konto...NOWY STADION K.S.RUCH WIELKIE HAJDUKI.
Chopy, powiedzcie mi jedna rzecz a po co mamy czekać na Klimka?? tylko po to żeby ciepać pomyslami??, nie lepiej byłoby sie spotkać wcześniej i ustalić pewne rzeczy??? i wtedy z konkretami wbic!!! to wszystko świadczy tylko o braku zaradności i w jego oczach bedziemy wyglądać jak bajtle. Czy nie lepiej jak już zwrócić sie z prośbą o konkretną rzecz, np. pomoc prawną z założeniem stowarzyszenia ale takiego, które w krótkim czasie mogłoby sie stać Organizacją pożytku publicznego??
1. NAJWAŻNIEJSZE UPRAWNIENIA ORGANIZACJI POŻYTKU PUBLICZNEGO
WYNIKAJĄCE Z USTAWY1. Zwolnienia z następujących podatków i opłat (art. 24):> podatku dochodowego od osób prawnych,> podatku od nieruchomości,> podatku od czynności cywilnoprawnych,> opłaty skarbowej,> opłat sądowych1.- w odniesieniu do prowadzonej przez nią działalności pożytku publicznego.2. Możliwość nabywania i korzystania na preferencyjnych warunkach z nieruchomości
należących do Skarbu Państwa i jednostek samorządu terytorialnego. Przywilej ten został ograniczony zmianami w ustawie o gospodarce nieruchomościami, które weszły w życie 22 września 2004 r. Zgodnie z tymi zmianami organizacje pożytku publicznego utraciły przywilej pierwszeństwa w zakresie najmu, dzierżawy i użytkowania
nieruchomości. Utrzymano natomiast przywilej związany z darowiznami nieruchomości z zasobów Skarbu Państwa oraz możliwość otrzymania bonifikaty przy sprzedaży nieruchomości (art. 59 i 68 ustawy o gospodarce nieruchomościami).
3. Prawo do zatrudniania poborowych odbywających służbę zastępczą.4. Nieodpłatny, ułatwiony dostęp do publicznego radia i telewizji.5. Możliwość otrzymywania jednoprocentowych odpisów podatkowych przekazywanych przez obywateli. Podatnik może wpłacić określoną kwotę do wysokości 1% należnego podatku na konto organizacji pożytku publicznego od początku nowego roku podatkowego (czyli od 1 maja) do dnia złożenia zeznania podatkowego za rok poprzedni (czyli nie później niż do 30 kwietnia następnego roku podatkowego).6. Możliwość korzystania z pomocy małoletnich wolontariuszy (poniżej 16 lat)
w zbiórkach publicznych. Oczywiście osoby takie muszą być pod nadzorem osoby pełnoletniej.
Moja propozycja, osoby które działają w temacie niech ustalą jakiś termin spotkania ja przida choćby dziś np. kole 19-ej w kawiarence, tylko prosze niech sie sam coś dzieje.
POzdrawiam Niebieskich!!!
1. NAJWAŻNIEJSZE UPRAWNIENIA ORGANIZACJI POŻYTKU PUBLICZNEGO
WYNIKAJĄCE Z USTAWY1. Zwolnienia z następujących podatków i opłat (art. 24):> podatku dochodowego od osób prawnych,> podatku od nieruchomości,> podatku od czynności cywilnoprawnych,> opłaty skarbowej,> opłat sądowych1.- w odniesieniu do prowadzonej przez nią działalności pożytku publicznego.2. Możliwość nabywania i korzystania na preferencyjnych warunkach z nieruchomości
należących do Skarbu Państwa i jednostek samorządu terytorialnego. Przywilej ten został ograniczony zmianami w ustawie o gospodarce nieruchomościami, które weszły w życie 22 września 2004 r. Zgodnie z tymi zmianami organizacje pożytku publicznego utraciły przywilej pierwszeństwa w zakresie najmu, dzierżawy i użytkowania
nieruchomości. Utrzymano natomiast przywilej związany z darowiznami nieruchomości z zasobów Skarbu Państwa oraz możliwość otrzymania bonifikaty przy sprzedaży nieruchomości (art. 59 i 68 ustawy o gospodarce nieruchomościami).
3. Prawo do zatrudniania poborowych odbywających służbę zastępczą.4. Nieodpłatny, ułatwiony dostęp do publicznego radia i telewizji.5. Możliwość otrzymywania jednoprocentowych odpisów podatkowych przekazywanych przez obywateli. Podatnik może wpłacić określoną kwotę do wysokości 1% należnego podatku na konto organizacji pożytku publicznego od początku nowego roku podatkowego (czyli od 1 maja) do dnia złożenia zeznania podatkowego za rok poprzedni (czyli nie później niż do 30 kwietnia następnego roku podatkowego).6. Możliwość korzystania z pomocy małoletnich wolontariuszy (poniżej 16 lat)
w zbiórkach publicznych. Oczywiście osoby takie muszą być pod nadzorem osoby pełnoletniej.
Moja propozycja, osoby które działają w temacie niech ustalą jakiś termin spotkania ja przida choćby dziś np. kole 19-ej w kawiarence, tylko prosze niech sie sam coś dzieje.
POzdrawiam Niebieskich!!!
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
12 stron pisania i narazie żodnych konkretów.
Popierom w 100 % pomysły z cegiełkami itp.
Na cegiełki tez mom pora pomysłów.
Ustalic termin spotkaniabo bo bez tego za chwila bydzie nastepne 12 stron niczego.
Postarać sie żeby przyszło jak najwiyncyj ludzi na to spotkanie może wydrukować jakieś plakaty z info o takim spotkaniu.
Z mojej strony deklaruja pierwszo cegiełka w postaci wydruku takich plakatów, moga 500 format A4 i 150 Format A3
Z rozklejaniem to trocha moga tyz porezklejać
Jak kożdy z nos zacznie od małego "ziarka" to wiadomo że może uzbiero sie niezło miarka....
Popierom w 100 % pomysły z cegiełkami itp.
Na cegiełki tez mom pora pomysłów.
Ustalic termin spotkaniabo bo bez tego za chwila bydzie nastepne 12 stron niczego.
Postarać sie żeby przyszło jak najwiyncyj ludzi na to spotkanie może wydrukować jakieś plakaty z info o takim spotkaniu.
Z mojej strony deklaruja pierwszo cegiełka w postaci wydruku takich plakatów, moga 500 format A4 i 150 Format A3
Z rozklejaniem to trocha moga tyz porezklejać
Jak kożdy z nos zacznie od małego "ziarka" to wiadomo że może uzbiero sie niezło miarka....
NIECH MOC NIEBIESKIEJ ERKI BYDZIE Z WAMI!!!!!
[img]http://img213.imageshack.us/img213/9729/pasekbatory9ro.gif[/img]
[img]http://img134.imageshack.us/img134/655/zzzwh6bj.jpg[/img]
[img]http://niebiescy.pl/images/flagi/dziesiona_01.jpg[/img]
[img]http://img213.imageshack.us/img213/9729/pasekbatory9ro.gif[/img]
[img]http://img134.imageshack.us/img134/655/zzzwh6bj.jpg[/img]
[img]http://niebiescy.pl/images/flagi/dziesiona_01.jpg[/img]
Wiecie co, tak się zastanawiam nad tymi cegiełkami. Wątpię, żeby na stadion zrzuciły się osoby, które nigdy na ten stadion nie przyjdą - po prostu jakoś tego nie widzę, ale...
Jesli stadion ma kosztować 70 mln zeta (bo zakładam, że jeśli coś mamy robić, to bez chały i ma nam służyć długo i ma mieć 20 tys miejsc, to wychodzi po 3,5 tys. na głowę - czy to dużo??? i tak i nie!
Powiedzmy, że kasę byśmy zbierali przez dwa lata, to wychodzi 146 zł miesięcznie. Teraz się zastanówcie, czy każdy da radę tyle na stadion wykładać co miesiąc?
Mi się wydaje, że bez pomocy instytucji się nie uda. Po pierwsze Urząd Miasta - bez wyraźnego poparcia władz miasta - właściciela terenu nikt nam nie pomoże, na co możemy liczyć: totalizator sportowy, firmy? Mi się zdaje, że od strony DTŚ możemy przeznaczyć teren pod biznes typu: MacDonalds,siłownie,kręgle,squosh,wypasiony basen - może jakaś nowość, której w Polsce jeszcze nie ma. Niejeden z nas miałby robotę. Odsuniemy stadion od DTŚ, ale będziemy mieli regularną dolę co miesiąc. Największym atutem, jest super lokalizacja, zauważcie, że za dawnym zegarem (rozebranym) jest jeszcze w ciul terenu i hotel. Można tam wybudować ładny kawałek miasta ze stadionem w roli głównej. Katowice mają ALTUSA, my moglibyśmy mieć to samo, tylko ładniejsze - bardziej zielone i przestrzenne.
Teren jest własnością miasta, więc wydaje mi się, że pierwszą rzeczą którą powinniśmy mieć, to GWARANCJĘ MIASTA, ŻE TEREN JEST PRZEZNACZONY NA STADION RUCHU Chorzów I NIGDY SIĘ TO NIE ZMIENI!!! Po drugie, każdy wydatek związany z budową musi być jawny, publikowany i opisany. Jeśli tak do tego podejdziemy, to na pewno znajdą się firmy, które nam pomogą. Gdyby się udało, nasz klub miałby kasę na wiele lat. Lepiej zrobić to szybciej od innych.
Kończe już, bo mnie chyba poniosło i się rozmarzyłem :)
Jesli stadion ma kosztować 70 mln zeta (bo zakładam, że jeśli coś mamy robić, to bez chały i ma nam służyć długo i ma mieć 20 tys miejsc, to wychodzi po 3,5 tys. na głowę - czy to dużo??? i tak i nie!
Powiedzmy, że kasę byśmy zbierali przez dwa lata, to wychodzi 146 zł miesięcznie. Teraz się zastanówcie, czy każdy da radę tyle na stadion wykładać co miesiąc?
Mi się wydaje, że bez pomocy instytucji się nie uda. Po pierwsze Urząd Miasta - bez wyraźnego poparcia władz miasta - właściciela terenu nikt nam nie pomoże, na co możemy liczyć: totalizator sportowy, firmy? Mi się zdaje, że od strony DTŚ możemy przeznaczyć teren pod biznes typu: MacDonalds,siłownie,kręgle,squosh,wypasiony basen - może jakaś nowość, której w Polsce jeszcze nie ma. Niejeden z nas miałby robotę. Odsuniemy stadion od DTŚ, ale będziemy mieli regularną dolę co miesiąc. Największym atutem, jest super lokalizacja, zauważcie, że za dawnym zegarem (rozebranym) jest jeszcze w ciul terenu i hotel. Można tam wybudować ładny kawałek miasta ze stadionem w roli głównej. Katowice mają ALTUSA, my moglibyśmy mieć to samo, tylko ładniejsze - bardziej zielone i przestrzenne.
Teren jest własnością miasta, więc wydaje mi się, że pierwszą rzeczą którą powinniśmy mieć, to GWARANCJĘ MIASTA, ŻE TEREN JEST PRZEZNACZONY NA STADION RUCHU Chorzów I NIGDY SIĘ TO NIE ZMIENI!!! Po drugie, każdy wydatek związany z budową musi być jawny, publikowany i opisany. Jeśli tak do tego podejdziemy, to na pewno znajdą się firmy, które nam pomogą. Gdyby się udało, nasz klub miałby kasę na wiele lat. Lepiej zrobić to szybciej od innych.
Kończe już, bo mnie chyba poniosło i się rozmarzyłem :)
-
- Kontakt:
jo niywiym skond ty zes jest i wiela mosz lot ale ci powiym ino tyla ze 20tys ludzi to chcialo wlysc na Stadion przi szpilu z Zawiszom a kiedys to by 40 albo i wiyncyj by prziszloscanerboy pisze:Wiecie co, tak się zastanawiam nad tymi cegiełkami. Wątpię, żeby na stadion zrzuciły się osoby, które nigdy na ten stadion nie przyjdą - po prostu jakoś tego nie widzę, ale...
:lol: :lol: :lol:
a wiela siedzialo wknajpach i wdoma co niyszli bo wiedzieli ze donich juz placu niyma
jak myslisz wiela tys. siedzi wdoma bo sie boji isc na Stadion skuli szalikozy i sie bojom przisc ze Familiom i zbajtlami
powidz mi wto dzisiej pusci bajtla na szpil kiedys to takiego problymu niybolo a to sie ino moze zmiynic jak bydzie pozondny bespieczny Stadion
jak myslisz wiela rodzin wolalo by zeby isc zdziecmi na szpil niz siedziec wdoma
ale na taki Stadion kaj niyczujesz sie bespieczny zodyn niychce lajzic
i dlatego kozdy bydzie chcol pomuc dlateko niy liczcie juz wiela wto musi wplacic i niywpisuj takich sum jak niywiysz co bydzie
na tyn 12 stronach liczolo juz chyba 10 i kozdy mo ino wersja najpiyrw cza cos ruszyc a potym godac ze to jest niy realne
albo wiela jeszcze brakuje
a drugo sprawa jest tako ze ludzie som w Chorzowie i niy ino dumni jak Ruch wygrywo bo do jest nasza duma a co dopiyro jak bydom mieli ta chocby jedna cegielka i bydom mogli pedziec ze zbudowali tyn Stadion i bydom mogli isc sie siednonc na takij nowyj bespiecznyj Trybunie
teraz policz se te 500tys raz 25zl
- Lutz
- Kontakt:
- kibol-siem-ce
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
kibol-siem-ce pisze::brawa: i tak z tego nic niy bydzie.....................................Lutz pisze:ble ble ble ble ble ble ble ble....................................................................
Z czego nic nie będzie? Z cegiełek, czy ze stadionu? Ja myślę, że będzie z jednego prostego powodu - wiele osób może mieć z tego korzyści i zapewniony chleb na wiele lat.
- Lutz
- Kontakt:
Jak znom życie i nasze "zamiłłowanie do stowarzyszyń" - (niech przypomna" SS NIEBIESCY") to ani ze cegieł nic niy bydzie a ze stadionu dwa , abo i trzi razy nic, a jak bydzie inaczy to sie sam zobowionzuja wszem i wobec - przida do Chorzowa piechty i na oczach cały dziesiony, młyna i sektora rodzinnego w obecności wszyskich oficjałów z klubu zeżra 5 por laci wroz bez zapijanio