UNIA TAK CZY NIE??

Forum sympatyków KS Ruch Chorzów
Wiadomość
Autor
fuhr
Kontakt:

#31 Post autor: fuhr » 2 cze 2003, o 16:01

jedyna szansa TAK - a wiecej jest juz na hyde parku
born and bred Blue!

KS RUCH CHORZOW

Górny Śląsk

pko

#32 Post autor: pko » 2 cze 2003, o 16:10

teraz powaznie nie licze na jakas pomoc zreszta swiat potrzebuje pomocy i kto mu ma jej udzielic ... natomiast licze na wymuszenie zmiany pewnej mentalnosci ... i mysle ze powoli to juz sie dzieje ludzie zaczynaja rozumiec ze jezeli sami sopbie nie wypracujemy lepszego jutra to nikt nam tego nie da ... to wszystko i zlewam ten watek

Viro

#33 Post autor: Viro » 2 cze 2003, o 16:17

ja nie jestem jakims tam zapalonym euro entuzjasta ale nie widze innej perspektywy
jezeli chodzi o Ruch to napisalem juz maila do centrum informacji europejskiej w pewnej kwestii i ch*** mi nie odpowiedzieli chyba sie tam przejade i ich zjebie bo to juz mu 3 mail w tej sprawie
co do bezrobocia masz racje ze trzeba znac jezyk chocby w minimalnym stopniu no ale ja niedlaej jak tydzien temu dzwonilem do ok 8 firm- 6 w holandii i 2 w anglii chcialem sie zalapac na robote wakacyjna
i zgadni jaka dostalem odpowiedz??
moze pan przyjechac pracowac chocby jutro nie tylko na wakacje ale:)
albo PO a jezeli nie posiadam to prosze dzwonic w maju jak wejdziecie do ue i taka odpowiedz otrzymalem przy kazdym telefonie
co do rolnikow to osbiscie mnie draznia bo w wiekszosci ci ludzie zaciagneli kredyty jakie dawalo im panstwo a oni pokupowali sobie domy auta i ch** wie co jeszcze a teraz nie maja maszyn i narzekaja to jedyne co potrafia zrobic
dlaczego nie korzystaja z programow pomocowych jakie oferuje uniia??
przeciez kasa lezy wystarczy napisac wniosek odpowiednio go umotywowac , przestawic biznes plan i wszystko gra czemu ci ludzie tego nie robia przeciez sa odpowiednie biura , ktore sie tym zajmuje
a odpowiedz jest prosta bo kasy nie dostana do reki i to ich tak naprawde boli w tym wszystkim
mowisz , ze unia nam nie da kasy, a zobacz na wszystkie drogi i autostrady jakie sa budowane przeciez na to wlasnie dostalismy kase z unii nie mowiac juz o kasie jaka unia chciala dac i nie dostalismy ze wzgledu na nie udolnosc naszego rzadu i nie umiejetnosc przedstawienia odpowiednich dokumentow
co do krajow tj. Dania , Norwegia czy szwajcaria to kraje , ktore gospodarczo wyprzedzaja nas i sa duzo bogatsze spokojnie moga sobie poradzic bez unii, a nasza sytuacja jest tragczna i nie widze perspektyw jak nie wejdziemy
pozdrawiam

Gość

#34 Post autor: Gość » 2 cze 2003, o 16:38

Do kolegi Konrada. jeżeli chodzi o te języki obce to czy ktoś zabrania ich nauki ? trzeba się uczyć a nie biadolić, że Unia taka czy inna.

Jaką widzisz perspektywę i pozostali co ? Ja nie mówię, że będzie super itd. Na dzień dzisiejszy nie ma innej możliwości. Chyba, że jesteś rolnikiem, masz 30 hektarów pola lub należysz do małych móżdżków z LPR.

Pytam przeciwników Unii co proponujecie w zamian ?
Czekam na rzeczową dyskusję.

Dla mnie jako wykształconego Ślonzoka (i mam nadzieję dla moich dzieci) jest to szansa. Ci, którzy narzekają będą zawsze narzekać. Im nawet sojusz ze Szwajcarią nie będzie się podobał.

Kto chce coś zrobić widzi w wejściu do UE szansę.

Tym co są na nie polecam wakacje na Białorusi i Ukrainie.

Gość

#35 Post autor: Gość » 2 cze 2003, o 16:42

ten post pisał MIKORUCH.
(przy zalogowaniu niechce mnie połączyć z tym tematem-chyba jakiś haker eurosceptyk :lol: )

boję się tylko jednego. Polacy (nie Ślonzoki) potrafią wszystko spiepszyć.
Oby nie spiepszyli tej Unii od środka :wink:

Awatar użytkownika
Konrad
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#36 Post autor: Konrad » 2 cze 2003, o 16:48

Życzę Viro abyś miał rację, abym to ja się mylił... - mnie jednak nie przekonałeś - co do rolnictwa, znam dobrze temat i nie zgodzę się, że większość zaciągnęło kredytu i kupiło samochody itd - to wyświechtany zarzut kreowany przez media, nie bedę tu wspominał kosztach kredytów, o sposobach zdobycia kontraktów na, płody bo szkoda na to miejsca i czasu.... Wybacz mi - nie chcę zgrywać mądrali - ale tu nie masz racji...
Odnosnie programów pomocowych - na 100% pomocy musisz mieć 25% środków własnych - niestety często nawet zdobycie tych 25% graniczy z cudem - wiem bo się tym zajmowałem...
Abym się mylił ale gdy wykorzystamy chociaż 50% dotacji (jakieś tam oczywiście będą) to będzie cud - poprostu, nie sprostamy wymaganiom jakie bedą postawione...
Dzwoniłeś do CIEuropejskiej i nie dostałeś informascji - hehehe - ja też wiele razy do nich się dobijałem po informacje - uwierz mi - oni na trudne, z nuta powątpiewania, pytania nie odpowiadają - hehehe - a już myślałem, że tylko mnie olano w tej instytucji.
A na truskawki będziesz mógł na zachód jeździć zawsze. Daj Boże tylko, żebyśmy tam jeździli nie tylko na truskawki.
Pozdrawiam Cię ze Wschodnich Rubieży RUCHU Chorzów
Polska MOIM KRAJEM, ZAMOŚĆ MOIM MIASTEM, RUCH MOIM ŻYCIEM !!!

Gość

#37 Post autor: Gość » 2 cze 2003, o 16:58

raczej tak dla unii

[/quote]boję się tylko jednego. Polacy (nie Ślonzoki) potrafią wszystko spiepszyć.

to jedz do Niemiec i pracuj u Slazaka ,moze ci sie zwroca koszty przejazdu

Gość

#38 Post autor: Gość » 2 cze 2003, o 17:04

TAK DLA UE!!!

Awatar użytkownika
Konrad
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#39 Post autor: Konrad » 2 cze 2003, o 17:14

Do Gościa!
Ja nie jestem erosceptykiem, tylko wk***ia mnie pi***olenie z lewa i z prawa że bedzie cacy.. Ja poprostu mam duzo wątpliwości których ku*** nikt nie chce, a może nie potrafi rozwiać.
Denerwuje mnie ta kreowana wszedzie propaganda eurosukcesu. Dziwię się że Ty nie masz dylematów w tej sprawie.
Dla Twojej informacji, to nie jestem rolnikiem (choć nie uważam żeby to był jakiś wstyd - chyba, że Ty myślisz inaczej), ani nie jestem zwolennikiem talibów z LPR, bo mówienie, że wszystko to co niesie UE to jest "be" - jest skrajnym przejawem debilizmu...
A co do języka - fakt nikt mi nie broni - tyle, że wiesz - ja mam 30 lat, troche obowiązków i nie mam za bardzo czasu na szlifowanie angielskiego czy też hiszpańskiego. Może to trochę egoistyczne z mojej strony, ale ja też chciałbym mieć coś z zycia, a szczerze mówiąc to nie wierzę, żeby nawet moje dzieci na tym skorzystały - na tych warunkach na których wchodzimy może moje wnuki tego doświadczą...
Pozdrowienia....
Polska MOIM KRAJEM, ZAMOŚĆ MOIM MIASTEM, RUCH MOIM ŻYCIEM !!!

psycho#1
Kontakt:

#40 Post autor: psycho#1 » 2 cze 2003, o 17:28

Ja jestem zdecydowanie przeciwny, odp. NIE
1. Do Viro: piszesz że będą budować autostrady itp, to ja ci odpowiem że sytuacja materialna pingwinów sie niepoprawi jeśli na antarktydzie drogi pobudują.
2. Jak wejdziemy do unii to trzeba będzie przyjąć 100 tys nowych urzędników, przecież teraz jest już ich o wiele za dużo, czyli znów zacisnom nam pasa, tylko jak długo jeszcze można to robic ?
ps. urzędnicy ci niemają co robić dlatego w unii marchewka jest owocem a ślimak rybą.
3. Tak głośno o tym że wpłacimy do unii 6 mld Euro, czyli to pujdzie z naszych podatków, a dostaniemy 19, które nasz rząd w większosci przeznaczy na rzeczy 2 kalibru czyli np. wspomniane autostrady, a co to ma za związek z moją materialną sytuacją ?
4. Wspomniane wyżej proporcje że wpłacimy 6 a dostaniemy 19 :) , chyba niewieżycie że w dzisiejszych czasach ktoś pujdzie na taki układ, dlatego po wejściu do unii będzie :
a) wzrost ceny żywnosci
b) wzrost podatków, w tym wprowadzony zostanie podatek kastralny, dla zainteresowanych każdy kto posiada nieruchomość na własność będzie rocznie musiał zapłacić 1% jej wartości, czyli np ja bym mieszkał w domu wartym 80 tys zł to rocznie będze musiał ni stąd ni z owąd zapłacić 800 zł, za sto lat moje dzieci, lub wnuki oddadzą państwu całą wartość domku nic za to nieotrzymując .
c) każde przedsiębiorstwo w polsce będzie musiało wykupić certyfikat, cena certyfikatu wynosi od 400 tys zł w góre i srednio wynosi 1 mln zł. Na dzien dzisiejszy stać na ten certyfikat 5% przedsiębiorstw, z których unia sciągnie tą kase, a co zrobi reszta np. jakis producent chrzanu z małej miejscowości ? opd jest prosta, koniec interesu, kolejni ludzie bez chleba.

W taki własnie sposób unia chce sobie powetowac ten interes 19 mld za 6.
5. Dlaczego gdy w Niemczech wprowadzili Euro to chlep który kosztował 3 marki teraz kosztuje 2.50 euro ? Czy was to niezastanowiło, gdzies przecież te pieniądze musiały wtopić a zarobki po przeliczeniu z marek zostały na tymsamym poziomie. Popatrzcie na Francję, ludzie wyszli protestować na ulicę bo wiek emerytalny im zwiększono do 67 lat ! Czy takiej unii chcecie ?
6. Niemcy , Francja i inne kraje unii z górnej półki wprowadziły maksymalny okres przejściowy czyli 7 lat, co oznacza że przez 7 lat niebędziemy mogli tam jechać za chlebem a oni będą mogli przyjeżdżać do nas. Tylko 4 kraje zgodziły się by obywatele krajów które kandydują mogli od razu u nich pracować np. Szwecja, niwątpliwie to bogaty kraj ale mieszka tam niewiele ponad 10 mln ludzi, rynek pracy jest pełny więc gdzie tam ma być ta praca dla Polaków. Jesli by nawet powstały tam jakieś miejsca pracy to zobaczcie jaka jest konkurencja na nie, litwini, estończycy itp, oni będą robić za 1/3 tego co my.
7. Unia europejska jest z założenia unią gospodarczą i z tym sie chyba każdy zgodzi, więc dlaczego w pszyszłości planują ujednolicić prawo unijne nie tylko w zakresie gospodarki ale również aborcji i eutanazji ?
Przecież to ma sie nijak do gospodarki.
8. Niemcy już zacierają ręce na wejście Polski do unii ponieważ zniesione zostanie cło które chroniło nasze krajowe produkty, jednym słowem mówiąc zaleją nas tanim , bardziej konkurencyjnym towarem co zwiększy ich pkb, a polskie firmy wykończy. A co my zaoferujemy innym krajom ? Oscypki ? niebądzmy śmieszni. Popatrzcie na Hiszpanie, gdy wyjechać poza Madryt czy barcelone to bieda aż strach, ludzie mają nogi szmatami obwiązane,był o tym nawet reportaż strach pomyśleć co by było gdyby nie turystyka w tym kraju.
9. Popatrzcie co za wolność słowa jest w naszym kraju, jesli na referendum frekfencja będzie poniżej 50% to rząd sam ustali czy wchodzimy czy nie. Czyli jesli było by np. 40% na TAK a 60% na NIE a frekfencja wyniosła by 49% to rząd sam by ustalił , a ustalił by że wchodzimy.
Wiem że zwolenników i tak nie przekonam, ale niech przynajmniej przeczytają i przemyslą to co napisałem.
rzadzionków z Ruchem.

Awatar użytkownika
Patton
Kontakt:

#41 Post autor: Patton » 2 cze 2003, o 17:40

psycho - rozwaliles mnie tym postem :lol: szczegolnie z tym, co Ty bedziesz miec z autostrad :roll: Ale na rzeczowa polemike bedzie czas wieczorem. naRa
Słowem, jesteśmy skazani na przeciętność...

DjMaciar
Kontakt:

#42 Post autor: DjMaciar » 2 cze 2003, o 17:46

PSYCHO#1
OK. z kazdym z tych twoich argumetow moge sie zgodzic
tylko ze unia nic nie da ale da mozliwosc
ktorej nasze wladze tak pieknie rzadzace i tak nie wykozystaja bo sa nauczeni zaduzo brac do kieszeni
jednak spojrzmy na to z innej strony bo nam to unia naprawde juz nic nie da tylko wezmie ALE-nasze dzieci moga na tym skozystac
wiadomo ze juz raz japonie robili teraz robia europe ...tak tak ale to minimum za 20 lat bedzie w miare oplacalny interes do zwyklego smiertelnika
ja jestem za tym zeby Polska byla w UE i zeby bylo tylko lepiej
choc na to sie nie zanosi by bylo lepiej juz teraz lub za kilka lat to potrwa dlugo bardzo dlugo :cry:
[b]Fan Club Deutschland 🇩🇪 [/b]

TOMEK-K

#43 Post autor: TOMEK-K » 3 cze 2003, o 00:47

Zdecydowanie Nie.

Czemu? Nie wiem czemu, ale może przez to ze nienawidze skurwiałych Polaczków, i życze im jak najgorzej. Może kiedyś by nas pociągneły za sobą Niemcy (nas znaczy GÓRNY Śląsk) Choć bardzo wątpie bo Śląsk jest już tak za***any Gorolami że nawet Niemcy by sie zakręciły w tym syfie.

A jeśli chodzi o normalne uzasadnienia, to może jednym z nich będzie to że cena Euro czym bliżej wejścia do uni tym większa, i przy wejściu do uni gdy przeliczą złotówki na euro (wiem ze to nie nastąpi od razu) to będziemy największymi biedokami w europe.

Następnie bezrobocie które wzrośnie jeszcze bardziej (pozamykają kopalnie które już przygotowują do zamknięcia, i robią ferment wokół górników, a sami są winni całego skurwysyństwa w górnictwie)

Co tu jeszcze bo szczeże mówiąc to mam w du*** Polityke i nie za bardzo jestem w temacie, ale na przykład praca za granicą lub nawet w polsce.
Przecież tą prace to dostaną tylko dzieci od prominentów, starych komuchów, którzy za komuny nakradli, przejeli za grosze lub za darmo firmy warte ogromne pieniądze a teraz sie z nas śmieją i posyłają swoje bajtle do renomowanych szkół w polsce lub za granicą - tak oni dostaną posady, i to też pewnie po znajomości.

Kilka piwek :D i już mi sie chce pisać na głupie tematy.

Ale Jednak Zdecydowane NIE.

tommy

#44 Post autor: tommy » 3 cze 2003, o 10:40

Konrad - POPIERAM!!!

A co do "zdecydowanie TAK" - tak to jest, jak sie slepo patrzy w komunistyczno-lewicowa TV i millerka, ktory ZNOWU obiecuje gruszki na wierzbie. To propaganda, poczytajcie sobie jakie zagrozenia na nas czekaja! 80% polskich firm NIE SPELNIA UNIJNYCH WARUNKOW - skad maja wziasc kase na reorganizacje, z UE ??? Hahaha - wolne zarty - tylko likwidacja albo wykup przez obcy kapital wraz z terenem ZA GROSZE.... W necie mozna znalezc glosy znanych, madrych ludzi przeciwko UE,. dlaczego sie ich nie pokazuje w TV???? Wiadomo - cenzura. Z drugiej zas strony......afery, jawne zlodziejstwa, bandy kolesi, ukladziki - rzygac mi sie chce. Tak wiec na dzisiaj glosuje TAK/NIE czyli glos niewazny.

Viro

#45 Post autor: Viro » 3 cze 2003, o 10:40

Tomek -K jezeli chodzi o euro to narazie nie ma sie czym martwic po to najpierw przystepujemy do ue zeby jakos poukladac to w naszym kraju i przystapic do ugw(unia gospodarczo walutowa)
przewidziane wstapienie jest na rok 2006 w co szczerze watpie bo to nie jest tak ze wtedy mamy wstapic i wstepujemy, trzeba spelnic szereg warunkow odnoscie pkb , dlugu publicznego , poziomu inflacji itd. a kiedy te warunki beda spelnione to panstwo wcale nie jest biedne i zobaczysz ze biedakami wtedy nie ebdziemy a narazie musimy sie skupic zeby warunki te spelnic a do tego nam jeszcze daleko

2 sprawa to sprawa kopalni - czy wejdziemy czy tez nie i tak je zamkna
bo komuchy nakradli zla polityka prowadzenia tego sektora gospodarki doprowadzila do tego , ze dzis kopalnie a nierentowne i panstwo tylko do nich doplaca, roznica jest jednak taka, ze ue daje nam kase na restrukturyzaje kopaln co mozna zaliczyc tylko do plusow bo w przeciwnym razie musielibysmy za to placic sami a wiemy jak z naszym budzetem jest

do psycho:
1- autostrady to dobro publiczne nie pomoga Ci w sytuacji maerialnej tj. nikt ci nie sypnie kasy do kapsy ale ulatwia ci w znacznym stopniu zycie

2- co do urzednikow to zgodze sie trzeba bedzie przyjac choc wiekszosc z nich juz pracuje w roznego rodzaju centrach europejskich ale patrz tez na to z 2 strony , ze to nowe miejsca pracy moze i Tobie sie trafi
3- z tymi 6 mld to przesada wplacamy w 1 roku czlonkostwa chyba jak sie nie myle ok 1,5 mld
na autostrady psycho mamy calkiem inna kase z funduszow euro na przystosowanie drog do wymogow unijnych to calkiem 2 rozne sprawy
jak juz wspomnialem kasa bylaby tez na wiele innych rzeczy tylko nieudolnosc naszego rzadu sprawila ze jej nie dostalismy

4- na jakiej podstawie wnioskujesz wzrost cen zywnosci??
wg mnie zniesienie taryf celnej jest jednoznaczne z obnizka towarow
ten podatek kastralny to przyznam ze ch***ia dokladnie o nim nie czytalem i nie bardzo sie orientuje ale doczytam:)
wiec do tego pkt ustosunkuje sie jak sie doinformuje dokladnie bo nie chce napisac glupot
5- w niemcach podrozalo po wprowadzeniu euro masz racje ale nie znow tak drastycznie
np kosztowalo cos 2 marki to zamiast kosztowac 1 euro
kosztuje 1,5 euro ale nam do euro jeszcze bardzo daleko a zobaczysz ze najpierw produkty pojda w dol niemcy tego nie odczuli bo od dawna mieli swobode przeplywu towarow
6- Niemcy , Francja hmmmmm
ale za to Wielka Brytania, Szwecja , Dania Holandia -- zaraz udostepnily nam swoje rynki
mowisz ze rynek pracy jest pelny w Szwecji to po co nie daja nam ograniczen? czemu chca od zaraz nasze pielegniarki tam i informatykow??
nastepna sprawa to zarobki , jezeli robisz legalnie to nikt nie bedzie pracowal za jakas 1/3 tylko masz odgorne stawki unia to nie Polska tam nie chca cie okrasc na kazdym kroku chyba ze masz pracodawce polaka mieszkajacego w unii to cie wy***ie na maras
7- gdzie slszales to ujednolicenie w zakresie aborcji czy eutanazji??
to kompletna bzdura kazdy kraj sam o tym decyduje i to sie nie zmieni
tak moze mowic p Giertych lub Lepper do starych om w kosciele zeby je przerazic
8 - mysle , ze nie bedzie az tak zle , mozemy niemca zaoferowac duzo innych uslug, np. remontowo budowlancy itp. zobaczysz ze bedzie im sie oplacalo sprowadzac poskie firmy niz korzystac z wlasnych zreszta te praktyki juz sa czynione
9 co do referendum wolalbym zeby bylo ponad 50% i tak jak zadecyduja ludzie tak bylo
zgodze sie ze bedzie tak jak mowisz ze rzad i tak przeglosuje ja nie wybieralem sld ale wiekszosc ludzi na nich glosowala wiec moze miec pretensje sama do siebie bo w programie mieli zawarte przylaczenie do ue

ODPOWIEDZ