Modernizacja stadionu
- Bartorus
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
Re: Modernizacja stadionu
Panie i Panowie ja bym chciał zaznaczyć jedno. Wszyscy wierzymy i chcemy stadionu, ale no wstrzymajcie trochę te konie i z budowaniem pomników bo my obecnie jesteśmy na dalszym etapie niż w 2018 ze stadionem. Teraz znowu(zakładająć, że jakimś cudem spełni się warunek dla rzadu centralnego) jesteśmy na etapie, że trzeba przeprojektowywać stary projekt.. My już raz tak mieliśmy, że nabrało wszystko tempa przed wyborami i nagle po zaczeły dziać się cuda. Sprawdzajmy, nie ufajmy bo naprawdę wstyd będzie jak za dobre słówka i obietnice, które nic nie kosztują nagle wszyscy zaczną traktować radnych i zarząd miasta jak bohaterów.
-
- Kontakt:
Duzo fajnych rzeczy dzisiej przedzieli ino wiela tukej je godki pod publika a wiela rzeczywistego dzialania.
Z tego co widza to ino kilku radnych wzielo glos odnosnie stadionu.
Z tego co widza to ino kilku radnych wzielo glos odnosnie stadionu.
Narodzie Górnośląski! Chcesz Twoje doczesne i wieczne życie na kilka setek lat w tak nieszczęśliwe ręce oddać? Nigdy – przenigdy! Obudź się Górnoślązaku i okaż przed całym światem, że potrafisz gospodarzyć i sam się rządzić. Dlatego też stwórz sobie samoistne wolne państwo – Republikę Górnośląską. Górnoślązacy! Wiem, że tak sobie życzycie. Jeżeli Szwajcaria potrafi się sama rządzić, dlaczego nie nasz bogaty kraj, który ma warunki ku temu.
http://forum.niebiescy.pl/viewtopic.php?f=22&t=23280
- krzysiu20
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
Może warto odkupić gotowy projekt?
- Bartorus
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
Musiałbyś znaleźć gotowy projekt robiony bardzo niedawno i uwzględniający etapowość. W polskich warunkach byłby to stadion ŁKS a zapewne miasto zaczęłoby się burzyć, że za duży. Plus procedury w mieście to też nie jest, że przychodzisz i wydajesz jak w sklepie, że chcesz kupić i masz.
- Harry1990
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
Jeśli się uda z tym 100 milionami z budżetu inwestycji strategicznych, miasto brakujące 100 milionów może znaleźć w innych źródłach finansowania. Na przykład miasto Katowice otrzymało ok. 24 mln. zł. na konstrukcję żelbetową stadionu miejskiego z budżetu Metropolii. Zostaje 76 mln. więc można przeznaczyć środki które miały iść na nowe oświetlenie i mamy już 51 mln.
Wysłane z mojego V2023 przy użyciu Tapatalka
Blue are the words I say and what I think.
Blue are the Feelings that live inside me.
-
- Kontakt:
Dokladnie ino trzeba chciec a niy piepszyc 10 lot ze sie niy do.Harry1990 pisze: ↑30 mar 2023, o 15:02Jeśli się uda z tym 100 milionami z budżetu inwestycji strategicznych, miasto brakujące 100 milionów może znaleźć w innych źródłach finansowania. Na przykład miasto Katowice otrzymało ok. 24 mln. zł. na konstrukcję żelbetową stadionu miejskiego z budżetu Metropolii. Zostaje 76 mln. więc można przeznaczyć środki które miały iść na nowe oświetlenie i mamy już 51 mln.
Narodzie Górnośląski! Chcesz Twoje doczesne i wieczne życie na kilka setek lat w tak nieszczęśliwe ręce oddać? Nigdy – przenigdy! Obudź się Górnoślązaku i okaż przed całym światem, że potrafisz gospodarzyć i sam się rządzić. Dlatego też stwórz sobie samoistne wolne państwo – Republikę Górnośląską. Górnoślązacy! Wiem, że tak sobie życzycie. Jeżeli Szwajcaria potrafi się sama rządzić, dlaczego nie nasz bogaty kraj, który ma warunki ku temu.
- Zip
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
Siemianowski wspominał jeszcze, że można szukać dodatkowych środków uwzględniając stadion na Cichej jako zaplecze treningowe Śląskiego, bo jak sam przyznał, zawsze było tak że jak już repra grała na Śląskim to zawsze trenowała na Cichej. Dzięki Bogu, że mamy takiego prezesa, który myśli do przodu i nie spuszcza głowy w piasek - szczególnie w rozmowach z Radą Miasta 
Warto wspomnieć co mówił Michalik o rozmowach ze Śląskim, że Widera w trakcie któregoś roboczego spotkania mówił, że już marzy o tym żeby było po tym meczu - to pokazuje jakie było nastawienie. Oczywiście, może to być kolejna odsłona wojenki politycznej, ale nic mnie już nie zdziwi.

Warto wspomnieć co mówił Michalik o rozmowach ze Śląskim, że Widera w trakcie któregoś roboczego spotkania mówił, że już marzy o tym żeby było po tym meczu - to pokazuje jakie było nastawienie. Oczywiście, może to być kolejna odsłona wojenki politycznej, ale nic mnie już nie zdziwi.
In Siemian We Trust
-
- Kontakt:
Ja tyz zech zwrocil na to uwaga. Ludzie o betonowych glowach, kompletnie niyprzystosowanych do prowadzenia biznesu. Ludzie do powinni bardziyj szatnia w podstawowie i bala do siatkowki pilnowac a niy zarzadzac stadionem.Zip pisze: ↑30 mar 2023, o 15:21Siemianowski wspominał jeszcze, że można szukać dodatkowych środków uwzględniając stadion na Cichej jako zaplecze treningowe Śląskiego, bo jak sam przyznał, zawsze było tak że jak już repra grała na Śląskim to zawsze trenowała na Cichej. Dzięki Bogu, że mamy takiego prezesa, który myśli do przodu i nie spuszcza głowy w piasek - szczególnie w rozmowach z Radą Miasta
Kej uoni chcieli gwarancji na 50m to jest smiech na sali. Mogli to od razu pedziec niy byloby tela marnowania czasu.
- Rickenn10
- Kontakt:
- Sportowo i organizacyjnie to wszystko dobrze wygląda, mamy płynność finansową, natomiast nasz największy problem to stadion. Obiekt jest w takim stanie, w jakim jest, nie mogliśmy na nim zagrać i musieliśmy wynająć stadion w Gliwicach. Duże podziękowanie dla władz Gliwic i Prezesa Piasta za to, że nas przyjęli w tym trudnym momencie. Jak sami wiecie, żeby grać na obcym obiekcie i dostać licencję na granie w Ekstraklasie czy pierwszej lidze, trzeba mieć plan na powrót do swojego domu i kasę na jego realizację. To ostatni dzwonek, bo 15 kwietnia musimy wysyłać papiery do licencji, które będą bardzo ważne. Musimy też podpisać ewentualną umowę na przyszły sezon z Piastem. To jest alarm i to najbardziej czerwonego koloru. Ten problem cały czas narastał i za chwilę pęknie. Nie wyobrażam sobie, żebyśmy w przypadku awansu czy nawet jego braku nie dostali licencji na kolejny sezon. Nie wiem, co się wtedy stanie, bo moja wyobraźnia aż tak daleko nie sięga - powiedział Prezes Seweryn Siemianowski.
- Pani Alina (Zawada, dyrektor MORiS-u - przyp. red.) zrobiła kosztorys przystosowania stadionu do licencji ekstraklasowej i pierwszoligowej. To koszt 25-30 milionów złotych, co jest bezsensownym ruchem. To czas na podjęcie decyzji. Ten stadion ma już ponad 80 lat, a to nasz flagowiec pokazujący w jakim miejscu jesteśmy. To nasza wizytówka, która nie jest dzisiaj najjaśniejsza. Musimy się borykać z tym problemem, a on nigdy nie zniknie i trzeba go rozwiązać. Mam nadzieję, że stadion na Cichej powstanie - podkreślił.
- Czyli wykonanie nowego oświetlenia za 5 milionów złotych niczego nie zmieni? - dopytywał przewodniczący rady miasta Waldemar Kołodziej.
- Nie. To takie wkładanie złotych klamek do starej syrenki. Nie ma to większego sensu - rozwiał wątpliwości Siemianowski.
- Moje zdanie jest takie jak pana prezesa i chyba wszyscy na sali się z tym zgodzą, że inwestowanie dłużej w ten obiekt staje się bezsensowne. Wydawanie choćby złotówki byłoby niegospodarnością. Jeżeli mielibyśmy wydać 25, 30 milionów po to, żeby przypudrować tego trupa, który tam jest... Przepraszam, mam nadzieję, że nie obrażam kibiców, ale tak to wygląda. Czas na męskie decyzje wśród nas radnych. Uważam, że proces stawiania nowego oświetlenia powinien zostać zakończony, a te 5 milionów złotych powinno zostać zaoszczędzone i odłożone na budowę nowego obiektu - stwierdził Kołodziej i dodał: - To już nie najwyższa pora. Jest pięć po dwunastej.
- Trzeba podjąć radykalne decyzje, w końcu ten problem rozwiązać i dążyć do tego, żebyśmy w niedługiej przyszłości mogli zasiąść na nowym obiekcie. Można grać na na wynajmowanym stadionie, ale musi być konkretny plan powrotu do swojej siedziby. To jest warunek licencyjny. Wtedy możemy grać na zewnątrz nawet przez trzy, cztery lata. Nie wiem, ile by to trwało. Na każdy mecz do Gliwic wyjeżdża z Chorzowa 10 tysięcy ludzi. To jest ten czas, żeby budować, bo jest dla kogo. Klub jest w czasie odbudowy, ale wychodzi z dołka i kwitnie. Szkoda, żeby zadeptać ten kwiatek już na samym starcie - zaznaczył Prezes Ruchu.
- Scypion
- Wspiera "Wielki Ruch"
Weźcie tego Michalika... ku*** jakie przeprojektowywanie? Jakieś aktualizacje tej pokraki? KUPIC, ku*** KUPIC GOTOWY PROJEKT I już.
- Lateralus
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
To bedą jaja jak się okaże ze PO z PiSem wybuduje ten stadion wspólnie. Ruch ŁĄCZY!!! 

- Harry1990
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
Kibice Ruchu to nie tylko Chorzów, a też Katowice, Ruda Śląska, Siemianowice Śląskie itd., więc jeśli za rządu PiS uda się z tym stadionem, będą mieli dobry argument. Prezydent miasta z ramienia PO, przez 13 lat obiecał i nie dotrzymał słowa, ale dzięki PiSowi się to zmieniło.
Blue are the words I say and what I think.
- arango-mokre
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
Jak już dojdzie do budowy stadionu w wielkim cudzysłowiu to chyba nikt normalny nie zdecyduje się na projekt,który miał być realizowany.Projekt musi być taki by za 70 lat nikt nie powiedział,że to jest już dziad.Najlepszym rozwiazaniem i najszybszym jest kupno i poprawa gotowego projektu na 16 maks 18 tys-Mi osobiście najbardziej podoba sie stadion Gks Tychy.Nie może nas zaślepic sytuacja,że godzimy się na byle co ale byle by już było. Myśle,że Ruch ma na tyln ogarnietych kibiców,którzy będa mieć wpływ na kształt nowego domu,zresztą zarząd i pRezes też czuja klimat i na byle co nie będzie zgody.Taka Korona budowała pierwsza a za chwile okaże się ze ten stadion to przeżytek
- Scypion
- Wspiera "Wielki Ruch"
Prezes ostatnio w Radio Piekary powiedział, że trzeba wybudowac coś. Mom nadzieję, że to był skrót myślowy. Już kiedyś pisałem, ze my jako kibice powinniśmy mieć sprecyzowana wizję czego oczekujemy. Liczba miejsc, funkcjonalności itp. To my musimy być strona spokeczna. Nawet jeżeli okaże się to tylko przedwyborcza banka mydlana musimy sprecyzowac i ogłosić czego chcemym
- klimz(R)owiec
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
Słuszna uwaga. Mówimy cały czas o budowie stadionu ale już rzadko (publicznie) o tym jak ten stadion ma wyglądać. Budować na podstawie starego projektu? Czy nowego? Jedna konkretna decyzja ze stron grup kibicowskich, WR. Dlaczego tak rzadko poruszany jest temat kupienia gotowego projektu stadionu, który moglibyśmy skopiować?Scypion pisze: ↑30 mar 2023, o 16:26Prezes ostatnio w Radio Piekary powiedział, że trzeba wybudowac coś. Mom nadzieję, że to był skrót myślowy. Już kiedyś pisałem, ze my jako kibice powinniśmy mieć sprecyzowana wizję czego oczekujemy. Liczba miejsc, funkcjonalności itp. To my musimy być strona spokeczna. Nawet jeżeli okaże się to tylko przedwyborcza banka mydlana musimy sprecyzowac i ogłosić czego chcemym