Akademia Piłkarska Ruch

Forum sympatyków KS Ruch Chorzów
ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
gerhat
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

Re: Akademia Piłkarska Ruch

#106 Post autor: gerhat » 8 lut 2011, o 11:53

no tak buli19R20 Ruch ma im dać "R-kę" i mieć takie same prawa do tych zawodników jak Jaga, Legia czy szczewa.
Do takich "przywilejów" nie potrzebujemy UKS.

Awatar użytkownika
BOGUCICE
Kontakt:

#107 Post autor: BOGUCICE » 8 lut 2011, o 12:06

pamiętajcie ,że szkółka powstała ponieważ przepisy będą już niedługo tego wymagać. I dobrze ,że we współpracy z Wolfikami. Ja słyszałem ,że w UKS -ie namieszał zdrowo ktoś z Gwarka Zabrze. Nawet o tym gdzieś w gazetach pisali.
W Sheffield tylko RUCH!!!

blue_fanatic
Kontakt:

#108 Post autor: blue_fanatic » 8 lut 2011, o 12:29

a powiedzcie mi co dla was to za roznica czy jest uks Ruch czy akademia Ruch ?
bo dla mnie to jeden ch**, ma szkolic zawodnikow dla najpierw Mesy a potem dla 1 druzyny

buli19R20
Kontakt:

#109 Post autor: buli19R20 » 8 lut 2011, o 12:44

gerhat widzisz i tu jest problem o którym pisze cały czas, ponieważ Ruch ma dać eRke i wzamian dostaje szkółke piłkarską oraz graczy. Ale jeśli menago z Ruch-u mają tych mlodych w du***, to jakim prawem mają oni cały czas być uwiązani w UKS-ie tym bardziej ze mają umiejętności bo jakoś inne kluby chętnei biorą tych mlodych. A to ze UKS tych chlopaków sprzedaje bo mają wzięcie i zarabia to juz nie moja wina i jeśli się Panu Gęsiorowi to niepodoba to niestety ale cza ruszyć zyć i wybrać się pooglądać graczy i wyciągnąc najlepszych.

Rozumiesz o co jest rozkmina czy mam Ci to rozrysowac i faxem wysłac??

Niech powstanie AP będzie wybór jeszcze większy co wrózy ino lepiej dla Ruch-u, ale Gęsior niechce nic dawać w UKS bo dobrze wie ze jest tam pelno chlopaków którzy kochają Ruch i choby sie swiat walił to i tak zostaną z niebieskimi. A ja jestem osobą która nie lubi cwaniactwa i bedę tepił takie zachowanie za każdym razem.

Awatar użytkownika
Chudy81
Kontakt:

#110 Post autor: Chudy81 » 8 lut 2011, o 12:51

blue_fanatic pisze:a powiedzcie mi co dla was to za roznica czy jest uks Ruch czy akademia Ruch ?
bo dla mnie to jeden ch**, ma szkolic zawodnikow dla najpierw Mesy a potem dla 1 druzyny
Z tego co tu wyczytałem bo nie znam reali to z UKS piłkarzyki zamiast do Ruchu to szły gdzieś w Polskę(nie wszyscy oczywiście) , a z AP automatycznie stają się zawodnikami Ruchu od taka różnica.
Obrazek Obrazek
Nie ważne w jakim świata miejscu, ważne że Ruch mam w mym Niebieskim SeRcu.

Awatar użytkownika
Raul22
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#111 Post autor: Raul22 » 8 lut 2011, o 14:09

a ja mam inne pytanie. Kto mi poda jakis wychowankow szkolacych sie czy to w Ruchu czy UKS robiacych gdzies kariere? Bo tak po prawdzie ani Sobiech, ani Sadlok, ani Janoszka, ani wczesniej Cwielong nie byli wychowankami Ruchu, oni przyszli dopiero do klubu jedni w momencie szkoly sredniej (np. Janoszka) drudzy pozniej (np.Cwielong) i grali jedynie w najstarszych rocznikach mlodziezowych, badz od razu w 1 druzynie. Do tego grali wczesniej juz w mlodziezowych kadrach Slaska czy Polski. A kto zna jakis pilakrzy ktorzy od malego szkolili sie w Ruchu i teraz graja w jakims powaznym klubie? Tyle gadki w tym temacie, a nikt nie dostrzega takiego problemu ze ani tu ani tu trenerzy nie wyszkolili na tyle pilkarzy by grali w 1 druzynie. I nie mowcie ze to przez uklady, albo ze nie poznali sie na talencie jak z tym co teraz niby w Rozwoju robi kariere, ktora to liga i jaka tam kariere mozna zrobic? Ani u nas w ME ani gdzie indziej sie nie wybil to chyba nie gra przez uklady czy Pietrzaka. Jak ktos jest dobry to predzej czy pozniej jest zauwazony i go ktos chce wyzej, o tych super pilkarzach u nas wychowanych (od najmlodszego) nie slysze by zabijali sie o nich Manchestery czy nawet Legie czy Wisly. niestety nasi wychowankowie, nawet Ci co teraz sa w Tychach widocznie nie sa na tyle dobrzy by grac w lidze, zreszta jakos szczegolnie nie wyrozniaja sie tam. Takze bardziej sie martwy o to kto bedzie trenowal tych dzieciakow od najmlodszego i jakie ma kompetencje do tego, a nie czy ktos nam pilkarzy nie podkradnie, bo poki co zabardzo nie ma kogo podkradac, a to ze ktos gdzies na sile wysyla syna na testy za granice czy do Lechow, Legii itd to dzisiaj nic nie znaczy bo taki swiat ze kazdy patrzy tylko na kase i stara sie upchac tam gdzie zarobi sie wiecej.
A juz najwieksze chamstwo to mowienie ze ten nie gra bo tamtego tata zna trenera i dlatego ten gra i tego typu teksty. Parcie na sukces rodzicow (bron boze nie mowie wszystkich) powoduje ze rodzi sie frustracja i takie gadki, czesto niesprawiedliwe przez co krzywdzi sie takiego mlodego chlopaka, znam wiele takich przypadkow niekoniecznie w Ruchu (chociaz czasami moze i sprawiedliwe). Zarzut ze Pietrzak sciaga pilkarzy ze Szczecina blokujac miejsce naszym tez jest smieszny (gdzies tam cos takiego chyba bylo) patrzac tym tokiem to ani Sobiecha, Sadloka, Janoszki nie powinno sie brac do Ruchu bo tez swego czasu blokowali miejsce innym tutejszym wychowankom. Czym ich przyjscie do grup mlodziezowych rozni sie od tych ze Szczecina? tym ze Ci sa ze Slaska a ci nie. I za tych mozemy dostac w przyszlosci kase i za tamtych.
A tak naprawde czy ty jestes dobry w juniorach czy nie to nie ma zadnego znaczenia pozniej i to nie tylko u nas ale chocby taki Freddy Adu i wielu innych super juniorow ktorzy nie poradzili sobie w doroslej pilce.
Podsumowujac bo sie rozpisalem, nam powinno zalezec by tych juniorow szkolili ludzie przygotowani do tego, posiadajacy wiedze jak to robic, jak trenowac z 7 latkami jak 8 jak 9, jak 12, 15 dlaczego z mlodymi grac na male bramki, albo w ogole bez bramek szkolic tylko technike, a dopiero z czasem wprowadzic bramki, treningi koordynacyjne itd, to jest glowny problem, bez tak przygotowanych trenerow moga byc Akademe, UKSy i inne, a i tak do niczego to nie doprowadzi. Albo cos sie robi konkretnie, albo znow odwala fuszerke zeby tylko bylo. ma byc Akademia to bedzie, co tam ze nic ona nie zmieni w szkoleniu, a jedynie nazwe. A to chyba nie o to chodzi prawda.

hagi

#112 Post autor: hagi » 8 lut 2011, o 14:27

Ruch ma im dac eRke i placic umowioną kwote za wyszkolenie zawodnika albo dac kase na szkolenie z PZPN tak zeby obie strony byl zadowolone

gerhat
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#113 Post autor: gerhat » 8 lut 2011, o 14:54

hagi dyć właśnie tak to miało wyglądać z punktu widzenia Ruchu, problem w tym że Ruch mo dać kasa UKS-owi na szkolenie z pzpn, a oni sprzedają chłopaka w wieku 16 lat kajś do Poznania twierdząc że jest wolny rynek i Ruch tez może sobie go kupić.
W dużym uproszczeniu Ruch ma dawać im kase i logo a korzystać będa na tym inni. To co my jesteśmy opieka społeczną o czy co? Ruch mo być na kożdym ich treningu i jak tylko się ktos inny pojawi to zaraz wykupywać 16 lataka żeby ubiec goroli. Coś takiego mogymy robic w stosunku do szkółek na Stadionie Śląskim czy innym Grunwaldzie czyli w klubach obcych a nie w klubie, który ma nasze logo i jeszcze mamy mu płacic za szkolenie.

Tak ciężko to zrozumieć?

Obecnie zdaje się Ruch miał prawo pierwokupu dopiero po osiągnięciu 18 lat.

snowboarder
Kontakt:

#114 Post autor: snowboarder » 8 lut 2011, o 15:30

Witam ponownie. Widze,ze sa zarzuty czy podejzenia,ze jestem ambicjonalnie podchodzacym ojcem chlopaka trenujacego w UKS.
Panowie, NIC BARDZIEJ MYLNEGO! Sytuacje znam w miare dobrze z innego powodu. O ambitnym ojcu opowiadał Gerhat,to powiem tylko,ze dzialanie w stylu "mnie sie nie udało,mojemu synowi sie uda" jest dramatem dla dziecka.
"Obecnie zdaje się Ruch miał prawo pierwokupu dopiero po osiągnięciu 18 lat" , z tego co wiem to rocznik 95 [najlepsi] sa teraz pod Ruch SA,to własnie oni chca jechac na turniej do Lizbony.
Niektorzy chcieliby nazwisk pilkarzy UKS ktorzy maja 23-25 lat i radza sobie swietnie w ekstraklasie,to napisze raz jeszcze [choc juz to bylo pisane] ,nie osiagniesz nic w pilce [czy sporcie ogolnie] ,gdy w wieku 18-19 lat zostaniesz przyblokowany na kilka lat,zeslany do ME albo niskich lig,lub ewentualnie bedziesz glównie trenował z pierwszym zespolem,a w dniu meczu siedzial na trybunach. To nawet nie chodzi o system szkolenia w tym kraju,bo jego w zasadzie nie ma,albo lezy i kwiczy. Ale zobaczcie sobie na inne druzyny ekstraklasy, jak potrafia wprowadzac mlodych pilkarzy,a sa to czesto druzyny walczace o 1 miejsce. Ale tam daje sie szanse tym zawodnikom,pomimo ze jako młokos moze spieprzyc kilka pilek i to nie w jednym spotkaniu. Ale widocznie tam młodzian nie słyszy jaki to jest dobry a zaraz potem ,ze to jest wazny mecz i zagraja doswiadczeni zawodnicy,a młody na trybune raus.
Tak jak pisałem wczesniej,jestem za dogadaniem sie obu stron,a nastepnie wprowadzeniem systemu VFL,bo to co w bundeslidze wyprawiaja młodzi zawodnicy,to az milo sie oglada. Tylko,ze w Niemczech 1 i 2 bundesliga ma ujednolicony system szkolenia,a w Polsce bylibysmy chyba pierwsi,no ale to moze za 6-7 lat by zaowocowało. A tak to nie ma co dyskutowac czy AP bedzie dobra,bo do tego tematu tak naprawde mozemy wrocic za wlasnie 6-7 lat,gdy pierwsi z rocznika 98 [tak podał P.Gesior] beda konczyc wiek juniora.
Jesień,rok 1987,Ruch Chorzów- Gwardia W-wa 3-0. A dalej juz poleciało........

hagi

#115 Post autor: hagi » 8 lut 2011, o 16:45

Problem w tym ze Gwarek Zabrze dostaje swoja transze od PZPN i do tego podpisal korzystna umowe z Gornikiem 10 tys zl za wyszkolonego zawodnika natomiast UKS jest na licencji Ruchu wiec nie dostaje transzy z PZPN i juniorow oddaje za za 3 tys a jakby nie bylo ponosi koszty szkolenia . Z tego wynika ze Ruch za to ze daje eRke Uks-owi chce sporo zarobic bo 300 tys zl dzieci nie obejrza.Taka sytuacja powoduje ze Gwarek zacznie sie znacznie szybciej rozwijac a Ruch skasuje do prywatnej kapsy pieniadze nic nie robiac i bedzie krytkowac ze slabo szkola. Tak Ruch otworzy swoja AP i zobaczymy na dzien dzisiejszy w Ruchu UKS sa bardzo konkurencyjne warunki do trenowania w porownaniu z konkurencja i mlodziki stoja najlepiej na slasku prześledźcie sobie na regionalnej pilce. A bardzo watpliwe jest aby ktos w Ruch sie tym zają na tak duza skale i przez tyle lat .Gesior teraz ma troche ambicji a potem to oleje jak synek jego przestanie w tym klubie grac

Awatar użytkownika
Raul22
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#116 Post autor: Raul22 » 8 lut 2011, o 17:39

snowboarder pisze:Witam ponownie. Widze,ze sa zarzuty czy podejzenia,ze jestem ambicjonalnie podchodzacym ojcem chlopaka trenujacego w UKS.
Panowie, NIC BARDZIEJ MYLNEGO! Sytuacje znam w miare dobrze z innego powodu. O ambitnym ojcu opowiadał Gerhat,to powiem tylko,ze dzialanie w stylu "mnie sie nie udało,mojemu synowi sie uda" jest dramatem dla dziecka.
"Obecnie zdaje się Ruch miał prawo pierwokupu dopiero po osiągnięciu 18 lat" , z tego co wiem to rocznik 95 [najlepsi] sa teraz pod Ruch SA,to własnie oni chca jechac na turniej do Lizbony.
Niektorzy chcieliby nazwisk pilkarzy UKS ktorzy maja 23-25 lat i radza sobie swietnie w ekstraklasie,to napisze raz jeszcze [choc juz to bylo pisane] ,nie osiagniesz nic w pilce [czy sporcie ogolnie] ,gdy w wieku 18-19 lat zostaniesz przyblokowany na kilka lat,zeslany do ME albo niskich lig,lub ewentualnie bedziesz glównie trenował z pierwszym zespolem,a w dniu meczu siedzial na trybunach. To nawet nie chodzi o system szkolenia w tym kraju,bo jego w zasadzie nie ma,albo lezy i kwiczy. Ale zobaczcie sobie na inne druzyny ekstraklasy, jak potrafia wprowadzac mlodych pilkarzy,a sa to czesto druzyny walczace o 1 miejsce. Ale tam daje sie szanse tym zawodnikom,pomimo ze jako młokos moze spieprzyc kilka pilek i to nie w jednym spotkaniu. Ale widocznie tam młodzian nie słyszy jaki to jest dobry a zaraz potem ,ze to jest wazny mecz i zagraja doswiadczeni zawodnicy,a młody na trybune raus.
Tak jak pisałem wczesniej,jestem za dogadaniem sie obu stron,a nastepnie wprowadzeniem systemu VFL,bo to co w bundeslidze wyprawiaja młodzi zawodnicy,to az milo sie oglada. Tylko,ze w Niemczech 1 i 2 bundesliga ma ujednolicony system szkolenia,a w Polsce bylibysmy chyba pierwsi,no ale to moze za 6-7 lat by zaowocowało. A tak to nie ma co dyskutowac czy AP bedzie dobra,bo do tego tematu tak naprawde mozemy wrocic za wlasnie 6-7 lat,gdy pierwsi z rocznika 98 [tak podał P.Gesior] beda konczyc wiek juniora.
troche sie z Toba nie zgodze. czasami takie wypozyczenie i gra w nizszej lidze to bardzo dobre wyjscie, tak bylo z Ecikiem poszedl do Walki potem Gieksy ogral sie i teraz calkiem dobrze jego gra wyglada, 10 bramek na sezon jak na lewego pomocnika ostatnio to bardzo duzo, tylko ze on sie na tych wypozyczeniach wyroznial jak juz Gerhat wspomnial, strzelal, dobrze gral poprostu, nawet geksiarze go chwalili na forach. A jak bylo w Ruchu gdy za Duszana wpuszczal go? kazdy po nim jechal od forum po stadion, a to zle biega, a to slaby fizycznie, a to w ogole podac nie umie, teraz tak samo co zaobserwowalem ze Stefanskim bylo, jak zobaczylem mecz z Polonia B w tamtym sezonie jak go wypychali i blokowali cialem to to jeszcze nie jest zawodnik na lige. Jak nasze mlodziki w Tychach i gdzie tylko sa powypozyczaniu beda chwaleni i odgrywali czolowe role na bank wroca i dostana szanse. Ale nie mozna na sile przeciez kogos wpychac do skladu tylko dlatego ze jest mlody.
Nie uwazam tez ze Ruch blokuje jakis mlodzikow, pierw Foszmanczyk, Wawrzynczok, Lindner grali (powypozyczali ich i gdzie teraz sa? Fosa to tam jeszcze w Cidrach cos gra, a przeciez wszyscy wlasnie w wieku 18-20 lat grali w Ruchu), potem Cwielong, Janoszka, potem Sobczak, Sadlok, Sobiech, teraz coraz czesciej Lisowski. Naprawde to tak zle nie wyglada z wprowadzaniem mlodych w Ruchu. Masz kogos konkretnego na mysli ze Ruch przyblokowal? bo mi sie wlasnie wydaje ze nie ma takich, nie stracilismy jakiegos talentu, a Ci co sie wyrozniali dostaja szanse. Przeciez w Legii z wychowankow kto gra Borysiuk i Rybus, w Lechu Mozdzen i to prawie wcale nie gra, w Wisle Małecki wiec u nas to i tak duzo wiecej ich gra lub gralo.
Zgodze sie natomiast z Toba co do faktu iz powinni sie dogadac z UKS i po powstaniu AP wprowadzic jakis ujednolicony system by to mialo jakies rece i nogi wszystko.

Awatar użytkownika
west72
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#117 Post autor: west72 » 8 lut 2011, o 17:48

hagi -pomijając już styl Twoich wywodów i sposób wyrażania (nie do końca dla mnie zrozumiały) ale kij z tym cało ta polemika sprowadzo sie do eRki.Nikt nikomu nic nie chce zabrać i nikogo zlikwidować, przynajmniej na tym etapie info jakie do nos docierają chodzi ino o prawo do znaku towarowego.UKS może pewnie dalej działac na kresach bo to własnośc MOSIR-u a nie RUCH-u SA i to Gęgola ;problem ,czy dogodo sie z MOSIREM na korzystanie z Kresów,stadionu na Lompy ,czy byłego Konstalu,czy może Skałki na Świonach.Co do Gwarka to oni już downo są daleko daleko przed wszystkimi tego typu szkółkami i to nie ino na Śląsku,wystarczy popatrzeć na ilość ich wychowanków w seniorskiej piłce i to nie ino na poziomie Ekstraklasy.Może właśnie dzięki Akademi choć trocha RUCH zbliży sie poziomem szkolenia do Gwarka dzięki przyjęciu modeli funkcjonujących w Bundeslidze?Na razie wszystko jest w powijakach a u snujemy już wszelkiego rodzaju teorie spiskowe.

Tak jak pisze snowboarder.."jestem za dogadaniem sie obu stron,a nastepnie wprowadzeniem systemu VFL,bo to co w bundeslidze wyprawiaja młodzi zawodnicy,to az milo sie oglada. Tylko,ze w Niemczech 1 i 2 bundesliga ma ujednolicony system szkolenia,a w Polsce bylibysmy chyba pierwsi,no ale to moze za 6-7 lat by zaowocowało. A tak to nie ma co dyskutowac czy AP bedzie dobra,bo do tego tematu tak naprawde mozemy wrocic za wlasnie 6-7 lat,gdy pierwsi z rocznika 98 [tak podał P.Gesior] beda konczyc wiek juniora." i tyla w temacie.

No ale jak sie nie mo o czym pisać w temacie TRANSFERY to kibic RUCHU zawsze znajdzie sie jakiś temat zastępczy :hyhy: :hyhy: :hyhy: Tyla odemnie pyrsk :zdegustowany:
Naszym Honorem Jest Nasz Klub! RUCH Chorzów LEGENDA BEZ KOŃCA

general01
Kontakt:

#118 Post autor: general01 » 8 lut 2011, o 20:08

http://www.tvs.pl/informacje/33228,zagr ... orzow.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
ch-R

#119 Post autor: ch-R » 8 lut 2011, o 20:13

hagi UKS nie ponosi kosztów szkolenia bo takowe ponoszą rodzice .
Mahatma Gandhi

Naj­pierw cię ig­no­rują. Po­tem śmieją się z ciebie. Później z tobą wal­czą. Później wyg­ry­wasz.

empe1
Kontakt:

#120 Post autor: empe1 » 8 lut 2011, o 23:39

nie porownejcie szkolenie mlodziezy w polsce a zagranicom bo w niemczech nawet b klasowe zespoly stawiajom czasami po 7 druzyn wiekowych ktore som podzielone na wieki i to tak wyglada A=17-18 , B=15-16 , C=13-14 , D=11-12 , E=9-10 , F=7-8 i jeszcze som MINI kickerzy .

ja gram w druzynie co jest w 3 lidze od konca i oni majom 5 druzyn mlodziezowych w roznych wiekach. a trenerzy to so gracze pierwszego czy drugiego zespolu albo jakiegos rodzica co sie zna troche na pilce i trenujom mlodziesz, na mecze jezdzom zawsze rodzice od kogos wiec na wlasne koszty. a dopoki w polsce niema porzadnego szkolenia to niema co myslec o mlodziezy i dlatego to byl najlepszy ruch Ruchu od lat.
a pozatym lepiej jedny porzodny akademik niz pare ch.... szkolek

ODPOWIEDZ