Ruch na Stadionie Śląskim

Forum sympatyków KS Ruch Chorzów
ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
Elmer
Kontakt:

Re: Ruch na Stadionie Śląskim

#1021 Post autor: Elmer » 23 sie 2024, o 23:30

TVP Sport, rozmowa o meetingu Skolimowskiej. Redaktor ze Stadionu Śląskiego mówi o frekwencji, zainteresowaniy i wspomina, że ostatnio na SŚ było mnóstwo ludzi, kiedy śpiewał Dawid Podsiadło, a wcześniej kibice przychodzili na mecze reprezentacji Polski.

O Ruchu ani słowa, o rekordzie z Widzewem nic. Smutne.
Pierwszy raz przy Cichej: 10.06.1989 r. Ruch - Olimpia 2:1
Pierwszy wyjazd: 3.10.1992 r. Górnik - Ruch 1:1
Najwyższe zwycięstwo: 7:0 ze Stomilem Olsztyn. Najwyższa porażka: 0:6 z... Pogonią Siedlce.
Sukcesy, które świadomie przeżyłem: 1 mistrzostwo Polski, 1 wicemistrzostwo Polski, 3xbrązowy medal, Puchar Polski (1996), finał Pucharu Intertoto (1998).

maxior

#1022 Post autor: maxior » 23 sie 2024, o 23:38

Zapomniał. Jakby żabole grały albo cygany przypomniałby sobie.

RoMiko77
Kontakt:

#1023 Post autor: RoMiko77 » 24 sie 2024, o 10:19

Wszystko na temat...
SŚ to będzie gwóźdź do trumny Ruchu.

Awatar użytkownika
kroy
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#1024 Post autor: kroy » 24 sie 2024, o 11:10

RoMiko77 pisze:
24 sie 2024, o 10:19
Wszystko na temat...
SŚ to będzie gwóźdź do trumny Ruchu.
A jaką masz alternatywę?
Ale ja widzę , że świat już prawie runął.. I co ?
I mam ku*** dobry humor !

RoMiko77
Kontakt:

#1025 Post autor: RoMiko77 » 24 sie 2024, o 13:27

Jestem z bardzo daleka.Do Chorzowa wcale nie mam blisko.
Ale Ruch pokochałem od pierwszej wizyty na Cichej 6.
Nie wiem ,może się mylę,ale klub taki jak Ruch zasługuje aby jego historia nadal była związana z tym miejscem.
A co do reszty to nie mam na nią wpływu.Miastem Chorzów nie zarządzam , ba nawet nie jestem jego mieszkańcem.
Jedno co wiem kwestia stadionu dla Ruchu to zawsze była pięta achillesową dla włodarzy miasta Chorzów.
Zawsze pudrowano,coś tam naprawiano i " jakoś " to hulało,ale nigdy nikt nie wygonił kibiców i piłkarzy na banicję ,na inny stadion.
Nigdy też nie potrafiłem i nie potrafię pojąć dlaczego 14 krotny Mistrz Polski jest tak mocno poniewierany i brak w tym klubie stabilizacji.
Czy aż,tak trudno to pojąć decydującym w tym mieście ,że podstawa egzystencji w każdej dziedzinie to swoje lokum w tym przypadku swój stadion.
Z tego biorą się profity,zarobek i można normalnie funkcjonować.
W naszym przypadku przy tak licznej i oddanej widowni to żyła złota.
Tak mogło być 30,20,15 lat temu.
Teraz jest coraz drożej wybudować ,ale nigdy nie jest za późno.
Ostatecznością ,ale wcale nie złym wyjściem jest kapitalny remont Cichej 6.
To jest moja alternatywa.

NG1920
Kontakt:

#1026 Post autor: NG1920 » 24 sie 2024, o 13:34

RoMiko77 pisze:
24 sie 2024, o 13:27
Ostatecznością ,ale wcale nie złym wyjściem jest kapitalny remont Cichej 6.
Oby nigdy nikt na to nie wpadł. Ten stadion z założenia w swojej budowie jest upośledzony jak na obecne standardy, a jego przebudowa i kolejne pudrowanie trybun na wałach czy rozpadającej się trybuny głównej pochłonęłoby więcej pieniędzy niż zburzenie i postawienie nowego. Nie mówiąc już o tym ile miejsca się zyska, bo wyburzeniu łuków.

Awatar użytkownika
Adam1983
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#1027 Post autor: Adam1983 » 24 sie 2024, o 16:06

Najlepszym wujsciem jest sprzedac tereny C6. Jest wtedy kapital na start budowy nowego obiektu kaj indziej i nie musimy walic kilkanascie baniek na samo wyburzenie.

heli
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#1028 Post autor: heli » 24 sie 2024, o 16:10

Adam1983 pisze:
24 sie 2024, o 16:06
Najlepszym wujsciem jest sprzedac tereny C6. Jest wtedy kapital na start budowy nowego obiektu kaj indziej i nie musimy walic kilkanascie baniek na samo wyburzenie.
oczywiście jest to jakiś pomysł, ale to nie jest takie proste, nie płacisz kilkunasty baniek za wyburzenie, ale w zależności od potencjalnego miejsca płacisz kilkanaście za uzbrojenie terenu, stabilizację gruntu, czekasz na doprowadzenie mediów, wykonanie dojazdów, wywóz ziemi i tego co może w niej być jak byłyby to jakieś tereny poprzemysłowe itp. Pytanie gdzie realnie miasto dysponuje działką gdzie mógłby stanąć taki obiekt i byłoby znacząco taniej.
Wystarczy by dobrzy ludzie nic nie robili, a zło zatriumfuje. E. Burke

Harpo
Kontakt:

#1029 Post autor: Harpo » 25 sie 2024, o 15:58

Adam1983 pisze:
Najlepszym wujsciem jest sprzedac tereny C6.
Pisalem o tym, choc oczami wyobrazni widze te świecącą E/R\KĘ i permanentny bol d.. przejezdzjacych DTŚką Żaboli, Gieksiorzy czy inkszych goroli. Cos pieknego!
Obawiam sie, ze na obiekt na 24 tys z pelna infrastrukturą, parkingami i madrą logistyką itp. nie bedzie po prostu miejsca na terenach Cichej 6.
Tereny te sa bardzo atrakcyjnum kąskiem i moga byc 2-3 razy drozsze niz na "peryferiach" Chorzowa. Jezeli to by mialo zawazyc o nowym stadionie- jestem za, choc jasna sprawa Cicha 6 na pierwszym miejscu.
Niebieskie serce od 1988 R.
NOWY STADION DLA RUCHU!!!

"PRECZ z polityczną poprawnością!"

pedro-sbl
Kontakt:

#1030 Post autor: pedro-sbl » 25 sie 2024, o 16:23

Harpo pisze:
25 sie 2024, o 15:58
Adam1983 pisze:
Najlepszym wujsciem jest sprzedac tereny C6.
Pisalem o tym, choc oczami wyobrazni widze te świecącą E/R\KĘ i permanentny bol d.. przejezdzjacych DTŚką Żaboli, Gieksiorzy czy inkszych goroli. Cos pieknego!
Obawiam sie, ze na obiekt na 24 tys z pelna infrastrukturą, parkingami i madrą logistyką itp. nie bedzie po prostu miejsca na terenach Cichej 6.
Tereny te sa bardzo atrakcyjnum kąskiem i moga byc 2-3 razy drozsze niz na "peryferiach" Chorzowa. Jezeli to by mialo zawazyc o nowym stadionie- jestem za, choc jasna sprawa Cicha 6 na pierwszym miejscu.
akurat plac na Cichej jest ogromny. Co do terenow w Chorzowie ok ino kaj? Niy ma placu, moze przy A4.

Bardziyj bych sie sklaniol zbudowac osrodek treningowy po za cyntrum a dzialka kaj jest plac do treningow sprzedac.
Narodzie Górnośląski! Chcesz Twoje doczesne i wieczne życie na kilka setek lat w tak nieszczęśliwe ręce oddać? Nigdy – przenigdy! Obudź się Górnoślązaku i okaż przed całym światem, że potrafisz gospodarzyć i sam się rządzić. Dlatego też stwórz sobie samoistne wolne państwo – Republikę Górnośląską. Górnoślązacy! Wiem, że tak sobie życzycie. Jeżeli Szwajcaria potrafi się sama rządzić, dlaczego nie nasz bogaty kraj, który ma warunki ku temu.

http://forum.niebiescy.pl/viewtopic.php?f=22&t=23280

scaneRboy
Kontakt:

#1031 Post autor: scaneRboy » 25 sie 2024, o 20:27

Jak słyszę sprzedać tereny to zaraz mam przed oczami Kotale.

Ja jestem tak stary, że pamiętam jak straż pożarna w Chorzowie kupowała wóz z drabiną (chyba za Kopla). Chodziło o to, żeby straż miała sprzęt sięgający wszystkich najwyższych budynków w mieście.

Ciekawe, czy ta drabina sięgnie bloku, który właśnie buduje się na różance. Napisałem to po to, żeby pokazać sposób my$lenia sprzedawców miejskich działek.

Ciekawe, że zwolennicy jednej z opcji, przeciwnicy prezesa to akurat ci sami ludzie co sprzedawcy działek. Przypadek?

To jest oczywiście jakiś pomysł, ale warunkiem bezwzględny jest trzymać z daleka świte byłego prezydenta.
"Jak Ruch będzie wygrywał, to więcej do szczęścia mi nie trzeba" - Gerard Cieślik w ostatnim wywiadzie.

NG1920
Kontakt:

#1032 Post autor: NG1920 » 25 sie 2024, o 20:50

Harpo pisze:
25 sie 2024, o 15:58
Tereny te sa bardzo atrakcyjnum kąskiem i moga byc 2-3 razy drozsze niz na "peryferiach" Chorzowa.
Tylko co potem np ze stadionem z pełną infrastrukturą, żłobkiem, biurowcem, siłownią, mcdonalds czy co tam jeszcze można wymyślić, na terenach gdzieś za Batorym, przy samej A4 i zdala od osiedli mieszkalnych? Z tego potem nikt nie będzie korzystał.

Elmer
Kontakt:

#1033 Post autor: Elmer » 25 sie 2024, o 22:13

Jest coś takiego jak duch stadionu, magia miejsca. To jest przy Cichej. I odbudowanie tego w innym miejscu trwać będzie latami. Zrobić wszystko żeby Cicha pozostała Cichą. Dlaczego Legia została przy Łazienkowskiej? Nie wiem ile miejsca więcej zabrał im nowy stadion. Na starym nie byłem, ciężko ocenić ile nowego zabrało stary.

Tabor we krwi ma, że zmienia miejsce, więc nie dziwi. Śląsk to też przesiedleńcy i im jest jedno. Podobnie Gdańsk. A my jesteśmy RUCH! Z Cichej 6, a nie z dzikiego lasu przy A4.
Pierwszy raz przy Cichej: 10.06.1989 r. Ruch - Olimpia 2:1
Pierwszy wyjazd: 3.10.1992 r. Górnik - Ruch 1:1
Najwyższe zwycięstwo: 7:0 ze Stomilem Olsztyn. Najwyższa porażka: 0:6 z... Pogonią Siedlce.
Sukcesy, które świadomie przeżyłem: 1 mistrzostwo Polski, 1 wicemistrzostwo Polski, 3xbrązowy medal, Puchar Polski (1996), finał Pucharu Intertoto (1998).

Harpo
Kontakt:

#1034 Post autor: Harpo » 25 sie 2024, o 22:36

scaneRboy pisze:
25 sie 2024, o 20:27

To jest oczywiście jakiś pomysł, ale warunkiem bezwzględny jest trzymać z daleka świte byłego prezydenta.
Pelna zgoda, ALE nasza slynna makieta przewidywala maly stadionik w sumie- nalezy pamietac ze im wiekszy stadion tym wieksze parkingi, szersze drogi (p-poż. itd) itd. Poki co nowego projektu stadionu (22-24 tys) nie ma i nikt dokjładnie nie wie czy wystarczy terenu.
Przeciez chcemy zeby tam było i muzeum, i sklep, i pub. Lokalizacja i logistyka transportowa rowniez b. wazna: 8-9 tys na Cichej, a 20 tys (i ponad) ludu to JEST różnica.

Takie sa moje obawy, a druga sprawa to oszczędności: tanszy teren, bez wyburzania czegokolwiek (prace ziemne tak czy siak beda, nowe uzbrojenie terenu też).
Czemu Gks buduje w innym miejscu? Ano pewnie dlatego.
To jest moj ostatni wpis dopoki COKOLWIEK w sprawie nowego stadionu nie zostanie udokumentowane. Na razie to możemy sobie tylko pisac madrosci- poki co NIC sie niestety nie dzieje. Cholernie irytujące,
Niebieskie serce od 1988 R.
NOWY STADION DLA RUCHU!!!

"PRECZ z polityczną poprawnością!"

scaneRboy
Kontakt:

#1035 Post autor: scaneRboy » 25 sie 2024, o 22:47

Ja też nie znam odpowiedzi, ale mam skrajnie niski poziom zaufania do osób, które zaczynają od pomysłu sprzedaży Cichej.

Jeśli chodzi o miejsce, gdyby nie to, że sprzedano (moim zdaniem jest to gruby skandal) małej działeczki pod Aldi, to byłaby gigantyczna działka w obrębie Wolności, Armii K, Bojowników i DTS. Starczyło by miejsca na wszystko.
"Jak Ruch będzie wygrywał, to więcej do szczęścia mi nie trzeba" - Gerard Cieślik w ostatnim wywiadzie.

ODPOWIEDZ