PRAWDA O BIEDZIE

Forum sympatyków KS Ruch Chorzów
Wiadomość
Autor
gregor
Kontakt:

PRAWDA O BIEDZIE

#1 Post autor: gregor » 1 paź 2003, o 10:29

Atmosfera w Chorzowie nie jest najlepsza. Kibice po sobot nim meczu wyzwiskami obrzucili prezesa Krystiana Rogale i piłkarzy. Rada drużyny stawiła się w poniedziałek aa zebraniu zarządu, żeby zaprezentować racje zespołu i ustaliła, że w środę prezes spotka się z zawodnikami, żeby po męsku porozmawiać 3 sytuacji. Tematem głównym będą pieniądze.
- W drużynie są zawodnicy, którzy od czterech miesięcy nie dostali z klubu ani złotówki - skarżą się piłkarze. - Inni mają długi sięgające kilkudziesięciu tysięcy złotych, a otrzymaliśmy za lipiec, sierpień i wrzesień zaledwie jedną wypłatę i zaliczkę, którą prezes osobiście wręczał w autokarze każ-iemu do ręki po meczu z ŁKS. Niektórzy zawodnicy naprawię klepią biedę, Sami musimy sobie kupować buty. Nie ma pieniędzy na odżywki. \ na mineralnej wodzie bez gani daleko nie zajedziemy.

PIŁKARZE SZUKAJĄ ALIBI
- Nie przyjmuję takiego tłuma
czenia postawy zawodników
na boisku w meczu z Tłokami -
mówi prezes Krystian Rogala.
- Owszem, są zaległości finan
sowe, bo rynek Śląski jest bar
dzo ubogi i znalezienie firmy,
która wesprze klub jest wiel
kim wyczynem. Aleja tego wy
czynu się podejmuję i zdoby
wam środki na utrzymanie
klubu. Dowodem są wypłaty.
Za trzy ostatnie miesiące nie
którzy zawodnicy dostali
po czterdzieści kilka tysięcy
złotych netto! Cały zespół ra
zem otrzymał w sumie ponad
250 tysięcy złotych do ręki. Ci
najbiedniejsi zarobili ponad
sześć tysięcy złotych. Czy mogą
więc mówić, że chodzą głodni?
Na pewno nie, bo jeżeli ktoś
ma prawdziwy problem to
przychodzi do mnie i nie wy
chodzi z gabinetu z pustymi rę-
karni. Oni szukają po prostu alibi.
Prezes Rogala o sobie nie chce mówić. Nie wykrzykuje, że od czternastu miesięcy nie dostał w klubie wypłaty, nie wypina piersi po order za to, że zastawił dom, żeby zawodnicy otrzymali pieniądze. Zachęca natomiast każdego kogo uzna za poważnego kandydata do objęcia prezesury w Ruchu. Nie trzyma się rękami i nogami swojego stołka.

ODPOWIEDZIALNOŚĆ PREZESA
- Jestem prezesem, a to znaczy,
że wziąłem na siebie odpowie
dzialność za losy klubu i ludzi,
którzy w nim pracują, czyli nie
tylko piłkarzy - dodaje prezes.
- W sobotę, po zremisowanym
meczu z Tłokami, po tych
wszystkich wyzwiskach, które
usłyszałem, w pierwszej chwi
li chciałem tym wszystkim
rzucić. Pomyślałem „daj sobie z tym spokój". Ale w niedzielę, gdy już ochłonąłem, uświadomiłem sobie, że na moje dalsze działanie czeka 60 ludzi, pracowników Ruchu, i dalej szukam pieniędzy dla klubu.
W najgorszej sytuacji finansowej w Ruchu są trenerzy. Jerzy Wyrobek i Dariusz Forna-lak nie otrzymali jeszcze ani jednej wypłaty, ale oni akurat się nie skarżą. Czekają cierpliwie, prowadzą drużynę i mar: twią się, czy na sobotni mecz ze Szczakowianką będą mieli zespół, bo Pierścionek, Bajera, Zajdel i Kundra będą mogli grać dalej w Ruchu jeżeli ten zapłaci raty transferowe Jastrzębiu za Nowaka i Gwarkowi za Sukera.
- Mam firmę, która obiecała, że zapłaci - twierdzi Rogala. - W grę wchodzi kwota 40 tysięcy złotych. Gdybym miał pie-
niądze w kasie klubu zapewniłbym zawodników, że do soboty otrzymają kolejne pieniądze, ale nie mam. Mam jednak mieć. Gram z zawodnikami
w otwarte karty. Nawet pokazywałem im już kiedyś faktury, żeby się przekonali, że są firmy, które obiecały nas wesprzeć, ale później się okazywało, że te firmy nie realizowały wystawionych faktur i ja w oczach zawodników traciłem wiarygodność. Dopóki nie będę więc miał w garści pieniędzy niczego już nie obiecam, nie podam terminu. Ale kiedy będę miał, wypłacę natychmiast.

MIASTO UMIERAJĄCEGO SPORTU
Finansowe kłopoty chorzowskiego klubu narastają. Nie może sobie z nimi poradzić 25-osobowy zarząd, który rzadko spotyka się w gronie stanowiącym kworum. Jego przewietrzenie do 7 osób, czyli poprawka w statucie, jeszcze nie jest zarejestrowane w sądzie. Może wyjściem z sytuacji będzie sportowa spółka akcyjna, w której akcjonariuszami będą mogli być także piłkarze. A może miasto, w którym sport umiera, zdecyduje się jeszcze bardziej pomóc piłkarzom.
- W Szczecinie prezes Ptak
wynajmuje stadion ze świa
tłem, wodą i gazem za symbo
liczną złotówkę, a trzydziestu
pracowników obiektu utrzy
muje urząd miasta - daje przy
kład Rogala. - Nam te wydatki,
mimo wsparcia miasta i tak po
chłaniają milion z budżetu.
A przez spadek z ekstraklasy
uciekło dwa i pół miliona zło
tych. Gdybyśmy je mieli...
Pozostaje jeszcze jedno, kto wie czy nie najistotniejsze dla kibiców pytanie: czy Ruch ma drużynę na walkę o ekstraklasę?
- Z kastingu przed sezonem
wybrałem dwóch zawodni
ków, grających do tej pory
w niższych ligach, Pierścionka
i Zajdla - wyjaśnia Jerzy Wyro-
bek. - Kundra grał w drugiej li
dze słowackiej. Jeden Bajera
jest prawdziwym wzmocnie
niem drużyny, z której wcze
śniej najlepsi odchodzili. Bizacki występuje z kontuzją.
W porównaniu z innymi dru
żynami z czołówki skład ma
my słabszy, a jeżeli jeszcze za
braknie nam woli walki i am
bicji, to czym będziemy wygry
wać? A wygrywać nie tyle chce
my, co musimy, bo wszyscy pa
trzą na Ruch jak na czternasto-
krotnego mistrza Polski. Ale te
tytuły w tej chwili, niestety, to
już tylko historia.
Rewolucji w klubie nie będzie
. Prezes zostanie. Piłkarze nie otrzymają wszystkich zaległych pieniędzy. Na wielkie transfery nie ma co liczyć, ale i tak wszyscy będą oczekiwać od Ruchu zwycięstw i żądać awansu do ekstraklasy. Tylko czy Chorzów w tej chwili stać na I ligę? •

Ps Sory że tak nie poukładany tekst ale nie mam zabardzo czsu :(

TEKST Z Dziennika Zachodniego

Awatar użytkownika
radzion
Kontakt:

#2 Post autor: radzion » 1 paź 2003, o 10:42

no no!jesli to prawda to grajki wcale nie sa takie swiete!a i rogala richtig sie staro!!
zreszta to co napisali na poczatku
Dowodem są wypłaty. Za trzy ostatnie miesiące nie którzy zawodnicy dostali po czterdzieści kilka tysięcy złotych netto! Cały zespół ra zem otrzymał w sumie ponad 250 tysięcy złotych do ręki. Ci najbiedniejsi zarobili ponad sześć tysięcy złotych. Czy mogą więc mówić, że chodzą głodni? Na pewno nie, bo jeżeli ktoś ma prawdziwy problem to
przychodzi do mnie i nie wy chodzi z gabinetu z pustymi rękami. Oni szukają po prostu alibi
to jest to co mowilem juz jakis czas temu,ze nie wierze ze oni nie maja za co zyc!jezdza za***istymi furami,ubieraja sie w modne ciuchy!
tacy pilkazre jak srutwa,bizacki,malinowksi,cecot,matuszek i paru innych jest jzu dobrze ustawionych!!
a jak slysze ze mlodzi dostali po 6 tys zl i nie maja co jesc to mnie krew zalewo!jakby tyle nie siedzili po knajpachi nie wydawali kasy na ciulstwa to by mieli pieniadze!
oni nie maja za co zyc?a co mo powiedziec np taki gornik co robi w kopalni przeznaczonej do likwidacji,jesli mo 4 osobowo rodzina i ino on robi!!!?

Pepek
Kontakt:

#3 Post autor: Pepek » 1 paź 2003, o 11:32

Juz nie wiem co mam o tym wszystkim myslec... :roll: Wszystko sie pi***oli juz od dobrych kilku kilkunastu Lat... :cry: Wiadomo potrzba pieniedzy, ale zeby byly pieniadze trzeba znalezc jakiegos inwestora ktory zainwestuje pieniadze w Ruch jak najszybciej!!! Ruch To Przeciez Firma z Tradycjami i wogole... Moze my kibice powinnismy szukac inwestora tylko jak ?? ja sie na tym nie znam...
Na Mecz z Szczakowianka postaram sie z kumplami ze swion zrobic napis na przescieradlach"Zagrajcie Dla Nas " albo cos innego... musze ktos zaproponuje cos... :roll:

RUCH TO MY KIBICE

DjMaciar
Kontakt:

#4 Post autor: DjMaciar » 1 paź 2003, o 12:13

ku*** wioski se radzm a na RUCHu nie moze byc I-ligi bo czy nas nania stac
niech oniwszyscy sie pierdolnom w leby cale istnienie RUCH by w pierwszej lidze a teraz pi***olenie
jakczytam ten artykul to az mi sieplakac chce co oni zrobili z tego KLUBU :cry:
[b]Fan Club Deutschland 🇩🇪 [/b]

AndRe
Kontakt:

#5 Post autor: AndRe » 1 paź 2003, o 12:28

Dzis w Tempie byl artykul o tym ze Ruch wisi kase Gwarkowi Zabrze (za Sukera) i Jastrzebiu ( za Nowaka)

Podobno oba kluby chca aby Ruch do czasu uregulowania zaleglosci mial zakaz transferow :!:

Rogala uspokaja ze podobno pieniadze beda gdyz maja podpisac umowe z jakim sponsorem......... :roll:
My name is prince and i'm funky

17.11.11 - kolejny fan Niebieskich przychodzi na swiat :-)

gerhat
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#6 Post autor: gerhat » 1 paź 2003, o 13:01

1. Czy 14 tytułów to juz historia?
2. Czy Chorzów stać na I ligę?

Ad 1.
Na dzień dzisiejszy na pewno tak, kolejny tytuł jest mozliwy za min. 10 lat i to pod warunkiem, że powstanie klub o zdrowych zasadach organizacyjno - finansowych. Jak na razie to morzonki Rogali, juz nie mówi się o budowaniu druzyny, stadionu, tajemniczym sponsorze, transferach Probierza, Gesiora, Wawrzyczka, Sierki, Andruta. Teraz problemem jest skąd znaleźć kasę, aby nie zablokowano nam dotychczasowych transferów.
Ad 2.
Finansowo na pewno nas nie stać, chociaż sportowo sa jeszcze szanse, tylko że nie możemy sobie pozwolić juz na straty punktów, a przed nami Szczakowa, Lubin, Arka, Jagiellonia.
Jak to zrobić?
Odpowideź jest jedna: Wygrać z tym składem jaki mamy
I mieć nadzieję że zimą się poprawi.

Ganol
Kontakt:

#7 Post autor: Ganol » 1 paź 2003, o 13:10

Hmmmmmmm kolejny sponsor jakos w to watpie bo od zeszlego roku juz duzo razy mialy byc podpisywane kontrakty a z nich ch*** wychodziło oby tym razem było innaczej
Zawsze wieRni ŚWIĘTOCHŁOWICE

hanys1920
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#8 Post autor: hanys1920 » 1 paź 2003, o 13:12

co to jest ?dwa dni i trzy artykuly wychwalajace Rogale jak to on sie nie stara?i opowiada cos do gazet co on to nie robi?a jakies potwierdzenie tych faktów?nic Rogala mowi a dziennikarze sluchaja i pisza.oczernia pilkarzy ze szukaja alibi.a czemu nikt nie da glosu pilkarzom.bo Rogala nastepnego dnia by juz go pewnie ukaral za wypowiedzi do prasy oczerniajace go.niech ktos chociaz jakies anonimowe wypowiedzi pilkarzy zamiesci.ale nie po co.kibice zaczynaja narzekac na rogali to we wszytskich gazetach zaczynaja sie artykuly chwalebne ku czci rogali.jaki to on nie jest wspanialy.tak sie stara a caly Chorzów go nie rozumi.nie chodzi mi juz tu nawet o samego rogale i pilkarzy ale jak te artykuly sa napisane.mowi tylko jedna strona i wyraznie pod ta strone jest artykul napisany wedlug mnie.czekam teraz na najblizsze wydanie "przyjaciolki"tam pewnie tez bedzie pisac o naszym ukochanym prezesie.pilkarze tez sa winni ale nie dajmy sie zwariowac gazetom ze rogala jest wspanialy i cacy.to chociazby on odpowiada za to ze nie zatrudnil w Ruchu Wojtka Grzyba pilkarza który kocha ten klub i który gral by na maksa tu nawet za darmo.mamy takich a nie innych pilkarzy ktrórzy z Ruchem nie sa zwiazani emocjonalnie wiec nie ma co sie dziwic ze patrza na Ruch nie jak na swoja milosc lecz jak na zaklad pracy.ale ktoś tych najemników ze tak powiem(przepraszam paru prawdziwych niebieskich pilkarzy)zatrudnil. a kto? niech kazdy odpowie sobie sam.i ten ktos najlepiej jakby odszedl z naszego klubu.pozdRawiam
MOIM DOMEM GÓRNY Śląsk MOIM ŻYCIEM RUCH Chorzów

www.wolnyposredni.pl

marcyk
Kontakt:

#9 Post autor: marcyk » 1 paź 2003, o 13:14

Czytalem ten artykul w dzienniku i niezle sie wkurwilem. Wiem swietych niema, i nie przyjmuje do swojej wiadomosci takiego odbijania pileczki rogala-pilkarze, pilkarze-rogala. Dla mnie ten facet sie skonczyl.
Jak taki swiety to niech upubliczni te listy wyplat, dokumenty na zastaw jego domu czy mieszkania, faktury od tych niby sponsorow, 10 lat pierdolenia o sytuacji gospodarczej w regionie, jego staran o dobro tego klubu i jakos mu to nie wychodzi.
Co on ku*** jest "silaczek"? samymi checiami nic sie nie zdziala. Ja mu juz niewierze w ani jedno slowo.
Jak taki niewinny to proponuje spotkanie kibice-prezes-zarzad-pilkarze ale ile juz takich propozycji bylo i gowno zawsze z tego wychodzilo.
PANIE ROGALA PAN CHYBA NIEMA JAJ, WYCIAGNIJ CHLOPIE TE SWOJE"ALIBI" NA SWIATLO DZIENNE I NIE pi***ol WIECEJ GLUPOT BO NAPRAWDE TA TACZKA STANIE POD TUNELEM NIE PO TO ZEBY UPRZATNAC TE PETY, TYLKO POTO ZEBY ............. AMYN

Jr

#10 Post autor: Jr » 1 paź 2003, o 13:22

ja też niewiem jak to naprawde jest piłkarzyki nie dostają kasy a jednak dalej grają w Ruchu (Bizak , Malina , Matuszek ...) prezes może się stara ale z tego nic nie wychodzi Przecież jak wszystkim zależy na Ruchu to piłkarzyki powinni zagrać dla siebie o to by znależć się w innym klubie który płaci. A to ze nasze gwiazdeczki pokazały jak im zależy na klubie było widoczne w tamtym sezonie jak I lige przej......
OJJJJ KIEPSKO WIDZE SYTUACJE RUCHU IM GŁOSNIEJ O NASZYM KLUBIE TYM GORZEJ W TABELI

A TAK LICZYŁEM NA AWANSSSSS :-(

volek
Kontakt:

#11 Post autor: volek » 1 paź 2003, o 13:25

Ja już sam nie wiem co o tym sądzić.Jak przytoczył Gregor w "DZ' pisze,że pieniedzy za zaległe transfery nie ma,a w "Sporcie" wyczytałem,że prezes znalazł firmę,która już zapłaciła 40 tys.
I komu tu wierzyć?
Z reszta kto chce niech sobie poczyta:
http://sports.pl/gazety/iso_sport/pilka_nozna_8.htm

Awatar użytkownika
m-p
Kontakt:

#12 Post autor: m-p » 1 paź 2003, o 14:32

Panowie, pomyślcie pomimo dobrych checi
Rogali jego czas sie skończył. To on odpowiada za
to wszystko co dzieje sie w klubie .On podpisuje jako
pracodawca umowy o prace z piłkarzami z ktorych sie później
nie potrafi wywiązać To za jego rządów druzyna dwa razy
spadała z ligi .To za jego rządów nie wyremontowano stadionu
a tylko dokonano kosmetycznych zmian. TYLKO ROGALA odpowiada
za brak profesjonalnego zarządzania klubem piłkarskim. Dlatego tego typu
wybielanie sprawy przez dziennikarzy ( moze znajomych) jest dla
mnie tylko próbą wykrecenia sie od odpowiedzialności jaka ciązy na
prezesie.

gerhat
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#13 Post autor: gerhat » 1 paź 2003, o 15:16

Podpisuję sie pod wszystkimi głosami za wywaleniem Rogali,
od lat mówię ze ten facet ma predyspozycje do prezesowania co najwyżej Naprzodowi Lipiny.
Gra na to, że nie ma kto po nim objąć tej funkcji to stara melodia. Na dzień dzisiejszy nie ma owszem nikogo, bo nikt kto chciałby ratować ten klub, z Rogalą współpracować z nami nie będzie.

Dopuki bedziemy wierzyć w te brednie, ze tylko on może to wyciągnąć, doputy się nie przekonamy, że jest inaczej. A do stracenia pozostało już naprawdę niewiele, więc może to jest ten czas (chociaż z wielu względów odpowiedniejsza pora była zaraz po spadku).
Osobiscie nie mam watpliwości, że jeżeli nie wygramy w sobotę w Jaworznie, to bedzie koniec Rogali. Wówczas naprawdę nie będzie już nic do stracenia.
A to czy Ruch skonczy tak jak Sląsk, czy tez pójdzie drogą Lecha, po meczu w sobote nie będzie miało juz znaczenia.

fuhr
Kontakt:

#14 Post autor: fuhr » 1 paź 2003, o 15:34

jak ktos mnie raz oklamal to ja mu nie wierze

ZEGNAM
born and bred Blue!

KS RUCH CHORZOW

Górny Śląsk

WOJTEKK

#15 Post autor: WOJTEKK » 1 paź 2003, o 16:14

a co to jest 40 tys.a ile poszło sie dupczyc w momencie kiedy firma,która modernizowała droge przy stadionie chciała kosztem kawałka ziemi dac troche kasy ??i to niemałej!!niech powie dlaczego chciał od razu cały stadion remontowac???dlaczego nie przyjał tamtej oferty mielibysmy moze i łuki w krzesełkach a tak po ciezkich bojach i to wymuszonych licencja z łaskawosci krzesełka na 4,5,6.Od razu Rzymu nie zbudowali dlatego miał prawie 10 lat na zrobienie czegos a co jest ?? płacz i zgrzytanie zebów.Nie wierze ani w jedno słowo napisane prze Rogale a tym bardziej wypowiedziane :twisted:

ODPOWIEDZ