Remont stadionu

Forum sympatyków KS Ruch Chorzów
Wiadomość
Autor
aju
Kontakt:

#1456 Post autor: aju » 20 lut 2007, o 23:59

za te 3 miesiace kopel powie tak:
mam 2 projekty ale......
budowa nowej trybuny sie nie oplaco
najlepij bedzie jak zrobimy dach na prostej to nom styknie na pora lot

jak on taki ekonomista to niech sie dobrze popyto moze kajs jescze mają ta blacha co na aks-ie byla na gipko ja przemaluje i wstawiemy do nos...
MŁODZI TRENUJCIE!!!

Awatar użytkownika
Scypion
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"

#1457 Post autor: Scypion » 21 lut 2007, o 07:56

Blue Bear pisze:qr** przecież jak będzie wymiana murawy to aż się prosi żeby zrobić od razu podgrzewaną płytę ! Podejrzewam że część tej kasy zebralibyśmy od prywatnych kibiców (jakieś cegiełki itp.), może od jakichś sponsorów, firm, może część z budżetu województwa albo miasta, ministerstwa sportu, nie wiem, ale nie ma tutaj chyba głównie woli i inicjatywy ze strony Prezydenta ! :( Kasy na pewno nie ma ale można coś spróbować 'powalczyć' w tym kierunku ?! Co do tych wariantów modernizacji trybun to tak jak godocie - zakryją prostą blachami i będzie OK :( zamiast zbudować nową dużą piłkarską trybunę za bramką obok 10. Potem jak będzie kasa przebudowa prostej (podniesienie) i jej zadaszenie, a następnie trybuna przy Omedze. Kryta może zostać jako 'pamiątka' ale też ją będzie trzeba na końcu 'podrasować' (loże VIP, stanowiska dla dziennikarzy itp.) I tak po mału mielibyśmy 'nowy' stadion w starym miejscu ale to chyba marzenie :( Musza sie iść kawa zrobić żeby się chyba obudzić z tego snu :(
wlez sie na temat o podwyzce cen biletow albo obejrz wiela w caly polsce nazbierali kasy na wosp mimo ogromny skali akcji a potem racjonalnie przemysl idea cegielek...i kont... jak zadaszom nom prosto jakas wiata to zrobiom z nos arcywiesniakow i tela...trzeba obciac luk i zaczac budowa nowy trybuny, wariant drugi powinien byc wariantem jedynym!

aju
Kontakt:

#1458 Post autor: aju » 21 lut 2007, o 08:53

owszem z nowym stadionem mozemy sie pozegnac ale teraz trza wszystkto robic zeby nom jakiejs blachy nie wdupili na prosto bo bedzie to wygladac na na gejkaesie-porazka
niech zaczyno przebudowa od sciecia luku i budowy tej trybuny
MŁODZI TRENUJCIE!!!

Awatar użytkownika
Scypion
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"

#1459 Post autor: Scypion » 21 lut 2007, o 09:04

w dzisiejszym Dzienniku pisze ze nowy stadion bedzie budowany w Bytomiu bo remont tego przy olimpijskiej jest nieoplacaly :) jednym slowem jak faktycznie ta budowa ruszy to Kopel nie cis wiecej kitow...

Buger

#1460 Post autor: Buger » 21 lut 2007, o 09:30

ino po co bytomskim nowy stadion...mne sie zdaje ze to ino tako godka.

Awatar użytkownika
esiu1920
Kontakt:

#1461 Post autor: esiu1920 » 21 lut 2007, o 10:38

aju pisze:owszem z nowym stadionem mozemy sie pozegnac ale teraz trza wszystkto robic zeby nom jakiejs blachy nie wdupili na prosto bo bedzie to wygladac na na gejkaesie-porazka
niech zaczyno przebudowa od sciecia luku i budowy tej trybuny
100% racji. Jak już nom zadaszom to co jest to momy z gowy na pora lot nowo trybuna.
Halemba zawsze z RUCHEM !!!

Darth Kabut

#1462 Post autor: Darth Kabut » 21 lut 2007, o 16:44

A ja dodam cosik jeszcze takiego.

Pasuje jak ulał piosenka kabareciarza Grzegorza Halamy:

"... a Kopel miał takie chrapeczki i nie miał śpiworka:
JA WIEDZIAŁEM ŻE TAK BĘDZIE, JA WIEDZIAŁEM ŻE TAK BĘDZIE, JA WIEDZIAŁEM, JA WIEDZIAŁEM..."

śpiworek - stadion
chrapeczki - nie wiem :wink:

Pyrsk.

Szkoda ino klawiatury na tego ciula (czytaj Kopel).
Mam przynajmniej jedną satysfakcję - ja na tego gamonia nie głosowałem.

Awatar użytkownika
Bytom20
Kontakt:

#1463 Post autor: Bytom20 » 21 lut 2007, o 17:27

Jedynym wariantem powinna być budowa nowej trybuny za bramką.
A)Podnosi to komfort oglądania meczu.
B)Możliwa jest w przyszłości dalsza przbudowa stadionu -->> prostej i trybuny za bramką przy omedze
C)Skąd pieniadze na modernizacje --->>
Po unijne wsparcie

"Wsparcie unijne w zakresie dofinansowania inwestycji infrastruktury sportowej pozwala zmniejszyć dysproporcje między Polską a krajami Unii Europejskiej. Nowa perspektywa na lata 2007-2013 przewiduje pojawienie się nowych instrumentów dofinansowywania budowy stadionów. Realizacja celów wyznaczonych w Narodowym Planie Rozwoju ma nastąpić w układzie pięciu programów horyzontalnych, w ramach których będzie wdrażanych 16 sektorowych programów operacyjnych zarządzanych na poziomie województwa. Wsparcie dla modernizacji i budowy stadionów będzie można też otrzymać z programu zarządzanego na poziomie krajowym - z Programu Operacyjnego "Spójność terytorialna i konkurencyjność regionów".

W ciągu dwóch lat naszej obecności w strukturach unijnych, Unia dołożyła się już w Polsce do budowy wielu obiektów sportowych. Częściowo sfinansowała budowę stadionu Corony w Kielcach (łączny koszt inwestycji wynosił 48 mln zł, z czego miasto zapłaciło 26 mln, reszta pochodziła ze środków unijnych i budżetu państwa). Środki na modernizację przyznawano w ramach Zintegrowanego Programu Operacyjnego Rozwoju Regionalnego. W perspektywie na lata 2004-2006 fundusze można otrzymać w ramach Priorytetu 3 "Rozwój lokalny", w poddziałaniu 3.5.1 "Lokalna infrastruktura edukacyjna i sportowa". Istnieje również możliwość otrzymania wsparcia w ramach Priorytetu 1 "Modernizacja i rozbudowa infrastruktury służącej wzmacnianiu konkurencyjności regionów", poddziałanie 1.3.1 "Regionalna infrastruktura edukacyjna i sportowa", ale w tym przypadku obiekty sportowe muszą być powiązane z działalnością szkół wyższych.

W latach 2004-2006 na realizację działania 3.5.1 przewidziano około 54 mln euro z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego. Poziom dofinansowania z EFRR mógł sięgać do 75 proc. kosztów kwalifikowanych projektu. Zwrócić trzeba uwagę, że zasadniczym celem poddziałania był rozwój infrastruktury dydaktycznej, a nie sportowej. Wiele projektów dotyczyło zatem budowy lub modernizacji budynków szkolnych.

Pod koniec 2005 roku w ramach ZPORR realizowane były dwa projekty dotyczące stadionów, po 1 w ramach poddziałań 1.3.1 oraz 3.5.1. (beneficjenci: Olsztyńska Szkoła Wyższa oraz Gmina Nowe). Ponadto w marcu 2006 roku dołączył do nich jeszcze jeden projekt - mianowicie - wspomniany stadion w Kielcach. Dofinansowanie z EFRR wyniosło w tym przypadku 3,8 mln zł.

Unia Europejska pozwala się ubiegać także o dofinansowanie w ramach Sektorowego Programu Operacyjnego "Restrukturyzacja i modernizacja sektora żywnościowego i rozwój obszarów wiejskich". Wiele projektów operacyjnych dotyczących infrastruktury sportowej było realizowanych właśnie z tego programu.

Stadiony współfinansowane przez UE według stanu na koniec 2005 r. (dane Ministerstwa Rozwoju Regionalnego).

Beneficjent Projekt Program Wartość programu Wartośc dofinansowania
Olsztyńska Szkoła Wyższa budowa stadionu lekkoatletycznego ZPORR 6532773 4517992,5
Gmina Nowe przebudowa stadionu miejskiego ZPORR 1549876,27 1140194,21
Gmina Potęgowo budowa zaplacza sanitarno-socjalnego na stadionie w Potęgowie z infrastr. towarzyszącą SPO-ROL 300081 196775
Gmina Solina remont stadiomu w Wołkowyji SPO-ROL 399788,4 284458
Gmina Krasne budowa trybun na stadionie sportowym w miejscowości Krasne SPO-ROL 592603,99 295648
Gmina Besko modernizacja budynku Hali Sportowej przy stadionie w Besku SPO-ROL 121842,62 79435
Gmina Teresin przebudowa boisk na terenie stadionu SPO-ROL 741919,55 450000
Gmina Dobra budowa kompleksu sportowego oraz stadionu w Jurkowie SPO-ROL 446728 292936

Źródło: Ministerstwo Rozwoju Regionalnego

Państwo pomoże

Stadiony jako obiekty o szczególnym znaczeniu dla sportu mogą uzyskać dofinansowanie ze środków z budżetu państwa. Z tego rodzaju wsparcia skorzystał między innymi obiekt kielecki - w przypadku którego dofinansowanie wyniosło 3,27 mln zł. czy stadion krakowskiej Wisły (dofinansowany w wysokości 43,618 mln) . Nad tą formą finansowania inwestycji zastanawiają się także wrocławianie.

Aby otrzymać dofinansowanie z budżetu państwa, należy złożyć wniosek do ministra sportu o wpisanie przedsięwzięcia do programu inwestycji o szczególnym znaczeniu dla sportu. Wartość udzielanego wsparcia z reguły nie przekracza 50 proc. wartości kosztorysowej inwestycji. Są jednak pewne wyjątki od tej reguły. Wyższe wsparcie mogą otrzymać przedsięwzięcia, których inwestorem jest Polski związek sportowy, akademia wychowania fizycznego lub inna szkoła wyższa czy jednostka samorządu terytorialnego prowadząca szkołę mistrzostwa sportowego. Mogą one uzyskać do 99 proc. wartości kosztorysowej inwestycji. 90-procentowe dofinansowanie obejmuje także te inwestycje, które odgrywają istotne znaczenie w infrastrukturze sportowej bądź stanowią bazę dla przygotowań olimpijskich. Nieco mniejsze dofinansowanie, bo do 70 proc. wartości kosztorysowej inwestycji przysługuje przedsięwzięciom, których inwestorami są na przykład Polski związek sportowy, akademia wychowania fizycznego lub inna szkoła wyższa oraz jednostka samorządu terytorialnego prowadząca szkołę mistrzostwa sportowego.

Warto zaznaczyć, że umowa o dofinansowanie danej inwestycji ulega rozwiązaniu, jeśli w pół roku od jej zawarcia wnioskodawca nie przedłoży żadnej faktury do realizacji. W przypadku tego dofinansowania nie przewiduje się również refundacji wcześniej opłaconych faktur i rachunków.

Środki z budżetu państwa to trzecie źródło finansowania modernizacji lub budowy stadionów. Do ogólnej puli środków trzeba jeszcze dodać te z budżetu miasta. Może dużo formalności, ale w rezultacie jeszcze więcej pieniędzy. "

D) Miasto idzie na łatwizne pewni ludzi mają już ciepłe posadki na następna kadencje więc walną Nam blache na prostej i będa dalej nam mydlić oczy.
E) Postawią Nam blache i do następnych wyborów będziemy mieli coś pokroju stadionu Gieksy
F) Pomysł z ciegiełkami nie jest taki zły bo ja Wam moge przewidzieć szybciej uzbieramy (choćby ta zbiórka miała trwać 10 lat) na ta trybune sprzedając cegiełki niż cokolwiek wyjdzie od miasta.
G) je*** Nam blache na prostej i to będzie modernizacja do końca kadencji. :? tragiczne

aju
Kontakt:

#1464 Post autor: aju » 21 lut 2007, o 18:46

terazsa najwieksze pieniadze z UE na lata 2007-13 m.in na sport
i wlasnie Polska jest krajem ktory otrzyma najwiecej subwencji i dofinansowan jesli nie zostanie to wykorzystane to po nas.....
wydaje mi sie ze miasto nie jest zorientowane jak siegnąc po te dofinansowania a jak sie kapną to bedzie po terminach

NIE CHCEMY BLACHY!!! PANIE KOPEL
MŁODZI TRENUJCIE!!!

arcio
Kontakt:

#1465 Post autor: arcio » 21 lut 2007, o 18:50

fajnie sie pisze
pokaż dokładnie z jakiego miejsca wyciągnąć kasa?

pisać o 2002-2006 możemy długo ale gdzie leżą pieniądze w latach 2007-2013?
nigdy nie jest za późno

aju
Kontakt:

#1466 Post autor: aju » 21 lut 2007, o 20:01

to nie sa na pewno jakies tajemne procedury to po pierwsze
a po drugie to PAN PREZYDENT na pewno juz na nie jedna inwestycje dostal srodki z unii wiec jego w tym glowa oraz rady miasta.
ale jak chcesz to jutro zaczne sie na ten temat dowiadywac jakie kroki nalezy podjąć aby uzyskac jakakolwiek dotacje na tego typu inwestycje
MŁODZI TRENUJCIE!!!

Awatar użytkownika
Patton
Kontakt:

#1467 Post autor: Patton » 21 lut 2007, o 20:04

arcio pisze:fajnie sie pisze
pokaż dokładnie z jakiego miejsca wyciągnąć kasa?

pisać o 2002-2006 możemy długo ale gdzie leżą pieniądze w latach 2007-2013?
To moze pora zniesc caly Urzad Miejski, bo nawet w czasach, gdzie mozna dostac najwieksze dotacje nie potrafi niczego dobrego zorganizowac?
Słowem, jesteśmy skazani na przeciętność...

Panewniki
Kontakt:

#1468 Post autor: Panewniki » 21 lut 2007, o 20:09

Wszedzie kaj sie przeczyto to kolejne miasta dostaja dotacje z Unii....no ale w Chorzowie nie idzie :evil:
[img]http://i29.tinypic.com/1hdm9u.jpg[/img]

Blue Bear

#1469 Post autor: Blue Bear » 21 lut 2007, o 20:17

Scypion ja się zgadzam że zbiórka kasy nie będzie łatwa i może nawet mało skuteczna w sumie ale jak nic nie zaczniemy robić sami to nie zmobilizujemy UM i Prezydenta ! Im pasuje tak jak jest ! Przecież inicjatywa założenia konta to był moim zdaniem dobry pomysł ale Kopel się go boi bo jak by zobaczył że coś ruszyło i sami ze ściepy chemy coś zrobić to też by musiał się ruszyć do roboty i podjąć poważnie ten temat ! A tak to najlepiej mu teraz powiedzieć że kasy nie ma, nie da się , nie opłaca się i inne tego typu ciulstwa ! Pozdro !

Buger

#1470 Post autor: Buger » 21 lut 2007, o 20:24

Koepl stary wyga, zmiany to ino po jego odejsciu...! i nie chca juz widziec tego napisu ruch= kopel czy jak to tam bylo...

Zablokowany