Modernizacja stadionu
-
- Kontakt:
Re: Modernizacja stadionu
Jak za 3 lata nic się nie będzie działo, to ok, przyznam rację, że nie da rady. U mnie ma duży kredyt zaufania. Już wolę te 2 trybuny na 15 tysięcy z perspektywą kolejnych niż czekanie na łaskę polityków i grę na SŚ.
Nie wszystkich planach jest tutaj mówione. Z wywiadu Michałka u Durmały z dzisiaj wnioskuję, że w sprawie dofinansowania zamierza przeczekać do zmiany władzy (a to może stać się wcześniej niż za 2,5 roku).
2025
1. Rozbiórka
2. Projekt
3. Przetarg
2026-20028
1. Budowa 2 trybun, pojemność 12-15 tysięcy.
2028 Powrót na Cichą 6. Dla mnie realne.
Jak ktoś czeka na stadion od lat '90 to w takie coś wejdzie. Jak nie teraz, z Michałkiem, to już nigdy. Cicha 6 będzie historią jak AKS na Wyzwoleniu. Tam, oprócz nazwy galerii, nawet wzmianki nie ma o tym, co tam kiedyś się mieściło, a przecież AKS zdobył tam wicemistrzostwo, a mistrza nie zdobył na własne życzenie.
Dlatego może zamiast narzekać, to lepiej wspierać. Nawet dobrym słowem.
Nie wszystkich planach jest tutaj mówione. Z wywiadu Michałka u Durmały z dzisiaj wnioskuję, że w sprawie dofinansowania zamierza przeczekać do zmiany władzy (a to może stać się wcześniej niż za 2,5 roku).
2025
1. Rozbiórka
2. Projekt
3. Przetarg
2026-20028
1. Budowa 2 trybun, pojemność 12-15 tysięcy.
2028 Powrót na Cichą 6. Dla mnie realne.
Jak ktoś czeka na stadion od lat '90 to w takie coś wejdzie. Jak nie teraz, z Michałkiem, to już nigdy. Cicha 6 będzie historią jak AKS na Wyzwoleniu. Tam, oprócz nazwy galerii, nawet wzmianki nie ma o tym, co tam kiedyś się mieściło, a przecież AKS zdobył tam wicemistrzostwo, a mistrza nie zdobył na własne życzenie.
Dlatego może zamiast narzekać, to lepiej wspierać. Nawet dobrym słowem.
Pierwszy raz przy Cichej: 10.06.1989 r. Ruch - Olimpia 2:1
Pierwszy wyjazd: 3.10.1992 r. Górnik - Ruch 1:1
Najwyższe zwycięstwo: 7:0 ze Stomilem Olsztyn. Najwyższa porażka: 0:6 z... Pogonią Siedlce.
Sukcesy, które świadomie przeżyłem: 1 mistrzostwo Polski, 1 wicemistrzostwo Polski, 3xbrązowy medal, Puchar Polski (1996), finał Pucharu Intertoto (1998).
Pierwszy wyjazd: 3.10.1992 r. Górnik - Ruch 1:1
Najwyższe zwycięstwo: 7:0 ze Stomilem Olsztyn. Najwyższa porażka: 0:6 z... Pogonią Siedlce.
Sukcesy, które świadomie przeżyłem: 1 mistrzostwo Polski, 1 wicemistrzostwo Polski, 3xbrązowy medal, Puchar Polski (1996), finał Pucharu Intertoto (1998).
- spyru
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
Ricken w prognozie masz ok 30 mln przez 5 lat i średnio 20 w kolejnych 10. Czyli koło 350, a nie 200.
Kolejna sprawa jest taka, że bez takowej prognozy na dzień dobry rio uwala budżet. Dajmy się Szymonowi wykazać. Ani się nie obejrzymy, a będą kolejne wybory, przed którymi Morawicki Chorzów na pewno odwiedzi
może finansowanie się wtedy znajdzie.
Ozor to nie jest kwestia, że się na coś łapię. My nie mamy nic do gadania.
Kolejna sprawa jest taka, że bez takowej prognozy na dzień dobry rio uwala budżet. Dajmy się Szymonowi wykazać. Ani się nie obejrzymy, a będą kolejne wybory, przed którymi Morawicki Chorzów na pewno odwiedzi

Ja zawsze będę, zawsze będę wspierał drużynę swą!!
-
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
Bardzo dobre masz podejście. Michałek jest finansistą więc kto jak nie on może pochytać finansowanie takiej inwestycji? Stolarz? ? Hutnik? Ksiądz? A może kierowca TIR-a?Elmer pisze: ↑26 mar 2025, o 20:17Sami wróże, jasnowidze...
Szczerze, żal mi Was. Od kwietnia zmiana nastrojów niektórych o 180 stopni. Dziwne. Napisałbym więcej, ale daruję sobie.
Trzymam kciuki za Prezydenta. Pierwszy człowiek w mieście od bardzo dawna, któremu zależy na Chorzowie, a nie własnej...
Wiara w ludzi jest w deficycie a pesymizm póki co na forum ma się bardzo dobrze. Dobrze że to ludzie a nie forum wybrali prezydenta

- Ozor
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
No ,zwłaszcza ci co mieszkają w Chorzowie .gerhat pisze: ↑26 mar 2025, o 21:12Bardzo dobre masz podejście. Michałek jest finansistą więc kto jak nie on może pochytać finansowanie takiej inwestycji? Stolarz? ? Hutnik? Ksiądz? A może kierowca TIR-a?Elmer pisze: ↑26 mar 2025, o 20:17Sami wróże, jasnowidze...
Szczerze, żal mi Was. Od kwietnia zmiana nastrojów niektórych o 180 stopni. Dziwne. Napisałbym więcej, ale daruję sobie.
Trzymam kciuki za Prezydenta. Pierwszy człowiek w mieście od bardzo dawna, któremu zależy na Chorzowie, a nie własnej...
Wiara w ludzi jest w deficycie a pesymizm póki co na forum ma się bardzo dobrze. Dobrze że to ludzie a nie forum wybrali prezydenta![]()
- Rickenn10
- Kontakt:
Racja pominąłem tospyru pisze: ↑26 mar 2025, o 20:57Ricken w prognozie masz ok 30 mln przez 5 lat i średnio 20 w kolejnych 10. Czyli koło 350, a nie 200.
Kolejna sprawa jest taka, że bez takowej prognozy na dzień dobry rio uwala budżet. Dajmy się Szymonowi wykazać. Ani się nie obejrzymy, a będą kolejne wybory, przed którymi Morawicki Chorzów na pewno odwiedzimoże finansowanie się wtedy znajdzie.
Wziąłem to jako 40mln przez 10 lat a nie srednio 20 co roku przez 10 więc masz racjęi malejące kwoty od 23,2 mln zł do 15,9 mln zł w latach 2030-2040.

-
- Kontakt:
Jo tyz mom do niego zaufanie. Niy poradza se wyobrazic inno osoba bardziyj oddano, no chyba, ze jakis bogol co chciolby sie szafnonc na budowa na nowy stadion.
Natomiast mom dwa zastrzezenia.
1. Glowny argument finansowania stadionu, ze ministerstwo dej jest mocno naiwny. Czekanie na zmiana wladzy i liczenie, ze nowy dadzom to juz jest poroniony pomysl. Simon we wywiadach niy poradzi obronic tego argumentu. Po co dalyj to drazyc? Przeciez to bylo jasne, ze to byla zwykly wuszt wyborczy. Proba manipulacji.
Niy powinni my dalyj tracic na to czasu, lepiyj go spozytkowac na szukanie innych zrodel finansowania.
2. Bardzo malo sie slyszy na tymat komercjalizacji calyj dzialki. Czy byl sprawdzany projekt np sprzedazy i zabudowy boiska treningowego i okolic hali sportowyj?
Natomiast mom dwa zastrzezenia.
1. Glowny argument finansowania stadionu, ze ministerstwo dej jest mocno naiwny. Czekanie na zmiana wladzy i liczenie, ze nowy dadzom to juz jest poroniony pomysl. Simon we wywiadach niy poradzi obronic tego argumentu. Po co dalyj to drazyc? Przeciez to bylo jasne, ze to byla zwykly wuszt wyborczy. Proba manipulacji.
Niy powinni my dalyj tracic na to czasu, lepiyj go spozytkowac na szukanie innych zrodel finansowania.
2. Bardzo malo sie slyszy na tymat komercjalizacji calyj dzialki. Czy byl sprawdzany projekt np sprzedazy i zabudowy boiska treningowego i okolic hali sportowyj?
Narodzie Górnośląski! Chcesz Twoje doczesne i wieczne życie na kilka setek lat w tak nieszczęśliwe ręce oddać? Nigdy – przenigdy! Obudź się Górnoślązaku i okaż przed całym światem, że potrafisz gospodarzyć i sam się rządzić. Dlatego też stwórz sobie samoistne wolne państwo – Republikę Górnośląską. Górnoślązacy! Wiem, że tak sobie życzycie. Jeżeli Szwajcaria potrafi się sama rządzić, dlaczego nie nasz bogaty kraj, który ma warunki ku temu.
http://forum.niebiescy.pl/viewtopic.php?f=22&t=23280
http://forum.niebiescy.pl/viewtopic.php?f=22&t=23280
-
- Kontakt:
Z całym szacunkiem do co niektórych to chyba właśnie Michałek a nie forumowi narzekacze jest finansistą z wykształcenia i z praktyką i ma pojęcie o finansowaniu inwestycji. Dlatego właśnie próbuje różnych możliwości pozyskania choćby części środków na budowę. Po drugie jest prezydentem całego miasta a nie tylko klubu i musi załatwiać sprawy całego Chorzowa.
Miasto generuje co roku różne dochody i działalność na wielu frontach, w tym biznesowo-gospodarczych finalnie może te dochody zwiększyć a to daje kolejne środki do wykorzystania na inwestycje.
Wielu inwestorów nie mając środków na cały dom, najpierw stawia fundamenty, potem ściany, dach , stan surowy itd. i czasami trwa to kilka lat.
Tak samo można etapami budować stadion w miarę posiadanych środków. Przypomnijcie sobie np. stadion Łks. Jeżeli dwie trybuny to nie stadion to co stoi np. w Rzeszowie czy na bukowej. Każdy krok do przodu w stronę budowy jest bardzo cenny.
A jak macie lepsze pomysły to wystartujcie w wyborach...
Miasto generuje co roku różne dochody i działalność na wielu frontach, w tym biznesowo-gospodarczych finalnie może te dochody zwiększyć a to daje kolejne środki do wykorzystania na inwestycje.
Wielu inwestorów nie mając środków na cały dom, najpierw stawia fundamenty, potem ściany, dach , stan surowy itd. i czasami trwa to kilka lat.
Tak samo można etapami budować stadion w miarę posiadanych środków. Przypomnijcie sobie np. stadion Łks. Jeżeli dwie trybuny to nie stadion to co stoi np. w Rzeszowie czy na bukowej. Każdy krok do przodu w stronę budowy jest bardzo cenny.
A jak macie lepsze pomysły to wystartujcie w wyborach...
-
- Kontakt:
Bo rząd stworzyli nie ci co obiecali...
Ruda Ślaska prosiła o kase na NSkę- dostali
Chcieliśmy nową strażnicę- mamy super nowoczesny budynek Straży Pożarnej.
Potężny remont dróg w Rudzie 1 (rondo + cała Wolności) - z budżetu rządowego (specjalny "program samorządowy"). Jestem przekonany ze te 100mln by sie dla nas znalazło.
------
Z całym szacunkiem dla Prezydenta Michałka, ale...on jest finansistą??
Tak więc rozumiem zaniepokojenie i wręcz frustrację niektórych- prawie rok prezydentury i co mamy:
1. ciągłe sępienie i żale do Nitrasa o 100 baniek
2. absurdalny plan "finasowania" stadionu kwotą 30 mln rocznie. Wiecie, że za 10 lat te 300 baniek będzie pewnie tylko połową potrzebnej kwoty?
Tak, wiem- wszyscy oczekiwali być może cudu: cyk! Michałek prezydentem i stadion zacznie się budować.
Ja wiem że to etap bardzo długi, ale K**A my nawet PROJEKTU nie mamy! NIC nie mamy. Jestem totalnym pesymistą odnośnie nowego stadionu.
Rok rządów i zero konkretów. Całe szczeście że mamy gdzie grać.
Dajcie mi przykłady że się mylę i w ciagu 5-6 lat odbiję karnet na Nowej Cichej...
Niebieskie serce od 1988 R.
NOWY STADION DLA RUCHU!!!
"PRECZ z polityczną poprawnością!"
NOWY STADION DLA RUCHU!!!
"PRECZ z polityczną poprawnością!"
- Rickenn10
- Kontakt:
Skończył bardzo dobre studia ekonomiczne.
I pracował wiele lat na wysokim stanowisku w amerykanskiej firmie wlasnie w finansach

Wiec akurat pod tym katem mamy naprawde bardzo obytego prezydenta i madrego.
Szymon finansowo jest w stanie Chorzów uzdrowić i postawić na nogi.
- kroy
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
Pracował nawet w tej firmie co ja więc potwierdzam - nikt nie widział tam pieniędzyRickenn10 pisze: ↑26 mar 2025, o 21:56Skończył bardzo dobre studia ekonomiczne.
I pracował wiele lat na wysokim stanowisku w amerykanskiej firmie wlasnie w finansach![]()
Wiec akurat pod tym katem mamy naprawde bardzo obytego prezydenta i madrego.
Szymon finansowo jest w stanie Chorzów uzdrowić i postawić na nogi.

A tak serio, bycie finansistą nie przeszkadza, a wręcz pomaga. Natomiast finansista z pustego nie naleje.
Wybór jest prosty albo stadion szybko i miasto zasłużone po korek albo stadion długo i miast które się będzie rozwijać.
Być może będą jakieś dofinansowania i projekty po drodze, które pomogą zrobić to szybciej, dlatego wszystkim którzy nie lubią SŚ sugeruje zacząć go lubić

Ale ja widzę , że świat już prawie runął.. I co ?
I mam ku*** dobry humor !
-
- Kontakt:
[Login ON]
Właśnie ... Michałek jest finansistą (może lepszym, może gorszym) ale nie jest politykiem a takiej funkcji między innymi się podjął i zderzył ze ścianą, co było do przewidzenia. Rozumiem że rozpisanie w ten sposób finansowania jest powodowane conajmniej trzema czynnikami, jednak jak dla mnie rozwiązanie na które decyduje się Prezydent jest nie do przyjęcia, a efekt jego realizacji jest jeszcze mniej pewny niż ciągłe odwoływanie się do obiecanej "wyborczej" kwoty dotacji.
W tej chwili wygląda to na brak nowych pomysłów, bezsilność a może bezradność ale w szczególności brak zaplecza i poparcia politycznego (patrząc na to że w mniejszych ośrodkach jakoś się udaje). Nie wróżę przy takim działaniu kolejnej kadencji gdyż wyborcy otrzymają zamiast obiecywanego stadionu ćwierć produkt który z założenia zostanie z nimi na lata aż do wyburzenia przykład: Bukowej, Olimpijskiej czy nawet Śląskiego w wersji 2.0 licząc że obecna jest wersją 3.0.
Z mojej strony NIE i należy szukać innego rozwiązania albo faktycznie zaorać i zapomnieć no i pogodzić się z tym że Ruch to klub z małego wiecznie biednego miasta, które jeszcze 3 dekady temu było przykładem przemian a ulica Wolności jedną z ulubionych ulic handlowych naszej aglomeracji.
[Login OFF]
Właśnie ... Michałek jest finansistą (może lepszym, może gorszym) ale nie jest politykiem a takiej funkcji między innymi się podjął i zderzył ze ścianą, co było do przewidzenia. Rozumiem że rozpisanie w ten sposób finansowania jest powodowane conajmniej trzema czynnikami, jednak jak dla mnie rozwiązanie na które decyduje się Prezydent jest nie do przyjęcia, a efekt jego realizacji jest jeszcze mniej pewny niż ciągłe odwoływanie się do obiecanej "wyborczej" kwoty dotacji.
W tej chwili wygląda to na brak nowych pomysłów, bezsilność a może bezradność ale w szczególności brak zaplecza i poparcia politycznego (patrząc na to że w mniejszych ośrodkach jakoś się udaje). Nie wróżę przy takim działaniu kolejnej kadencji gdyż wyborcy otrzymają zamiast obiecywanego stadionu ćwierć produkt który z założenia zostanie z nimi na lata aż do wyburzenia przykład: Bukowej, Olimpijskiej czy nawet Śląskiego w wersji 2.0 licząc że obecna jest wersją 3.0.
Z mojej strony NIE i należy szukać innego rozwiązania albo faktycznie zaorać i zapomnieć no i pogodzić się z tym że Ruch to klub z małego wiecznie biednego miasta, które jeszcze 3 dekady temu było przykładem przemian a ulica Wolności jedną z ulubionych ulic handlowych naszej aglomeracji.
[Login OFF]
-
- Kontakt:
Ozor pisze: ↑26 mar 2025, o 21:17No ,zwłaszcza ci co mieszkają w Chorzowie .gerhat pisze: ↑26 mar 2025, o 21:12Bardzo dobre masz podejście. Michałek jest finansistą więc kto jak nie on może pochytać finansowanie takiej inwestycji? Stolarz? ? Hutnik? Ksiądz? A może kierowca TIR-a?Elmer pisze: ↑26 mar 2025, o 20:17Sami wróże, jasnowidze...
Wiara w ludzi jest w deficycie a pesymizm póki co na forum ma się bardzo dobrze. Dobrze że to ludzie a nie forum wybrali prezydenta![]()
Może miejscami trochę mało elegancko lub niezbyt fortunnie, ale ludzie Szymona wzięli się w pierwszej kolejności za zatykanie dziur z których wyciekały pieniądze miasta - CZYLI NASZE WSPÓLNE i to się niektórym bardzo nie podoba.
Dopiero za jakiś czas będzie można ocenić, ile tych złotówek się uzbiera. Dopiero jak się ma pieniądze buduje się decyzyjność. Można je zainwestować w jakieś projekty rozwojowe (nie mylić z przepalaniem kasy), można zainwestować w siłę sportową i kibicowską Ruchu (co umożliwi jeszcze większe wywieranie presji politycznej), albo bezpośrednio w stadion.
Tak czy inaczej ekipa Szymona szuka złotówek gdzie tylko się da i uważam, że to jest bardzo dobrze.
"Jak Ruch będzie wygrywał, to więcej do szczęścia mi nie trzeba" - Gerard Cieślik w ostatnim wywiadzie.
- kroy
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
scaneRboy pisze: ↑27 mar 2025, o 09:19Ozor pisze: ↑26 mar 2025, o 21:17No ,zwłaszcza ci co mieszkają w Chorzowie .gerhat pisze: ↑26 mar 2025, o 21:12Bardzo dobre masz podejście. Michałek jest finansistą więc kto jak nie on może pochytać finansowanie takiej inwestycji? Stolarz? ? Hutnik? Ksiądz? A może kierowca TIR-a?Elmer pisze: ↑26 mar 2025, o 20:17Sami wróże, jasnowidze...
Może miejscami trochę mało elegancko lub niezbyt fortunnie, ale ludzie Szymona wzięli się w pierwszej kolejności za zatykanie dziur z których wyciekały pieniądze miasta - CZYLI NASZE WSPÓLNE i to się niektórym bardzo nie podoba.
Dopiero za jakiś czas będzie można ocenić, ile tych złotówek się uzbiera. Dopiero jak się ma pieniądze buduje się decyzyjność. Można je zainwestować w jakieś projekty rozwojowe (nie mylić z przepalaniem kasy), można zainwestować w siłę sportową i kibicowską Ruchu (co umożliwi jeszcze większe wywieranie presji politycznej), albo bezpośrednio w stadion.
Tak czy inaczej ekipa Szymona szuka złotówek gdzie tylko się da i uważam, że to jest bardzo dobrze.
Jest gdzieś jakieś podsumowanie ile udało się zaoszczędzić i na czym?
Ale ja widzę , że świat już prawie runął.. I co ?
-
- Kontakt:
Ile to się dopiero okaże. Natomiast gołym okiem widać, że odcięto od kasy miasta niektóre osoby i nie mówimy tu o drobniakach. Wiem też, że pomimo inflacji niektóre towary i usługi miasto pozyskuje po cenach niższych niż w latach ubiegłych. Czasem to są drobniaki, a czasem ciekawe sumki. Ciężko określić jak to się przełoży na skale całego budżetu miasta.
"Jak Ruch będzie wygrywał, to więcej do szczęścia mi nie trzeba" - Gerard Cieślik w ostatnim wywiadzie.
- Ozor
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
Nikogo oprócz wąskiego grona nie interesuje oszczędzanie na działalności UM jeśli to się nie przekłada na realne np remonty kamienic w zarządzie PGM - tym można się pochwalić jeśli oczywiście tak jest czy będzie.Do tej pory nic takiego się nie dzieje ani w mieście ani z budową stadionu.O ile drugie mogę zrozumieć to już pierwszego nie bardzo.Mnie interesuje co oprócz wspomnianych oszczędności robi aby zwiększyć dochody miasta bo jak wiemy biednego miasta nie stać na kredyt a co za tym idzie i na stadion.