Jedyne co nie zgodzę się z Sadlokiem ,bardzo duzo błędów, coraz wolniejszy , moim zdaniem ekstraklasa już za wysokie progi dla Niego .NG1920 pisze: ↑21 lut 2023, o 21:16Kadra wydaje się obecnie bardzo mocna. Jak pisałem już wcześniej, żadnych osłabień, bo odeszli zawodnicy, którzy nie grali praktycznie wcale, a szkoda tylko Franke, ale on może przynieść trochę pieniędzy.
Bramkarze- jeden walczący o miano najlepszego w lidze i drugi ponoć nie gorszy- sytuacja komfortowa.
-Bielecki (top),
-Osobiński (top),
-Rusin (melodia przyszłości)
Środkowi obrońcy- trzech żelaznych do pierwszej 11, dwóch słabszych zmienników i jedna niewiadoma- oby Baranowski wypalił, bo potrzebujemy równego poziomu w przypadku kartek i kontuzji.
-Kasolik (top),
-Szur (top),
-Sadlok (top),
-Szywacz (pierwszy zmiennik),
-Nawrocki (czołówka ligi to już za wysoko)
-Baranowski (kontrakt do 24 roku, więc wg sztabu powinien być wzmocnieniem),
-przyszły transfer: Szymański (podobno obserwowany długi czas i podpisany nawet pod awans)
Lewe wahadło- jak kontuzje i kartki ominą Wójtowicza to sytuacja jest komfortowa.
-Wójtowicz (top/może grać na prawej),
-Moneta (niech ustabilizuje formę/może grać na prawej)
-Skwierczyński (potencjał na grę ligę wyżej)
Prawe wahadło- tu do komfortu raczej daleko, zobaczymy jaką formę utrzymają Moneta i Michalski i czy Maj się rozkręci.
-Maj (potencjał na grę ligę wyżej, wyszarpał nam zwycięstwo z Puszczą)
-Michalski (czołówka ligi to chyba też za dużo, musi ustabilizować formę)
Defensywny pomocnik- wydaje się, że trzech solidnych zawodników, z czego Swędro może powędrować wyżej jeśli Witek i Piątek będą pod grą.
-Sikora (top/może grać w obronie),
-Swędrowski (top/może grać na 10),
-Sedlak (dobre wejście, solidne papiery na grę/może grać w obronie)
-Witek (czołówka to za wysoko),
-Piątek (czołówka to za wysoko)
Ofensywny pomocnik- prawdopodobnie pierwsza pozycja do zmian w czasie meczu, chyba, że Swędro/Pląs będą tu grywać i będą w formie.
-Foszmańczyk (ważny zawodnik, ale nie na 90 minut)
-Janoszka (ważny zawodnik, ale nie na 90 minut)
-Kwietniewski (ma potencjał, musi ustabilizować formę)
Napastnik- niby przepych, a ciężko wywnioskować. Szczepan i Feliks to podobny typ zawodników, jak Kobusiński wypali, a Pląs się ogarnie w przyszłych meczach to będzie komfort nawet przy grze dwoma napastnikami.
-Barański (melodia przyszłości)
-Stasiński (melodia przyszłości)
-Pląskowski (czołówka to za wysoko/może grać na 10)
-Szczepan (walczak ale brakuje skuteczności)
-Feliks (dobre wejście, wydaje się wzmocnieniem)
-Kobusiński (wydaje się wzmocnieniem)
Co do samego Kobusińskiego. W ekstraklasie w tym sezonie 5 meczów (łącznie 90 minut), bez bramek. Za to w 2 lidze w rezerwach 11 spotkań w prawie pełnym wymiarze czasowym i 6 bramek (2 z karnych). No i dwa mecze w PP (107 minut). Został do Zagłębia wykupiony z Puszczy, w której w zeszłym sezonie zagrał 29 spotkań w lidze i strzelił 11 bramek (a Puszcza była tylko 14 w tabeli na koniec). Oby wypalił. Albo raczej oby Szczepek i Feliks nie wpuszczali go nawet na boisko dzięki wybornej formie![]()
Zmiany kadrowe w Ruchu Chorzów
-
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
Re: Zmiany kadrowe w Ruchu Chorzów
SeRce w Bieli kRew w Błękicie KS RUCH Chorzów to moje życie
-
Jakby nie robił błędów to byłby w ekstraklasie nadal. Dla mnie ważny element obrony. Bez niego gra wyglądała dużo gorzej
-
- Kontakt:
Podziwiam Was za te analizy poszczególnych piłkarzy. Że Wam się chce 
Ja powtórzę to po raz kolejny. Mamy mądrze zarządzany klub, m.in. od strony sportowej. Tutaj wymieniane są tzw. "najsłabsze ogniwa" (fakt: trudno to pisać gdy zespół robi awans za awansem) na perspektywiczne lub dające siłę tu i teraz i co najważniejsze "bez szarży finansowej".
Co będzie za miesiąc czy dwa? Kto to wie? Odpali trzynasty lub czternasty a temu z pierwszej dziesiątki podziękujemy za grę i udział w odbudowie klubu. Liczy się każdy kolejny mecz bo tylko taką drogą możemy osiągnąć cel.
PS
"Trafił nam się" zespół zarządzający (na każdym poziomie) TOP. Brakuje stadionu i kasy na koncie. Seweryn z ekipą to najlepsze co nasz Ruch mógł dostać na stulecie.

Ja powtórzę to po raz kolejny. Mamy mądrze zarządzany klub, m.in. od strony sportowej. Tutaj wymieniane są tzw. "najsłabsze ogniwa" (fakt: trudno to pisać gdy zespół robi awans za awansem) na perspektywiczne lub dające siłę tu i teraz i co najważniejsze "bez szarży finansowej".
Co będzie za miesiąc czy dwa? Kto to wie? Odpali trzynasty lub czternasty a temu z pierwszej dziesiątki podziękujemy za grę i udział w odbudowie klubu. Liczy się każdy kolejny mecz bo tylko taką drogą możemy osiągnąć cel.
PS
"Trafił nam się" zespół zarządzający (na każdym poziomie) TOP. Brakuje stadionu i kasy na koncie. Seweryn z ekipą to najlepsze co nasz Ruch mógł dostać na stulecie.
- mSamer
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
Zgadzam się. Tutaj praktycznie nie ma błędów. Jedyne czego nie ma, a co nie jest winą zarządzających, to brak pieniędzy, nie potężnych, przynajmniej solidnych. Ruch nie jest tak potężnym medium marketingowym jak choćby Legia. W Warszawie są pieniądze i jakby zajrzeć w portfele kibiców, to domyślam się, że Ci na miejscach VIP, spokojnie mogliby kupić nasz klub. Na Śląsku mamy deficyt takich biznesowych person. Mam jednak nadzieje, ze prędzej czy później trafi się człowiek pub firma, która postanowi wrzucić cosik więcej w nasz klub.
Prawda jest taka, że to co się teraz w klubie dzieje to totalny fenomen. W jaki klub inwestować jak nie właśnie w taki? Jednego mamy więcej niż połowa ekstraklasy razem wzięta - woli walki, honoru, siły i hartu ducha społeczności wokół klubu!
- Scypion
- Wspiera "Wielki Ruch"
Żeby ktoś tu zainwestował to trzeba rozwiązać nasz właścicielski wezel gordyjski
-
- Kontakt:
-
Specjalista żadnym nie jestem, ale myśle ze przez obecne zmiany podatkowe i robienie pod górkę przedsiębiorca to ktoś to by się zdecydował kupić Ruch musi być bardzo bogaty lub wielkim fanatykiem. Wątpię ze nawet bogaty kibic na dorobku zaryzykuje kupując klub z takimi długami, a rząd dokłada mu niewiadoma w postaci różnych zmian/podwyżkę utrudniających działanie na rynku
- mSamer
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
Czyli potrafimy zdiagnozować minusy. Klub nie ma wpływu na budowę nowego stadionu, długi powili topnieją (przynajmniej mam taką nadzieje), za to może ten układ właścicielski da się uprościć? To chyba taki element, nad którym warto się pochylić.
- Scypion
- Wspiera "Wielki Ruch"
Topnieja? Na chwile obecną generujemy potężną stratę... Awans nie jest juz jedną z opcji. Jest konieczny do przeżycia.
-
- Kontakt:
- jajo
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
chyba nikt z nas nie umie ocenic pilkarskiego potencjalu poszczegolnych transferow. ja nie mam zastrzezen do zadnej osoby szczegolnie, natomiast przemknely mi przez glowe pewne obawy przy tym okienku:
- jak sie nie myle, to nie sciagnelismy nikogo zwiazanego z regionem
- trzy ostatnie transfery, wygladaja na takie, ze bylismy dla tych zawodnikow rezerwowa opcja.
- te dwa punkty sa w kontrze do wczesniejszych okienek. jak wczesniej przychodzil ktos z zewnatrz, to np. Szur, ktory wyczekiwal naszego telefonu, czy Swedro dwa dni po sezonie.
z tym, ze sam mam dystans do tych swoich przemyslen, bo jestem zbyt sentymentalny i pewnie bym probowal zdobyc ekstraklase Będzieszakiem, bo to fajny synek. a trzeba przyznac, ze ani razu nie przespalismy okienka liczac, ze to co mamy nam wystarczy. mimo wszystko, te dwie roznice mnie troche niepokoja.
wierze w to, ze personalnie bedziemy mocniejsi, obysmy tez byli silenijsi jako zespol, nie tylko jako suma umiejetnosci poszczegolnych zawodnikow.
- trzy ostatnie transfery, wygladaja na takie, ze bylismy dla tych zawodnikow rezerwowa opcja.
- te dwa punkty sa w kontrze do wczesniejszych okienek. jak wczesniej przychodzil ktos z zewnatrz, to np. Szur, ktory wyczekiwal naszego telefonu, czy Swedro dwa dni po sezonie.
z tym, ze sam mam dystans do tych swoich przemyslen, bo jestem zbyt sentymentalny i pewnie bym probowal zdobyc ekstraklase Będzieszakiem, bo to fajny synek. a trzeba przyznac, ze ani razu nie przespalismy okienka liczac, ze to co mamy nam wystarczy. mimo wszystko, te dwie roznice mnie troche niepokoja.
wierze w to, ze personalnie bedziemy mocniejsi, obysmy tez byli silenijsi jako zespol, nie tylko jako suma umiejetnosci poszczegolnych zawodnikow.
wieRzę, że coś co trwało tyle lat, nie da się zdmuchnąć tak jak domek z kart...
- kroy
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
jajo pisze: ↑22 lut 2023, o 19:00chyba nikt z nas nie umie ocenic pilkarskiego potencjalu poszczegolnych transferow. ja nie mam zastrzezen do zadnej osoby szczegolnie, natomiast przemknely mi przez glowe pewne obawy przy tym okienku:
Być może tak jest natomiast trzon kadry nie zmienił się i to są dalej chłopy z charakterem.
Po drugie, gdy już piłkarz dołączy to niezależnie od jego wyboru będzie dawać z siebie wszystko, jeśli jest profesjonalistą.
Po trzecie, Ruch to nie krezus wiec i tak przy problemach jakie mamy bycie 2 wyborem jest sukcesem.
Ale ja widzę , że świat już prawie runął.. I co ?
I mam ku*** dobry humor !
I mam ku*** dobry humor !
-
- Kontakt:
Z całego okienka zimowego można wywnioskować Skrobacz jak i zarząd buduje zespół na przyszłość. Jeśli zawodnicy wypożyczeni się sprawdzą to większość jest opcją definitywnego transferu. Plusy z długości kontraktów, większość zawodników najczęściej pojawiających się w podstawowej 11 to 2024. Więc, czy będzie sukces czy też nie trzon zespołu się nie zmieni!kroy pisze: ↑22 lut 2023, o 19:48jajo pisze: ↑22 lut 2023, o 19:00chyba nikt z nas nie umie ocenic pilkarskiego potencjalu poszczegolnych transferow. ja nie mam zastrzezen do zadnej osoby szczegolnie, natomiast przemknely mi przez glowe pewne obawy przy tym okienku:
Być może tak jest natomiast trzon kadry nie zmienił się i to są dalej chłopy z charakterem.
Po drugie, gdy już piłkarz dołączy to niezależnie od jego wyboru będzie dawać z siebie wszystko, jeśli jest profesjonalistą.
Po trzecie, Ruch to nie krezus wiec i tak przy problemach jakie mamy bycie 2 wyborem jest sukcesem.
[img]https://www.niebiescy.pl/images/flagi/ruch_chorzow_04.jpg[/img]
- Wilus
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Został miesiąc do końca ligi (oby bez baraży). Jak dobrze pamiętamy to tuż po barażach już pojawiały się informacje o podpisaniu np Swędrowskiego, a to oznacza, że za 1-1,5 miesiąca zacznie się kręcić transferowa karuzela. Na pewno w klubie już prowadzone są wstępne rozmowy, rozeznania i typowanie zawodników w zależności od awansu lub jego braku. Przy zeszłych awansach główną taktyką było wyciąganie ambitnych i zdolnych z klubów, które nie awansowały i zapewne teraz będzie tak samo. Temat odświeżam, bo pojawiała się już w innym dywagacja na temat Sobiecha- można się przenieść tutaj.
Jedno co wiemy to transfer środkowego obrońcy ze Skry Częstochowa, który w końcu dojdzie do skutku i Szymański zamelduje się w kadrze. W przypadku awansu wzmocnień będziemy potrzebować na każdej pozycji, ale priorytetem będzie cały środek, od obrony do ataku. Nie wiemy co dalej z Feliksem i Kobusińskim w przypadku awansu (może jak Radomiak spadnie to Feliks zostanie u nas?), więc w ataku zostanie Szczepek i dwóch młodzieżowców (Stasiński i Barański). Ekstraklasa dla Fosy i Ecika to już będzie za dużo (oczywiście należy im się zagranie na tym szczeblu chociaż jednego meczu!) i trzeba wzmocnienia. Pytanie też czy Osobiński będzie pogodzony z rolą wiecznego zmiennika.
Przejrzałem listę kończących się kontraktów i wyłuskałem tu paru zawodników, którzy mogliby do nas coś wnieść.
Na bramce wyróżnia się na pewno (mimo wyników Skry) Jakub Bursztyn, który mógłby być uzupełnieniem kadry.
Wymiana najsłabszych ogniw w obronie mogłaby poskutkować zrobieniem miejsca dla kolejnego ŚO w postaci Wojcinowicza (Puszcza) lub Biedrzyckiego (Termalica), bo jedna z tych drużyn na pewno nie awansuje ligę wyżej i byłaby to szansa na wyjęcie dobrego piłkarza. Jeśli finanse nie pozwolą to zostaje jeszcze wyróżniający się Tkocz z Odry. Jako wzmocnienie środka pola w roli defensywnej mógłby się sprawdzić Poczobut ze Stali Rzeszów- wydaje się solidnym zawodnikiem. Lekko wyżej widziałbym Tkacza z Górnika Łęczna, który do końca będzie walczyć o baraże. Na szpicy w Sandecji wyróżnia się Jakub Wróbel, którego trener zna ponoć z Jastrzębia, a bez którego Sandecja nei miałaby juz nadziei na utrzymanie. No i dodatkiem na lewą stronę dwóch świetnych zawodników- Lukoszek i Krykun. Zwłaszcza ten ostatni imponuje swoją grą. Szkoda, że jego kolega z zespołu, Miłosz Kozak, ma jeszcze długi kontrakt. Aczkolwiek obaj pewnie skoczą wyżej, tak jak ostatnio Bochnak.
Oczywiście jak zawsze- jest to mała lista życzeń, która pewnie nie będzie miała nic wspólnego z rzeczywistością, ale jak można podyskutować to czemu nie
Jedno co wiemy to transfer środkowego obrońcy ze Skry Częstochowa, który w końcu dojdzie do skutku i Szymański zamelduje się w kadrze. W przypadku awansu wzmocnień będziemy potrzebować na każdej pozycji, ale priorytetem będzie cały środek, od obrony do ataku. Nie wiemy co dalej z Feliksem i Kobusińskim w przypadku awansu (może jak Radomiak spadnie to Feliks zostanie u nas?), więc w ataku zostanie Szczepek i dwóch młodzieżowców (Stasiński i Barański). Ekstraklasa dla Fosy i Ecika to już będzie za dużo (oczywiście należy im się zagranie na tym szczeblu chociaż jednego meczu!) i trzeba wzmocnienia. Pytanie też czy Osobiński będzie pogodzony z rolą wiecznego zmiennika.
Przejrzałem listę kończących się kontraktów i wyłuskałem tu paru zawodników, którzy mogliby do nas coś wnieść.
Na bramce wyróżnia się na pewno (mimo wyników Skry) Jakub Bursztyn, który mógłby być uzupełnieniem kadry.
Wymiana najsłabszych ogniw w obronie mogłaby poskutkować zrobieniem miejsca dla kolejnego ŚO w postaci Wojcinowicza (Puszcza) lub Biedrzyckiego (Termalica), bo jedna z tych drużyn na pewno nie awansuje ligę wyżej i byłaby to szansa na wyjęcie dobrego piłkarza. Jeśli finanse nie pozwolą to zostaje jeszcze wyróżniający się Tkocz z Odry. Jako wzmocnienie środka pola w roli defensywnej mógłby się sprawdzić Poczobut ze Stali Rzeszów- wydaje się solidnym zawodnikiem. Lekko wyżej widziałbym Tkacza z Górnika Łęczna, który do końca będzie walczyć o baraże. Na szpicy w Sandecji wyróżnia się Jakub Wróbel, którego trener zna ponoć z Jastrzębia, a bez którego Sandecja nei miałaby juz nadziei na utrzymanie. No i dodatkiem na lewą stronę dwóch świetnych zawodników- Lukoszek i Krykun. Zwłaszcza ten ostatni imponuje swoją grą. Szkoda, że jego kolega z zespołu, Miłosz Kozak, ma jeszcze długi kontrakt. Aczkolwiek obaj pewnie skoczą wyżej, tak jak ostatnio Bochnak.
Oczywiście jak zawsze- jest to mała lista życzeń, która pewnie nie będzie miała nic wspólnego z rzeczywistością, ale jak można podyskutować to czemu nie