Fana Oberschlesien
Niech wszyscy zanim coś napiszą postawią sobie jedno pytanie : W jakim celu w 1920 roku powstał K.S. Ruch Wielkie Hajduki?
Co do mojego pochodzenia nie będę się tłumaczyć przed byle pajacami jakie są moje korzenie, ale Ci co mnie znają wiedzą jak jest, jaka jest moja ksywa itd.
P.S. Czy tacy "prawdziwi" Ślązacy spod znaku Oberschlesien, którzy wylewają kubły pomyj na Polaków powinni szukać układów i sztam z chłopakami z Lubina, Łodzi, Poznania, Torunia?
Co do mojego pochodzenia nie będę się tłumaczyć przed byle pajacami jakie są moje korzenie, ale Ci co mnie znają wiedzą jak jest, jaka jest moja ksywa itd.
P.S. Czy tacy "prawdziwi" Ślązacy spod znaku Oberschlesien, którzy wylewają kubły pomyj na Polaków powinni szukać układów i sztam z chłopakami z Lubina, Łodzi, Poznania, Torunia?
Scypion & Grhoak. Dobrze powiedziane.
Wkurza mnie jedno:
Podoba ci sie fana "Oberschlesien" - spoko jestes Slazakiem
Nie podoba ci Sie ww. fana - pewnie jestes gorolem
Ciekawe kiedy z pana Cieslika zrobicie "gorola" - zenada - nic wiecej.
Pozdro
P.S:
A jakby kiery chciol wiedziec to uprzejmie wos wszyskich informuja ze jezech Slonzokiem ze krwi i kosci. Martwia sie yno tym jak dlugo to jeszcze potrwo jak mie we Katowicach poproszom lo "dowod bycio Slonzokiem" conajmnij we 10 - tyj generacji. Jak zapomna to mie wyciepiom za Przymsza
)
Wkurza mnie jedno:
Podoba ci sie fana "Oberschlesien" - spoko jestes Slazakiem
Nie podoba ci Sie ww. fana - pewnie jestes gorolem
Ciekawe kiedy z pana Cieslika zrobicie "gorola" - zenada - nic wiecej.
Pozdro
P.S:
A jakby kiery chciol wiedziec to uprzejmie wos wszyskich informuja ze jezech Slonzokiem ze krwi i kosci. Martwia sie yno tym jak dlugo to jeszcze potrwo jak mie we Katowicach poproszom lo "dowod bycio Slonzokiem" conajmnij we 10 - tyj generacji. Jak zapomna to mie wyciepiom za Przymsza

- Patton
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Ja powiem tak, jeżeli chodzi o napisy, nie będę ich komentować bo każdy ma swój gust i tyle, zresztą, nawet nie wiem co znaczy to całe ober...cośtam i specjalnie mnie to nie interesuje. Ja naprzykład wolę napisy "zawsze z Wami, Niebiescy, Ruch teraz i zawsze itp., bo one bardziej do mnie przemawiają, ale o gustach się nie dyskutuje. Tylko słówko o kolorze, czarny to kolor żałoby, Ruch przędzie coraz gorzej i jeszcze ta czerń na stadionie, to mnie przytłacza, marzę aby na stadionie było niebiesko-biało, ale niestety nasze barwy są wypierane, giną ... oby nie zginął Ruch, a wraz z nim wszystko co dla mnie ważne. Smutne to
, niestety.

Dla mnie, historia mojego ukochanego klubu jest bardzo ważna i ten kto ją zna, wie że słowa G. Cieślika mają swoje uzasadnienie.
Ale, że zawsze należy patrzeć co się dzieje teraz i będzie działo w przyszłości zależy mi na tym żeby na Ruch chodzili wszyscy i ci co czują się niemcami i ci co ślązokami i ci co polakami a wszystkich łączył K.S. RUCH Chorzów i jego niebiesko białe barwy.
Ale, że zawsze należy patrzeć co się dzieje teraz i będzie działo w przyszłości zależy mi na tym żeby na Ruch chodzili wszyscy i ci co czują się niemcami i ci co ślązokami i ci co polakami a wszystkich łączył K.S. RUCH Chorzów i jego niebiesko białe barwy.
-
- Kontakt:
Hmm Albion a jaka jest roznica miedzy flaga napisana po angielsku a flaga napisana po niemiecku??? (chodzi o kontekst prowokacji oczywiscieAlbion pisze:Ta flaga miała na celu prowokację , mam wielu znajomych kibiców Ruchu(pracuje w Piek.Śl.)i im za bardzo to się nie podoba. Można było napisać po polsku "górny Śląsk" i byłoby OK , albo po angielsku"Upper Silesia"

Bo czy flaga z napisem Upper Silesia to nie prowokacja a z napisem Oberschlesien to juz tak??
No i idac dalej tym tropem czy flaga w jezyku wloskim badz rosyjskim to bedzie prowokacja czy tez nie (i czy te flagi maja racje bytu czy tez nie??)
Dla mnie wieksza prowokacja sa flagi Rayo Vallecano z Che Guevarra czy tez Ajaxu z flagami Izraela (analogicznie Feyenoordu z flagami Palestyny)
My name is prince and i'm funky
17.11.11 - kolejny fan Niebieskich przychodzi na swiat :-)
17.11.11 - kolejny fan Niebieskich przychodzi na swiat :-)
Andre znasz dobrze historie swojego regionu i wiesz czemu napisy po niemiecku są drażniące dla reszty Polski. A po drugie czy to prawda że na meczach śpiewacie "polskie świnie'? . Jeżeli to jest prawda to robicie Ruchowi złą reputację. Przecież ten klub założyli polacy i w międzywojniu Ruch zawsze podkreślał swoją polskość
- KOSTA
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
WojtekO pisze:Qurwa synek my som na Śląsku... a jak sie gorolom nie podobo niemiecki to niech jadom nazot tam skad przyjachali nosz Śląsk szabrować!Albion pisze:napisy po niemiecku są drażniące dla reszty Polski.
Wojtek dobrze powiedziane.popierwam.niech wszystkie gorole sie biera z naszego slaska !!!

Albion a jo Ci ino powiym tak... Śląsk łod wiekow był mieszankom kulturowom i jenzykowom... tukej byli niemcy, czesi, polocy, francuzy, żydzi... boł czas ze szyldy boły i po niemiecku i po polsku a czasem i zydowsku... ale wto Ci to miol pedziec, jak twoje dziadki pewnie wtedy w cugu z bydlem nos jechali polonizowac...
- wolfik
- Kontakt:
to skomentuj np. odbieranie nam autonomii, zamykanie po II wojnie powstancow slonskich walczacych niby o Polske, karanie ludzi za gadanie gwara czy po niemiecku, mimo ze innego jezyka nie znaliAlbion pisze:Kosta, po polsku umiem pisać i forma "międzywojnie" jest poprawna. Reszty nie komentuje bo nie ma sensu nawet