Przygotowania/sparingi

Forum sympatyków KS Ruch Chorzów
Wiadomość
Autor
ruchfans
Kontakt:

Re: Przygotowania/sparingi

#1516 Post autor: ruchfans » 17 sty 2024, o 13:02

tedeus63 pisze:
17 sty 2024, o 12:49
No wlasnie nie wiem czy sparing na czyms takim ma wogole sens. Jak zawodnicy patrza tylko by utrzymac sie na nogach. Oby tylko obylo sie bez kontuzji. Jakikolwiem wynik w tym meczu ,jakokolwiek postawa zawodnikow w/g mnie nie mo zadnego znaczenia. A moze jo sie nie znom ;)
wydaje mi się, że jednak ma znaczenie. W przypadku Kostewycza trzeba podjąć decyzję czy brać go na obóz. Co do reszty też można juz zweryfikowac pewne rzeczy. Boisko jest trudne ale troche w piłke mozna grać
-----=====NA ZAWSZE Z RUCHEM=====-----

NG1920
Kontakt:

#1517 Post autor: NG1920 » 17 sty 2024, o 13:06

Do zweryfikowania jest na pewno to, czy zawodnicy rozumieją nowy system gry, czy wiedzą jak się ustawiać. Mogą nie wychodzić konkretne podania/przyjęcia czy dryblingi, ale na pewno widać czy zawodnicy pokazują się do piłki, czy odpuszczają grę 1 na 1, jak jest wyprowadzana piłka i jakie decyzje podejmują. Nawet z tak gównianej murawy będzie dużo materiału dla sztabu szkoleniowego.

My na razie możemy odczytać tyle, że raczej będzie rozgrywanie od tyłu, po ziemi, bezpośrednimi podaniami. Skończy się wypieprzanie na oślep. Widać też, że (owszem to tylko PB jako przeciwnik) piłkarze są bardziej chętni do wystawiania się na pozycje, biegania do przodu czy potem całą drużyną powrotów. Chyba zniknęło gdzieś to zrezygnowanie, które można było dostrzec w ostatnich ligowych meczach.

No i jak wyżej- dzisiaj byle bez kontuzji i żeby był to jakiś krok w ogarnięciu i zgraniu drużyny.

robotrix
Kontakt:

#1518 Post autor: robotrix » 17 sty 2024, o 13:27

Moze to niy byl miarodajny sparing ale jesli Kostevych grol z 71 i jest richtig zdrowy i zagro za rozsadno kasa chcac sie odbudowac to ani nima sie co zastanawiac. W kozdym ruchu widac ze gosc wie co chce z balym zrobic zanim do niego dotrze. Nawet wyciepujac aut robi to z automatu a niy rozgado sie jak pi***.

19JeRRy20
Kontakt:

#1519 Post autor: 19JeRRy20 » 17 sty 2024, o 13:30

Tak jak kolega wyżej. Nie ma co się zastanawiać.
Kostevych przewyższa Bartolewskiego pod każdym względem.

Awatar użytkownika
spyru
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#1520 Post autor: spyru » 17 sty 2024, o 13:36

Może nie przewyższa pod każdym względem, ale byłby dobrą opcją dla Bartolewskiego. Natomiast najsłabiej wyglądali Ci, o których od dawna wiemy, że nie mają nic techniki - Długosz, Michalski, Feliks
Ja zawsze będę, zawsze będę wspierał drużynę swą!!

adam12

#1521 Post autor: adam12 » 17 sty 2024, o 15:44

robotrix pisze:
17 sty 2024, o 12:06
Scypion pisze:
17 sty 2024, o 11:56
Apeluję tylko o to aby ani wy***rdalać wszystkich po pół godzinie meczu na zamarzniętym plastyku. Najważniejsze i jedynie wazne w tym meczu jest to zeby wszyscy zlezli z boiska bez kontuzji.
Jak to byl apel do mie to ttak, dlugosz loto jak pi***, podaje jak pi*** i ze 2 razy nawet stol jak pi***. TYN CHOP NIY POMOZE NOM W UTRZYMANIU! Choc som dlugo w niego wierzylech.
„ja zawsze będę wspierał drużynę swą” :rotfl:

heli
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#1522 Post autor: heli » 17 sty 2024, o 15:48

Wiadomo, że ciężko powiedzieć po sparingu w takich warunkach. Jedyny plus, że było widać dużo więcej ruchu w Ruchu i pokazywania się w wolnych przestrzeniach. Jak dojdzie do tego dokładność i szybkość o co było ciężko w takich warunkach to może dać to dobry rezultat.
Problem z Kostevychem za Bartolewskiego to moim zdaniem taki, że to kolejne obniżenie składu, a już obecnie nasz skład do zbyt wysokich nie należy, co powoduje problemy przy stałych fragmentach i dośrodkowaniach. No, ale jak zawsze mielibyśmy grać czwórką z tyłu to możliwe, że on lepiej się wpasuje szczególnie pod kątem ofensywy. Natomiast też nie uważam, że zagroł jakoś tak za***iście by się aż tak nim zachwycać na tle innych
Wystarczy by dobrzy ludzie nic nie robili, a zło zatriumfuje. E. Burke

arcio
Kontakt:

#1523 Post autor: arcio » 17 sty 2024, o 17:37

Po pierwsze:
niebieskifanatyk pisze:
17 sty 2024, o 12:28
Rzuca się w oczy to, że brakuje nam 6, takiego typowego przecinaka. Przy grze 4-1-4-1 właśnie kogoś takiego by nam było potrzeba, ani Sikora ani Podstawski ani Swędro (który moim zdaniem powinienen grać wyżej) nie nadają się na osamotnioną 6.
Nie mogę się z tym zgodzić. Nam jest potrzebny SOLIDNY środkowy pomocnik na pozycji 6 a nie przecinak. Ta pozycja będzie kluczowa. Pisałem już to wielokrotnie i dzisiejszy sparing to potwierdził bo trener na teraz idzie w 4-1-4-1 i ta 6 schodzi bardzo głęboko i od niej zaczyna się każda akcja, to nasz regulator. Kluczowa postać, więc tu nie można dać przecinaka.

Po drugie.
Trener w wywiadzie powiedział to co pisałem w przerwie. Trenowali wyjście od tyłu i widać tego już efekty, co sam trener przyznał. Mamy niecały miesiąc, aby weszły automatyzmy, bo dziś było widać u niektórych, że się zapominają a potem zapierdalają na pozycje. Są już też wdrożone schematy wyprowadzenia, co dziś kilka razy fajnie wyszło. Bramkarz + obrona + 6 + dwójka środkowych pomocników. W końcu widać pomysł taktyczny. Wydaje mi się, że ten trener więcej taktycznie zrobił w te kilka dni, niż Woś przez te kilka meczy co miał :szok:

Czy Kostewycz dołączy? Walory piłkarskie ma, ale tu głównie patrzą pod kątem zdrowia i wytrzymałości, co też trener powiedział. Wydaje mi się, że zaryzykują bo nie ma alternatywy też na lewą stronę.

Dziś ciężko stwierdzić jaka będzie optymalna jedenastka bo przed nami jeszcze 3 tygodnie i mam nadzieję, że kolejne transfery. Stan na dziś:

Stipica (Buchalik, Potoczny)
Michalski (Długosz) - Szur (Sikora) - Szymański (Sadlok) - Bartolewski (Kostewycz)
Letniowski (Podstawski, Swędrowski)
Kozak (Wójtowicz) - Vlkanova (Foszmańczyk) - Starzyński (Barański) - Wilak (Moneta)
Szczepan (Huras, Feliks, Steczyk)

Jakbym miał odpalić kogoś to: Bielecki, Długosz, Foszmańczyk, Feliks, Steczyk. Sorry, ale to nie ten poziom. No chyba że trener wierzy że odpalą.
nigdy nie jest za późno

Awatar użytkownika
Ozor
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#1524 Post autor: Ozor » 17 sty 2024, o 18:35

Od transferu bramkarza przekonywałem znajomych ze wreszcie mamy zawodnika na tej pozycji świetnie grającego nogami - a tu dzisiaj taki babol :zawstydzony:

arcio
Kontakt:

#1525 Post autor: arcio » 17 sty 2024, o 21:02

Ozor pisze:
17 sty 2024, o 18:35
Od transferu bramkarza przekonywałem znajomych ze wreszcie mamy zawodnika na tej pozycji świetnie grającego nogami - a tu dzisiaj taki babol :zawstydzony:
A to bramkarz nie może walnąć babola? Manuel Neuer, co jakiś czas, wali takie babole, że szok, a bramkarzem nie jest chyba słabym. No chyba, że Stipica już OUT...
nigdy nie jest za późno

niebieskifanatyk
Kontakt:

#1526 Post autor: niebieskifanatyk » 17 sty 2024, o 21:11

Dokładnie to jego pierwszy mecz, jeszcze na chujowym boisku, po rundzie zostanie oceniony. Na szczęście był to tylko sparing. Charakter ma raczej taki, że nie będzie tego rozpamiętywać.

robotrix
Kontakt:

#1527 Post autor: robotrix » 18 sty 2024, o 00:45

adam12 pisze:
17 sty 2024, o 15:44
robotrix pisze:
Scypion pisze:
Apeluję tylko o to aby ani wy***rdalać wszystkich po pół godzinie meczu na zamarzniętym plastyku. Najważniejsze i jedynie wazne w tym meczu jest to zeby wszyscy zlezli z boiska bez kontuzji.
Jak to byl apel do mie to ttak, dlugosz loto jak pi***, podaje jak pi*** i ze 2 razy nawet stol jak pi***. TYN CHOP NIY POMOZE NOM W UTRZYMANIU! Choc som dlugo w niego wierzylech.
Oczywiscie ze zawsze byda wspierac. Ale tyn gosc ani przez chwila nie byl czescia tyj druzyny. I to chyba najwiekszy zarzutwsrod letnich transferow, bo rozumia ze nabralimy takich no-namow bo chcielimy pokozac ze ogarnymy po taniosci jak sezon i dwa wczesnij, ale akurat Dlugosz miol byc tym ktory fest podniesie nasza jakosc. I na to my sie strasznie dali "nabrac". Zaopiniowanie go jako ok to byla najwiekszo wpadka.

Awatar użytkownika
jajo
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#1528 Post autor: jajo » 18 sty 2024, o 00:51

robotrix pisze:
18 sty 2024, o 00:45
adam12 pisze:
17 sty 2024, o 15:44
robotrix pisze:
Scypion pisze:
Oczywiscie ze zawsze byda wspierac. Ale tyn gosc ani przez chwila nie byl czescia tyj druzyny. I to chyba najwiekszy zarzutwsrod letnich transferow, bo rozumia ze nabralimy takich no-namow bo chcielimy pokozac ze ogarnymy po taniosci jak sezon i dwa wczesnij, ale akurat Dlugosz miol byc tym ktory fest podniesie nasza jakosc. I na to my sie strasznie dali "nabrac". Zaopiniowanie go jako ok to byla najwiekszo wpadka.
trener JN daje mu szanse.
na razie minimum dwoch innym nie dawal nawet szansy - zobaczymy czy to urazy, cyz decyzja trenera.
Długosz sie dla mnie nie sprawdzil jesienia, ale ciagle bede mowil, ze kilkadziesiat meczow w Rakowie, ktory mial wywalone na przepis o mlodziezowcu to nei przypadek. Trener Niedzwiedz tez chce mu jak widac dac szanse.
wieRzę, że coś co trwało tyle lat, nie da się zdmuchnąć tak jak domek z kart...

arcio
Kontakt:

#1529 Post autor: arcio » 18 sty 2024, o 07:04

@jajo proszę. On się po prostu nie nadaje albo co gorsza robi wszystkim na złość i nie pokazuje tego co niby pokazywał w Rakowie. Każdy oceni wg siebie. Na dziś trener może odstawić Steczyka bo ma na atak 3 inne opcje i może odstawić Podstawskiego bo ma na 6 dwie inne opcje. Na prawej pomocy ma dziś tylko Kozaka a na prawej obronie tylko Michalskiego więc dla mnie logiczne jest ze go tam chciał zobaczyć w grze.
Jeżeli chłopak pojedzie na obóz i zostanie to będzie znaczyło że nic po prawej stronie nowego się nie wydarzy a to będzie tragedia.
nigdy nie jest za późno

heli
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#1530 Post autor: heli » 18 sty 2024, o 07:40

Wiadomo, że czasami zachowanie na treningu, koszt danego piłkarza ma znaczenie itd, ale z tego co każdy z nas mógł widzieć to nie kojarzę jednego meczu, gdzie Długosz dał cokolwiek in plus, zaczynając od sparingów w lato przez całą rundę w tych fragmentach, których grał. To już nawet u Steczyka bardzo mocno za większość występów słusznie atakowanego jestem wstanie takie wskazać. Ale może z jakiegoś powodu pasuje do koncepcji JN. Zobaczymy pewnie kadra na obóz da pierwsze odpowiedzi. Patrząc ile standardowo jeździło to jeszcze oprócz już tych którzy dostali wolną rękę w poszukiwaniach, ktoś powinien zostać jeszcze odstawiony. Tym bardziej, że mówi się jeszcze o minimum czterech transferach. Chyba, że z tych młodych nikt nie pojedzie.
Wystarczy by dobrzy ludzie nic nie robili, a zło zatriumfuje. E. Burke

ODPOWIEDZ