Co z tym Ruchem?
- Bułek
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
Re: Co z tym Ruchem?
To co pisze 1920tauzen jest bardzo racjonalne i wyliczenia są konkretne.... z tym że nie na pewno
Koszt budowy stadionu od 2010 roku wzrósł z kwoty 150 mln do 200 mln Poczekamy kolejne 10 lat i będzie kosztować 300 gdzie budżet miasta nie będzie się zwiększać wprost proporcjonalnie do kosztów stadionu.
Przypominam jedynie że pan Ążej jest prezydentem od lat 10 a jego poprzednik był 20 lat na Urzędzie i temat stadionu dla Ruchu ciągnie się jeszcze za poprzednika.
Gdyby chcieli to zbudować to odkładając realne pieniądze na konto w banku, po takim czasie mieliby już połowę tej kwoty.
Łatwiej jest wyliczać i twierdzić że czegoś się zrobić nie da, wystąpić o sfinansowanie przedsięwzięcia przez kogoś innego i powiedzieć że próbowałem.
Gdybym za cel w życiu obrał sobie wybudowanie domu, to nie kupiłbym w międzyczasie żonie torebki z Louis Vitton za 16tyś bo to byłby zbędny wydatek, a plan jest na coś innego. Nie trzeba być omnibusem żeby wiedzieć że po 20 latach szpyndlikowanio kasy i uzbieraniu 60% potrzebnych na inwestycję to i stary czy nowy ład dorzuciłby resztę.
Koszt budowy stadionu od 2010 roku wzrósł z kwoty 150 mln do 200 mln Poczekamy kolejne 10 lat i będzie kosztować 300 gdzie budżet miasta nie będzie się zwiększać wprost proporcjonalnie do kosztów stadionu.
Przypominam jedynie że pan Ążej jest prezydentem od lat 10 a jego poprzednik był 20 lat na Urzędzie i temat stadionu dla Ruchu ciągnie się jeszcze za poprzednika.
Gdyby chcieli to zbudować to odkładając realne pieniądze na konto w banku, po takim czasie mieliby już połowę tej kwoty.
Łatwiej jest wyliczać i twierdzić że czegoś się zrobić nie da, wystąpić o sfinansowanie przedsięwzięcia przez kogoś innego i powiedzieć że próbowałem.
Gdybym za cel w życiu obrał sobie wybudowanie domu, to nie kupiłbym w międzyczasie żonie torebki z Louis Vitton za 16tyś bo to byłby zbędny wydatek, a plan jest na coś innego. Nie trzeba być omnibusem żeby wiedzieć że po 20 latach szpyndlikowanio kasy i uzbieraniu 60% potrzebnych na inwestycję to i stary czy nowy ład dorzuciłby resztę.
-
No fajny ze mnie urzędas, który ze 2 razy tutaj napisał, że Kotala powinien zostać wypierdolony.bergmon pisze: ↑23 lis 2021, o 19:57Sprostują napisane BYŁO SŁABO WIZYTÓWA.No brawo mo te miasto co innego znanego.Bo do P.ŚLASKIEGO I ST.SLĄSKIEGO to się już oficjalnie Kato podłączo,I żodnymu z magistratu to niy przeszkabergmon pisze: ↑23 lis 2021, o 19:52Niy ma co z nim dyskutować.Normalnie już roz napisołech.Pachołek Kotali,może urzędas z ratusza .Wszystko wiykuba83 pisze: ↑23 lis 2021, o 18:55Szanowny Panie 1920 czy jest możliwość spotkania osobistego celem wymiany poglądów? Skoro zależy nam na dobru świętości jaka jest nasz Klub każda merytoryczna rozmowa w realnym świecie ma rację bytu myślę. Jest Pan świetnie zorientowany w wielu kwestiach wiec chętnie podzielę się swoimi spostrzeżeniami w rozmowie
i,wszystko na niy.No omnibus normalnie.A na temat wszystkich machlojek,ani słowa.Normalno papuga łysego.Do się to zweryfikować.Bo to co jo tu czytom,to się w głowie niy mieści.40 lot tu jeżdza prawie,a on dupi,że to niy jest dobro marka.No Lubin Sosnowiec Tychy GKS bez majstra,Motor. To są marki.Tam trzeba stadionów.Mom dość.
I skończcie z tym idiotycznym hasłem o wizytówce, powiedziałem wizytówką to może być FC Liverpool dla Liverpoolu bo tam mimo, że to zwykłe robotnicze miasto to turyści przyjeżdżają na mecze, zajmują hotele, płacą w restauracji i z tego tytułu, że jest taki a nie inny potężny klub w mieście samo miasto ma profity w postaci podatków. Ruch podobnie jak żaden inny Polski klub takiej rangi nie ma i mieć nie będzie, tutaj nikt po za paroma groundhopperami nie przyjedzie, miasto nie ma więc żadnego profitu z tego poza tym, że wspomniane zostanie na kilku portalach sportowych. Słaba kalkulacja reklamy za 200 milionów złotych.
Jeśli więc już chcecie argumentować stadion to argumentujcie go logicznie, że miasto z niego skorzysta i mieszkańcy, którzy w dużej mierze chodzą na Ruch i chcą oglądać mecze w cywilizowanych warunkach, a nie piszcie jakichś pierdół o wizytówce jakby 300 polubień na Facebooku pod artykułem miało być dla miasta jakąś nobilitacją.
Co do możliwości spotkania ze mną jestem na każdym meczu domowym, nie ma problemu przyjść i pogadać, ale z normalnymi ludźmi a nie typami co pierdoła o papugach łysego czy mają inne teorie spiskowe.
- bergmon
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
Te typów się poszukej.Boś 2 miesiące na forum jest,a dupisz jakbyś wszystkie rozumy pozeżyroł.Bez odbioru,bo niy ma o czym z Tobą dyskutować1920tauzen pisze: ↑23 lis 2021, o 21:06No fajny ze mnie urzędas, który ze 2 razy tutaj napisał, że Kotala powinien zostać wypierdolony.bergmon pisze: ↑23 lis 2021, o 19:57fbergmon pisze: ↑23 lis 2021, o 19:52Niy ma co z nim dyskutować.Normalnie już roz napisołech.Pachołek Kotali,może urzędas z ratusza .Wszystko wiykuba83 pisze: ↑23 lis 2021, o 18:55Szanowny Panie 1920 czy jest możliwość spotkania osobistego celem wymiany poglądów? Skoro zależy nam na dobru świętości jaka jest nasz Klub każda merytoryczna rozmowa w realnym świecie ma rację bytu myślę. Jest Pan świetnie zorientowany w wielu kwestiach wiec chętnie podzielę się swoimi spostrzeżeniami w rozmowie
i,wszystko na niy.No omnibus normalnie.A na temat wszystkich machlojek,ani słowa.Normalno papuga łysego.Do się to zweryfikować.Bo to co jo tu czytom,to się w głowie niy mieści.40 lot tu jeżdza prawie,a on dupi,że to niy jest dobro marka.No Lubin Sosnowiec Tychy GKS bez majstra,Motor. To są marki.Tam trzeba stadionów.Mom dość.
Sprostują napisane BYŁO SŁABO WIZYTÓWA.No brawo mo te miasto co innego znanego.Bo do P.ŚLASKIEGO I ST.SLĄSKIEGO to się już oficjalnie Kato podłączo,I żodnymu z magistratu to niy przeszka
I skończcie z tym idiotycznym hasłem o wizytówce, powiedziałem wizytówką to może być FC Liverpool dla Liverpoolu bo tam mimo, że to zwykłe robotnicze miasto to turyści przyjeżdżają na mecze, zajmują hotele, płacą w restauracji i z tego tytułu, że jest taki a nie inny potężny klub w mieście samo miasto ma profity w postaci podatków. Ruch podobnie jak żaden inny Polski klub takiej rangi nie ma i mieć nie będzie, tutaj nikt po za paroma groundhopperami nie przyjedzie, miasto nie ma więc żadnego profitu z tego poza tym, że wspomniane zostanie na kilku portalach sportowych. Słaba kalkulacja reklamy za 200 milionów złotych.
Jeśli więc już chcecie argumentować stadion to argumentujcie go logicznie, że miasto z niego skorzysta i mieszkańcy, którzy w dużej mierze chodzą na Ruch i chcą oglądać mecze w cywilizowanych warunkach, a nie piszcie jakichś pierdół o wizytówce jakby 300 polubień na Facebooku pod artykułem miało być dla miasta jakąś nobilitacją.
Co do możliwości spotkania ze mną jestem na każdym meczu domowym, nie ma problemu przyjść i pogadać, ale z normalnymi ludźmi a nie typami co pierdoła o papugach łysego czy mają inne teorie spiskowe.
-
- Kontakt:
Wyliczenia i geniusz tauzen to łysy z ratusza
- bergmon
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
-
Nie, wyliczenia możecie sobie wziąć z googla, wystarczy, że napiszecie budżet na rok i miasto i wam wyjdzie, jak dobrze kliknięcie w link to może nawet w pierwszym akapicie wyczytacie ile z całego budżetu wynosi budżet inwestycyjny każdego z miast, które dla was tutaj są dziurami, choć mają więcej mieszkańców od Chorzowa.
A co tego czy jestem na forum miesiąc czy dwa lata mam to w rzyci, na mecze chodzę od 20 lat i nie będzie mi nikt pi***olił, że jestem jakimś jednym ciulem czy drugim bo przerasta go prosty rachunek ekonomiczny i wydaje mu się, że danie 20 baniek rocznie przez 10 lat na stadion to dla miasta tyle jak dla niego 300 zł raty za starego golfa.
A co tego czy jestem na forum miesiąc czy dwa lata mam to w rzyci, na mecze chodzę od 20 lat i nie będzie mi nikt pi***olił, że jestem jakimś jednym ciulem czy drugim bo przerasta go prosty rachunek ekonomiczny i wydaje mu się, że danie 20 baniek rocznie przez 10 lat na stadion to dla miasta tyle jak dla niego 300 zł raty za starego golfa.
-
- Kontakt:
Konkretnie więc gdzie można Pana spotkać w piątek? Ja będę na TG
-
Chodzę na trybunę dolną więc możemy się spotkać przed meczem, resztę ustalimy na priv.
-
- Kontakt:
A co robisz/robicie żeby ten budżet był większy?1920tauzen pisze: ↑23 lis 2021, o 13:53Mam bardzo dobre pojęcie o budżecie Chorzowa i wiem, że miasto mające około 100 milionów budżetu na inwestycje
Przyciągacie biznes? Otwierają się nowe zakłady pracy? Ile lat temu Fasing starał się o(d)tworzyć Kopalnie Barbara? Ktoś z was w tym pomógł?
Dlaczego najważniejsza jest deweloperka? Kto na tym korzysta...?
-
- Kontakt:
Czekam więc na informację, tylko konkretnie na priv
-
Nie jestem pracownikiem miasta, nie będę tutaj robił za żadnego obrońcę Kotali czy PO. Miasto się wyludnia, stajemy się sypialnią Katowic to trend, ktory zaczął się za Kopla, a Kotala go kontynuuje. wk***ia mnie, że mój młodszy brat, a wcześniej pare łat temu ja nie mieliśmy w piątkowy wieczór co robić w tym mieście. Młodzi nie chcą tutaj mieszkać i znam wielu razem ze mną, ktorzy się wyprowadzili.Dorcia pisze: ↑23 lis 2021, o 21:37A co robisz/robicie żeby ten budżet był większy?1920tauzen pisze: ↑23 lis 2021, o 13:53Mam bardzo dobre pojęcie o budżecie Chorzowa i wiem, że miasto mające około 100 milionów budżetu na inwestycje
Przyciągacie biznes? Otwierają się nowe zakłady pracy? Ile lat temu Fasing starał się o(d)tworzyć Kopalnie Barbara? Ktoś z was w tym pomógł?
Dlaczego najważniejsza jest deweloperka? Kto na tym korzysta...?
O biznesie też nie wspominam bo ostatni duży to chyba była strefa logistyczna prologis na Batorym. Oczywiście, że to wpływa na budżet i obecne władze są temu winne, dlatego Chorzów jest tu gdzie jest a Gliwice czy Tychy wiele kroków przed nami, naprawianie tego zajmie dziesiątki lat i dlatego właśnie piszę, że nowy stadion na Ruchu nie powstanie, nawet jak odejdzie Kotala, nawet jak PO przegra radę, to czas naprawy tego będzie tak długi, że nikt kto rozsądnie myśli o mieście w pierwszej chwili nie zajmie się budową stadionu za 200 baniek. Przy dobrym zarządzaniu i odpowiednim planie to melodia najwcześniej 2026-2027r. i tu mówię o dacie rozpoczęcia, czyli zakończenie gdzieś w 2029.
-
- Kontakt:
Mnie nie interesują wyliczenia. Majtek 3 razy obiecał stadion i powinien go 3 razy wybudować. Jeżeli przed trzecią turą dalej obiecywał to już chyba był obeznany z możliwościami budżetowymi miasta. I jak tak piszesz o liczbach innych miast to wytłumacz mi tłumokowi jak Zabrze mogło zbudowac 3 trybuny za prawie lub ponad 300 mln i jeszcze w tym czasie podżyrować zakup akcji i obligacji w bankach na kwotę (do spłacenia przez kilkanaście lat) ponad 90 mln zł + jeszcze w tym czasie wspierać klub rokrocznie 2 - 4 mln zł. Normalnie krezusi, Szulik - szejk.1920tauzen pisze: ↑23 lis 2021, o 21:28Nie, wyliczenia możecie sobie wziąć z googla, wystarczy, że napiszecie budżet na rok i miasto i wam wyjdzie, jak dobrze kliknięcie w link to może nawet w pierwszym akapicie wyczytacie ile z całego budżetu wynosi budżet inwestycyjny każdego z miast, które dla was tutaj są dziurami, choć mają więcej mieszkańców od Chorzowa.
-
- Kontakt:
No to dziesiątki lat czy 5 - 6 lat?1920tauzen pisze: ↑23 lis 2021, o 21:45O biznesie też nie wspominam bo ostatni duży to chyba była strefa logistyczna prologis na Batorym. Oczywiście, że to wpływa na budżet i obecne władze są temu winne, dlatego Chorzów jest tu gdzie jest a Gliwice czy Tychy wiele kroków przed nami, naprawianie tego zajmie dziesiątki lat i dlatego właśnie piszę, że nowy stadion na Ruchu nie powstanie, nawet jak odejdzie Kotala, nawet jak PO przegra radę, to czas naprawy tego będzie tak długi, że nikt kto rozsądnie myśli o mieście w pierwszej chwili nie zajmie się budową stadionu za 200 baniek. Przy dobrym zarządzaniu i odpowiednim planie to melodia najwcześniej 2026-2027r. i tu mówię o dacie rozpoczęcia, czyli zakończenie gdzieś w 2029.
-
Zabrze nie jest w żaden sposób przykładem zdrowego podejścia do finansowania klubu przez miasto, a jakie są tego efekty najlepiej widać po samym ich mieście, które uchodzi za jedno z najbrzydszych i do najmniej ciekawych do życia nie tylko na Śląsku ale i w Polsce również przez to, że ogrom pieniędzy idzie na Górnik, 4 trybuny raczej też póki co u nich nie będzie.
Ale dalej nie zapominaj o tym, że to Zabrze jest prawie 2x większym miastem od Chorzowa i jednak możliwości budżetowe również ma trochę większe.
Ale dalej nie zapominaj o tym, że to Zabrze jest prawie 2x większym miastem od Chorzowa i jednak możliwości budżetowe również ma trochę większe.
Naprawienie sytuacji dziesiątki, odwrócenie tendencji przy sprawnym zarządzaniu kilka, jeśli uda się to zrobić od razu to po kilku latach można zaryzykować budowę stadionu licząc na koniunkturę, póki jednak koniunktura jest odwrotna i pokazuje, że miasto będzie się wyludniać, a wpływy w budżecie maleć nikt normalny nie zaryzykuje postawienia stadionu.No to dziesiątki lat czy 5 - 6 lat?
-
- Kontakt:
A u nas to samo co w Zabrzu i na dodatek bez stadionu. Nie biorę pod uwagę Parku Śląskiego, który jest finansowany z województwa.1920tauzen pisze: ↑23 lis 2021, o 21:55Zabrze nie jest w żaden sposób przykładem zdrowego podejścia do finansowania klubu przez miasto, a jakie są tego efekty najlepiej widać po samym ich mieście, które uchodzi za jedno z najbrzydszych i do najmniej ciekawych do życia nie tylko na Śląsku ale i w Polsce również przez to, że ogrom pieniędzy idzie na Górnik, 4 trybuny raczej też póki co u nich nie będzie.
Ale dalej nie zapominaj o tym, że to Zabrze jest prawie 2x większym miastem od Chorzowa i jednak możliwości budżetowe również ma trochę większe.Naprawienie sytuacji dziesiątki, odwrócenie tendencji przy sprawnym zarządzaniu kilka, jeśli uda się to zrobić od razu to po kilku latach można zaryzykować budowę stadionu licząc na koniunkturę, póki jednak koniunktura jest odwrotna i pokazuje, że miasto będzie się wyludniać, a wpływy w budżecie maleć nikt normalny nie zaryzykuje postawienia stadionu.No to dziesiątki lat czy 5 - 6 lat?
Przy obecnym zarządzaniu (nie sprawnym) idąc Twoim tokiem myślenia nie będzie stadionu ani za kilka lat ani za dziesiątki lat. Bo wtedy też będziesz pisać to co dzisiaj a nie o ewentualnym ryzykowaniu. A to "karmienie" o którym piszesz, mając na myśli "pozdrowienia" do majtka są od ludzi, którzy nie pozwolą sobie na robienie już 12 lat za ciula. Tak jak pisał Viro można było zacząć od 2010 roku. Nawet pożyczka, którą majtek się zasłania (słynne 18 mln) dziwnie się rozpłynęła. kto miał pilnować miejskich pieniędzy? Kto miał przedstawicieli w radzie Nadzorczej i w Zarządzie Klubu?
Ani stadionu, ani oddłużonego klubu, ani porządnego miasta. Rozpowiadać na około że się nie da (nie chodzi tylko o stadion), że nie ma kasy, że są winni wszyscy dookoła to każdy z tego forum by umiał. Takim prezydentem może zostać każdy z tych przysłowiowych meneli z pod budki z piwem.
Kończę dyskusje bo to bez sensu.