Modernizacja stadionu

Forum sympatyków KS Ruch Chorzów
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Rickenn10
Kontakt:

Re: Modernizacja stadionu

#22591 Post autor: Rickenn10 » 15 lis 2024, o 10:31

Radvan138 pisze:
15 lis 2024, o 10:28
Mnie zastanawia jakie sa obecnie prowadzone dzialania w celu ogarniecia pozostalych 200mln, kredyt? Jaki jest plan b jesli ministerstwo nie da kasy? Czy jest brana pod uwage sprzedaz nazwy stadionu w celu finansowania budowy?
Jest duzo pytan ktorych nikt glosno nie zadaje. Jedyne co jest pchane od prawie roku, to kasa z ministerstwa
Jak nie będzie środków zewnętrznych to zrównamy z ziemią C6 i na tym się pewnie skończy.
Zostaniemy w zawieszeniu na następne lata.

Awatar użytkownika
jajo
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#22592 Post autor: jajo » 15 lis 2024, o 10:55

Harpo pisze:
15 lis 2024, o 10:17
jajo pisze:
14 lis 2024, o 20:40
podatek jest od nieruchomości.
także nie dostaniemy go od drzew, czy wody.
Skansen pewnie jest zwolniony jako Muzeum prowadzące działalność edukacyjną, a nie zarobkową. Podobnie ZOO.
W przypadku Wesołego ta infrastruktura pewnie nie łapie się pod nieruchomość.
...a kasa z parkingu? Albo z wynajmu/dzierżawy budek z lodami, piwem i grillem? "Elka" do kogo należy i gdzie odprowadzaja podatki?
Nie wierzę że Chorzów otrzymuję kasę tylko z podatku od nieruchomości.

nadal uważam, że Park jest zbyt słabo ogarnięty i niewykorzystany marketingowo.
Ot choćby wynajem rowerów. Nie ma ani jednej wypożyczalni, a powinno być 5.

Ktoś wspomniał, że nie ma jeszcze projektu. I bardzo dobrze że nie ma: będzie PEWNA KASA i BUDŻET na stadion- będzie odpowiedni projekt. Koniec kropka.
Michałek jest w mega trudnej sytuacji. Stadion kontra pozostałe inwestycje jak drogi, chodniki, remonty kamienic itd.
Coś za coś. Albo prywatny inwestor- wspomniany "szejk".

PS. jak stadion powstanie kiedyś, to wydrukuję cały ten wątek i dam wnukom do poczytania :D
nie jestem ekspertem podatkowym, wiec nie traktuj tej odpowiedzi jako prawdy objawionej.
za parking, czy wynajem budki z lodami kase pobiera park.
jak typ od budek ma zarejestrowana firme w Chorzowie (ale nie musi), to odprowadzi ten CIT i cos nam tam skapnie. tyle samo co z budki na Klimzowcu np.
Chorzów moglby pobierac pieniadze z CIT "Park Ślaski S.A.", ale ona pewnie nie generuje zadnych zyskow, bo nie do tego jest stworzona. to sa wplywy, ktore przeznacza na skoszenie trawnikow, wywoz smieci, czy zasadzenie drzewek. Spolka z tego co wiem bez zewnetrznych dotacji by plajtnela.
takze CIT odpada. zostaje wlasnie podatek od Nieruchomosci. w przypadku takich obiektow jak Łania, to w skali miasta są kwoty, które wiele nie zmieniają. takie jak Planetarium czy Skansen są chyba z tego zwolnione. Zostaje spór o SŚ.
wieRzę, że coś co trwało tyle lat, nie da się zdmuchnąć tak jak domek z kart...

Awatar użytkownika
Wilus
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#22593 Post autor: Wilus » 15 lis 2024, o 12:52

Harpo pisze:
15 lis 2024, o 10:17
jajo pisze:
14 lis 2024, o 20:40
podatek jest od nieruchomości.
także nie dostaniemy go od drzew, czy wody.
Skansen pewnie jest zwolniony jako Muzeum prowadzące działalność edukacyjną, a nie zarobkową. Podobnie ZOO.
W przypadku Wesołego ta infrastruktura pewnie nie łapie się pod nieruchomość.
...a kasa z parkingu? Albo z wynajmu/dzierżawy budek z lodami, piwem i grillem? "Elka" do kogo należy i gdzie odprowadzaja podatki?
Nie wierzę że Chorzów otrzymuję kasę tylko z podatku od nieruchomości.
nadal uważam, że Park jest zbyt słabo ogarnięty i niewykorzystany marketingowo.
Ot choćby wynajem rowerów. Nie ma ani jednej wypożyczalni, a powinno być 5.

Ktoś wspomniał, że nie ma jeszcze projektu. I bardzo dobrze że nie ma: będzie PEWNA KASA i BUDŻET na stadion- będzie odpowiedni projekt. Koniec kropka.
Michałek jest w mega trudnej sytuacji. Stadion kontra pozostałe inwestycje jak drogi, chodniki, remonty kamienic itd.
Coś za coś. Albo prywatny inwestor- wspomniany "szejk".

PS. jak stadion powstanie kiedyś, to wydrukuję cały ten wątek i dam wnukom do poczytania :D
Oj Harpo może im życia braknąć aby to ogarnąć ;)

scaneRboy
Kontakt:

#22594 Post autor: scaneRboy » 15 lis 2024, o 13:34

"Jak Ruch będzie wygrywał, to więcej do szczęścia mi nie trzeba" - Gerard Cieślik w ostatnim wywiadzie.

Awatar użytkownika
Radvan138
Kontakt:

#22595 Post autor: Radvan138 » 15 lis 2024, o 14:53

Rickenn10 pisze:
15 lis 2024, o 10:31
Radvan138 pisze:
15 lis 2024, o 10:28
Mnie zastanawia jakie sa obecnie prowadzone dzialania w celu ogarniecia pozostalych 200mln, kredyt? Jaki jest plan b jesli ministerstwo nie da kasy? Czy jest brana pod uwage sprzedaz nazwy stadionu w celu finansowania budowy?
Jest duzo pytan ktorych nikt glosno nie zadaje. Jedyne co jest pchane od prawie roku, to kasa z ministerstwa
Jak nie będzie środków zewnętrznych to zrównamy z ziemią C6 i na tym się pewnie skończy.
Zostaniemy w zawieszeniu na następne lata.
Doskonale o tym wiem, dlatego pytam o plan b. Bo wyzebranie kasy od ministerstwa sprawy nie rozwiazuje

mody Ruch
Kontakt:

#22596 Post autor: mody Ruch » 15 lis 2024, o 17:55

Ten temat wpisuję się w naszą tradycję..."Legenda(o nowym stadionie) bez końca" Jo już przestaja wierzyć że za mojego życia powstanie pełny nowy stadion.... Mom dopiero 37 lot licza że pozyja z 40sci jeszcze... Heh

JEDI_V
Kontakt:

#22597 Post autor: JEDI_V » 16 lis 2024, o 15:48

Jo to już mom w du***, mnie na SŚ jest ok. a widoczność mi nie przeszkadzo. Za te 300mln na nowy to idzie podpisać długoterminowo umowa z SŚ z pierwszeństwem przed podsiadło i innym ciulami, a za 200mln zrobić drużyna na mistrzostwa, a tak będzie ciul wielki, 10 lot budowy i byle jako drużyna balansująca na krawędzi spadek/awans. Za te 10 lot to nom świat i inne drużyny odjadą o lata świetlne. W o wiele bogatszych krajach ludzie idą po rozum do głowy i nie budują stadionu/ów jak danym mieście jest już jeden z najnowocześniejszych stadionów w kraju.
OFICJALNY KLUB ŚLONZOKÓW/R\, NIY GOROLI, NIY LWOWIOKÓW

scaneRboy
Kontakt:

#22598 Post autor: scaneRboy » 16 lis 2024, o 16:05

To też jest jakaś strategia. Tak długo budować siłę ekonomiczna klubu, że po jakimś czasie sam klub będzie w stanie wybudować sobie stadion szyty na miarę.

Rzecz w tym, że to jest plan sięgający dalej niż jedną czy dwie kadencję samorządu, to jest kwestia w przypadku Chorzowa pokoleniowa. Czyli ta strategie musiały być doprowadzić do końca dzisiejsze przedszkolaki.

W Ruchu nie ma rzeczy niemożliwych, ale to jest hardcore.
"Jak Ruch będzie wygrywał, to więcej do szczęścia mi nie trzeba" - Gerard Cieślik w ostatnim wywiadzie.

Awatar użytkownika
Darth Kabut
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#22599 Post autor: Darth Kabut » 16 lis 2024, o 17:22

Ale przy zmianie władzy w mieście momentalnie mogą odciąć klub od dopływu gotówki, zaś raz postawiony Stadion nie zniknie bez względu na zmianę władzy w mieście

Awatar użytkownika
Slawko
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#22600 Post autor: Slawko » 16 lis 2024, o 17:28

JEDI_V pisze:
16 lis 2024, o 15:48
Jo to już mom w du***, mnie na SŚ jest ok. a widoczność mi nie przeszkadzo. Za te 300mln na nowy to idzie podpisać długoterminowo umowa z SŚ z pierwszeństwem przed podsiadło i innym ciulami, a za 200mln zrobić drużyna na mistrzostwa, a tak będzie ciul wielki, 10 lot budowy i byle jako drużyna balansująca na krawędzi spadek/awans. Za te 10 lot to nom świat i inne drużyny odjadą o lata świetlne. W o wiele bogatszych krajach ludzie idą po rozum do głowy i nie budują stadionu/ów jak danym mieście jest już jeden z najnowocześniejszych stadionów w kraju.
Wynegocjować dobra umowę najmu SŚ na np 15 lat.
A na Cichej w miarę możliwości miasta zbudować centrum treningowe z akademią i w dalszej perspektywie muzeum.

Ale zaraz się zacznie krzyk - nic nie widza na śląskim, Ruch ino na C6 itd.
"Popularność Ruchu na Śląsku nie zna granic" - Przegląd Sportowy, 1934r.

Awatar użytkownika
jajo
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#22601 Post autor: jajo » 16 lis 2024, o 18:01

no opcja, "dokonamy rozbiorki, zeby pokazac, ze jestesmy wiarygodni i naprawde chcemy budowac" jest najgrosza z mozliwych.
przerabiaja ja obecnie na orliku w Bytomiu.

mauryc1990
Kontakt:

#22602 Post autor: mauryc1990 » 16 lis 2024, o 18:14

Jak mamy budować frekwencję to SŚ jest pod tym katem świetny, zwłaszcza dla młodych dzieciaków które nigdy nie były na takim stadionie. Akcja klubu na mecz z Odra na plus moim zdaniem - to powinno działać co mecz, bo wiadomo ze w 1 lidze tego stadionu nie zapełnimy.
Moim zdaniem telebimy na stadionie są słabo wykorzystywane tak jak oświetlenie stadionu. Tam by mogło być cos więcej wyświetlane niż tylko Ruch na Ślaskim. Można by tez pomyśleć o efektach specjalnych po strzelonym golu lub wykorzystanie oświetlenia przy przedstawieniu składu

Jedynym pewnikiem byłaby umowa ze SŚ gdzie Ruch ma zagwarantowane pierwszeństwo przed wszystkimi innymi imprezami - nie wiem czy ktoś by na to poszedł

JEDI_V
Kontakt:

#22603 Post autor: JEDI_V » 16 lis 2024, o 18:17

Ten stadion zobaczycie jak świnia niebo, ja jestem realistą a nie marzycielem, od ponad 20 lat o tym słyszę, wiekowo jestem już po drugiej stronie barykady, ch** wie ile pożyję i nadziei sobie nie robię, może będę miło zaskoczony przed spuszczeniem do doła😉
OFICJALNY KLUB ŚLONZOKÓW/R\, NIY GOROLI, NIY LWOWIOKÓW

Awatar użytkownika
DaReQ93
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#22604 Post autor: DaReQ93 » 16 lis 2024, o 18:23

mauryc1990 pisze:
16 lis 2024, o 18:14
Można by tez pomyśleć o efektach specjalnych po strzelonym golu lub wykorzystanie oświetlenia przy przedstawieniu składu
Ale to wszystko było w ekstraklasie tylko z tego zrezygnowano ponieważ... no właśnie, w sumie dlaczego z tego zrezygnowano? Znowu bylejakowatość? Gdzie są konkursy na murawie w przerwie meczu dla dzieciaków?

Awatar użytkownika
jajo
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#22605 Post autor: jajo » 16 lis 2024, o 18:33

mauryc1990 pisze:
16 lis 2024, o 18:14
Jak mamy budować frekwencję to SŚ jest pod tym katem świetny, zwłaszcza dla młodych dzieciaków które nigdy nie były na takim stadionie. Akcja klubu na mecz z Odra na plus moim zdaniem - to powinno działać co mecz, bo wiadomo ze w 1 lidze tego stadionu nie zapełnimy.
Moim zdaniem telebimy na stadionie są słabo wykorzystywane tak jak oświetlenie stadionu. Tam by mogło być cos więcej wyświetlane niż tylko Ruch na Ślaskim. Można by tez pomyśleć o efektach specjalnych po strzelonym golu lub wykorzystanie oświetlenia przy przedstawieniu składu

Jedynym pewnikiem byłaby umowa ze SŚ gdzie Ruch ma zagwarantowane pierwszeństwo przed wszystkimi innymi imprezami - nie wiem czy ktoś by na to poszedł
o co chodzi?
gdzie jest jakies info?
dzieki

ODPOWIEDZ