Arek Piech dla Sportu :
"Kibice w Chorzowie nie tak dawno ożywili się na wieść szansy powrotu Łukasza Janoszki. Pan to inny z przedstawicieli tamtej starej gwardii…
Arkadiusz PIECH: – Śledzę to, co dzieje się w Ruchu. I trzymam mocno kciuki, bo tak zasłużony klub nigdy nie powinien znaleźć się w trzeciej lidze. Wierzę mocno, że znajdą się ludzie, którzy poukładają go na tyle, by wrócił do elity. Patrząc kibicowsko, to się po prostu Ruchowi należy i nawet nie ma co o tym dyskutować. Takie derby z Górnikiem na odnowionym Stadionie Śląskim – to byłoby coś! Nie wiem, czy w najbliższych latach do nich dojdzie, ale mocno na to liczę. A co do pytania – wiadomo, że kiedyś miło byłoby do Chorzowa wrócić, bo przeżyłem tam kawał pięknego czasu.
Na ekrany kin wszedł niedawno film „Niebieskie Chachary” o kibicach Ruchu. Jedna ze scen przedstawia ich wyprawę na pański ślub.
Arkadiusz PIECH: – Oczywiście widziałem tę scenę! Zapraszano mnie kilka tygodni temu na premierę, ale jeszcze nie było mi dane pójść na cały film. Mam nadzieję, że jeszcze będzie okazja. Z chęcią go obejrzę, bo ciekawi mnie ta historia opowiedziana w kamerze – tym bardziej, jeśli samemu jest się jakąś jej małą częścią.
od bajtla po grob zawsze KS RUCH
Kattowitz Boerschachte