Modernizacja stadionu
-
- Kontakt:
Re: Modernizacja stadionu
Ostatnio myślałem nad tematem możliwości ewentualnego zaangażowania kibiców w rozbiórkę stadionu. Przynajmniej w minimalnym stopniu typu likwidacji krzesełek itp. Tylko najważniejsze pytanie, czy pod względem prawnym jest to możliwe. Zawsze jakiś grosz by się zaoszczędziło na inwestycji nowego stadionu.
- kibol-siem-ce
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
Za niedługo ten temat bedzie mioł 3000 stron a stadionu i tak NIE BYDZIE!
SIEMIANOWICE NAJLEPSI RUCHU KIBICE
-
- Kontakt:
Gdybym miał dziś więcej czasu, to napisałbym mniej więcej to co Ty.jajo pisze: ↑14 lis 2024, o 11:52mimo wszystko oddawanie terenow pod dzialalnosc naukowa, rozwoj uniwersytetu uwazam za jakis plan. lepszy lub gorszy (wg mnie lepszy) ale plan.scaneRboy pisze: ↑14 lis 2024, o 10:35moim zdaniem to nie są lata zaniedbań, tylko lata błędów - mających różne przyczyny.
to coś powstało jako alternatywa na przyszłość dla zamykanego przemysłu jeszcze za Kopla.
https://us.edu.pl/nauka-i-badania/centr ... ze/smcebi/
Pytam się ile powstało miejsc pracy w branżach z zakresu mikro- i nanotechnologii, fizyki jądrowej, nowych materiałów, inżynierii biomedycznej i nowoczesnych leków?
Co my z tego mamy po 30 latach? Oczywiście nie wszystko jest w gestii Prezydenta Miasta, ale w tamtym czasie tanio żeśmy oddali nasze bogactwo: władze i mieszkańcy miasta, należało pieprznąć pięścią w stół.
calkowicie cos innego niz sprzedawanie kazdej wolnej dzialki developerom i robienie z miasta sypialni.
nawet jak to lata temu byl niezly pomysl i szloby wokol niego budowac jakis tam rozwoj miasta, to mieszkajac obok naprawde nie wiem, gdzie znajduje sie "Przestrzeń ŚMCEBI to miejsce przyjazne użytkownikom z każdej grupy wiekowej z udostępnioną wielofunkcyjną strefą aktywności, którą tworzą m.in.: skwer z boiskiem do gry w piłkę nożną i koszykówkę, urządzenia fitness do ćwiczeń oraz elementy placu zabaw i zieleńce."
prawdopodobnie nie powstala.
http://www.smcebi.us.edu.pl/
strona tego ustrojstwa nie istnieje.
za to obok developer juz buduje osiedle, takze nawet jakby ten pomysl mial wypalic, to nie znalazlby przestrzeni na rozwoj.
cos jak Aldik miedzy kresami a MORiSem.
"Jak Ruch będzie wygrywał, to więcej do szczęścia mi nie trzeba" - Gerard Cieślik w ostatnim wywiadzie.
-
- Kontakt:
Ktoś wie ile do budżetu Chorzowa wpływa z tytułu tego ze w jego granicach jest park Śląski, wesołe miasteczko, zoo, stadion Śląski i skansen?
I drugie pytanie czy te przychody dzielone sa z metropolia? A zmierzam do tego że moze tutaj by trzeba podzialac konkretnie - nie stac nas na budowę nowego stadionu, za wynajem SŚ płacimy sporo, a wszystkich wyżej wymienionych atrakcji dostajemy tylko procent do budzetu
I drugie pytanie czy te przychody dzielone sa z metropolia? A zmierzam do tego że moze tutaj by trzeba podzialac konkretnie - nie stac nas na budowę nowego stadionu, za wynajem SŚ płacimy sporo, a wszystkich wyżej wymienionych atrakcji dostajemy tylko procent do budzetu
- jajo
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
podatek jest od nieruchomości.
także nie dostaniemy go od drzew, czy wody.
Skansen pewnie jest zwolniony jako Muzeum prowadzące działalność edukacyjną, a nie zarobkową. Podobnie ZOO.
W przypadku Wesołego ta infrastruktura pewnie nie łapie się pod nieruchomość.
trwa spór sądowy z Urzędem Marszałkowskim w sprawie Stadionu Śląskiego.
z mojej wiedzy, to gra toczy się o grube miliony, ale bardzo mało z tej sprawy wycieka. chyba obie strony mocno się krygują.
Skansen pewnie jest zwolniony jako Muzeum prowadzące działalność edukacyjną, a nie zarobkową. Podobnie ZOO.
z mojej wiedzy, to gra toczy się o grube miliony, ale bardzo mało z tej sprawy wycieka. chyba obie strony mocno się krygują.
wieRzę, że coś co trwało tyle lat, nie da się zdmuchnąć tak jak domek z kart...
- Rickenn10
- Kontakt:
A nie było tak że SŚ w trakcie roku oszczędzał ok 10mln z tytułu podatków ? Przecież niedawno było o tym głośno. Skoro z tytułu miasta przez lata oszczędzali setki milionów to SŚ powinien być dla nas za przysłowiową złotówkę.jajo pisze: ↑14 lis 2024, o 20:40podatek jest od nieruchomości.
Albo może czas aby Szymon zaczął te podatki ściągać jako że są należne ?

- jajo
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
no wg mnie ta sprawa jest obecnie w sądzie.Rickenn10 pisze: ↑14 lis 2024, o 21:42A nie było tak że SŚ w trakcie roku oszczędzał ok 10mln z tytułu podatków ? Przecież niedawno było o tym głośno. Skoro z tytułu miasta przez lata oszczędzali setki milionów to SŚ powinien być dla nas za przysłowiową złotówkę.jajo pisze: ↑14 lis 2024, o 20:40podatek jest od nieruchomości.
Albo może czas aby Szymon zaczął te podatki ściągać jako że są należne ?![]()
ale zadna ze stron nie chce mowic o swojej lini ataku i obrony.
wieRzę, że coś co trwało tyle lat, nie da się zdmuchnąć tak jak domek z kart...
-
- Kontakt:
Moim zdaniem, gdy stadion na Cichej został zamknięty, my graliśmy w Gliwicach i zaczęliśmy jako kibice mocno poruszać ten temat, to nagle temat udostępnienia nam SŚ ruszył do przodu. Nawet bieżnia przestała być problemem.
Wygląda więc na to, że w dalszym ciągu jest to lewar negocjacyjny.
"Jak Ruch będzie wygrywał, to więcej do szczęścia mi nie trzeba" - Gerard Cieślik w ostatnim wywiadzie.
-
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
Wg mojej wiedzy sprawa w sądzie o podatki jest absolutnie do wygrania po stronie miasta ale wiadomo kto ma dzisiaj sądy i pewnie ta batalia łatwo się nie skończy poprzez wydłużanie procedur i kolejnych instancji i trzeba wierzyć że na końcu zatriumfuje sprawiedliwość. Tutaj raczej nie mają co liczyć na przedawnienie co najwyżej odetną się lata roszczeń wstecz ale aż takiej wiedzy prawniczej nie mam czy w ramach czynnego żalu wyrok nie będzie kapturowy
- Scypion
- Wspiera "Wielki Ruch"
Bieznia to byl tylko pretekst. Mowilo sie o jej specjalistycnzym zabezpieczeniu przez jakas specjalistyczna fime. A lezy jak lezala, nieprzykryta niczym tylko co kilkadziesiat metrow stoi kibel z woda.scaneRboy pisze: ↑15 lis 2024, o 07:34Moim zdaniem, gdy stadion na Cichej został zamknięty, my graliśmy w Gliwicach i zaczęliśmy jako kibice mocno poruszać ten temat, to nagle temat udostępnienia nam SŚ ruszył do przodu. Nawet bieżnia przestała być problemem.
-
- Kontakt:
Wiesz, z takimi sprawami nigdy nie wiadomo do końca. Władze miasta i województwa mogą być w różnych relacjach politycznych, więc zarządzanie takim konfliktem może mieć różne odsłony. Druga rzecz, to Chorzów nie realizuje ŻADNEJ własnej inwestycji. Wszystkie inwestycje są zainicjowane i w znacznej części finansowane przez województwo lub rząd. Mówiąc krótko tramwaje, koleje i infrastruktura z nimi związana. Czyli w jednej sprawie województwo jest oponentem a w innej partnerem. Dodatkowo SŚ należy do województwa, jak wiemy przez większość czasu hula tam wiatr, a stadion na Cichej byłby dodatkowo dla niego konkurencją. Nie wspomnę już o tym, że wszelkie konfiguracje wiążą się z fruktami, czyli stanowiskami i obrywami z inwestycji.
Wygląda więc na to, że to nie jest tylko kwestia literalnie prawna tylko kwestia siły i kierunków przepływu pieniądza.
ps. Scypion, sprawa bieżni jest oczywista. Pamiętam trans "zakaz gry w piłkę".
Wygląda więc na to, że to nie jest tylko kwestia literalnie prawna tylko kwestia siły i kierunków przepływu pieniądza.
ps. Scypion, sprawa bieżni jest oczywista. Pamiętam trans "zakaz gry w piłkę".
- Scypion
- Wspiera "Wielki Ruch"
Czyli wojewodztwu powinno zalezec zebysmytam grali? Powinno wspierac nas marketingowo i dac naprawde dobre warunki najmu? (Ktos pisal, ze sa b.dobre, tego nie wiem) A mam wrazenie ze jestesmy tam traktowani jak zlo konieczne, przegrywamy z kazda impreza jaka sie tam odbywa.
-
- Kontakt:
Owszem, wiele razy o tym gadaliśmy.Scypion pisze: ↑15 lis 2024, o 08:29Czyli wojewodztwu powinno zalezec zebysmytam grali? Powinno wspierac nas marketingowo i dac naprawde dobre warunki najmu? (Ktos pisal, ze sa b.dobre, tego nie wiem) A mam wrazenie ze jestesmy tam traktowani jak zlo konieczne, przegrywamy z kazda impreza jaka sie tam odbywa.
-
- Kontakt:
...a kasa z parkingu? Albo z wynajmu/dzierżawy budek z lodami, piwem i grillem? "Elka" do kogo należy i gdzie odprowadzaja podatki?
Nie wierzę że Chorzów otrzymuję kasę tylko z podatku od nieruchomości.
nadal uważam, że Park jest zbyt słabo ogarnięty i niewykorzystany marketingowo.
Ot choćby wynajem rowerów. Nie ma ani jednej wypożyczalni, a powinno być 5.
Ktoś wspomniał, że nie ma jeszcze projektu. I bardzo dobrze że nie ma: będzie PEWNA KASA i BUDŻET na stadion- będzie odpowiedni projekt. Koniec kropka.
Michałek jest w mega trudnej sytuacji. Stadion kontra pozostałe inwestycje jak drogi, chodniki, remonty kamienic itd.
Coś za coś. Albo prywatny inwestor- wspomniany "szejk".
PS. jak stadion powstanie kiedyś, to wydrukuję cały ten wątek i dam wnukom do poczytania

Niebieskie serce od 1988 R.
NOWY STADION DLA RUCHU!!!
"PRECZ z polityczną poprawnością!"
NOWY STADION DLA RUCHU!!!
"PRECZ z polityczną poprawnością!"
- Radvan138
- Kontakt:
Mnie zastanawia jakie sa obecnie prowadzone dzialania w celu ogarniecia pozostalych 200mln, kredyt? Jaki jest plan b jesli ministerstwo nie da kasy? Czy jest brana pod uwage sprzedaz nazwy stadionu w celu finansowania budowy?
Jest duzo pytan ktorych nikt glosno nie zadaje. Jedyne co jest pchane od prawie roku, to kasa z ministerstwa
Jest duzo pytan ktorych nikt glosno nie zadaje. Jedyne co jest pchane od prawie roku, to kasa z ministerstwa