w Polsce jest jak zwykle zawsze inaczej. Orliki, tradycje jeszcze przedwojenne, Piechniczki, i sponsorzy. Niby jest wszystko teoretycznie a jednak czegos brakuje.
Brakuje normalnosci. Byle agent pilkarski ma za zadanie wypromowac swoich podopiecznych i to tak by on sam na tym jak najwiecej zarobil. Bylem w tym sezonie na pewnym meczu III ligowym, i spotkalem tam bylego gracza Ruchu z lat 70-tych, ktory dzisiaj jest menadzerem. Porozmawialismy troche. I on mowi wprost, ze jak nie masz ukladow to nie grasz. I nikogo talent nie interesuje. Gracz zagra jak trener zna menago albo menago odpala trenerowi 10% od wlasnej prowizji. Tak to funkcjonuje. Nie masz znajomosci albo nie smarujesz to mozesz sobie w A-klasie kopac, ale wyzej juz nie. Jak taki grajek z III albo IV ligi nie ma menadzera to nie pogra. Ten byly gracz Ruchu mowil mi sam od siebie, ze system uzaleznien klubow od trenerow i transferow i prowizji, system jaki mamy w Polsce w nizszych ligach, to jedna wielka choroba, korupcja i smierdzaca stajnia Eugiasza. Juz nie mowie o sprzedawanych meczych gdzie nie ma kamer, bo taki klub Plomien Polomia to kupil w ub. sezonie 12 meczy a jak mu to zarzucali przeciwnicy to gracze Polomii i trener smiali sie bezczelnie w pysk.
Jestem szczesliwy ze nie znam wszystkich detali bo bym chyba w ogole pierdyknal chodzeniem na nizsze ligii, ale to co wiem to wystarcza by wiedziec ze ano Boniek, ani nowy rzad ani nikt tego nie naprawi. Mentalnosc ludzi w tym kraju jest zryta i polaczona z checia materialnego zysku za wszelka cene nawet kosztem lamania regol moralnych, oszustwami, zlodziejstwem i kombinatorstwem.
To tez chyba jeden z tych powodow dlaczego zaden ruski oligarcha ani szejk arabski nie zerka na kupno polskiego klubu bo poza granicami widza jak funkcjonuje normalny swiat i jak u nas ten chory.
A w Polsce jest jak zwykle zawsze inaczej. Orliki, tradycje jeszcze przedwojenne, Piechniczki, i sponsorzy. Niby jest wszystko teoretycznie a jednak czegos brakuje.
Brakuje normalnosci. Byle agent pilkarski ma za zadanie wypromowac swoich podopiecznych i to tak by on sam na tym jak najwiecej zarobil. Bylem w tym sezonie na pewnym meczu III ligowym, i spotkalem tam bylego gracza Ruchu z lat 70-tych, ktory dzisiaj jest menadzerem. Porozmawialismy troche. I on mowi wprost, ze jak nie masz ukladow to nie grasz. I nikogo talent nie interesuje. Gracz zagra jak trener zna menago albo menago odpala trenerowi 10% od wlasnej prowizji. Tak to funkcjonuje. Nie masz znajomosci albo nie smarujesz to mozesz sobie w A-klasie kopac, ale wyzej juz nie. Jak taki grajek z III albo IV ligi nie ma menadzera to nie pogra. Ten byly gracz Ruchu mowil mi sam od siebie, ze system uzaleznien klubow od trenerow i transferow i prowizji, system jaki mamy w Polsce w nizszych ligach, to jedna wielka choroba, korupcja i smierdzaca stajnia Eugiasza. Juz nie mowie o sprzedawanych meczych gdzie nie ma kamer, bo taki klub Plomien Polomia to kupil w ub. sezonie 12 meczy a jak mu to zarzucali przeciwnicy to gracze Polomii i trener smiali sie bezczelnie w pysk.
Jestem szczesliwy ze nie znam wszystkich detali bo bym chyba w ogole pierdyknal chodzeniem na nizsze ligii, ale to co wiem to wystarcza by wiedziec ze ano Boniek, ani nowy rzad ani nikt tego nie naprawi. Mentalnosc ludzi w tym kraju jest zryta i polaczona z checia materialnego zysku za wszelka cene nawet kosztem lamania regol moralnych, oszustwami, zlodziejstwem i kombinatorstwem.
To tez chyba jeden z tych powodow dlaczego zaden ruski oligarcha ani szejk arabski nie zerka na kupno polskiego klubu bo poza granicami widza jak funkcjonuje normalny swiat i jak u nas ten chory.
Z tobą Thoth
niy chce mi sie godać

- jurek
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
to jest wlasnie polsko myntalnosc i polskie podejscie. Wieczne cwaniactwo i kolesiostwo. Jak to pado moj znajomy, Polska to bylby bardzo fajny kraj, gdyby nie Poloki. To brzmi przykro ale to jest swiynto prowda.
-
- Kontakt:
Ruch nie spadnie z ligii,a sezon jest stracony,dlatego dziwi mnie,że dalej będzie sie inwestować w Niedzielana,Kikuta,Smektałę! Jedynie co oni robią w Ruchu to kasują kilkanaście tysięcy lub kilkadziesiąt tysięcy złotych miesięcznie i kompromitują Ruch swoimi występami!Nie oceniajmi Włodygę czy Kwiatkowskiego za rundę jesienną bo oni zagrali w sumie po 90 minut a i w swoich występach na pewno nie zawiedli bardziej niż ich starsi koledzy!Nie raz udawadniali w sparingach i naprawiali to co zje....li doświadczeni gracze(patrz mecz z BKS) a postawa Niedzielana po ostatnim meczu(śmiech i brak pokory i wstydu za swój występ) mówi samo za siebie! Mają to szeroko w du***!!!Myślę,że Trener ma swoich ludzi i za wszelką cenę ich choluje,ale musi uważać bo może daleko nie dopłynąć,oby nie zamarzł! Nie wyciąga żadnych wniosków z wielu lekcji jakich dostał od swoich zaufanych zawodników.
- Ozor
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
wszystko masz jasne jak przeczytasz kilka postów wczesniej tak to srodowisko funkcjonuje tu nie wystarczy sezon czy dwa aby pewne sprawy wyprostowac niestety ludziom opadły klapki i poznali mechanizm który jest obrzydliwy więc sobie siedzą w domu i oglądają transmisje z Premiership.
- fryzjer83
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
Elmer pisze:Tylko trzeba brać pod uwagę, że ci starsi w meczu o stawkę jednak inaczej się prezentują. Młodzi grają ambitnie, ale nic poza tym. Co Kwiatkowski takiego pokazał w meczach ligowych, że trzeba dać mu grać od początku? Nic! Robił dużo wiatru i tyle.
A taki Zieńczuk (też mnie wkurza, że nie biega i nie zawsze walczy) jednym dograniem potrafi odmienić wynik meczu.
Też chciałbym widzieć Ruch ambitnie grający, ale nie przez wystawianie młodych i niedoświadczonych droga do tego.
Stary jak czytom co Ty piszesz to twierdza że albo niy patrzysz na szpile albo się niy znosz.Bo Kwiatek za kożdym razem jak wszedł to zrobił jakiś wolny i miał pare fajnych akcji.A jak Zieniu nie loto to Ty chyba siedzisz na 9 i dziubiesz słoniol,bo akurat to jest koleś ze starej ekipy któremu nie można zarzucić braku zaangażowania.Zastanów się co piszesz.A kiedy nie postawić na młodych jak nie teraz kiedy o utrzymanie jesteśmy spokojni (w miarę).Ja od początku nie rozumię tego że w tym momencie nie postawią na młodych.
-
- Kontakt:
Racja!Włodyga najlepszy w meczu z Jagą! Kwiatek w meczu z Wisłą zgubił sie dwa razy ale napedzał akcje ofensywne,czego zabrakło z Legią(Niedzielan i Kikut według Węgrzyna -dno!) Co zrobo trener? Odpali młodego bo KIkuta i Niedzielana nie wypada!!!
1000 procent!Ruchowi nic nie grozi.Młodzież jest tańsza i perspektywiczna! Zieńczuk-Wielki Szacun dla tego CHŁOPA!Nich młodzi biorą z niego przykład!
1000 procent!Ruchowi nic nie grozi.Młodzież jest tańsza i perspektywiczna! Zieńczuk-Wielki Szacun dla tego CHŁOPA!Nich młodzi biorą z niego przykład!
-
- Kontakt:
Jeśli na fatalną postawe piłkarzy ma wpływ problem z płatnościami to jakoś ich podejście staram się zrozumiec, ale jeśli są opłacani w miarę na bierząco to Ja myślę, że trzeba zrobic wielkie przewietrzenie w szatni ze względu na podejście i grę.
Wydaję mi się, że niestety Ci chopcy/chopy są już wypaleni. Zaryzykuję. Żadnego pożytku z nich w tej rundzie już miec nie będziemy. Arek (niestety już mocno zblazowany) nie będzie podnosił wysoko nóg, bo sie będzie oszczędzał. Dla znacznej częsci piłkarzy, Ruch to takie miejsce o nazwie "przechowalnik" przed piłkarska emeryturą. Dlatego tylko wymiana składu, najlepiej całego może coś zmienic w tym klubie.
Oczywiście tak się nie stanie, bo Ruch nie ma środków na taką akcję, więc stary marazm pozostanie.
Dlatego też z niepokojem patrzę na to wszystko i mam nadzieję, że utrzymiemy się mimo wszystko przy tych kopaczach.
Wydaję mi się, że niestety Ci chopcy/chopy są już wypaleni. Zaryzykuję. Żadnego pożytku z nich w tej rundzie już miec nie będziemy. Arek (niestety już mocno zblazowany) nie będzie podnosił wysoko nóg, bo sie będzie oszczędzał. Dla znacznej częsci piłkarzy, Ruch to takie miejsce o nazwie "przechowalnik" przed piłkarska emeryturą. Dlatego tylko wymiana składu, najlepiej całego może coś zmienic w tym klubie.
Oczywiście tak się nie stanie, bo Ruch nie ma środków na taką akcję, więc stary marazm pozostanie.
Dlatego też z niepokojem patrzę na to wszystko i mam nadzieję, że utrzymiemy się mimo wszystko przy tych kopaczach.
Ruch Chorzów - Górny Śląsk - Polska
Arena C6
Arena C6
-
- Kontakt:
Co do wolnych Kwiatkowskiego to przypomina mi się JEDEN rzut wolny w Szczecinie. A tak poza tym masz rację, nie znam się. A słoniol dłubię na TG.fryzjer83 pisze:Stary jak czytom co Ty piszesz to twierdza że albo niy patrzysz na szpile albo się niy znosz.Bo Kwiatek za kożdym razem jak wszedł to zrobił jakiś wolny i miał pare fajnych akcji.A jak Zieniu nie loto to Ty chyba siedzisz na 9 i dziubiesz słoniol,bo akurat to jest koleś ze starej ekipy któremu nie można zarzucić braku zaangażowania.Zastanów się co piszesz.A kiedy nie postawić na młodych jak nie teraz kiedy o utrzymanie jesteśmy spokojni (w miarę).Ja od początku nie rozumię tego że w tym momencie nie postawią na młodych.
Grę młodymi przerabiałem już nie raz i g... z tego wychodziło (końcowka tej rundy, albo w 2 lidze mecz z Mławą). Trzeba dawać im szansę, ale bez przesady z ilością, bo z jakością jest u nas różnie (ile Starzyński czekał na debiut, a ile minie czasu nim będzie ligowcem pełną gębą, a to najlepszy z naszych młodych)
Pierwszy raz przy Cichej: 10.06.1989 r. Ruch - Olimpia 2:1
Pierwszy wyjazd: 3.10.1992 r. Górnik - Ruch 1:1
Najwyższe zwycięstwo: 7:0 ze Stomilem Olsztyn. Najwyższa porażka: 0:6 z... Pogonią Siedlce.
Sukcesy, które świadomie przeżyłem: 1 mistrzostwo Polski, 1 wicemistrzostwo Polski, 3xbrązowy medal, Puchar Polski (1996), finał Pucharu Intertoto (1998).
Pierwszy wyjazd: 3.10.1992 r. Górnik - Ruch 1:1
Najwyższe zwycięstwo: 7:0 ze Stomilem Olsztyn. Najwyższa porażka: 0:6 z... Pogonią Siedlce.
Sukcesy, które świadomie przeżyłem: 1 mistrzostwo Polski, 1 wicemistrzostwo Polski, 3xbrązowy medal, Puchar Polski (1996), finał Pucharu Intertoto (1998).
- spyru
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
Kwiatek z Wisła to się ze dwa razy może z piłką zabrał. Reszta kontaktów dramat.MOSKWA pisze:Racja!Włodyga najlepszy w meczu z Jagą! Kwiatek w meczu z Wisłą zgubił sie dwa razy ale napedzał akcje ofensywne,czego zabrakło z Legią(Niedzielan i Kikut według Węgrzyna -dno!) Co zrobo trener? Odpali młodego bo KIkuta i Niedzielana nie wypada!!!
Ja zawsze będę, zawsze będę wspierał drużynę swą!!
- stillimatic82
- Kontakt:
Nie ma się co oszukiwac- wypadało by na trening udała się delegacja kibiców i pogadała z naszymi grajkami-o co tak naprawdę chodzi-sobotni sparnig udowdnił że wogole nie przykładają się do gry- nie chodzi nawet o te 9 bramek-tylko to ile straciliśmy w pierwszych minutach- to świadczy o zerowym zainteresowaniu grą- lepiej by na wczas się opamiętali- przy naszym poziomie organizacyjnym-logistycznym i finansowym spadek z ligi będzie oznaczał wegetacje na lata w 1 lidzie śladem Poloni Bytom...bo ekstraklasa będzie zarezerwowana dla krezusów z Krakowa albo Gdyni...czy Bydgoszczy...
- Lutz
- Kontakt:
..... a na jaki podstawie żeś do takiego wniosku doszoł ? Po ty padace w ostanich szpilach w lidze , czy dopiyro teroz...... po 2:9 w sparingu ?Ruch nie spadnie z ligii,a sezon jest stracony,dlatego dziwi mnie,że dalej będzie sie inwestować w Niedzielana,Kikuta,Smektałę!
- Kulka.
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
Zlikwidowac ME wszystkie zespoly mlodziezowe i bydzie kasa na emerytow bo widac ta droga klub idzie
-
- Kontakt:
E tam panowie Real w lidze wygrał z Valencią pierwszą połowę 5:0
A tak na serio to u nos w drużynie chyba niestety większość ma to w du***. Przecież to samo było w meczu z IV ligowym BKS-em gdzie pierwszy skład pokazał co potrafi wtedy też było dupienie że to tylko sparing, a potem przyszły dalsze mecze w lidze i się okazało, że co mecz w dupa.
Jo mom nadzieja, że już z nikim co się kończy kontrakt nie przedłużą. Bo to paranoja, że tacy gracze jak Stawarczyk w takiej formie jak obecnie gro u nos.
A tak na serio to u nos w drużynie chyba niestety większość ma to w du***. Przecież to samo było w meczu z IV ligowym BKS-em gdzie pierwszy skład pokazał co potrafi wtedy też było dupienie że to tylko sparing, a potem przyszły dalsze mecze w lidze i się okazało, że co mecz w dupa.
Jo mom nadzieja, że już z nikim co się kończy kontrakt nie przedłużą. Bo to paranoja, że tacy gracze jak Stawarczyk w takiej formie jak obecnie gro u nos.
- fryzjer83
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
Aha jak my przesadzomy z młodymi to jo niewiem co Ty robisz w piłce i nie dziwia się (z tego wynika jestes trenerem)że jak tacy jak Ty pracuja w fusbalu to tak to wyglądo.Jedyny kto dostaje szansa to Filip chociaż tyż mo 21 lot a Kwiatek i reszta ino z powodu kontuzji emerytów ale do Ciebie młody to chyba 23 latek.Aha dej się spokój z piłką.Elmer pisze:Co do wolnych Kwiatkowskiego to przypomina mi się JEDEN rzut wolny w Szczecinie. A tak poza tym masz rację, nie znam się. A słoniol dłubię na TG.fryzjer83 pisze:Stary jak czytom co Ty piszesz to twierdza że albo niy patrzysz na szpile albo się niy znosz.Bo Kwiatek za kożdym razem jak wszedł to zrobił jakiś wolny i miał pare fajnych akcji.A jak Zieniu nie loto to Ty chyba siedzisz na 9 i dziubiesz słoniol,bo akurat to jest koleś ze starej ekipy któremu nie można zarzucić braku zaangażowania.Zastanów się co piszesz.A kiedy nie postawić na młodych jak nie teraz kiedy o utrzymanie jesteśmy spokojni (w miarę).Ja od początku nie rozumię tego że w tym momencie nie postawią na młodych.
Grę młodymi przerabiałem już nie raz i g... z tego wychodziło (końcowka tej rundy, albo w 2 lidze mecz z Mławą). Trzeba dawać im szansę, ale bez przesady z ilością, bo z jakością jest u nas różnie (ile Starzyński czekał na debiut, a ile minie czasu nim będzie ligowcem pełną gębą, a to najlepszy z naszych młodych)