Ruch Chorzów na GPW !!!

Forum sympatyków KS Ruch Chorzów
ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
grzej
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#331 Post autor: grzej » 6 gru 2008, o 01:44

Dawidoff4deep pisze:RUCHCHORZ RCW 16:33 0,00 1,84 +8,24 % 2,30 2,49 1,81 73 557 313 953

c
???
Jeszcze w podsumowaniu debiutu, napisza, że obrót tego dnia akcjami Ruchu wynosił 1/3 całego obrotu giełdy (313 tys. zł), większość to byli mali inwestorzy, którzy na rozpoczęciu sesji inwestowali małe kwoty (ok 2-3 tys), by na koniec sesji sprzedać od razu akcje po wyższej kwocie/

Narazie nie ma co się podniecać, bo nie sądzę, żeby inwestorzy, którzy kupili akcje przed debiutem szybko się ich pozbyli, a jeśli tak, to będzie to widoczne. Obrót akcjami na NC to drobni ciułacze. Pisanie po każdym dniu wartości akcji - bezcelowe, no chyba, że ktoś z Was zalicza się do grupy 14 inwestorów, którzy wyłożyli coś tam w okolicach 1,8 mln

Myślę, że celowe było wejście w momencie zakończenia rundy, ale jeszcze przed ostatnią kolejką, żeby było głośno w mediach, a zarazem żeby w razie porażek Naszej drużyny nikt nie pisał, że z tego powodu akcje spadają. Wiadomo, że zbliżają się WDŚ, a to może spowodować kolejne zainteresowanie..

dzikidzik
Kontakt:

#332 Post autor: dzikidzik » 6 gru 2008, o 10:37

FredyKruger pisze:Wczorajsze wzrosty kursu akcji mogły pochodzić tylko i wyłacznie od tych 14 ganoni, albowiem nikt poza nimi tych akcji nie ma. Poczekajmy kilkanaście sesji, a wolumeny akcji bedą praktycznie zerowe. Kto z rozumnych drobnych inwestorów kupi akcje Ruchu, skoro na jakiekolwiek zyski, teraz, w najbliższej i dalszej przyszłości raczej sie nie zanosi. Instytucją charytatywną to ja nie jestem, a typowa spekulacja mnie nie interesuje. :D :D
nie mam nic wiecej do dodania... NC to shit. zbior cwaniakow mniejszego kalibru niz na gpw, ktorzy dymaja naiwnych ciulaczy.

FredyKruger
Kontakt:

#333 Post autor: FredyKruger » 6 gru 2008, o 18:13

'PYJTER' pisze:
dzikidzik pisze:
FredyKruger pisze:Wczorajsze wzrosty kursu akcji mogły pochodzić tylko i wyłacznie od tych 14 ganoni, albowiem nikt poza nimi tych akcji nie ma. Poczekajmy kilkanaście sesji, a wolumeny akcji bedą praktycznie zerowe. Kto z rozumnych drobnych inwestorów kupi akcje Ruchu, skoro na jakiekolwiek zyski, teraz, w najbliższej i dalszej przyszłości raczej sie nie zanosi. Instytucją charytatywną to ja nie jestem, a typowa spekulacja mnie nie interesuje. :D :D
nie mam nic wiecej do dodania... NC to shit. zbior cwaniakow mniejszego kalibru niz na gpw, ktorzy dymaja naiwnych ciulaczy.
Bo grać to trza umić i mieć podstawowe pojęcie o rynku i jego prawach a jak nie znasz
podstaw to tak jak piszesz pozostaje Ci shit :kwasny:

Pyjter
... a Ty umisz? Jak ja, to dej ino sam scana historii rachunku PW z operacjami na cennych walorach Ruchu - posmiejemy sie wszyscy ileś to kaski natrzepoł przez 2 sesje:rotfl: :rotfl: Niy takie mondre byli, a zostali bez galot ;) Tak że zmiarkuj z lekka ;)

[ Dodano: Sob 06 Gru, 2008 ]
To jak? W poniedziałek podwójne widły do gleby, czyli minus 20% :rotfl: :rotfl: Nie ma co, super zakonczenie rundy jesiennej :] I zeby było jasne - to nie Sląsk jest taki dobry ino Ruch nie poradzi grać i taka jest prawda.

heli
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#334 Post autor: heli » 8 gru 2008, o 16:57

Mały wyciąg z dokumentów informacyjnych:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Cele sportowe
Cele sportowe na najbliŜsze lata :
Sezon 2008/2009 - osiągnięcie pozycji 6 – 8 w Ekstraklasie
Sezon 2009/2010 - osiągnięcie pozycji 4 - 6 w Ekstraklasie
Sezon 2010/2011 - osiągnięcie pozycji 1 – 4 w Ekstraklasie
Sezon 2011/2012 – osiągnięcie pozycji 1 - 3 w Ekstraklasie i gra w europejskich pucharach
W 2008 roku Spółka zamierza pozyskać kluczowego sponsora, który będzie w stanie zasilać jej
budŜet kilkoma milionami złotych rocznie. Zarząd Spółki toczy w tej sprawie rozmowy z potencjalnymi
sponsorami.
Mecze Ruchu Chorzów przed własną publicznością w sezonie 2007/2008 obejrzało w sumie 126 109
widzów, co daje średnią frekwencje na poziomie ok. 8,4 tys. widzów
Obrazek
Wzrost wpływów ze sprzedaŜy
biletów w kolejnych latach związany jest z sukcesywnym podwyŜszaniem ceny biletów, w związku
z dostosowaniem cen do obecnych oraz przyszłych stawek rynkowych.
Umowy sponsorskie
Kwoty na lata 2008-2012 zakładają podpisanie umowy z nowym sponsorem technicznym dla klubów
Ekstraklasy. Spółka Ruch Chorzów S.A. nie wyklucza równieŜ podpisania umowy sponsorskiej z
innymi podmiotami. Na dzień sporządzenia Dokumentu Informacyjnego negocjacje w sprawie
podpisania umowy trwają, jednak istnieje ryzyko, Ŝe do końca 2008 roku Emitent nie pozyska Ŝadnego
sponsora Klubu, w wyniku czego Spółce nie uda się wygenerować dodatniego wyniku.
SprzedaŜ powierzchni reklamowych
Prognozowana przez Spółkę kwota 1,5 mln PLN w 2008 i 2009 roku obejmuje stałą liczbę
rozgrywanych meczów i zakładane wpływy z tego tytułu na dotychczasowym średnim poziomie.
Wzrost wpływów w kolejnych latach spowodowany został załoŜeniem, Ŝe od 2010 roku mecze będą
rozgrywane na Stadionie Śląskim i Spółka odnotuje większą wartość wpływów w związku z większą
liczbą powierzchni reklamowych oraz wzrostem cen rynkowych tego typu usług.
Działalność handlowa
Działalność handlowa Ruch Chorzów związana jest ze sprzedaŜą poprzez sklep internetowy oraz na
meczach gadŜetów klubowych Ruchu. Obecnie w asortymencie znajdują się szaliki, koszulki, kubki,
koce, długopisy, i inne. Spółka planuje rozbudowę działalności związanej ze sprzedaŜą gadŜetów. Na
najbliŜsze lata planowana jest rozbudowa oraz polepszenie jakości oferowanego asortymentu, a takŜe
rozbudowa sieci sprzedaŜy.
SprzedaŜ praw do zawodników
Wpływy z tego tytułu zostały oszacowane na zasadzie sprzedaŜy praw do 3 zawodników rocznie po
średniej cenie transferowej 167 tysięcy PLN (wzrost tej kwoty 6-10% w skali roku). Przyjęta wartość
jest oszacowana z zachowaniem zasady ostroŜności.
Inne przychody
Pozycja ta obejmuje głównie wynajem powierzchni przy stadionie (Spółka nie jest właścicielem
stadionu, dysponuje jednak pomieszczeniami przy boisku), które są wynajmowane na organizowane
na stadionie imprezy plenerowe.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozostała cześć zobowiązań to zobowiązania związane z działalnością Spółki – zobowiązania z tytułu
dostaw i usług, zobowiązania z tytułu wynagrodzeń, zobowiązania publiczno-prawne, itp.
Zobowiązania finansowe Spółki w wysokości 2,66 mln PLN na koniec 2007 roku wynikają z wpłat na
podwyŜszenie kapitału. Po zarejestrowaniu podwyŜszenia kapitału zakładowego kwota ta została
ujęta w pozycji „kapitał zakładowy”.
Spółka zaciągnęła w 2008 roku zobowiązania na inwestycję w piłkarzy, których uregulowanie zostało
odłoŜone w czasie. Zobowiązania te uwidocznione są w pozycji „zobowiązania z tytułu dostaw i
usług”, których wartość na koniec I półrocza 2008 wyniosła 2,4 mln PLN. Oprócz zobowiązań z tytułu
zakupu praw do zawodników niewielką część zobowiązań Emitenta stanowią zobowiązania z tytułu
usług doradczych, prawnych, transportowych i podatkowo-księgowych. Większość zobowiązań z
tytułu transferów zawodników została zapłacona - stan tej części zobowiązań to na dzień 28.11.2008
to 371 947,5 PLN.
Zgodnie ze Statutem Emitenta Zarząd składa się z 1 do 5 osób i jest powoływany i odwoływany przez
Radę Nadzorczą. Kadencja członków Zarządu trwa 2 lata.
Obecny skład Zarządu:
Katarzyna Sobstyl – Prezes Zarządu, powołana na stanowisko na II kadencję 19.03.2008r.
Mirosław Mosór – Członek Zarządu, powołany na stanowisko 05.10.2007
RADA NADZORCZA
Zgodnie ze Statutem Emitenta Rada Nadzorcza składa się z 5 do 7 członków powoływanych
i odwoływanych na podstawie uchwały Walnego Zgromadzenia. Członkowie Rady Nadzorczej
powoływani są na okres dwuletniej wspólnej kadencji.
Obecny skład Rady Nadzorczej:
Dariusz Smagorowicz – Przewodniczący Rady Nadzorczej
Mariusz Klimek – Członek Rady Nadzorczej
Krzysztof Łasak – Członek Rady Nadzorczej
Grzegorz Maślanka - Członek Rady Nadzorczej
Janusz Paterman - Członek Rady Nadzorczej
Zdzisław Bik – Członek Rady Nadzorczej
Obrazek

Kod: Zaznacz cały

tu mniej wiecej widać kto kiedy dostawał nabywał akcje porównując to  z tabelą kolejnych uchwał emisji, ilości przed splitem wiec wiadomo, ze każdy ma obecnie 500 wiecej o ile nie dokonywał zadnych operacji z nimi
to ze sprawozdania za 2007 rok
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Całość tu
http://www.ruchchorzow.com.pl/cms/file/ ... acyjny.pdf

Można tam znaleźć m.in.
zestawienie i krótki opis czynników ryzyka związanych z działalnością, emisją .,..
dane o nas, plany i podobne rzeczy
statut spółki
wyciąg z krsu
sprawozdanie za 2007

Od siebie kilka spraw mnie bardzo zaciekawiło, ale póki co post bez jakiekolwiek komentarza z mojej strony czysto informacyjny
Wystarczy by dobrzy ludzie nic nie robili, a zło zatriumfuje. E. Burke

Awatar użytkownika
tuRin
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#335 Post autor: tuRin » 8 gru 2008, o 17:39

WItam! Żeby kupić akcje Ruchu cza mieć jakieś konto w domie maklerskim abo cosik takiego?? Niech jakiś Rekin giełdowy się wypowie co, gdzie i jak :rotfl:
Pozdrawiam!

beexid
Kontakt:

#336 Post autor: beexid » 8 gru 2008, o 17:59

tuRin pisze:WItam! Żeby kupić akcje Ruchu cza mieć jakieś konto w domie maklerskim abo cosik takiego?? Niech jakiś Rekin giełdowy się wypowie co, gdzie i jak :rotfl:
Pozdrawiam!
Musisz założyc konto w domu maklerskim ;) ;)

DZiś akcje RUCHU zakończyły się na plusie ;)

Awatar użytkownika
bluemario
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#337 Post autor: bluemario » 8 gru 2008, o 19:52

Ruch co mial zarobic to zarobil na emisji akcji dlatego pani prezes zapowiada kolejna emisje w przyszlosci Kiedy ? jak poprawi sie koniunktura na gieldzie i jak bedziemy osiagac lepsze wyniki sportowe i finansowe.

Lukas89
Kontakt:

#338 Post autor: Lukas89 » 8 gru 2008, o 20:38

Teraz Pytania.

Co to jest wolumen ? a co to jest obrót ? :zawstydzony:

Bo wolumen jest 24 576

a obrót 84 998.
Obrazek

JoK3r
Kontakt:

#339 Post autor: JoK3r » 8 gru 2008, o 22:39

wolumen jest to ilosc akcji ile jest na sprzedaz lub krotka sprzedaz, a obrot to nie pamietam ;p

Wojtas-28
Kontakt:

#340 Post autor: Wojtas-28 » 9 gru 2008, o 09:27

JoK3r pisze:wolumen jest to ilosc akcji ile jest na sprzedaz lub krotka sprzedaz, a obrot to nie pamietam ;p
Dobre to było :rotfl:
Ja niestety nie pomoge bardziej niz JoK3r... :wstyd:
KIBICUJ Z MYŚLĄ O TYM, ŻEBY TWOJA DRUŻYNA WYGRAŁA, NIE ŻEBY TAMTA PRZEGRAŁA!!!
REBELIA Pub & Restaurant

Awatar użytkownika
bluemario
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#341 Post autor: bluemario » 9 gru 2008, o 10:22

Wolumen liczba papierow wartosciowych ktore zmienily wlasciciela Obrot wartosc wszystkich transakcji czyli kupno sprzedaz ;)

bluefil
Kontakt:

#342 Post autor: bluefil » 9 gru 2008, o 13:59

Wolumen - sztuki (np 400 akcji)
obrot - kasa (ilosc akcji jakimi obracano danego dnia x zlotowki)
w zadnej lidze RUCHu sie nie wstydze!

shogi22
Kontakt:

#343 Post autor: shogi22 » 9 gru 2008, o 14:04

http://bossa.pl/edukacja/akcjonariusz/

po lewej stronie wszystko to co "inwestora" powinno interesowac (link edukacyjny) :]
kto kocha ten wierzy

dzikidzik
Kontakt:

#344 Post autor: dzikidzik » 11 gru 2008, o 18:27

'PYJTER' pisze:
dzikidzik pisze:
Bo grać to trza umić i mieć podstawowe pojęcie o rynku i jego prawach a jak nie znasz podstaw to tak jak piszesz pozostaje Ci shit :kwasny:
Jak jestes taki mocny to gra sie w fife a na gieldzie inwestuje tudziez spekuluje. Ja inwestuje dlatego akcji Ruchu nie kupuje (wezme symbolicznie jedna zeby zapisac sie na walne). Podejrzewam ze nawet nie probowales zrozumiec mojego posta... New Connect polega tylko na kolejnych emisjach i zbieraniu kasy od naiwnych lub chcacych wejsc grubiej w spolke ( trzeba jednak miec na to kase....) Powiedz mi jakie sa obroty na NC?? Bo z moich informacji ponizej miliona na 50 spolkach!! Gdzie tu pole do zakupu a potem sprzedazy??? Zarzad poszedl sladem spolek ktore robia po 3-4 emisje na rok i mysli ze na tym dobrze wyjdzie... Dzisiaj obrot na naszych akcjach 8k zlotych wprost ogromna kwota... Zycze udanego "grania" w jednej druzynie z pania S. :rotfl: :rotfl: :rotfl:

FredyKruger
Kontakt:

#345 Post autor: FredyKruger » 12 gru 2008, o 12:39

Powyżej złotówki nie kupie nawet próbnego pakieciuku :P Co prawda juz nie wiele brakuje, albowiem na godz 12:35 mamy nastepujący stan na cennym walorze:
kurs - 1.27 PLN
zmiana%% - minus 11.19
volumen obrotu - 1921;<------- to są szt w jedną stronę
wartość obrotu - 4941.08 <------ to jest wartośc w dwie strony

pozdro :rotfl:

ODPOWIEDZ