Kibice

Forum sympatyków KS Ruch Chorzów
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
wujotek
Kontakt:

#31 Post autor: wujotek » 18 wrz 2005, o 23:34

też podzielam tę opinię........dla wszystkich nr 1 powinna być eRka, bo co by nie mówić to Ruch zdobył 14 majstrów Polski, gra w II lidze Polskiej itd. a że tego wszystkiego nie mozna porównać do bundesligi czy premiership to juz nie nasza wina i tego sie nie zmieni. Jedno jest pewne, że taki klub z tradycjami powinien jednoczyć swoich fanów a nie dzielić. pozdRawiam.

Awatar użytkownika
RadiatoR
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#32 Post autor: RadiatoR » 19 wrz 2005, o 00:32

Ja wiem ze tego nie mozna porownywac do innych krajow, ale u nas juz taka jest mentalnosc ludzi i wyobrazenie o polskich meczach, stadionach i zachowaniach kibicow. wystarczy ze sie slyszy ze gdzies tam jakas chaja byla czy cos i ludzie mysla ze tak jest wszedzie. dla niektorych rodzicow sam fakt wulgaryzmow wystarczy zeby sie z dzieckiem nie wybrac.nie chce wiec porownywac ale tak dla informacji napisze ze bylem teraz w anglii w wakacje, mieszkalem 5 min od stadionu Crystal Palace. 2 liga miejsce w dole tabeli, a stadion prawie pelny. ale co najciekawsze to fakt ze na mecz chodza cale rodziny, juz pare godzin przed meczem pelno ludzi, a naprawde sporo kobiet, dzieci i ludzi starszych w koszulkach czy szalikach. po postu nikt sie nie boi isc na stadion i tam wyjscie na mecz jest swietem rodzinnym. zeby mnie ktos zle zrozumial nie chodzi mi o to zeby stadion byl okazja do pikniku rodzinnego; prawdziwi kibice i tak beda chodzic. byl benefis gusia, oczywiste bylo ze bedzie bezpiecznie i kazdy wie jak bylo. niestety o meczach ligowych wyobrazenie jest calkiem inne, a fakty tego nie obalaja.
Nie kłóć się z idiotami. Sprowadzą dyskusję do swojego poziomu i pobiją cię doświadczeniem.

domin11hks
Kontakt:

#33 Post autor: domin11hks » 19 wrz 2005, o 09:23

RadiatoR ma racje ale jest jeszcze jeden problem mianowicie choidz o młodych moich rowiesnikow z mojego placu na mecze ruchu łazi z 6 osob a mieszka około 160 osob z tego około nieraz tak jest ze sam musza isc na szpil tak wiec o czym tu gadac oni wola poprostu inne rozrywki picie bakanie itd no i duzo role odgrywa tez cena biletu nawet jak bych chciał jakiegos lesera wyciagnac na szpil to nie pujdzie bo szkoda mu kasy, i mysla tak jak chcemy wiecej ludzi na Ruchu to trzeba zachecac do tego modych zeby przyłazili bo kazdego bajtla szybko idze tym zafascynowac dlatego kazdy jak mo jakiegos młodszego kumple niech go biere na szpil bo wiadomo ze nie warto ciagnac starych leserow skoro go to nie bawi i i tak nie stanie sie wielkim kibicem Ruchu. Zemna było tak na Ruch łaza juz jakies 4 lata mieszkom w Chorzowie ale predzej na mecze nie łaziłem bo poprostu nikt mi tego nie pokozoł kiedys taki Qmpel mnie wzioł i tak mi sie to spodobało ze łaza do dzisi i jest zech fest zafascynowany ta sprawa i wola isc na Ruch niz pic z Qmplami albo isc na jakas impreza. Biercie kazdego bajtla z placu a to zaprocetuje na pszyszłośc bo wiadomo ze ten bajtel tez ma jakis Qmpli i moze ich tez tym zarazi.Mysla ze to moze stac sie dobra inwestycia na przyszłosc.

orbiter
Kontakt:

#34 Post autor: orbiter » 19 wrz 2005, o 09:54

ALLEKS - zgadzam sie z Toba w 100% .Nie szanujemy swoich kibiców.Mnie też wkur...hasełka pt."polskie świnie" (chyba też nią jestem :D )itp. Tą do przesady używaną i wciskaną "śląskością" powodujemy , że kibice Ruchu to hermetyczne zamkniete grono .Na Śląsku żyje 173 tys. (na 5mln w woj. ślaskim) osób deklarujących "narodowość śląską" , ale ilu z nich jest kibicami Ruchu? Łączy nas Ruch , a jak jest na Ślasku każdy o tym doskonale wie ?(Poloki, Ślonzoki, Nimcy, Czechy). Szanujmy się !
Drugim ważnym powodem absencji kibiców jest...kolejny sezon w II lidze (Ksg I liga, Gks dopiero z niej spadł). Nie jest to argument ,aby przybywało nam kibiców. Tak naprawdę , że na Ruch jeszcze ktoś przychodzi to powoduje tylko...tradycja i bogata historia tego klubu. Ale ileż mozna? Mamy wiele FC , ale co z tego? Polonia Bytom jest klubem jednego miasta , nie maja FC , a przychodzi tyle kibiców co na Ruch. A my? FC od Myszkowa, Zawiercia po Kęty, od Koszęcina , Tarnowskich Gór po Racibórz . I co z tego ? " Są wyniki sa pikniki" dobre, ale prawdziwe .
Pogoda - czy ja wiem, czy to jest argument. W latach 90-tych , będąc w II lidze graliśmy PP z Ległą i wtedy - na jesień - było 10 000 kibiców , zresztą swietny mecz i przełamana passa zwycięstw Warszawiaków. Potem z marszu zdobylismy Puchar Polski.
Hools - pikniki boja sie chodzic na Ruch, a to też kibice!!Oni pamietaja ,że w zeszłym roku był mecz Ruch - Łks, pamietaja kary nałozone na klub. PF musi zmienić swoja "politykę", zrobic cos niespotykanego w swych działaniach. To co napisze to może jest to niemozliwe , ale gdyby PF rozdawało w miastach gdzie jest Ruch zaproszenia dla ...całych rodzin (nie wiem jakby to dokładnie wyglądało) z zapewnieniem , że nic im sie nie stanie to tez mogłoby sie w jakimś stopniu przyczynić do wiekszej oglądalności.Powinni wprowadzić zakaz walk na własnym stadionie !! Tak jest w Anglii . Przychodza całe rodziny, a hools z tych klubów leją sie gdzieś za stadionami.
Są to takie moje przemyślenia

Niebieskie pozdRo

ruby z kaliny

#35 Post autor: ruby z kaliny » 19 wrz 2005, o 09:58

jak ftos woli piwo w knajpie to juz tego nie zmjynjymy,ale nojgorsze je to ze jak sie taki jedyn z drugim nadupcy to ryczom HKS glosni niz colki mlyn - takich momy kibicow :cry:

Awatar użytkownika
spyru
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#36 Post autor: spyru » 19 wrz 2005, o 10:47

Ruby dokładnie. I to jest smutne. Cały czas są jakieś tłumaczenia że zimno, że słabo grają, że to że tamto. A prawda jest taka że wiele ludzi nad Ruch przedkłada 2-3 piwa. Jak był wjazd za darmo to przyszło 10 koła. A teraz kiedy chłopcy grająnieźle, są na 4 miejscu przyłazi 2 tyś :oops: WSTYD I HAŃBA
No ale cóż, takich mamy kibiców ( i nie chodzi mi o tych, którzy by chcieli, a nie pozwalają im na to finanse - żebym nie został źle zrozumiany ).
pozdRawiam

Awatar użytkownika
Simone
Kontakt:

#37 Post autor: Simone » 19 wrz 2005, o 11:02

U nas mozna mowic o pewnego rodzaju fenomenie ( i cale szczescie, ze chociaz to) ... na mecz u siebie potrafi przyjsc 2,5-3 tys a do takiego Wroclawia pojechalo 500 osob - czyli mniej wiecej 1/5 !

Biorac pod uwage statystyczna ilosc kibicow do liczby kibicow ktora jezdzi - cos sie tu nie zgadza i nie moge tego pojac

jedyne co mi sie nasowa to to ze mamy bardzo duzo tych najwierniejszych a reszta to szkoda gadac ... bez urazy

Drugim uwazam waznym problemem jest Chorzow i ilosc ludzi ktora chodzi na mecze z tego miasta ...
Jak jeszcze w Batorym mysle jakos to wyglada to reszta dzielnic prezentuje sie beznadziejnie - cos w tym kierunku trzeba by dzialac ... zaczac od wlasnego podworka

domin11hks
Kontakt:

#38 Post autor: domin11hks » 19 wrz 2005, o 11:29

to jest prawda ze mało ludzi z Chorzowa łazi na szpile, ale z tym to nie mam pojecia co mozna zrobic. Moze powino sie pojawic wiecej napisow i fajnych grafow bo w samym Chorzowie jest ich mało bardzo mało a w koncu to Niebieskie miasto no ale zdjae sobie sprawe ze takie cos kosztuje a po drugie czeba miec troche talentu. Moze by mozna było utworzyc grupe ludzi zajmujacych sie tymi sprawami a na sprje i farby zbierali by my kibice Ruchu na konto zreszta sam niewiem hu* wie.

Awatar użytkownika
Grzegorz
Kontakt:

#39 Post autor: Grzegorz » 19 wrz 2005, o 13:45

A ja MYŚLE ZE SPRAYE I GRAFITI TO NIE JEST TO CZEGO RUCH TERAZ POTRZEBUJE.

Ktoś pisał o promocji i moim zdaniem tu jest pies pogrzebany. Promocji nie ma.
To co że powiesza jakieś małe plakaciki na mieście to co to do??

Klub musi zadbac o promocję w mediach. Zrobić konkursy, w których byłyby do wygrania bilety. To spowoduje, że na meczach pojawi się wiecej takich ludzi, którzy normalnie na Cichą mają pod górkę.

Ja sam w radiu mógłbym takie konkursy robić i mecze zapowiadać ... ale tu krok należy do klubu, żeby do mediów wyszedł z taką propozycją.

Wazna jest też infrastruktura wokól stadionu... jak jest zimno niech łatwo można kupić herbate...itd.

Nowe władze mówią, ze traktują Ruch jak normalne przedsiębiorstwo... i bardzo dobrze ale gdy posprzątają po Rogali niech wezmą się za odświeżeniem marki bo jak sami widzieliśmy w sobote nie jest dobrze.....

Agnieszka
Kontakt:

#40 Post autor: Agnieszka » 19 wrz 2005, o 14:11

:roll: :roll: :roll: .....
Tu trzeba najpierw myslenie zmienic....
nie przesadzajmy z tymi reklamami , konkursami, nagrodami....no chyba ze kogos zacheci to ze na trybunie głownej herbata i cukierki daja za darmo... :roll: , ale to jest smieszne zeby dla czegos takiego przychodzic na mecz
...moze by tak sie z Citroenem dogadac, zeby na kazdym meczu było auto do wygrania... :lol: :lol:
Pieka(R)y Śląskie....jesteśmy zawsze tam gdzie nasz Ruch Chorzów gra..

Agnieszka
Kontakt:

#41 Post autor: Agnieszka » 19 wrz 2005, o 14:25

spyru pisze:Ruby dokładnie. I to jest smutne. Cały czas są jakieś tłumaczenia że zimno, że słabo grają, że to że tamto.
..za niedługo koncert dody bydzie ważniejszy... :roll: :lol: :lol:
Pieka(R)y Śląskie....jesteśmy zawsze tam gdzie nasz Ruch Chorzów gra..

Awatar użytkownika
jajo
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#42 Post autor: jajo » 19 wrz 2005, o 14:30

Domin tu poruszył sprawe graffiti. Dkla mnie zdecyodwana wiekszosc zabawz ze sprayem odstrasza zdecydowana wiekszosc potencjalnych kibicow. Walniety byle jak napis na nowej elewacji "Ruch" z grafiti ma malo wspolnego. Zeby moglo to przyniesc efekt to trzeba by bylo robic ladne proejkty i tematyka klubowa, ale bardzo ladna graficznie...a nie wrzucane na nowe elewacje hasła jeszcze do tego bardzo czesto z bledami.
wieRzę, że coś co trwało tyle lat, nie da się zdmuchnąć tak jak domek z kart...

Awatar użytkownika
Lutz
Kontakt:

#43 Post autor: Lutz » 19 wrz 2005, o 15:14

ruby z kaliny pisze:jak ftos woli piwo w knajpie to juz tego nie zmjynjymy,ale nojgorsze je to ze jak sie taki jedyn z drugim nadupcy to ryczom HKS glosni niz colki mlyn - takich momy kibicow :cry:
Chiołech to samo napiać - świynto racjo - z drugi strony jak sie tak zastanowić - do modych niy gro roli czy zima czy leje- ale momy tyż tzw.pikników - co niechyntnie siedzom na przeciyntnym szpilu jak im sie na gowa leje. Już to ktoś tukej nadmienił , nasze Nou Camp niy ma przystosowane do oglondania szpili w taki strefie klimatyczny w jaki je Slonsk . Nom je potrzebna reklama, wyniki a przedewszystkim nowy zadaszony stadion :!: :!: nu , ale pomażyć to sie mogymy. Ludzie stali sie wygodniejsi nie to co 15 lot tymu kiedy była moda na Ruch i żodno aura niy była straszno.

_CHULiGANERiA_

#44 Post autor: _CHULiGANERiA_ » 19 wrz 2005, o 17:49

Lutz pisze:
ruby z kaliny pisze:jak ftos woli piwo w knajpie to juz tego nie zmjynjymy,ale nojgorsze je to ze jak sie taki jedyn z drugim nadupcy to ryczom HKS glosni niz colki mlyn - takich momy kibicow :cry:
Chiołech to samo napiać - świynto racjo - z drugi strony jak sie tak zastanowić - do modych niy gro roli czy zima czy leje- ale momy tyż tzw.pikników - co niechyntnie siedzom na przeciyntnym szpilu jak im sie na gowa leje. Już to ktoś tukej nadmienił , nasze Nou Camp niy ma przystosowane do oglondania szpili w taki strefie klimatyczny w jaki je Slonsk . Nom je potrzebna reklama, wyniki a przedewszystkim nowy zadaszony stadion :!: :!: nu , ale pomażyć to sie mogymy. Ludzie stali sie wygodniejsi nie to co 15 lot tymu kiedy była moda na Ruch i żodno aura niy była straszno.
Jak Ruch by mioł zadaszone trybuny to chyba by boł 8 cud swiata :D
ale jak by był tyn 8 cud swiata to na pywno by wiyncyj ludzi łaziło na szpile i wogóle doping lepszy.
mie to wkurwio ze gieksa taki ku*** klub mo taki stadion a my ku*** to raczyj do zuzla ale niy do fussBalu :/ :?

Awatar użytkownika
wolfik
Kontakt:

#45 Post autor: wolfik » 19 wrz 2005, o 21:14

Spójrzmy prawdzie w oczy, mamy jakies 2 czy 2,5 tysiaca wiernych kibiców, którym nie przeszkadza zadna pogoda, fatalna gra, brzydki stadion, my bedziemy zawsze z Ruchem, szczerze mówiac to jestesmy troche pierdolnieci na punkcie Ruchu i przez te stresy, które przezywamy na Cichej bedziemy pewnie zyc kilka lat krócej, ale czy to wazne :wink:

Niestety nie ma mody na Ruch, w ogóle nie ma mody na chodzenie na mecze i oplakatowanie miast zawsze troche pomoze ale co tu duzo mówic tylko troche, kupe ludzi powie ze sa kibicami Ruchu, ale ich kibicowanie ogranicza sie do sprawdzenia wyniku w telegazecie. Pikniki przyjda jak przyjda wyniki, a jak nie to ciezko ich zachecic do chodzenia na mecze.

Ilosc kibiców jest wazna, ale jednak wydaje mi sie ze najwazniejsza jest jakosc, bo czasem te 2000 moze stworzyc lepsza atmosfere niz 10000. Jak ludzie nie chca chodzic na Ruch to niech chodza, łaski przeciez nie robia, ich strata. Niech te 2000 wiekszosc ubrana oczywiscie na niebiesko bawi sie wspaniale dopingujac caly mecz swój klub. Na ostatnim meczu akurat te rzeczy kulaly, choc po stracie bramy na dziesionie zerwal sie bardzo dobry doping, mozna powiedziec ze wyspiewalismy sobie brame na 1:1. I o to wlasnie chodzi, badzmy z Ruchem zawsze na dobre i na złe, a ludzie sami przyjda zobaczyc jak sie bawia niebiescy
Jest mi bardzo przykro, że o moim ukochanym klubie, po ostatnim meczu mówi się nie w kontekście wydarzeń na boisku, a chuligańskich wybryków – mówi ikona „Niebieskich” Gerard Cieślik. Ci ludzie nie są prawdziwymi sympatykami Ruchu i nie zależy im na sportowych sukcesach. Mam nadzieję, że poniosą konsekwencje swojego zachowania i zostaną objęci zakazem stadionowym. Chcę też dodać, że prawdziwi kibice Ruchu, to osoby, które wspierają swój klub, utożsamiają się z nim i nie narażają go na utratę dobrego imienia i niepotrzebne koszty.

ODPOWIEDZ