Podsumowanie sezonu 23/24. Dlaczego spadliśmy?

Forum sympatyków KS Ruch Chorzów
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
klimz(R)owiec
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

Re: Podsumowanie sezonu 23/24. Dlaczego spadliśmy?

#31 Post autor: klimz(R)owiec » 27 maja 2024, o 21:07

scaneRboy pisze:
27 maja 2024, o 20:22
Wierzyć się nie chce jaka ludzie mają krótka pamięć, albo nie łącza kropek.

Ciekawe, że nikt się nie zajaknął od czego zaczynaliśmy sezon! Przypomnę, że nikt nie wiedział gdzie i na jakich warunkach będziemy grać. Przypomnę, że odmówiono nam zorganizowania meczu z Wisłą na SŚ! Rok temu nikt nie miał pojęcia ile będzie kosztował wynajem stadionu. Miasto robiło w oczywisty sposób pod górkę.

Jak w takich warunkach kontaktować drużynę to nie mam pojęcia.

Moim zdaniem zarząd mimo niepowodzenia zrobił absolutnie wszystko co był w stanie.

Jak ktoś się loguje na forum tylko po to, żeby w pierwszym poście zaatakować zarząd, to chyba tylko dlatego, że sam jest mierotą, która pewnie straciła stanowisko nicnierobienia za gruby hajs.
To z pewnością bardzo mocny argument, że zarząd przez łysego ch*** nie wiedział jak będzie wyglądał budżet klubu. Ale nie brońmy letnich niewypałów transferowych, które zostały przeprowadzone na zasadzie "jakoś to będzie". Tych transferów nie da się obronić. Przedsezonowe sparingi z Hutnikiem i Piastem mówiły już wystarczająco. Decyzja z Wosiem? Absurd. Przez 3 lata można było chwalić zarząd prawie za wszystko (bo było za co). Krytykować nie można, bo co? Poza tym krytyka to nie hejt ;) Miejmy nadzieję, że zarząd wyciągnął odpowiednie wnioski. Mam obawy, że konsekwencje popełnionych błędów latem będziemy odczuwać w kolejnym sezonie. Obym się mylił.

scaneRboy
Kontakt:

#32 Post autor: scaneRboy » 27 maja 2024, o 21:49

Przecież wypowiadacie się swobodnie, ktoś Wam przeszkadza wypowiadać się? Problem w tym, że niektóre "argumenty" są całkowicie oderwane od realiów. To nie jest tak, że nikt nie pamięta jak było. To forum ma ta fajna cechę, że można bez problemów przewinąć parę stron do tyłu i zobaczyć, co tu było pisane.

ps. poza tym przyznam że ten temat jako mederatorowi nie za bardzo mi się podoba. Sporo tu mazgajenia się. Moim zdaniem wszyscy powinniśmy trochę od tego odpocząć i za parę tygodni pomysły co i jak zrobić lepiej same zaczną przychodzić do głowy.
"Jak Ruch będzie wygrywał, to więcej do szczęścia mi nie trzeba" - Gerard Cieślik w ostatnim wywiadzie.

Awatar użytkownika
kroy
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#33 Post autor: kroy » 27 maja 2024, o 23:09

scaneRboy pisze:
27 maja 2024, o 21:49
Przecież wypowiadacie się swobodnie, ktoś Wam przeszkadza wypowiadać się? Problem w tym, że niektóre "argumenty" są całkowicie oderwane od realiów. To nie jest tak, że nikt nie pamięta jak było. To forum ma ta fajna cechę, że można bez problemów przewinąć parę stron do tyłu i zobaczyć, co tu było pisane.

ps. poza tym przyznam że ten temat jako mederatorowi nie za bardzo mi się podoba. Sporo tu mazgajenia się. Moim zdaniem wszyscy powinniśmy trochę od tego odpocząć i za parę tygodni pomysły co i jak zrobić lepiej same zaczną przychodzić do głowy.
Ale ten temat nie jest po to żeby wymyślać co zrobić lepiej tylko zanalizować przyczyny porażki.
Oczywiście, zarząd nie jest wyłącznym winnym spadlu ale też nie jesteśmy jedynym klubem który nie wiedział gdzie gra, nie byliśmy też klubem najbiedniejszym i, mimo wszystko, myślę że nie mieliśmy też najsłabszej kadry.
Ten temat to przestroga na przyszłość i mam nadzieję że zarządzający naszym klubem go czytają bo jest tu trochę prawdy i wiele konstruktywnych uwag kibiców.
Ja nie oczekuję czystek czy zwolnień bo tym ludziom należy się szansa i wyrozumiałość ale poziom zarządzania klubem na wielu poziomach nie dojechał do ekstraklasy. Od transferów, po trenerów i też sprawy takie jak mecz z Mielcem. Było źle, może nie tragicznie, ale na pewno jest szansa na poprawę. Po drugie obecne wywiady prezesa też nie do końca mi się podobają. Będzie trudno awansować - no będzie trudno ale jak są wątpliwości czy się uda to może należy dać szansę komuś kto wierzy że to zrobi lub taką osobę zatrudnić.
Ale ja widzę , że świat już prawie runął.. I co ?
I mam ku*** dobry humor !

pedro-sbl
Kontakt:

#34 Post autor: pedro-sbl » 27 maja 2024, o 23:35

Warto moze przypomniec, ze memowy klub z 12,000 miasta, bez kibicow i stadionu zrobil 12 plac. Jak juz szukomy jakis usprawiedliwien.

Mysla, ze to jest niyakceptowalne co by przed sezonem godac, ze bydzie ciynzko awansowac.
Ogolno sytuacja w okol klubu jest niyporownywalnie lepszo jak to bylo w ostatnim sezonie w 1 lidze.

- Momy lepszego trynera i caly sztab.
- Momy szefa skautingu.
- Szpilomy w Chorzowie a niy na poldupka w Gliwicach.
- Powinni my miec wyzszy budzet (oby).
- Momy zawodnikow, kierzy zebrali doswiadczenie w ekstraklasie.
- Momy naszego prezydenta.

Zbierajac wszystkie te rzeczy, niy ma sie co dziwic, ze kibice oczekuja awansu.
Narodzie Górnośląski! Chcesz Twoje doczesne i wieczne życie na kilka setek lat w tak nieszczęśliwe ręce oddać? Nigdy – przenigdy! Obudź się Górnoślązaku i okaż przed całym światem, że potrafisz gospodarzyć i sam się rządzić. Dlatego też stwórz sobie samoistne wolne państwo – Republikę Górnośląską. Górnoślązacy! Wiem, że tak sobie życzycie. Jeżeli Szwajcaria potrafi się sama rządzić, dlaczego nie nasz bogaty kraj, który ma warunki ku temu.

http://forum.niebiescy.pl/viewtopic.php?f=22&t=23280

chropaczow
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#35 Post autor: chropaczow » 28 maja 2024, o 07:55

Mimo spadku, sezon na plus. Gramy w piłkę, frekwencja fenomenalna, trener z wizją, prezydent z włosami... Czego tu więcej chcieć? Zarząd? Dajmy im spokojnie popracować w nadchodzącym sezonie. Jestem optymistą 👍🙂

sabereR
Kontakt:

#36 Post autor: sabereR » 28 maja 2024, o 08:08

W nowym sezonie to my musimy wyjść z hasłem" ekstraklasa albo śmierć" bo jak nie awansujemy to będzie katastrofa.

Dżem
Kontakt:

#37 Post autor: Dżem » 28 maja 2024, o 08:17

chropaczow pisze:
28 maja 2024, o 07:55
Mimo spadku, sezon na plus. Gramy w piłkę, frekwencja fenomenalna, trener z wizją, prezydent z włosami... Czego tu więcej chcieć? Zarząd? Dajmy im spokojnie popracować w nadchodzącym sezonie. Jestem optymistą 👍🙂
Niedzwiedź gdzieś powiedział oficjalnie, że zostaje na kolejny sezon?
Wiem, że on ma kontrakt ważny, ale tam ponoć jest cena wykupu 50 tysięcy złotych, więc tak jakby go nie miał.

NG1920
Kontakt:

#38 Post autor: NG1920 » 28 maja 2024, o 08:39

A to Niedźwiedź jest bochenkiem chleba, że ktoś wykłada kasę i go bierze do koszyka? Przecież to, że przykładowo Motor zapłaci, wcale nie znaczy, że JN będzie chciał tam przejść.

Awatar użytkownika
HullCityFC
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#39 Post autor: HullCityFC » 28 maja 2024, o 08:45

Trenerzy oczekuja projektow. Zawsze pojda do klubu, w ktorym beda mieli wieksza swobode i mozliwosci.

max44

#40 Post autor: max44 » 28 maja 2024, o 08:59

Po prostu jak Niedzwiedz bedzie widział, ze zawodnicy którzy odejdą, nie będzie za nich konkretnych zastępców, jak nie bedzie dobrych transferów, to pi***olnie tym i pójdzie gdzieś indziej. Czasu nie ma zbyt wiele zobaczymy. Motor, kto wie jak awansują z baraży wszystko możliwe.

aker

#41 Post autor: aker » 28 maja 2024, o 10:36

Mam wrażenie, że Niedzwiedz dobrze czuje się w Chorzowie ale tak jak napisane wyżej, gdy zobaczy jak połowa składu pójdzie aut, do tego pojawi się możliwość trenowania klubu w ekstraklasie za większe pieniądze to bądźmy realistami. (obym się mylił)
Też trochą dziwna sprawa z tym jego kontraktem, bo najpierw słyszę od zarządu że spokojnie bo ma kontrakt do przyszłego roku a teraz okazuje się że można go wykupić za stosunkowo niewielkie pieniądze.

Mam też trochę wrażenie, że szwankuje moim zdaniem kontakt na linii zarząd - kibice.
Zarząd to nie są jakieś rządowe vipy okopane w swoich gabinetach i uważam że powinni tez trochę wyjść do "ludu".
Moja propozycja to organizowanie spotkań przed rudną jesienną i wiosenką z kibicami przykładowo na trybunie przy Cichej albo w hali.
OK są prezentację drużyny przed sezonem ale to co innego i tutaj jest inna otoczka.
Uważam, że przed każdą rudną powinno być spotkanie zarządu z nami i kawa na ławę jakie są plany co do budowy stadionu, co do drużyny, co do finansów/sponsorów, co do relacji z miastem oraz odpowiedzi na pytania które nas nurtują.

Gebeels
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#42 Post autor: Gebeels » 28 maja 2024, o 10:49

pedro-sbl pisze:
27 maja 2024, o 23:35
Warto moze przypomniec, ze memowy klub z 12,000 miasta, bez kibicow i stadionu zrobil 12 plac. Jak juz szukomy jakis usprawiedliwien.

Mysla, ze to jest niyakceptowalne co by przed sezonem godac, ze bydzie ciynzko awansowac.
Ogolno sytuacja w okol klubu jest niyporownywalnie lepszo jak to bylo w ostatnim sezonie w 1 lidze.

- Momy lepszego trynera i caly sztab.
- Momy szefa skautingu.
- Szpilomy w Chorzowie a niy na poldupka w Gliwicach.
- Powinni my miec wyzszy budzet (oby).
- Momy zawodnikow, kierzy zebrali doswiadczenie w ekstraklasie.
- Momy naszego prezydenta.

Zbierajac wszystkie te rzeczy, niy ma sie co dziwic, ze kibice oczekuja awansu.
Jo sądza że to dobrze że prezes godo o tym że bydzie ciężko awansować. Co mo pedzieć tak jak Wisła co roku że rozjadom ta liga w pył ? Nie roz za kojego życia prezesi godali ze Ruch jest foworytem albo że nie wyobrażo się ze z Polonią nie wygromy i zawsze dostowali my w rzic, bo pycha kroczy przed upadkiem. Awansowali my 3 razy z rzędu bo siedzieli my cicho. Skazywali nos na spadek pora lot temu a potem robili my vice majstra, czy ktoś pedzioł wtedy że Ruch jest faworytem?
Pamiętaj, ślubowałeś KS Ruch.

Awatar użytkownika
ryszardczaban
Kontakt:

#43 Post autor: ryszardczaban » 28 maja 2024, o 12:09

Krótko i w temacie.
Przy Cichej 6 zaprzepaszczono w zakończonym sezonie PKO BP Ekstraklasy te trzy sezon po sezonie wywalczone awanse.
Rok temu wszyscy rozpływali się w zachwytach jak wielką pracę od 2019 roku wykonano w Ruchu Chorzów.
Jeszcze dziś mi brzmią w uszach słowa trenera Antoniego Piechniczka,który na spotkaniu Niebieskich Legend w kawiarence na stadionie mówił,że trzeba zrobić po awansie wszystko by po roku nie spaść z tej ekstraklasy.
Jak pokazał ten sezon w Chorzowie tej lekcji nie odrobiono.
Jedynie na plus tego sezonu po stronie Ruchu Chorzów można zapisać frekwencję na meczach dzięki czemu potencjał stadionu Śląskiego w Chorzowie został choć w części wykorzystany,chociaż mógłby być wykorzystany ten kolos w 100% frekwencji.
Mój pierwszy mecz Ruchu 25 września 1977 roku Ruch Chorzów-Górnik Zabrze 1-1 (0-1) na Stadionie Śląskim.
Mój pierwszy mecz na Cichej 6 2 września 1979 roku Ruch Chorzów-Legia Warszawa 3-2(0-1)
I jak tu nie kochać takiej drużyny,która po 50 minutach przegrywa 0-2,a wygrywa mecz 3-2
Wygrywanie wpisane jest w DNA Ruchu Chorzów i moje.
Pierwszy wyjazd 3 maja 1980 Górnik Zabrze-Ruch Chorzów 1-1 (1-0).
Pierwszy mecz europejskich pucharów oglądany na Cichej 6 1 października 1979 roku Ruch Chorzów-BFC Dynamo Berlin 0-0 I runda Pucharu Europy Mistrzów Krajowych edycji 1979/80.

evn
Kontakt:

#44 Post autor: evn » 28 maja 2024, o 12:46

Dlaczego spadliśmy?

Dużo składowych, po krótce żeby się nie rozpisywać o niepotrzebnym zatrudnieniu Wosia. Brakowało nam zwycięstw dwóch z rzędu z początku sezonu. Później narastająca seria bez zwycięstwa pogłębiała kryzys mentalny. Gdzieś ta wiara we własne umiejętności uciekła. Czy z Janoszką byłoby lepiej wejść do ekstraklasy? Możemy gdybać...

Dlaczego ten awans był bardzo potrzeby?

Pomijając aspekty finansowe...
Pokazało nowym władzą miasta, na czym możemy się opierać budując nowy stadion. Nasz limit przy takich wynikach to 32tysiące, ostatnie mecze pokazują stałą proporcje 18 tysięcy. Zostając na C6, tak w zasadzie nie wiedzieliśmy na czym stoimy. Wiadomo wszystko w przedziale 20-25 tysięcy będzie nie do ogarnięcia w cztery lata, tylko etapami przez 8 lat... Obowiązkowo trybuna główna jako pierwsza, z pełnym zapleczem dla komfortowej działalności klubu.

Jak wrócić i się utrzymać?

Kontrakty 2 letnie? Czy roczne z możliwością przedłużenia? Kolejne ciężkie okienko transferowe przed nami.
[img]https://www.niebiescy.pl/images/flagi/ruch_chorzow_04.jpg[/img]

Awatar użytkownika
spyru
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#45 Post autor: spyru » 28 maja 2024, o 13:51

- Brak dyrektora sportowego i brak rozeznania rynku transferowego latem. W zasadzie nikt nie wziął odpowiedzialności za tamto okienko. Zawodnicy, którzy przyszli okazali się za słabi, a już zakontraktowanie Steczyka, Firleja czy Długosza to był istny sabotaż, podobnie jak brak wzmocnień w defensywie, o której wszyscy wiedzieli, że jest kulawa.
- Zapchana kadra marnymi kontraktami jeszcze z 1 ligi, co dodatkowo ograniczyło jej elastyczność.
- Brak szefa skautingu rok temu (Komander pracuje od sierpnia, bardzo dobre transfery zimą).
- Uparty jak osioł Skrobacz.
- Powierzenie na kluczowe mecze drużyny jeszcze gorszemu Wosiowi.
- Brak swojego stadionu, a więc wieloletni zaniedbanie ze strony miasta.
Ja zawsze będę, zawsze będę wspierał drużynę swą!!

ODPOWIEDZ