Bo u nas sie czeka az zawodnik bedzie 21 letnim junioremfRoś pisze: ↑28 lip 2025, o 14:16Mechanizmy są, ale musi je mieć kto zrealizować, a jak typ (co bierze ponad 15tke miesięcznie) nie umie prosto kopnąć, to o czym tu rozmawiać...Czasem mam wrażenie, jakby składem nie rządził Szulczek, bo w Warcie takich jaj nie robił.jajo pisze: ↑27 lip 2025, o 23:29Widać też, że są mechanizmy wprowadzenia piłki, ale popełniamy w tym masę błędów. Pytanie czy trener jest naiwny, że się tego nauczymy, czy wierzy w drużynę. Mi brakuje klasowej "6", który by wziął piłkę na plecy, odwrócił się i poprowadził akcje dalej. Wciąż nie widzę lidera środka pola, ani nikogo kto się na to zapowiada.
Na 6tce moglby zagrać Lipiński, no ale widać nie może, Żurawski również. Młodzieżowca im brakuje, Sobeczko na ławie, reszta się kopie po czole w 5 lidze a w Wiśle, szczewach czy Tychach, takie chłopaki to już w 1 zespole latają.
Ruch Chorzów - Górnik Łęczna / 27.07.2025 Godz 14:30
- Radvan138
- Kontakt:
Re: Ruch Chorzów - Górnik Łęczna / 27.07.2025 Godz 14:30
-
- Kontakt:
Twitt Danisza i ciężko się z nim nie zgodzić. Panuje nadal gorączkowe poszukiwanie optymalnego ustawienia. Ja widziałbym to tak:Lubię sobie logicznie połączyć kropki… Wczorajsza konferencja Dawida Szulczka i zwłaszcza odpowiedzi na pytania Piotra Tubackiego były bardzo ciekawe
1. Szymiński wraca po urazie. Poprosił o zmianę lub też było wiadomo, że tylko tyle zagra. Z perspektywy Komora, Lukića i nawet Szymańskiego, jak to wygląda? Niegotowy na 100% Szymiński lepszy niż ta trójka, która jak dla mnie w Niepołomicach kardynalnych błędów nie popełniła?
2. „Po pierwszej połowie uznaliśmy, że brakuje nam wzrostu Szymona Szymańskiego na dalszym słupku”. Naprawdę zaskoczenie?
3. „Nie chcemy tylu zmian robić, chcemy by obrona grała po 90 minut” – to dlaczego już nie tak w meczu z Górnikiem?
4. „Mieliśmy zaplanowaną grę trójką, chcieliśmy żeby Lukić wszedł”. Już nie wracam do wcześniejszych wypowiedzi medialnych, i nawet jestem w teorii takie założenie zrozumieć, ale jednak to wygląda jak operacja na żywym organizmie, bez jakichkolwiek zabezpieczeń. Jak Football Manager, od 75 minuty tak, potem tak itd. Tyle że tu grają ludzie, nie komputery, da się tak wszystko zaprogramować?
Dzisiaj ze względu na to, że ta kadra Ruchu nie jest optymalna pewne przesunięcia są wręcz koniecznością. Ale dodatkowo do tego dochodzą te, których chyba można uniknąć. Po pełne 90 minut w Ruchu w tym sezonie zagrali jedynie Szwoch, Konczkowski oraz Bielecki (jedyny taki wynik w lidze), podczas gdy ten drugi w pierwszym meczu też musiał ruszyć do ataku. We Wrocławiu też nie będzie optymalnie, Preisler jeszcze nie zagra, a i nie wydaje mi się, by przód wyglądał tak samo.
Wychodzi na to, że dwa pierwsze mecze były trochę takimi testami, przedłużeniem gier sparingowych. Dobrze, że za cztery punkty. Ale ucieka czas.
Ruch właściwie miał nad całą ligą przewagę – wiosną nie grał ani o awans, ani o utrzymanie. Mógł pewne rzeczy porządkować. A właściwie inni w tym czasie zdążyli swoje cele osiągnąć w poprzednim sezonie, poukładać jeszcze drużynę na ten sezon, a Ruch cały czas buduje. Miał zostać rozegrany jeszcze jeden sparing, z Radomiakiem, nie doszedł do skutku, ale ok – to nie może być też wytłumaczenie. Wiem – kontuzje. To zresztą jest inny wątek. Nie wiem czy jest druga tak kontuzjogenna drużyna w ostatnich miesiącach, co Ruch. Od początku roku, to z mniejszymi lub większymi problemami zmagali się już chyba wszyscy...
-----------------------Bielu-----------------------
Konczi - Nikodem - Szymiński* - Szymański
Ventura----------Szwoch----------Nagamatsu
Kozak------------Szwedzik------------Ceglarz
*Tylko jeśli jest w stanie zagrać pełne 90 minut
Wariant optymalny:
-----------------------Bielu----------------------
Konczi -- Nikodem -- Szymiński -- Preisler
Ventura----------Szwoch---------Nagamatsu
Szwedzik--------Szczepan-----------Ceglarz
- Rickenn10
- Kontakt:
To ja bym już chyba wolał widzieć MO zamiast Konczkowskiego.GbatJ1920 pisze: ↑28 lip 2025, o 16:03
Wariant optymalny:
Szwoch to też jest himeryczny na amen. Wczoraj zagrał tragicznie ale strzelił bramkę...
Konczi - Ventura - Szwedzik tutaj mam wrażenie ze prawa strona to kula u nogi by była...
Zamiast Ventury bym widział Kozaka a Denisa wrzucić na środek bardziej a Szwocha zdjąć no ale tu znowu plotki że Kozak do wieczystej więc nie wiadomo.
Ew jeszcze tego Koncziego zostawić a MO dać na prawo aby wzmocnić trochę prawy bok wtedy.
Ogólnie jeszcze jest czym mieszać

-
- Kontakt:
Wydaje mi się, że jako społeczność mamy też spaczone spojrzenie na Mo... Niby biega, walczy, ale z drugiej strony w obronie często nie radzi sobie przy górnych piłkach, nie ma prawie żadnych podań w przód i liczby też za bardzo go nie broniąRickenn10 pisze: ↑28 lip 2025, o 16:21To ja bym już chyba wolał widzieć MO zamiast Konczkowskiego.GbatJ1920 pisze: ↑28 lip 2025, o 16:03
Wariant optymalny:
Szwoch to też jest himeryczny na amen. Wczoraj zagrał tragicznie ale strzelił bramkę...
Konczi - Ventura - Szwedzik tutaj mam wrażenie ze prawa strona to kula u nogi by była...
Zamiast Ventury bym widział Kozaka a Denisa wrzucić na środek bardziej a Szwocha zdjąć no ale tu znowu plotki że Kozak do wieczystej więc nie wiadomo.
Ew jeszcze tego Koncziego zostawić a MO dać na prawo aby wzmocnić trochę prawy bok wtedy.
Ogólnie jeszcze jest czym mieszać![]()
- Rickenn10
- Kontakt:
A i tak mam wrażenie że wnosi więcej niż Konczkowski obecnie.GbatJ1920 pisze: ↑28 lip 2025, o 16:24Wydaje mi się, że jako społeczność mamy też spaczone spojrzenie na Mo... Niby biega, walczy, ale z drugiej strony w obronie często nie radzi sobie przy górnych piłkach, nie ma prawie żadnych podań w przód i liczby też za bardzo go nie broniąRickenn10 pisze: ↑28 lip 2025, o 16:21To ja bym już chyba wolał widzieć MO zamiast Konczkowskiego.GbatJ1920 pisze: ↑28 lip 2025, o 16:03
Wariant optymalny:
-
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
Absolutnie Szymańskiego wyrzucić z tego lewego skrzydla, ewidentnie jest za wolnym by grać na tej pozycjiGbatJ1920 pisze: ↑28 lip 2025, o 16:24Wydaje mi się, że jako społeczność mamy też spaczone spojrzenie na Mo... Niby biega, walczy, ale z drugiej strony w obronie często nie radzi sobie przy górnych piłkach, nie ma prawie żadnych podań w przód i liczby też za bardzo go nie broniąRickenn10 pisze: ↑28 lip 2025, o 16:21To ja bym już chyba wolał widzieć MO zamiast Konczkowskiego.GbatJ1920 pisze: ↑28 lip 2025, o 16:03
Wariant optymalny:
SeRce w Bieli kRew w Błękicie KS RUCH Chorzów to moje życie
-
- Kontakt:
Cufale się nie licząmyciochojec pisze: ↑28 lip 2025, o 13:32O Koronie nic nie napiszesz?Marcus pisze: ↑28 lip 2025, o 12:54Dla mnie uderzający jest fakt, że za kadencji DS na 26 meczów, gdzie graliśmy już z każdą możliwą drużyną i to w większości po 2 razy, najwyżej sklasyfikowanym klubem, który pokonaliśmy był Znicz Prószków, który skończył tamten sezon na 8 miejscu (były jeszcze Tychy - 7, ale nie liczę tego, bo gdy ich ograliśmy byli czerwoną latarnią ligi w rundzie jesiennej) To jest niestety jakaś dramatyczna i absurdalna statystyka. Dla porównania w tym okresie 3 ostatatnie drużyny z ubiegłego sezonu: Stal pokonała Polonię Warszawa, Warta potrafiła ograć Wisłę, a Kotwica Wisłę Płock. Żeby być sprawiedliwym rządy Janusza Niedzwiedza przedłużają nam tą serie do 36 meczów bez zwycięstwa uwaga z drużynami z TOP 8 1 ligi Z tym, że JN miał tylko 7 kolejek i był w newralgicznym okresie po spadku.

Niebieskie serce od 1988 R.
NOWY STADION DLA RUCHU!!!
"PRECZ z polityczną poprawnością!"
NOWY STADION DLA RUCHU!!!
"PRECZ z polityczną poprawnością!"
-
- Kontakt:
Moja kolekcja im. pana trenera Dawida.
1. Trema (X)
2. Specyficzne boisko (X)
Nowe:
3. Trzeba było korzystać z innych opcji (...) Częściowo z przyczyn zdrowotnych (W)
4. W mentalności jest tak, że prowadząc wracasz do obrony (W)
5. Potrzebujemy powrotu Preislera na lewą obronę (W)
PS. Chłop sprawia wrażenie jakby się na 3/4 ludzi obraził.
1. Trema (X)
Nowe:
3. Trzeba było korzystać z innych opcji (...) Częściowo z przyczyn zdrowotnych (W)
Pierwszy raz przy Cichej: 10.06.1989 r. Ruch - Olimpia 2:1
Pierwszy wyjazd: 3.10.1992 r. Górnik - Ruch 1:1
Najwyższe zwycięstwo: 7:0 ze Stomilem Olsztyn. Najwyższa porażka: 0:6 z... Pogonią Siedlce.
Sukcesy, które świadomie przeżyłem: 1 mistrzostwo Polski, 1 wicemistrzostwo Polski, 3xbrązowy medal, Puchar Polski (1996), finał Pucharu Intertoto (1998).
Pierwszy wyjazd: 3.10.1992 r. Górnik - Ruch 1:1
Najwyższe zwycięstwo: 7:0 ze Stomilem Olsztyn. Najwyższa porażka: 0:6 z... Pogonią Siedlce.
Sukcesy, które świadomie przeżyłem: 1 mistrzostwo Polski, 1 wicemistrzostwo Polski, 3xbrązowy medal, Puchar Polski (1996), finał Pucharu Intertoto (1998).
- Radvan138
- Kontakt:
Szulczek bingoElmer pisze: ↑29 lip 2025, o 11:32Moja kolekcja im. pana trenera Dawida.
1. Trema (X)
Nowe:

-
- Kontakt:
A jestem ciekaw czy oglądacie całe konferencje pomeczowe innych drużyn? Bo czytając ten temat ma się wrażenie, że na wszystkich innych to mecze są rozkładane na czynniki pierwsze i są same prawdy i rozwiązania problemów, a tylko u nas wiecznie pieprza kocopoły. Czy to Skrobacz, czy Niedźwiedź czy Szulczek. Już tu pisałem wielokrotnie, że te konferencje to równie dobrze mogłyby być wszystkie odwołane i nie byłoby żadnej straty dla merytoryki. Tam się chyba nigdy nie pojawia nic sensownego.
Wygrali: "Tak, zagralismy dobry mecz, świetnie prowadzona piłka, widzimy za to pole do poprawy w paru aspektach, ale dziekuję moim zawodnikom".
Przegrali: "Niestety nie wszystko zagrało tak jak powinno, wiemy co poprawić, mamy materiał do analiz, czekamy też na 100% dostępności składu".
Nie chodzi mi o obronę Szulczka, ale czego oczekujecie odkrywczego po takich konferencjach?
Wygrali: "Tak, zagralismy dobry mecz, świetnie prowadzona piłka, widzimy za to pole do poprawy w paru aspektach, ale dziekuję moim zawodnikom".
Przegrali: "Niestety nie wszystko zagrało tak jak powinno, wiemy co poprawić, mamy materiał do analiz, czekamy też na 100% dostępności składu".
Nie chodzi mi o obronę Szulczka, ale czego oczekujecie odkrywczego po takich konferencjach?
- Ozor
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
Łatwiej teraz zrozumieć co miał Grodzicki na myśli mówiąc o trudnej współpracyElmer pisze: ↑29 lip 2025, o 11:32Moja kolekcja im. pana trenera Dawida.
1. Trema (X)
Nowe:
-
- Kontakt:
Co za bełkot wuefisty, to jak legiony rzymskie zwyciezaly to potem spierdaly do obrony?Elmer pisze: ↑29 lip 2025, o 11:32Moja kolekcja im. pana trenera Dawida.
1. Trema (X)
Nowe:
OFICJALNY KLUB ŚLONZOKÓW/R\, NIY GOROLI, NIY LWOWIOKÓW