Modernizacja stadionu

Forum sympatyków KS Ruch Chorzów
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Adam1983
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

Re: Modernizacja stadionu

#19441 Post autor: Adam1983 » 3 lut 2023, o 10:25

Mi brakowało jedynie, żeby ktoś powiedzioł, że sprawa ze świeczkami jest już wałkowana od dobrych 10 lot. Bo mniej więcej wtedy zaczęło się koło tego robić szumnie.

Awatar użytkownika
Scypion
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"

#19442 Post autor: Scypion » 3 lut 2023, o 12:23

dagger86 pisze:
3 lut 2023, o 10:19
Nie słyszałem w historii bardziej żenującego materiału jak ten w TVP. Deprecjonujecie wszystko swoim stękaniem (jedynie Pan historyk był rzeczowy), pokazujecie się w telewizji, która pokazuje Was tylko po to, żeby wybrzmiało, że Pan Prezydent jest z Platformy Obywatelskiej, a Pan radny z PiS jest naprowadzany na narrację, żeby jeszcze bardziej spolaryzować podział. Podział, który w polityce lokalnej nie ma najmniejszego znaczenia. Staliście się marionetkami, pacynkami. Nie padło ani jedno mądre zdanie tylko wieczne narzekanie, szukanie winnych i stękanie, stękanie, stękanie. No i oczywiście....szukanie teorii spiskowych. Jeszcze chwila i wypłynie zdjęcie jak to sam Kotala po nocach pilnikiem traktował "świeczkę". Brakuje mi czasów, w których w mediach pokazywali ludzi, którzy mieli coś do powiedzenia. Teraz nadszedł czas krzykaczy. Przykro się na to patrzyło.
Jakie powinno paść mądre zdanie?

Awatar użytkownika
Adam1983
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#19443 Post autor: Adam1983 » 3 lut 2023, o 12:31

andrzej kotala z Chorzowa niech.....;)

Dżem
Kontakt:

#19444 Post autor: Dżem » 3 lut 2023, o 12:52

dagger86 pisze:
Nie słyszałem w historii bardziej żenującego materiału jak ten w TVP. Deprecjonujecie wszystko swoim stękaniem (jedynie Pan historyk był rzeczowy), pokazujecie się w telewizji, która pokazuje Was tylko po to, żeby wybrzmiało, że Pan Prezydent jest z Platformy Obywatelskiej, a Pan radny z PiS jest naprowadzany na narrację, żeby jeszcze bardziej spolaryzować podział. Podział, który w polityce lokalnej nie ma najmniejszego znaczenia. Staliście się marionetkami, pacynkami. Nie padło ani jedno mądre zdanie tylko wieczne narzekanie, szukanie winnych i stękanie, stękanie, stękanie. No i oczywiście....szukanie teorii spiskowych. Jeszcze chwila i wypłynie zdjęcie jak to sam Kotala po nocach pilnikiem traktował "świeczkę". Brakuje mi czasów, w których w mediach pokazywali ludzi, którzy mieli coś do powiedzenia. Teraz nadszedł czas krzykaczy. Przykro się na to patrzyło.
Pierwszy post po 13 latach i to jaki, nie wiem czy to osobiście nas tu zaszczycił pan Andrzej czy jakiś jego poplecznik z UM, który ma konto by śledzić nastroje na forum.

Ja mam wyjebane na platformę i pis, ale Kotali, Zawadzie i Michalikowi to szczerze życzę pisowskiego CBA czy CBŚ o 6 rano, niech ich główne wydanie reżimowej TVP grilluje przez następne pół roku, tego im życzę. I to im możesz przekazać w pracy jak ich spotkasz.
A co do szukania winnego to może ty nam odpowiesz kto jest winny tego, że klub z takimi tradycjami obecnie nie ma się gdzie podziać? Tylko proszę nie pisz mi o pisie bo w wielu miastach się udało ruszyć z budową stadionu pomimo pisu w centrali.I że to nie jest argument to też przekaż łysemu.

gerhat
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#19445 Post autor: gerhat » 3 lut 2023, o 13:15

Dziwi mnie jeszcze to że Jorg Gorzelik wcześniej ochoczo wypowiadający się na forum milczy podobnie jak tzw „wolne media”, zresztą poza forum również nie podejmuje tematu.
Kolejny, który się zblatał z KOterią nas i sprzedał za synekury.

Elmer
Kontakt:

#19446 Post autor: Elmer » 3 lut 2023, o 13:51

Kotali nic nie broni. Okłamał wszystkich. Perfidnie. Do tego teraz bezczelnie twierdzi, że 4 lata temu można było budować. No k..., to dlaczego nie budowałeś krętaczu? W walce z tym człowiekiem wszystkie chwyty są dozwolone.

Rozmawiając z gorolami z okolic Cichej (Ryszki itp) słyszę, że są zadowoleni, bo będą mieli spokój. Poza tym według nich mecze to patologia. Taki mają obraz.

Dużo pracy przed wszystkimi kibicami, aby ludziom otworzyć oczy. O i nie rozumieją, że stadion, okolica będzie także im służyła. W tym kierunku trzeba pójść. To miejsce musi żyć, a nie jak te palmy na rynku chowane na zimę i sztucznie utrzymywane.
Pierwszy raz przy Cichej: 10.06.1989 r. Ruch - Olimpia 2:1
Pierwszy wyjazd: 3.10.1992 r. Górnik - Ruch 1:1
Najwyższe zwycięstwo: 7:0 ze Stomilem Olsztyn. Najwyższa porażka: 0:6 z... Pogonią Siedlce.
Sukcesy, które świadomie przeżyłem: 1 mistrzostwo Polski, 1 wicemistrzostwo Polski, 3xbrązowy medal, Puchar Polski (1996), finał Pucharu Intertoto (1998).

Rafal1920
Kontakt:

#19447 Post autor: Rafal1920 » 3 lut 2023, o 13:53

dagger86 pisze:
Ło ku*** Andrzejek albo jakiś jego podłokietnik się uruchomił😳

pko
Kontakt:

#19448 Post autor: pko » 3 lut 2023, o 13:58

[Login ON]
Ja mam tylko pytanie czy ktoś rozliczy tych ludzi za wydane już pieniądze na wszystkie wersje projektu, makiety, kierowników projektu
i wszelkiej maści podmioty powstałe dla jednego przecież celu; BUUUUUDDDDDOOOOWWWWYYYY stadionu
I tak tylko powiem w tym kraju się buduje żeby "budować" a nie zbudować ... ciekawe dlaczego?
[Login OFF]

NG1920
Kontakt:

#19449 Post autor: NG1920 » 3 lut 2023, o 14:10

Elmer pisze:
3 lut 2023, o 13:51
Rozmawiając z gorolami z okolic Cichej (Ryszki itp) słyszę, że są zadowoleni, bo będą mieli spokój. Poza tym według nich mecze to patologia. Taki mają obraz
Postaw się w miejscu osoby postronnej, której piłka nożna nie obchodzi. Raz na dwa tygodnie wszystkie ulice w okolicy są opanowane przez tysiące ludzi. Przyjeżdża mnóstwo osób z różnych FC, parkuje wszędzie, bo nie ma zwyczajnie miejsca, łoi browary przed meczem na ulicach (jednak przy naszym prawie jest to źle odbierane nadal), leje gdzie się da i drze mordy, bo 11 chłopa kopie piłkę. Te negatywne rzeczy dużo łatwiej się zapamiętuje niż całe rodziny, starszych panów dyskutujących o historii klubu w drodze na mecz, czy bajtli z wymalowanymi twarzami i niebieskimi balonami, bo to jest normalność, na którą się nie zwraca uwagi.

Owszem długa droga do zmiany wizerunku kibica, ale trzeba pamiętać o tym, że kibicem jest się nie tylko na stadionie, ale i w drodze na niego, gdy tylko ma się na sobie barwy klubowe. W Poznaniu, Białymstoku i innych 'pustyniach', gdzie jest tylko jeden duży klub jest zdecydowanie łatwiej o dobry wizerunek, podczas gdy na Śląsku wojny kibicowskie są na porządku dziennym i nie ma chyba osoby, która nie miała negatywnej styczności z tym.

W wizerunku kibica i potrzeby stadionu trzeba zaznaczać wszystkie pozytywy płynące dla miasta i okolicznych mieszkańców, a nie tylko zwracać uwagę, że nam się należy (co jest dla nas oczywiste). Mnóstwo osób jest tak zapatrzonych w propagandę TV, że jak im czegoś w tv nie mówią (obojętnie która) to oni nie uwierzą i im to niepotrzebne. We wczorajszym materiale dobre było to zaznaczenie, że 'wiadomo, ze czasem pojawiaja sie drobne ekscesy, ale zwrocmy uwage na matki z dziecmi' i pokazywanie tego pozytywu i również naszej racji. Także pozytywy dla miasta i mieszkańców na 1 plan. Nowe, większe parkingi, które pozwolą stłoczyć większość kibiców w 1 miejscu. Nowoczesna infrastruktura poprawiająca bezpieczeństwo. Sklepy i bar klubowy, który ściągnie część amatorów złocistego trunku z ulic. Nowe miejsca pracy, bo na nowoczesnym stadionie można upchnąć sklepy, muzeum klubowe itp. Praca dla budowlańców przy budowie stadionu, itp itd. Kolejna Moda na Ruch z nowym stadionem, większe wpływy z mediów do klubu i miasta. Większe pieniądze zostawiane przez przyjezdnych w mieście (bo obecnie NIC nie przyciąga na weekend do Chorzowa poza parkiem, który jest w większości otoczony terenami miejskimi Katowic lub Siemianowic, a nie Chorzowem.) Trzeba pokazywać plusy stadionu nie dla Ruchu czy kibiców, a dla miasta i mieszkańców. Jeśli chcemy przekonać postronnych, że stadion to też ich zysk trzeba wiele pracy, nie tylko "marketingowej" ale tej nad sobą.

Awatar użytkownika
Scypion
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"

#19450 Post autor: Scypion » 3 lut 2023, o 14:26

Dla wszystkich krytykujących Ruch i antykibiców to wszystkie Twoje argumenty mozna zbic jendym - zaorac klub w cholere i wszystko sie rozwiaze.

Awatar użytkownika
Scypion
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"

#19451 Post autor: Scypion » 3 lut 2023, o 14:45

gerhat pisze:
3 lut 2023, o 13:15
Dziwi mnie jeszcze to że Jorg Gorzelik wcześniej ochoczo wypowiadający się na forum milczy podobnie jak tzw „wolne media”, zresztą poza forum również nie podejmuje tematu.
Kolejny, który się zblatał z KOterią nas i sprzedał za synekury.
Cały RAŚ jakoś zniknął. Kilku tłucze się po necie, kilku przykleja sie koło Kohuta i innych tego typu politykow. Trudno z nimi jakiekolwiek nadzieje wiązać

Awatar użytkownika
kroy
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#19452 Post autor: kroy » 3 lut 2023, o 16:03

Tez uwazam ze troche ten material jest, jak cala TVP anty PO a pro PIS :) no nie ma sie co dziwic.
Kwestia tylko czy PiS jest bez winy? To nie tylko Kotala jest winien, choc oczywiscie nie sposob sie zgodzic ze jest twarza tej porazki i jej glownym aktorem.

Winny jest Kotala, winny jest Kopel, winni sa chorzowscy radni, winni sa wyborcy, winni sa kibice. Pytanie, co z tym teraz zrobic, bo szukac winnych mozna ale czy to w jakikolwiek sposob rozwiaze temat?
Na ten moment nie ma alternatywy dla Kotali, PiSu, i betonu ktory od lat rzadzi Chorzowem. I kibice Ruchu z miast osciennych sa na laske chorzowian (politykow i mieszkancow) skazani.

Dopoki nie bedzie politycznej inicjatywy pro stadionowej i kampani to mozemy sobie narzekac. Dobrze, ze o stadonie jest glosno bo moze to pomoze dodac Ruch jako element i czesc kampanii. Kwestia tylko jak pozniej te obietnice wyegzekwowac?

Sprawa jest tragiczna i szczerze, Ruch jest niewolnikiem Chorzowa. Kiedys juz pisalem, w NFL w takiej sytuacji klub o takiej historii znalazłby sobie nowe miasto które by go szanowalo i zapewnilo warunki do rozwoju.
Ale ja widzę , że świat już prawie runął.. I co ?
I mam ku*** dobry humor !

Acid
Kontakt:

#19453 Post autor: Acid » 3 lut 2023, o 20:05

Tu już nie łazi ino stadion, to miasto nie mo do zaoferowania jeśli chodzi o rozrywka nic dla młodzieży czy tam ludzi w średnim wieku. Tu jest w chwili obecnej gorzej jak do niedawna w Bytomiu, tam jednak postawili Agora i choć trocha dali jakieś opcje typu kino, kręgle, coś do potańczenia. 18 lot temu w centrum Chorzowa można było wybierać w kilkunastu lokalach, dziś to miasto to trupiarnia jeśli chodzi o rozrywka pod każdym względem. Nowy projekt stadionu z takimi lokalami jest w stanie osiągnąć lepszy wynik "polityczny" moim zdaniem, oczywiście trzeba się liczyć też z większymi kosztami takiego przedsięwzięcia. Ruch w Chorzowie mo kibiców ale głównie w kapciach, niestety tych obecnych przy Cichej jest stanowczo za mało. Frekwencja robią fankluby...
........:::::::: 19 R 20 ::::::::.........

gerhat
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#19454 Post autor: gerhat » 3 lut 2023, o 20:51

Elmer pisze:
3 lut 2023, o 13:51

Rozmawiając z gorolami z okolic Cichej (Ryszki itp) słyszę, że są zadowoleni, bo będą mieli spokój. Poza tym według nich mecze to patologia. Taki mają obraz.

Dużo pracy przed wszystkimi kibicami, aby ludziom otworzyć oczy. O i nie rozumieją, że stadion, okolica będzie także im służyła. W tym kierunku trzeba pójść. To miejsce musi żyć, a nie jak te palmy na rynku chowane na zimę i sztucznie utrzymywane.
Elmer, podobne gorole mieszkają obok stadionu w Tychach, Zabrzu, Sosnowcu, Koszalinie, Szczecinie, Bielsku itd Przestańmy dramatyzować bo tam się nad nimi nikt nie rozczulał tylko budowali, to rozmywanie problemu, który leży w miejskiej koterii urzędniczej.
Historyk powiedział że kiedyś we władzach wojewódzkich znalazł się wizjoner, który wyniósł Ruch na TOP jako klub wraz z infrastrukturą. Trzeba uderzać ponad miejskimi miernotami i szukać sprzymierzeńców we władzach regionu. Klub z taką przeszłością i kolebka śląskości zasługuje na pomoc od ludzi o horyzontach sięgających dalej niż placyk do padla.

Elmer
Kontakt:

#19455 Post autor: Elmer » 3 lut 2023, o 23:54

Zgadzam się.

Martwi mnie jedynie skojarzenie ludzi, że kibice to burdy, alkohol i krzyk. Ludzie z okolic i nie tylko muszą zrozumieć, że ten stadion będzie także dla nich. I nawet niech się tam znajdzie boisko do squasha, padla czy miejsce spotkań żeglarzy.

Tak przy okazji. Ile kasy rocznie jest pompowane w ten jacht reprezentujący Chorzów. Dalej władza w wakacje nim sobie pływa?
Pierwszy raz przy Cichej: 10.06.1989 r. Ruch - Olimpia 2:1
Pierwszy wyjazd: 3.10.1992 r. Górnik - Ruch 1:1
Najwyższe zwycięstwo: 7:0 ze Stomilem Olsztyn. Najwyższa porażka: 0:6 z... Pogonią Siedlce.
Sukcesy, które świadomie przeżyłem: 1 mistrzostwo Polski, 1 wicemistrzostwo Polski, 3xbrązowy medal, Puchar Polski (1996), finał Pucharu Intertoto (1998).

ODPOWIEDZ