Górnik Łęczna - Ruch Chorzów / 29.03.2025 godź 15:00

Forum sympatyków KS Ruch Chorzów
ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
moRi95
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

Górnik Łęczna - Ruch Chorzów / 29.03.2025 godź 15:00

#1 Post autor: moRi95 » 28 mar 2025, o 15:34

Pierwsze sobotnie zapowiada się bardzo ciekawie. Górnik Łęczna, a więc zespół, który jeszcze niedawno plasował się w pierwszej szóstce Betclic 1 Ligi, podejmować będzie Ruch Chorzów. "Niebiescy" niedawno również "wypadli" ze ścisłej ligowej czołówki i zapewne jak najszybciej chcieliby wrócić do elity. Chorzowianie mają tyle samo punktów co szósta Wisła Kraków i w Łęcznej zdecydowanie muszą walczyć o pełną pulę.

Obrazek

Sobotnie zmagania w ramach 25. kolejki rozgrywek Betclic 1. Ligi rozpoczną się od spotkania, w którym Górnik Łęczna przed własną publicznością podejmie Ruch Chorzów. Wiosenna forma drużyn nie jest czymś wybitnym. Zarówno jedni jak i drudzy nie są obecnie w najlepszej dyspozycji. W tym sezonie doszło już do starcia między tymi zespołami. Na koniec sierpnia lepsi okazali się Niebiescy, którzy zwyciężyli 3:2. Nadchodząca rywalizacja zatem zapowiada się niezwykle ciekawie.

Kiedy w grudniu piłkarze Górnika udawali się na zimową przerwę w rozgrywkach wielu kibiców żałowało, że nastąpiła ona akurat w momencie kiedy drużyna złapała wiatr z żagle i wygrała dwa ostatnie mecze w 2024 roku. Przed rundą wiosenną liczono, że drużyna utrzyma właściwy kurs i nadal będzie zwyciężać. Tymczasem od startu rozgrywek w tym roku czyli 16 lutego, Adam Deja i spółka nadal czekają na zdobycie trzech punktów. Ostatni raz zielono-czarni zgarnęli trzy punkty po wyjazdowym starciu ze Stalą Rzeszów, a miało to miejsce siódmego grudnia 2024 roku. Podopieczni Pavola Stano w pięciu ostatnich spotkaniach zaliczyli jeden remis, a także ponieśli aż cztery porażki.

O ile inauguracyjny, domowy mecz z ŁKS Łódź, który zakończył się remisem 2:2 nie był jeszcze złym prognostykiem, o tyle kolejne spotkania sprawiły, że fani Górnika spoglądają na formę zespołu z coraz większym niepokojem. Kolejny, wyjazdowy mecz z Polonią Warszawa zakończył się porażką 1:2, a w dodatku łęcznianie grali w tym starciu w osłabieniu po dość kontrowersyjnym wykluczeniu Filipa Szabaciuka. Kolejnym rywalem podopiecznych trenera Pavola Stano był Znicz Pruszków. W starciu tym padły trzy gole, a wszystkie po rzutach karnych. Strzelanie zaczął skutecznym strzałem „z wapna” Przemysław Banaszak, ale potem dubletem z rzutów karnych popisał się Daniel Stanclik i trzy punkty pojechały do Pruszkowa. Po starciu ze Zniczem Górnik wybrał się do Krakowa i choć od 60 minuty grał w przewadze po czerwonej kartce dla bramkarza Patryka Letkiewicza nie potrafili jej wykorzystać i przegrali 0:1. Natomiast w minionej kolejce trzy punkty z Łęcznej wywiozła Arka Gdynia wygrywając z zielono-czarnymi również różnicą jednego trafienia.

Obrazek

Rundę wiosenną Górnik zaczynał na szóstym miejscu, po remisie i serii czterech porażek osunął się na 11 miejsce. U siebie rozegrali 12 meczów, wygrywając cztery, remisując cztery i przegrywając cztery. I tak jak zimą przerwa w rozgrywkach przyszła dla łęcznian w niefortunnym momencie, tak wiosenna pauza spowodowana meczami reprezentacji narodowych może okazać się bardzo pomocna. Pavol Stano w czasie przerwy powinien mieć czas, by popracować nad grą swojego zespołu w ataku, a także nad sferą mentalną. Bo choć nikt tego głośno nie powie, to każda kolejna porażka wpływa negatywnie na głowy zawodników i atmosferę wokół zespołu. Słowacki szkoleniowiec podbudowywanie swoich piłkarzy zaczął jeszcze w zeszłym tygodniu. W czwartek Adam Deja i spółka zagrali w Lubartowie z czwartoligową Tomasovią i rzecz jasna nie mieli problemów ze zwycięstwem. Górnik strzelił w tym spotkaniu 12 goli i stracił tylko jednego, ale rzecz jasna na temat wyniku tego starcia kibice nie będą się zachwycać. Najważniejsze jest to, co wydarzy się w kolejnych meczach Betclic I Ligi.
Górnik Łęczna w przerwie mógł zmienić wszystko. Skupialiśmy się na sobie. Odpowiemy na boisku.
~ opiekun Ruchu, Dawid Szulczek

29 marca do Łęcznej przyjedzie Ruch Chorzów, który również wypadł ze strefy barażowej i podobnie jak zielono-czarni wiosną jeszcze nie wygrał. Dlatego, mimo gry na wyjeździe, „Niebieskich” będzie interesować zwycięstwo. Na stadionie Górnika spotkają się więc dwie drużyny, których celem będzie przełamanie.

Nie tak miał wyglądać dla Ruchu Chorzów luty i marzec 2025 roku. Plan był ambitny: pościg za ścisłą czołówką Betclic 1. ligi. Duża liczba domowych meczów miała być dodatkowym atutem podopiecznych Dawida Szulczka. Ruch Chorzów natomiast może się pochwalić nieco lepszym bilansem. Niebiescy w pięciu ostatnich spotkaniach zaliczyli trzy remisy, a także ponieśli dwie porażki. Jednak zaledwie trzy zdobyte punkty to wynik wręcz dramatyczny.
Jesteśmy rozczarowani, bo chcieliśmy zdziałać więcej. Cały czas jesteśmy w dobrym położeniu i jesteśmy w stanie awansować. Musimy się obudzić, jeśli teraz to zrobimy to będzie wszystko dobrze.
~ Mohamed Mezghrani
Myślę, że jesteśmy w takim momencie, który przechodzi każdy zespół w lidze – nawet te najlepsze. Musimy go przetrwać, skupić się na sobie, na tym co dobre [...]. Potem musimy patrzeć w przód i wygrywać, bo wiemy, że remisy nie są wystarczające.
~ Martin Turk

Aktualnie z dorobkiem 37 punktów zajmują siódme miejsce w tabeli. Będąca nad nimi w strefie barażowej Wisła Kraków zgromadziła ich tyle samo, z kolei Polonia Warszawa zdobyła o jeden więcej. W meczach wyjazdowych zagrali 13 razy, wygrywając pięć, remisując trzy i przegrywając pięć.

Obrazek

Z uwagi na przerwę na mecze reprezentacji „Niebiescy” rozegrali w weekend sparing z Polonią Bytom.
Potrzebowaliśmy takiego spotkania, w którym będziemy w stanie pokazać to, co trenujemy i przyniesie to jeszcze dobry rezultat. Wyglądało to naprawdę pozytywnie. Przepraszam kibiców, że nie zaprosiliśmy ich dzisiaj. Ten sparing można podsumować tak, że wracamy do tego, co robiliśmy jesienią - jest większa intensywność, jeśli chodzi o działania z piłką blisko pola karnego rywali. Więcej gramy wysokim pressingiem. Było dziś dużo sytuacji. Liczę na to, że w kolejnych spotkaniach także będziemy to w stanie pokazywać i zaczniemy wygrywać [...]. Już z Arką straciliśmy gola po wolnym, a nie z gry, acz trzeba też powiedzieć, że Polonia miała dzisiaj dwie dobre sytuacje. Przy jednej mieliśmy bardzo dużo szczęścia. Ale nie ma co ukrywać, że nasza gra idzie do przodu
~ szkoleniowiec Dawid Szulczek

Pokonaliśmy drugoligowca 3:0 po golach Szymona Szymańskiego, Jakuba Sobeczki oraz Denisa Ventúry. Po ostatnim gwizdku Szulczek wypowiedział się między innymi na temat tego drugiego.
Kuba dobrze zaprezentował się w okresie zimowym. Pracujemy nad tym, by rozumiał się dobrze z chłopakami, bo wiadomo, że przeskok do seniorskiej piłki wymaga trochę czasu. Jestem przekonany, że ten zawodnik zadebiutuje w tej rundzie w I lidze.
Szansę na grę otrzymał między innymi José Antonio Delgado Villar, znany jako „Nono”. Pobyt hiszpańskiego pomocnika w pierwszoligowym zespole jest na razie dużym rozczarowaniem. Na murawie spędził on dotychczas nieco ponad 530 minut. Po raz ostatni zagrał na początku listopada.
To, czy Nono nam pomoże, jest zależne tylko i wyłącznie od Nono. Jeśli wyśle mi sygnał, że jest gotowy - a ma przebłyski takich sygnałów - to czemu miałbym nie skorzystać z dobrego zawodnika?
~ szkoleniowiec Dawid Szulczek

Nie taktyka czy motoryka, ale „mental” jest elementem, nad którym „Niebiescy” najmocniej pracują podczas przerwy reprezentacyjnej.
Jesteśmy gotowi. Może nie jest to na razie zespół, który dominuje w lidze i na pierwszy rzut oka nie widać, że to nam należy się awans. Jesteśmy jednak blisko czołówki i będziemy walczyć do końca. Wydaje mi się, że jakości w naszej drużynie jest bardzo dużo i nigdy nie spuścimy głów.
~ Mateusz Szwoch
Trwające teraz dwa tygodnie przerwy między meczami wykorzystujemy na poprawę naszych mankamentów, a potem skupiamy się na rzeczach z naszego modelu gry i koncentrujemy się, by dobrze prezentować się w meczu. Sporo pracowaliśmy nad stałymi fragmentami gry, to była nasza bolączka. Liczę, że to przyniesie takie efekty, jakie przynosiło jesienią.
~ Dawid Szulczek

Ruch Chorzów w sobotę będzie walczył o pierwszą od dziewięciu lat wygraną w Łęcznej nad Górnikiem. W tym sezonie doszło już do starcia między tymi zespołami. Pod koniec sierpnia triumfował Ruch Chorzów. Poprzednie cztery rywalizacje kończyły się jedną wygraną Górnika Łęczna, a także aż trzema remisami.

Obrazek

Podczas przerwy na mecze kadry poprawiła się sytuacja zdrowotna w zespole. Do gry wciąż nie są zdolni jedynie Jakub Bielecki, Martin Konczkowski i Patryk Sikora.

Jak wygląda sytuacja kadrowa w Górniku? Na pewno na boisku nie pojawi się David Ogaga, który w bardzo nieodpowiedzialny sposób zachował się w ostatnim domowym spotkaniu z Arką Gdynia i zobaczył dwie żółte kartki, które finalnie wykluczają go z występu przeciwko "Niebieskimi". Niewiadomą jest natomiast powrót do zdrowia Branislava Spacila i Przemysława Banaszaka. Obaj zawodnicy są pod opieką klubowego sztabu medycznego, który stara się sprawić, aby w najbliższej kolejce mogli oni pomóc swoim kolegom. Kluczowymi zawodnikami Górnika Łęczna są Damian Warchoł, który zdobył w tym sezonie 12 bramek oraz Adam Deja, który rozegrał w tym sezonie 2036 minut.

przewidywane składy
Górnik Łęczna: Pindroch – Szabaciuk, De Amo, Barauskas, Oduko – Orlik, Deja, Żyra – Krawczyk, Warchoł, Roginić
Ruch Chorzów: Turk – Tsykalo, Szymański, Lukić, Karasiński – Ventura, Szwoch – Kozak, Barański, Mezghrani – Szczepan

Według bukmachera STS, faworytem sobotniego spotkania jest Ruch Chorzów. Jeśli rozważasz typ na wygraną gości, to kurs na takie zdarzenie wynosi około 2.05. W przypadku zwycięstwa Górnika Łęczna natomiast sięga aż 3.40.
https://www.sts.pl/kursy/gornik-leczna- ... /771624423

Spotkanie będzie można obejrzeć na antenie TVP Sport oraz w internecie pod adresem sport.tvp.pl

źródła: youtube.com, flashscore.pl, 90minut.pl, sportowefakty.wp.pl, dzienniksport.com.pl, sts.pl, goal.pl

Awatar użytkownika
Rickenn10
Kontakt:

Re: Górnik Łęczna - Ruch Chorzów / 29.03.2025 godź 15:00

#2 Post autor: Rickenn10 » 28 mar 2025, o 16:02

Takie ciśnienie, że dzień przed meczem Mori zakłada temat :D
Brak 3pkt w tym meczu nasila efekt domina zwłaszcza przed PP. Mentalnego kopa jutro da tylko pewna wygrana 0-2.
Każdy inny scenariusz niż wygrana raczej zamyka już ten sezon.

Awatar użytkownika
kroy
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#3 Post autor: kroy » 28 mar 2025, o 18:37

Niestety, jutro nie mogę oglądać meczu i… jakoś nawet tego nie żałuję.
Tylko 3 pkt żeby trochę poprawić morale przed Legią
Ale ja widzę , że świat już prawie runął.. I co ?
I mam ku*** dobry humor !

Awatar użytkownika
Scypion
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"

#4 Post autor: Scypion » 29 mar 2025, o 07:21

Dawno nie miałem tak nikłego parcia na mecz. Gdyby Gerhat nie napisał o PP to zapomniałbym ze go gramy. Brawo Niebiescy! Udało Wam sie wytłumić emocje :D Mam nadzieje, ze przed 15 wrócą a dwie godziny pozniej zaczne czekac na srode

RoMiko77
Kontakt:

#5 Post autor: RoMiko77 » 29 mar 2025, o 07:43

No to szykuje się piękna pogoda na sobotę.
Można by powiedzieć .Nadeszła w końcu wiosna.
Tylko ten mecz o 15.00.
Łęczna to takie nasze lustrzane odbicie w ostatnich latach .
Gdy my awansujemy ,oni też,gdy spadamy to razem z nimi.
Specjalnego splendoru po tym meczu nie oczekuję.
Remis to będzie takie minimum ,aby jeszcze o coś powalczyć w tej lidze na wiosnę.

mody Ruch
Kontakt:

#6 Post autor: mody Ruch » 29 mar 2025, o 07:49

Jeśli dzisiaj nie wygramy,to zabiją u mnie ducha walki i wiaRy w nich...

19JeRRy20
Kontakt:

#7 Post autor: 19JeRRy20 » 29 mar 2025, o 12:56

Póki co również 0 emocji co u mnie jest rzadko spotykane. Ostatni raz mialem to na meczu z Kotwica gdzie po golu na 1-0 tylko odetchnąłem z ulgą.
Nie ma dzisiaj chyba wielkiej presji, wiec znajac życie wygramy 0-4 :oczami:

chropaczow
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#8 Post autor: chropaczow » 29 mar 2025, o 13:16

Rickenn10 pisze:
28 mar 2025, o 16:02
Takie ciśnienie, że dzień przed meczem Mori zakłada temat :D
Brak 3pkt w tym meczu nasila efekt domina zwłaszcza przed PP. Mentalnego kopa jutro da tylko pewna wygrana 0-2.
Każdy inny scenariusz niż wygrana raczej zamyka już ten sezon.
Świetna, fachowa robota. Powinien zawsze zaczynać temat meczu. :piwo:
Dziś zwycięstwo, albo nie ma co się więcej łudzić. :rozpacz:

chropaczow
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#9 Post autor: chropaczow » 29 mar 2025, o 13:25

mody Ruch pisze:
29 mar 2025, o 07:49
Przejdzie Ci do następnego meczu ;)

tynbydziedobry
Kontakt:

#10 Post autor: tynbydziedobry » 29 mar 2025, o 14:21

Sobeczko out z kadry mimo bramki w sparingu a dalej trzymamy tego łosia z legii. Szymański wychodzi na to że zagra w pucharze. Ida się do parku lepiej. może akurat zaskoczą.

mody Ruch
Kontakt:

#11 Post autor: mody Ruch » 29 mar 2025, o 14:39

chropaczow pisze:
29 mar 2025, o 13:25
mody Ruch pisze:
29 mar 2025, o 07:49
Przejdzie Ci do następnego meczu ;)
Nooooo no legiiia to ... Przejdzie mi bo kochom Ruuuuuch!

Awatar użytkownika
kroy
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#12 Post autor: kroy » 29 mar 2025, o 15:33

Już powinno być 0:2 conajmniej
Ale ja widzę , że świat już prawie runął.. I co ?
I mam ku*** dobry humor !

Mavo1920
Kontakt:

#13 Post autor: Mavo1920 » 29 mar 2025, o 15:40

Ja pi***ole trafią oni kiedyś do tego prostokąta? :przestraszony:

AndRe
Kontakt:

#14 Post autor: AndRe » 29 mar 2025, o 15:40

Jak ja bym chcial zeby w Ruchu gral jakis napastnik...moze byc czorny z dredami
Albo zyd hacyd

Tylko zeby potrafil wykorzystac sytuacje sam na sam z bramkarzem :rozpacz:
Ostatnio zmieniony 29 mar 2025, o 15:41 przez AndRe, łącznie zmieniany 1 raz.
My name is prince and i'm funky

17.11.11 - kolejny fan Niebieskich przychodzi na swiat :-)

disu
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#15 Post autor: disu » 29 mar 2025, o 15:41

Szczepan je darymny

ODPOWIEDZ