Ruch Chorzów na GPW !!!

Forum sympatyków KS Ruch Chorzów
ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
gerhat
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#526 Post autor: gerhat » 5 sie 2009, o 22:06

no i proszę, nad poprzednim sprawozdaniem było kilkadziesiąt stron pierd... i lamentowania nad 4 mln zł straty. W bieżacym półroczu wysokośc straty została zredukowana o połowę i co .... cisza jak makiem zasiał. Chyba boli, że nie ma jeszcze gorzij niż było.
Strata zmniejszona o połowę bez sponsora, inwestora i z Sobstyl.
Zważywszy że połowa z tego miliona to amortyzacja, czyli w przypadku klubu sportowego koszt raczej papierowy, jest lepiej niż się spodziewałem.
Teraz ino sponsora nom cza i bydzie git.

mrad72
Kontakt:

#527 Post autor: mrad72 » 5 sie 2009, o 22:22

gerhat pisze:no i proszę, nad poprzednim sprawozdaniem było kilkadziesiąt stron pierd... i lamentowania nad 4 mln zł straty. W bieżacym półroczu wysokośc straty została zredukowana o połowę i co .... cisza jak makiem zasiał. Chyba boli, że nie ma jeszcze gorzij niż było.
Strata zmniejszona o połowę bez sponsora, inwestora i z Sobstyl.
Zważywszy że połowa z tego miliona to amortyzacja, czyli w przypadku klubu sportowego koszt raczej papierowy, jest lepiej niż się spodziewałem.
Teraz ino sponsora nom cza i bydzie git.
gerhat możesz mi wierzyć albo nie, ale właśnie zabierałem się do pisania podobnego posta ;)

Dziś na topie jest Paterman jako właściciel i jego niewystarczający kapitał, więc wszyscy stratedzy i finansiści mają w du*** jakieś tam raporty.
Ostatnio zmieniony 5 sie 2009, o 22:24 przez mrad72, łącznie zmieniany 1 raz.
[size=150][color=blue][b]INO RUCH[/b][/color][/size]

HKSADIK
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#528 Post autor: HKSADIK » 5 sie 2009, o 22:24

http://www.parkiet.com/artykul/9,837511.html

z tego tekstu-"Sytuację finansową ma też poprawić planowana emisja do 2 mln walorów serii I (zgodę wyrazili już akcjonariusze). Kapitał spółki ma być podwyższony jeszcze w tym roku."

Szczegolowo nie bede sie wypowiadac,bo sie na tym niestety za bardzo nie znam.:)
Ale redukacja tej straty to bez watpienia +:)

mrad72
Kontakt:

#529 Post autor: mrad72 » 5 sie 2009, o 22:27

HKSADIK pisze:http://www.parkiet.com/artykul/9,837511.html

z tego tekstu-"Sytuację finansową ma też poprawić planowana emisja do 2 mln walorów serii I (zgodę wyrazili już akcjonariusze). Kapitał spółki ma być podwyższony jeszcze w tym roku."

Szczegolowo nie bede sie wypowiadac,bo sie na tym niestety za bardzo nie znam.:)
Ale redukacja tej straty to bez watpienia +:)
Przecież Klimek ostatnio zapowiadał emisję tym razem skierowaną do kibiców.

Ale żeby 2 mln miało się z tego uzbierać?
[size=150][color=blue][b]INO RUCH[/b][/color][/size]

MkF
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#530 Post autor: MkF » 5 sie 2009, o 22:53

A jaki wpływ na te zestawiania kasy w klubie ma fakt nie płacenia piłkarza pensji ( zadłuzenia w wypłatach za kilka miesiecy bo do konca nie wiadom ile... ) ;)

Thoth
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#531 Post autor: Thoth » 5 sie 2009, o 23:55

gerhat, niy piej z zachwytu bo to dopiero połowa roku jak na koniec misiaca 12 bydzie podobnie to przyznom ci racja ze dobrze piejesz. skoro tak dobrze znoosz sie na finansach to pewnie tyż wiesz dobrze ze miesiac misiacowi niy równy... mom nadzija ze byda ci mogł po XII przyznac ta racja.
Wielkość Ruchu jest tak wielko że nie do sie jej wyrazić w kilku słowach!

Witek46
Kontakt:

#532 Post autor: Witek46 » 6 sie 2009, o 06:48

Gerhat, ciebie to powinni zapisywać na receptę i robiłbyś za środek na optymizm. ;)
Fakt wyniki są lepsze niż przed rokiem i to cieszy, ale… źle odczytujesz raport.
Po pierwsze: jeśli za I półrocze 2008 było 2,2 mln zł staty, a za I pórocze 2009 jest straty 1 mln zł. To to właśnie tylko tyle oznacza, a nie że spłaciliśmy ponad milion długów. Nie, dołożyliśmy do pieca kolejny milion strat.
Po drugie: w tym półroczu dostaliśmy 600 tys. zł dotacji, której nie było rok wcześniej i to jest zasadniczy powód mniejszej straty.
Po trzecie: ujemne kapitały własne przed rokiem było -2,5 mln zł, teraz jest -4,5 mln zł. Bardzo niepokojące.
Resztę zainteresowani mogą sami przeczytać w części opisowej raportu w punkcie: Ryzyka

I jeszcze jedno: nie ma powodu do paniki. Sytuacja nie jest tragiczna lecz trudna i moim zdaniem możliwa do szybkiej poprawy. Ale trzeba działać, a nie patrzeć z optymizmem w przyszłość.
Wolność słowa nie może zwalniać z odpowiedzialności za słowo

gerhat
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#533 Post autor: gerhat » 6 sie 2009, o 09:43

Witek46 pisze:Gerhat, ciebie to powinni zapisywać na receptę i robiłbyś za środek na optymizm. ;)
Fakt wyniki są lepsze niż przed rokiem i to cieszy, ale… źle odczytujesz raport.
Po pierwsze: jeśli za I półrocze 2008 było 2,2 mln zł staty, a za I pórocze 2009 jest straty 1 mln zł. To to właśnie tylko tyle oznacza, a nie że spłaciliśmy ponad milion długów. Nie, dołożyliśmy do pieca kolejny milion strat.
Po drugie: w tym półroczu dostaliśmy 600 tys. zł dotacji, której nie było rok wcześniej i to jest zasadniczy powód mniejszej straty.
Po trzecie: ujemne kapitały własne przed rokiem było -2,5 mln zł, teraz jest -4,5 mln zł. Bardzo niepokojące.
Resztę zainteresowani mogą sami przeczytać w części opisowej raportu w punkcie: Ryzyka

I jeszcze jedno: nie ma powodu do paniki. Sytuacja nie jest tragiczna lecz trudna i moim zdaniem możliwa do szybkiej poprawy. Ale trzeba działać, a nie patrzeć z optymizmem w przyszłość.
Witek, dobrze odczytuję raport, to o czym piszesz jest mi znane.
Po pierwsze: ja nie pisze ze spłacilismy jakies długi, tylko że przy podobnych mozliwościach budżetowych (brak sponsora) nie mamy większych strat tylko o połowe mniejsze. Chyba nikt normalny nie spodziewa się że za półrocze będzie 5 mln zysku !!!
Po drugie: czy to jest ważne od kogo dostaliśmy 600 tys? od maista czy od producentya oranżady w proszku? Co drugi post na tym forum domaga się żeby miasto łozyło na klub lub znaleźć mniejszych sponsorów. To jest własnie taki mniejszy sponsor i to dobrze czy źle ze miasto ją dało. Z twojej wypowiedzi mozna wywnioskowac że nie za dobrze. Nie ma zakazu dawania na Ruch podobnych kwot w drugim półroczu czy to przez miasto czy pralnia chemiczno ;) "Czysty zysk"
Po trzecie: ujemne kapitały to o ile się dobrze orientuję (moze mnie ktos bardziej biegły poprawi) oznaczają pokrycie straty z lat ubiegłych. Strate pokrywa się kapitałem, który następnie należy uzupełnić. O tym tez jest w raporcie - planowana emisja na 2 mln zł.

I jeszce jedno: to jest właśnie efekt działania zarządu, w trudnych warunkach daja jakoś radę, nie ma super, bo nie ma kapitału ale przy ograniczonych mozliwościach daja jakoś radę. Co nie znaczy że jest rewelacyjnie, ale jak się chce to jakieś optymistyczne sygnały można znaleźć.

Alternatywą jest ryczeć Sobstyl Raus! a co trzeci okrzyk mozna sobie jeszcze ryknąć Paterman Raus! :D

Witek46
Kontakt:

#534 Post autor: Witek46 » 6 sie 2009, o 10:01

Gerhat, cieszę się, że można tutaj jeszcze dyskutować, a nie tylko wykrzykiwać. Jedno tylko uzupełnienie do tego co napisałeś. Nie mam nic przeciwko darowiźnie z Urzędu Miasta. Cieszę się z niej i żałuję, że nie jest większa. Ale bardziej bym się cieszył z kasy od producenta oranżady, bo to by były pieniądze zarobione w sposób rynkowy np. poprzez świadczenia sponsorskie. A miasto takim biznesowym sponsorem nie jest. To jest raczej wynik lokalnej polityki.
Różnimy się natomiast zdecydowanie w ocenie zarządu.Ty uważasz, że prowadzenie klubu w obecnych warunkach zasługuje na pochwałę, a ja twierdzę, że brak jakichkolwiek sukcesów w pozyskiwaniu sponsorów to jest porażka.
Ale powtarzam: nie jest tragicznie. I właśnie dlatego sądzę, że sprawny zarząd mógłby znacząco poprawić naszą sytuację.
Wolność słowa nie może zwalniać z odpowiedzialności za słowo

gerhat
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#535 Post autor: gerhat » 6 sie 2009, o 10:25

tu jest post scriptum do naszej dyskusji
tak to jest widziane z zewnątrz

Awatar użytkownika
ŻoRski
Kontakt:

#536 Post autor: ŻoRski » 6 sie 2009, o 10:34

info o wejściu nowego inwestora podniesie kurs, kto ma akcje Ruchu ten zarobi, kto nie ma niech kupuje!
ŻORY&PABIANICE&MADRYT

Awatar użytkownika
ch-R

#537 Post autor: ch-R » 6 sie 2009, o 10:41

Jeszcze za Klimkiem zapłaczemy :znudzony:
Mahatma Gandhi

Naj­pierw cię ig­no­rują. Po­tem śmieją się z ciebie. Później z tobą wal­czą. Później wyg­ry­wasz.

Witek46
Kontakt:

#538 Post autor: Witek46 » 6 sie 2009, o 10:41

gerhat pisze:tu jest post scriptum do naszej dyskusji
tak to jest widziane z zewnątrz
Nie, tak to jest widziane przez red. Czado i ja się z nim w bardzo wielu miejscach nie zgadzam, choć żeby sprawa była jasna nie podważam wielkich zasług Pana Klimka.

Awatar użytkownika
Kotlet
Kontakt:

#539 Post autor: Kotlet » 6 sie 2009, o 11:29

Witek46 pisze:Gerhat, ciebie to powinni zapisywać na receptę i robiłbyś za środek na optymizm. ;)

Moze nie jestem mistrzem analicy fundamentalnej, nie czytałem tez dokładnie całego raportu ale te 600 tys nie pochodzi od miasta. Jesli macie na mysli pieniadze za finał PP nie zostały one jeszcze przelane dla Ruchu a co za tym idzie nie są brane w raporcie pod uwage - beda widoczne w drugim połroczu, Kopel ma to jeszcze zatwierdzic. Poza tym miasto zagwarantowało do konca roku 322 tys zł na wynagrodzenia i inne pierdoły.
Z wazniejszych spraw o których nie było :
- zwiekszenie przychodów - to podstawa i wzrost jest tutaj bardzo duzy co cieszy
- nieznaczne zwiekszenie kosztów dzialalnosci - w porównaniu z zwiekszeniem przychodów musieli sie niezle natrudzic aby przy tak duzym wzroscie przychodu tak mocno ograniczyc koszty - chyba najwiekszy plus tego rapotu
- martwi spadek aktyw trwałych - nie wiem jakie one sa w ruchu ale chyba pozbyto sie czesci dóbr - moze generowały straty ? Tego nie wiem

Jak juz pisałem nie czytałem raportu, zerknałem tylko na podstawowe tabelki i pomimo strat nie wygląda to zle. Tak jak napisaliscie - nowy sponsor który wyłozy np 3 mln i jestesmy w domu :)
Ostatnio zmieniony 6 sie 2009, o 11:33 przez Kotlet, łącznie zmieniany 1 raz.

Pavlique
Kontakt:

#540 Post autor: Pavlique » 6 sie 2009, o 11:31

Witek - widza, że marzom Ci sie układy sponsorskie rodem z kapitalizmu. No niestety to cięgle nie w tym kraju.... Przecież w naszej lidze nawet Cupiał ni ma dobropdziejem dla Wisły bo przeceiż Wisła SA jest po uszy zadłużono w telefonice... podobnie rzecz ma w kwestii środków pieniężnych z Zagłębiem, Bełchatowem itd Jeżeli spojrzeć na reklamy na stadionie u sąsiadów to zwróć uwagę, że większość reklamodawców tp instytucje miejskie... wię nie ma co narzekać na środki optrzymane z miasta.... takie czasy, taki kraj...
NAwet Allianz sponsoruje pewien klubik za miejsko kasa o czym Gerhat sam wspominoł niydowno...
Beztuż jo uważom na obecne czasy ni ma co widziec yno złcyh działań obecnego zarzondu, jest wiele pozytywów, co nei znaczy ż ewszystko jest pięknie i cacy... a już marketing i wycioągani kasy od kibicó u nos w klubie leży całkowicie....
Tyn pomysł ze słoniolym na polonii... to u nos może gumy .... do żucia :hyhy:
I'm a man who walks alone

ODPOWIEDZ