W dziewiątej kolejce Betclic 1. Ligi dojdzie do spotkania GKS-u Tychy z Ruchem Chorzów. Bukmacherzy mają naprawdę duże trudności z określeniem faworyta spotkania, co wynika z proponowanych kursów. Obie śląskie drużyny w tym sezonie wyjątkowo wiele łączy. Latem oczekiwania w obu klubach były bardzo duże, chociaż podłoże było zupełnie inne. Tyszanie dokonali ciekawych transferów, co też przełożyło się na dobrą grę w sparingach, a kibice nie mogli już się doczekać pierwszych gier o punkty. W Chorzowie tak dobrze to nie wyglądało, tym bardziej, że w ekipie spadkowicza doszło do małej rewolucji.
GKS Tychy zajmuje aktualnie 12. miejsce w tabeli, notując w pięciu poprzednich meczach dwie porażki, dwa remisy i jedno zwycięstwo. W Tychach pomimo słabszego startu sezonu cel się nie zmienia. Nadal w klubie mierzą w miejsca dające grę w barażach.
~ Max KothnyMówiłem, że chcemy mieć więcej punktów niż w ostatnim sezonie, czyli powyżej 51, a taki dorobek przeważnie daje miejsce w barażach. Nadal jestem przekonany, że zespół ma wystarczający potencjał, by to osiągnąć. Cele się nie zmieniają, zmienia się tylko proces.
Bardziej spokojniej do tej kwestii podchodzi szkoleniowiec, ale również patrzy na najwyższe miejsca.
~ trener GKS-u Tychy, Artur SkowronekWierzę, że będziemy w top dwa ligowej tabeli i wywalczymy awans, ale jeżeli zrobimy to poprzez baraże, to też będzie super, bo najważniejszy jest cel i jego osiągnięcie [...]. Musimy jednak koncentrować się z tygodnia na tydzień, a nie wybiegać do przodu. W piłce planowanie na zapas nie ma większego sensu.
Trójkolorowi remisują na potęgę, wygrali tylko w Siedlcach z Pogonią, a w kolejnym tygodniu ulegli u siebie Bruk-Betowi, choć uczciwie trzeba przyznać, że Słoniki idą jak burza i w każdej innej sytuacji ta porażka nie byłaby powodem do wstydu. U siebie GKS Tychy zremisował trzy mecze i jeden przegrał. Zespół jednak dobrze broni, mając 5 czystych kont, w tym 4 na wyjazdach.
~ przedstawiciel zarządu GKS Tychy, Max KothnyCzujemy się rozczarowani początkiem sezonu. Poza Miedzią i Odrą Opole mierzyliśmy się z drużynami, które raczej bardziej będą się martwić o utrzymanie niż walczyć o baraże i awans. Nawet wygrany przez nas mecz z Pogonią Siedlce nie był dobry, jeśli chodzi o styl. Nie taką drogą powinniśmy podążać. Mamy głębokie przekonanie, że trener Artur Skowronek jest właściwą osobą, żeby przekazać chłopakom, jak grać prostą i skuteczną piłkę. W futbolu nigdy nie masz stuprocentowej gwarancji wyników, ale czujemy, że z nowym trenerem nasze szanse na dobrą grę i lepsze punktowanie rosną.
Jednym z problemów, z którym nowy trener musi się zmierzyć jest z pewnością skuteczność. Średnia liczba goli na mecz to zaledwie 0.5, co pokazuje, że GKS koncentruje się głównie na defensywie. To zdecydowanie najgorszy wynik w całej lidze. Co jeszcze istotne, żaden z piłkarzy GKS-u nie ma więcej niż jednego gola na swoim koncie, co także pokazuje pewną słabość w ofensywie tyszan. To zdecydowanie najgorszy wynik w całej lidze. Co jeszcze istotne, żaden z piłkarzy GKS-u nie ma więcej niż jednego gola na swoim koncie, co także pokazuje pewną słabość w ofensywie tyszan.
~ Artur SkowronekMoim zdaniem brak skuteczności nie jest naszym największym problemem, bo wcześniej nie kreowano dla linii ataku wystarczająco dużo sytuacji, więc nie można jej rozliczać, że była nieskuteczna. Musimy zwiększyć kulturę naszej gry ofensywnej, żebyśmy wcześniej wbiegali w pole karne w określone strefy i dać piłkarzom zasady, by podejmowali lepsze i trafniejsze decyzje. To da nam szansę, ale podkreślam wyłącznie szansę, na kontrolę meczu.
W swoim ostatnim meczu GKS Tychy zremisował 0:0 z Wisłą Płock.
~ Artur SkowronekZrobiliśmy krok do przodu [...]. Hasła klucze: odwaga, pasja, jedność, wspólny cel. To musimy złapać i już złapaliśmy. Do tego globalna taktyka. Na to mam wpływ i w taki sposób chcę przekonać do siebie kibiców [...]. Jestem przekonany, że będzie dobrze. Nawet gdybyśmy mieli tu jeszcze większą jakość piłkarską, to bez złapania intensywności, dyscypliny, pasji i zaangażowania, nic by z tego nie było. Zamierzamy charakteryzować się odwagą w grze i wierzę, że to się obroni. Chciałbym z tymi zawodnikami naprawdę grać w piłkę.
Z kolei Ruch Chorzów plasuje się na 10. lokacie i na przestrzeni takiej samej liczby spotkań może pochwalić się identycznym bilansem. W meczach wyjazdowych Ruch Chorzów wygrał jedno spotkanie, dwa zremisował i dwa przegrał. Trzeba dodać, że Ruch ma bardzo trudny terminarz w rundzie jesiennej. Od 4. kolejki do 7. włącznie i ponownie od tej kolejki do 11. kolejki włącznie chorzowianie grają wyłącznie mecze wyjazdowe.

Ten dorobek punktowy nikogo w Chorzowie na pewno nie zadowala. Świadczy o tym fakt, że na ławce trenerskiej Janusza Niedźwiedzia zastąpił Dawid Szulczek. Nowy trener „Niebieskich” w swoim debiucie wygrał 3:2 z Górnikiem Łęczna. Przy Cichej wróciły nadzieje na to, że sezon wcale nie jest jeszcze stracony. Chorzowianie muszą zacząć regularnie wygrywać, aby odrobić straty do czołówki Betclic 1. ligi.
~ Dawid SzulczekPoczątek jest szalenie ważny. Pokazaliśmy, że mamy potencjał, chociaż sporo jeszcze przed nami pracy.
Trener Dawid Szulczek cieszył się na przerwę reprezentacyjną, bo mógł trochę więcej potrenować z drużyną.
Do zdrowia wrócić ma obrońca Lukić, ale indywidualnie wciąż trenuje Miłosz Kozak. Patryk Sikora będzie nieobecny z powodu kontuzji.Zawodnicy z ochotą wrócili do zajęć. Mogłem poznać mocne strony piłkarzy. Zespół potrafi dobrze operować piłką, piłkarze mają jakość. Więcej czasu potrzeba do nauki schematów obrony. Tutaj potrzeba kilku tygodni, ale czas pracuje na naszą korzyść.

https://x.com/sebnieb/status/1835623499655725082
~ Daniel SzczepanMieliśmy za sobą mały maraton. Sporo było grania. Udało nam się zregenerować i mogliśmy poznać nowego trenera.
~ Mateusz SzwochPoczątek nie był najlepszy. Dobrze, że przed przerwą udało się wygrać. Przez dwa tygodnie jednostki mogły być takie, jakie trener chciał. Szkoleniowiec wprowadza swój pomysł.
Obie drużyny prezentują podobny poziom i trudno wytypować jednoznacznego faworyta. Kluczową kwestią będzie, czy GKS wykorzysta atut własnego boiska, czy Ruch podtrzyma dobrą dyspozycję i zdobędzie punkty na wyjeździe. W każdym razie drużyna, która z tego starcia wyjdzie zwycięsko, wejdzie do górnej połówki tabeli.
~ Artur SkowronekCzeka nas świetny mecz, na pewno będzie dużo emocji i oby z naszej perspektywy były one tylko pozytywne. Piłkarze wiedzą, jakie czeka nas spotkanie i nie trzeba w drużynie budować dodatkowego napięcia. Musimy skupić się bardzo mocno na swoich wartościach piłkarskich, żeby to Ruch się martwił, a nie my. Wiemy, że kibice pomogą nam w tym swoim dopingiem.
~ Daniel RuminDla mnie jest to szczególny mecz, bo pochodzę z województwa Śląskiego i doskonale zajdę sobie sprawę z rangi tego pojedynku. Nasza szatnia jest zróżnicowana, ale każdy z nas rozgrywał już spotkania derbowe. Wszyscy są świadomi stawki meczu i nikogo nie trzeba dodatkowo motywować. Czujemy, że miasto żyje już od kilku dni tym wydarzeniem i w poniedziałek chcemy to spuentować zwycięstwem.
Marian Piechaczek - wicemistrz Polski z GKS-em Tychy i mistrz Polski z Ruchem Chorzów - liczy na dobre widowisko.
Wiadomo, że pieniądze nie grają na boisku, ale porównanie wartości rynkowych drużyn Betlic 1. Ligi, daje osąd o ich sportowym potencjale. Zobaczcie jak to wygląda w zestawie branżowego portalu Transfermarkt.Z niecierpliwością czekam na pierwsze w tym sezonie starcie moich drużyn.
Ruch Chorzów 6,10 mln euro
GKS Tychy 5,30 mln euro
Najdrożsi w chorzowskiej drużynie są: nowy nabytek Niebieskich Jakub Myszor oraz Szymon Karasiński, Daniel Szczepan, Patryk Sikora i bramkarz Martin Turk. Na 300 tys. euro wyceniani są Szymon Szymański, Filip Borowski, Miłosz Kozak, Bartłomiej Barański i Soma Novothny. W GKS Tychy najwyższe wartości rynkowe mają bramkarz Marcel Łubik, Jakub Budnicki, Marcel Błachewicz, Julian Keiblinger, Rafał Makowski i Krzysztof Machowski - wszyscy po 300 tys. euro.
Obie drużyny regularnie ze sobą rywalizują towarzysko lub ligowo. Jeśli chodzi o mecze o stawkę, to ostatnio lepiej wyglądał Ruch Chorzów. Ostatni raz GKS mierzył się z Ruchem w sezonie 2022/2023 Fortuna I ligi. W 17. kolejce przy ul. Edukacji padł remis 2:2, na zakończenie sezonu w Gliwicach nominalni gospodarze wygrali 1:0 dzięki Danielowi Szczepanowi.

Bukmacherzy nie wskazują wyraźnego faworyta spotkania. Kurs na GKS Tychy wynosi około 3.00. Natomiast na drużynę Ruchu Chorzów jest to mniej więcej 2.45. Współczynnik na remis oscyluje w granicach 3.25.

https://www.sts.pl/kursy/gks-tychy-ruch ... /687797298
Pamiętacie film Kung Fu Panda, w którym Tai Lung walczył z Po i swoim byłym nauczycielem Mistrzem Shifu? Dzisiejsze spotkanie pod pewnymi względami przypomina świetną animację DreamWorks z 2008 r. Obecni trenerzy GKS-u Tychy i Ruchu Chorzów znają się jak łyse konie. Gdy w 2017 roku Wigry Suwałki obejmował Artur Skowronek, jego asystentem został Dawid Szulczek. W Suwałkach osiągnęli najlepszy wynik w historii klubu, w tabeli zaplecza Ekstraklasy uplasowali się na 6. miejscu po drodze rozbijając m.in. Ruch 6:0 i GKS w Tychach 3:0. Wspólnie pracowali również w Stali Mielec i Wiśle Kraków. Drogi tych trenerów rozeszły się cztery lata temu, a teraz staną naprzeciw siebie. I chociaż w trakcie wspólnej pracy między trenerami bywało różnie, nie zawsze kolorowo, to jednak dzisiaj o perspektywie konfrontacji ze sobą mówią wyłącznie z uśmiechem na twarzy.
~ Artur SkowronekCieszę się na spotkanie z trenerem Szulczkiem. Przed meczem na pewno będzie co wspominać, w końcu trochę tego czasu razem na ławce trenerskiej spędziliśmy. Dla mnie jednak najważniejsze jest to co tu i teraz. Nie ma dla mnie dodatkowego smaczku czy napięcia związanego z tym, że z Dawidem będziemy rywalizować naprzeciwko siebie.
~ Dawid SzulczekRazem pracowaliśmy przez 3,5 roku w trzech różnych klubach. Same pozytywne rzeczy wydarzały się [...]. Kiedy Artur pozostawał bez pracy, to kilka razy jeździł na obserwację. Widziałem go na stadionie Rozwoju, spotkaliśmy się w Rybniku, choć nie było okazji porozmawiać. Poszukując asystenta do Wigier zadzwonił do Pawła Grycmanna. On wystawił mi bardzo dobre rekomendacje, to wiem od Artura. Umówiliśmy się na spotkanie i wkrótce zaczęliśmy współpracę.
Powiedzieć, że kibice w Tychach do wyboru trenera Artura Skowronka podchodzą bardzo ostrożnie, to właściwie nic nie powiedzieć. Na pewno nie był on faworytem fanów, ale już pierwszy mecz pod wodzą nowego trenera, w Płocku z miejscową Wisłą, pokazał, że Skowronek może tyskim kibicom dostarczyć sporo radości. Dla 42-letniego szkoleniowca praca w Tychach to powrót na ławkę trenerską po blisko dwóch latach przerwy. Ostatnio był ekspertem telewizyjnym. Teraz wraca do środowiska, w którym czuje się zdecydowanie najlepiej.
~ Artur SkowronekMam za sobą sporo przemyśleń. Naprawdę mocno skorzystałem na tym czasie, dużo z niego wycisnąłem i się rozwinąłem. Wiele rzeczy w życiu jest po coś i ta przerwa też była po coś. W przeszłości popełniłem dużo błędów, ale były też bardzo dobre momenty. Musiałem się jednak sparzyć na swoich błędach, żeby dojść do takiej szansy, jaką dostałem teraz w Tychach. Dziś jestem prawdziwy.
Od kilku dni południowa Polska stała się sceną zmagań z potężnym żywiołem, jakim jest powódź. Województwo opolskie przeżyło piekło, województwo dolnośląskie także, teraz na falę przygotowuje się Wrocław. Wielu starszym czytelnikom na myśl mogą przychodzić podobne obrazki z 1997 r. Miasto Tychy także musi sobie poradzić ze skutkami ulew. Klęska żywiołowa dotknęła także piłkę nożną, chociaż odwoływanie meczów Betclic II ligi czy meczu Śląska Wrocław wypada blado przy dramatach tracących dorobek swojego życia, a nawet samo życie ludzi. Niestety, 13 września admin twitterowego konta GKS Tychy postanowił popisać się poczuciem humoru i wstawił następującej treści post.
https://x.com/KP_GKSTychy/status/1834616731400053182
Post zyskał popularność 16 września, zalewany jest obecnie komentarzami dość negatywnie podchodzącymi do real-time marketingu w wydaniu tyskim, ludzie domagają się usunięcia posta, a nawet konsekwencji wobec autora. W internecie jednak nic nie ginie, nie wierzymy, że to była samowolka jednego człowieka bez konsultacji, tak więc warto ów tweet zachować na przyszłość.

https://x.com/SamSzczygielski/status/18 ... 1186353584
Zobaczymy, czy post będzie dalej wisiał na twitterowym koncie klubu, czy wkrótce zniknie.
Sędzią meczu GKS Tychy z Ruchem Chorzów będzie Paweł Malec z Łodzi. Doświadczony arbiter 18 maja prowadził mecz Korony Kielce z Ruchem, w którym gospodarze wygrali 2:0 w 33. kolejce PKO BP Ekstraklasy.
Transmisja będzie dostępna w internecie za pośrednictwem strony sport.tvp.pl oraz w aplikacji mobilnej. Rywalizację skomentują Michał Zawacki i Dariusz Dudek.

https://x.com/ivo1920/status/1835592358450086076

https://x.com/DamianLFC_pl/status/1835591263812235294