Warta - Ruch

Forum sympatyków KS Ruch Chorzów
ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
Harpo
Kontakt:

Re: Warta - Ruch

#61 Post autor: Harpo » 4 maja 2025, o 01:33

NG1920 pisze:
3 maja 2025, o 23:32
No to na suchych liczbach, bo widzę, żeś ostatnio malkontent nr 1 w każdym temacie.
Raczej realistą.
A w zasadzie zdegustowany realistą i pesymistą.
Niebieskie serce od 1988 R.
NOWY STADION DLA RUCHU!!!

"PRECZ z polityczną poprawnością!"

Awatar użytkownika
Ozor
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#62 Post autor: Ozor » 4 maja 2025, o 04:10

NG1920 pisze:
3 maja 2025, o 23:32
Harpo pisze:
3 maja 2025, o 23:16
jajo pisze:
3 maja 2025, o 22:43
jak to sie moze nie oplacac?
może. Jak musisz 30% płacić więcej i kupić WARTOŚCIOWYCH (droższych) graczy. I też im płacić sporo większe gaże niź w I lidze.
No i trenara z prawdziwego zdarzenia i sztab.
Jasna sprawa, że frekwencja jest większa i mecze jak deRby, Lech, LEgia, Gieksa robią robotę.
Na SŚ musi być ok 16 tys. ludzi żeby wyszliśmy na 0....

Sorry, to tematy do innego działu.
No to na suchych liczbach, bo widzę, żeś ostatnio malkontent nr 1 w każdym temacie.
Załóżmy, że średnie zarobki w naszym klubie to 50k (a to na pewno za dużo).
Nasza kadra liczy 27 zawodników. To daje 16.2 mln zł na pensje kadry w ciągu roku. Jak dodasz do tego 30% to wyjdzie 21mln.
Nawet na tak zawyżonej średniej zarobków (można zerknąć w raportach chyba ile wydajemy na wynagrodzenia) i tej wziętej z wiadomo kąd podwyżce obligatoryjnej dla wszystkich o 30% wychodzi, że sama kasa z C+ to pokrywa i jeszcze drugie tyle zostaje.

Nie opłaca się kisić w 1 lidze.
to wiemy prawie wszyscy za to nikt nie wie skąd wyczarować kasę na awans a jak pokazuje przykład Wisły tu może nie chodzić o sezon lub dwa kosztów.

Jadajada
Kontakt:

#63 Post autor: Jadajada » 4 maja 2025, o 06:45

jajo pisze:
3 maja 2025, o 22:27
Jadajada pisze:
3 maja 2025, o 21:45
Panowie. Spokoj :) Tam w klubie nikt nie mysli o awansie za rok.
Zadnej rewolucji nie bedzie, takie rzeczy kosztuja. Grajki kosztuja, trener i sztab kosztuje. Oni juz to wiedza, przekonali sie o tym w zeszlym sezonie. Kto tam ma ogarnac to granie w ex? Prezes, "dyrektor sportowy", sekretarka, typ od filmikow i kilku wolontariuszy? Udalo sie wskoczyc do ex, pozamiatali nas tam sportowo, pozamiatali tam naszym zarzadem i wypad.
Nasi tam zagrali kopciuszka, tyle, ze to nie bajka i takiego kopciuszka to sie tam bezlitosnie rozpruwa na strzepy.
Wszyscy znamy sytuacje z wlascicielami, a miasto juz nie daje rady. Maja zas wrzucic jakies 2 miliony za rzekoma promocje miasta? Ile tak mozna ciagnac?
To co teraz widzimy to jest wydmuszka. Granie dla grania. Troche ludzi przyjdzie, raz sie wygra, raz sie przegra, rzutem na tasme ogarneli wynajem stadionu, ale poza tym stoimy w miejscu.

Dla mnie Fosa jest uosobieniem naszej sytuacji. Jeden kolega poszedl, to wzieli drugiego, ktory nie ma pojecia co robi, ale jest tani i z niebieskiej rodziny, zna przyspiewki Ruchu, wiec vamos i jakos to bedzie.
Na tej samej zasadzie bylo miedzy innymi z Wosiem i tym dziennikarzem z katowic.. bo sie nami zachwycal u Ciony na kanale jak nam dobrze szlo.
Tak zarzadzane firmy nie maja zbyt kolorowej przyszlosci.
ten pogrubiony wycinek pokazuje, ze reszta postu jest bez sensu.
gadki o tym, ze kogos nie stac na ekstraklase pokazuja, ze ktos nie ma pojecia o tym co pisze albo nie potrafi w matematyke na bardzo podstawowym poziomie.

nie stac to nas moze byc na takie wieloletnie siedzenie w 1 lidze jak sasiedzi. bo nam nikt z miasta nie bedzie dosypywal 10milionow+ rocznie.
potrzebujemy jak tlenu:
- kasy z C+
- mozliwosci promocji zawodnikow na najwyzszym szczeblu
- wielkich widowisk na SŚ, zeby zarabiac na dniu meczowym.
To ja sie pytam, co sie stalo z tymi zbawiennymi dziesiecioma milionami z C+ za masz sezon w ekstraklasie? Czy wyniosly nas na inny poziom?
Nie. tam praktycznie polowa dostaje 10mln (reszta wiecej) i wisza na nas te huby, ktore kazdy wiekszy pieniadz beda wyprowadzac z klubu.
Nie musisz mi tlumaczyc, ze gra w ex to wieksze zystki, ale bez reorganizacji klubu wszystko jest jak krew w piach.

Nas nawet nie stac na Waldka Fornalika.

Edit:
Grajki kosztuja, a my placimy ponoc po 50kola byle sredniakom, ktorzy nas w ex nie utrzymali.
Bledem jest opieranie klubu na kasie z C+. To trzeba traktowac jako dodatek, a klub musi stac na wlasnych nogach.
To jak bankrut nfz wliczajacy sobie pieniadze (czesto w sprzecie) z wospu do budzetu.

Same suche liczby jakie tu padaja to zysk- kasa z C+, a koszt- grajki.. no to chyba takie dyskusje nie maja dalszego sensu.

Awatar użytkownika
Ozor
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#64 Post autor: Ozor » 4 maja 2025, o 07:26

Trudno się z tobą nie zgodzić , dobry przegląd i ocena aktualnej sytuacji 👍

ondrasz
Kontakt:

#65 Post autor: ondrasz » 4 maja 2025, o 09:01

Jadajada pisze:
4 maja 2025, o 06:45

To ja sie pytam, co sie stalo z tymi zbawiennymi dziesiecioma milionami z C+ za masz sezon w ekstraklasie? Czy wyniosly nas na inny poziom?
To ja zapytam - kolega pamięta, ze my długów sporo mieliśmy? Jakimś "cudem" je spłaciliśmy praktycznie w całości. Ciekawe z czego?

hattrick
Kontakt:

#66 Post autor: hattrick » 4 maja 2025, o 09:28

A Barański wczoraj na sektorach Lecha .Niech tam już zostanie

Awatar użytkownika
kroy
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#67 Post autor: kroy » 4 maja 2025, o 10:44

hattrick pisze:
4 maja 2025, o 09:28
A Barański wczoraj na sektorach Lecha .Niech tam już zostanie
To jest piłkarz Lecha. Co w tym dziwnego?
Ale ja widzę , że świat już prawie runął.. I co ?
I mam ku*** dobry humor !

alieu
Kontakt:

#68 Post autor: alieu » 4 maja 2025, o 10:49

ondrasz pisze:
4 maja 2025, o 09:01
Jadajada pisze:

To ja zapytam - kolega pamięta, ze my długów sporo mieliśmy? Jakimś "cudem" je spłaciliśmy praktycznie w całości. Ciekawe z czego?
Żeby nie było, że kogoś oskarżam, bo nie siedze w tym aż tak głeboko, ale czy to nie jest tak, że dług zniknął bo to był dług wobec Bika i Kurczyka, którzy zamienili go na akcje? Jeśli tak to na pewno nie zrobili tego z miłosci do Ruchu i za darmo. Teraz trzeba za to płacić. To by też wyjaśniało niechęć do oddania klubu.

uszy
Kontakt:

#69 Post autor: uszy » 4 maja 2025, o 11:01

Jak nie będzie pieniędzy to niech grają rekreacyjnie amatorami

Awatar użytkownika
Ozor
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#70 Post autor: Ozor » 4 maja 2025, o 11:12

ondrasz pisze:
Jadajada pisze:

no tu to kolega się myli i to bardzo.

chropaczow
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#71 Post autor: chropaczow » 4 maja 2025, o 11:23

Ozor pisze:
4 maja 2025, o 11:12
ondrasz pisze:
Jadajada pisze:

no tu to kolega się myli i to bardzo.
Część jest odroczona, jak spłata 18 mln za Smagorowicza (dlaczego on nie siedzi?)

disu
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#72 Post autor: disu » 4 maja 2025, o 11:42

Wrócę do kwestii Waldermara Fornalika. Na jego gażę by się znalazły pieniądze, ale problem tkwi w czym innym. To jest osoba, która zdaje sobie doskonale sprawę, że jak w coś wchodzi - to na zdrowych zasadach. Może mieć wpływ na dobór zawodników, może wybrać sobie chociaż kilku na których mu zależy i ma do tego MINIMALNE zaplecze. Żaden choć trochę szanujący się trener nie przyjdzie do klubu, w którym dyrektorem sportowym jest jeszcze do niedawna kopiący Foszmańczyk, gdzie nie ma nikogo dobrze prosperującego w młodzieżówce, gdzie widmo biedy i przeciętności zagląda drzwiami i oknami, do klubu który zdążył zwiedzić czwarty poziom rozgrywkowy i trzeba było wodę kupować dla zawodników.
I powiem więcej. Jeśli już nawet Fornalik nie chce wracać do tego, co było, żeby potem pewni dyletanci mówili, że spierdolił z tonącego okrętu, to świadczy, że nie tylko nadal w tym okręcie jesteśmy, ale zdążył on już zardzewieć w tym dnie.

Awatar użytkownika
jajo
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#73 Post autor: jajo » 4 maja 2025, o 11:58

Jadajada pisze:
jajo pisze:
3 maja 2025, o 22:27
Jadajada pisze:
3 maja 2025, o 21:45
Panowie. Spokoj :) Tam w klubie nikt nie mysli o awansie za rok.
Zadnej rewolucji nie bedzie, takie rzeczy kosztuja. Grajki kosztuja, trener i sztab kosztuje. Oni juz to wiedza, przekonali sie o tym w zeszlym sezonie. Kto tam ma ogarnac to granie w ex? Prezes, "dyrektor sportowy", sekretarka, typ od filmikow i kilku wolontariuszy? Udalo sie wskoczyc do ex, pozamiatali nas tam sportowo, pozamiatali tam naszym zarzadem i wypad.
Nasi tam zagrali kopciuszka, tyle, ze to nie bajka i takiego kopciuszka to sie tam bezlitosnie rozpruwa na strzepy.
Wszyscy znamy sytuacje z wlascicielami, a miasto juz nie daje rady. Maja zas wrzucic jakies 2 miliony za rzekoma promocje miasta? Ile tak mozna ciagnac?
To co teraz widzimy to jest wydmuszka. Granie dla grania. Troche ludzi przyjdzie, raz sie wygra, raz sie przegra, rzutem na tasme ogarneli wynajem stadionu, ale poza tym stoimy w miejscu.

Dla mnie Fosa jest uosobieniem naszej sytuacji. Jeden kolega poszedl, to wzieli drugiego, ktory nie ma pojecia co robi, ale jest tani i z niebieskiej rodziny, zna przyspiewki Ruchu, wiec vamos i jakos to bedzie.
Na tej samej zasadzie bylo miedzy innymi z Wosiem i tym dziennikarzem z katowic.. bo sie nami zachwycal u Ciony na kanale jak nam dobrze szlo.
Tak zarzadzane firmy nie maja zbyt kolorowej przyszlosci.
ten pogrubiony wycinek pokazuje, ze reszta postu jest bez sensu.
gadki o tym, ze kogos nie stac na ekstraklase pokazuja, ze ktos nie ma pojecia o tym co pisze albo nie potrafi w matematyke na bardzo podstawowym poziomie.

nie stac to nas moze byc na takie wieloletnie siedzenie w 1 lidze jak sasiedzi. bo nam nikt z miasta nie bedzie dosypywal 10milionow+ rocznie.
potrzebujemy jak tlenu:
- kasy z C+
- mozliwosci promocji zawodnikow na najwyzszym szczeblu
- wielkich widowisk na SŚ, zeby zarabiac na dniu meczowym.
Nie. tam praktycznie polowa dostaje 10mln (reszta wiecej) i wisza na nas te huby, ktore kazdy wiekszy pieniadz beda wyprowadzac z klubu.
Nie musisz mi tlumaczyc, ze gra w ex to wieksze zystki, ale bez reorganizacji klubu wszystko jest jak krew w piach.

Nas nawet nie stac na Waldka Fornalika.

Edit:
Grajki kosztuja, a my placimy ponoc po 50kola byle sredniakom, ktorzy nas w ex nie utrzymali.
Bledem jest opieranie klubu na kasie z C+. To trzeba traktowac jako dodatek, a klub musi stac na wlasnych nogach.
To jak bankrut nfz wliczajacy sobie pieniadze (czesto w sprzecie) z wospu do budzetu.

Same suche liczby jakie tu padaja to zysk- kasa z C+, a koszt- grajki.. no to chyba takie dyskusje nie maja dalszego sensu.
w klubie nie było zastoju finansowego mimo dwóch niespodziewanych przeprowadzek,
mimo koniecznej kolejnej kaucji dla Stadionu Śląskiego, mimo tego że Zabole lecieli za naprawy, mimo tego że Lechia leciała za Wójtowicza, mimo tego że miasto nie płacili na czas za wynajem Sś oraz były inne wierzytelności, o których się publicznie nie mówi. Z nieba to nie spadło.

A to, że dało się te pieniądze lepiej wydać i np. zamiast kontraktu Steczyka i podstawskiego dać jeden kontrakt solidnego ligowca to inny temat.

Z Fornalikiem to jest farmazon z magla.

Tu nie chodzi o opieranie całego budżetu o C+ tylko o pokazanie, że samo to 10baniek powoduje, że gra w Ekstraklasie się już opłaca. A do tego dochodzi masa innych korzyści.

A przede wszystkim w piłce chodzi o to, żeby grać o jak najwyższe cele się da. Podejście "po co nam awans" ładnie mój kolega określil, że to jest biedamental.

I żeby nie było. To może nie ładuje do tego tematu, bo może komuś brzmieć jak realne rozważania o awansie w tym sezonie. To dla mnie ogólne podejście do sportu a zwłaszcza do naszej 1 ligi.
Jak masz szansę to rób awans, bo nigdy nie wiadomo kiedy będziesz miał następna. Lepsza sinusoida niż zgnusgniec jak Gieksa i grać co roku że Zniczem. Tylko że nam miasto nie doleje 15mln co rok.
wieRzę, że coś co trwało tyle lat, nie da się zdmuchnąć tak jak domek z kart...

Awatar użytkownika
Scypion
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"

#74 Post autor: Scypion » 4 maja 2025, o 13:55

Jadajada pisze:
Edit:

Toś dojeboł. Żeby przenieść kwestie finansowania opieki zdrowotnej z NFZ i WOŚP na nasze realia to tak jakby Pan Czesio z szaberplacu na Barskiej ofiarował klubowi zestaw kubeczków z wytwórni fajansu we Włoclawku. Nie jest to oczywiście zauważalne w skali klubu za to Pan Czesio wszystko okleił logiem swojej niezarejestrowanej firmy cześ-grat-pol i uchodzi za dobroczyńcę, od którego wszystko zależy. Naszym problemem są współwłaściciele klubu, których/którzy:

a) nie stać na klub
b) nie mają pomysłu na klub
c) mają na klub wyjebane, ale chętnie poczekają aż ktoś się znajdzie, żeby wyskoczyć z "rynkową ceną" za owe akcje, nic ich to w końcu nie kosztuje

Głównym celem miasta powinna być sprzedaż Ruchu komuś z kapitałem. Inaczej prędzej czy później padnie i Ruch i miasto. Tym razem na amen. Wszyscy widzimy, ze ta formuła osiągnęła już kres swych możliwości. Za co i tak jestem wdzięczny ludziom, którzy to zrobili ratując klub i dając nam w ostatnich latach wiele powodów do dumy.

arcio
Kontakt:

#75 Post autor: arcio » 4 maja 2025, o 15:11

Scypion pisze:
4 maja 2025, o 13:55
Głównym celem miasta powinna być sprzedaż Ruchu komuś z kapitałem. Inaczej prędzej czy później padnie i Ruch i miasto. Tym razem na amen. Wszyscy widzimy, ze ta formuła osiągnęła już kres swych możliwości.
Miasto po pierwsze musi skonsolidować udziały a dopiero potem szukać inwestora bo będzie o wiele łatwiej negocjować. No ale jak ktoś chce budować jedną trybunę za wszelką cenę to będziemy się bujać za chwilę ... Lepiej nie będę pisać gdzie.
nigdy nie jest za późno

ODPOWIEDZ