Czytaj ze zrozumieniem. Moja uwaga nie dotyczy podatku gruntowego, ale kto jest właścicielem gruntu i czerpania z tego tytułu dochodu. A podatek i czynsz na użytkowanie terenu to nie to samo.AdiC pisze:To bez znaczenia. Niy musi być włascicielem.krispo40 pisze:Miasto nie jest właścicielem gruntu. Teren parku jest własnością skarbu państwa.gerhat pisze:sebaro tu chodzi o podatek od nieruchomości a nie działalności gosp. SŚ nie musii przynosić dochodu a marszałek misi płacić rocznie kilka milionów podatku od nieruchomości. Miasto jest właścicielem gruntu i mogłoby sobie tam postawić co chce i czerpać dochód wiec marszałek zajmując grunt miejski musi płacić podatek do miasta.
Tu mosz to wyklarowane
http://m.muratordom.pl/prawo/podatki-i- ... _1619.html
[ Post napisany za posrednictwem urzadzenia mobilnego ]
Jak sie kupisz działka, albo zbudujesz na niej dom to tyż bydziesz płacił podatek miastu od nieruchomości.
Modernizacja stadionu
- krispo40
- Kontakt:
Re: Modernizacja stadionu
-
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
Nie wierzę Kotali w ani jedno słowo na temat nowego stadionu Ruchu.
Przed wyborami samorządowymi w 2006 r. pytałem ówczesnego kandydata A.Kotalę o budowę stadionu. Odpowiedział że chcę budować, i w przeciwienstwie do Kopla wie jak pozyskać na to środki.
Następnie przegrał te wybory.
Mija 12 lat. I udało mu się wybudować makiete w swoim gabinecie....
Przed wyborami samorządowymi w 2006 r. pytałem ówczesnego kandydata A.Kotalę o budowę stadionu. Odpowiedział że chcę budować, i w przeciwienstwie do Kopla wie jak pozyskać na to środki.
Miłość jest najwyższą siłą wszechświata, to ona wprawia w RUCH
- Ozor
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
Mija 12 lat ale możemy go winić tylko(aż) za obecną kadencję w której ma większość w RM i nie zapominajmy o DS który miał wizję zupełnie inną jak budowa stadionu na C6 oraz tej nieszczęsnej pożyczce na którą dali się nabrać kibice.mulan pisze:Nie wierzę Kotali w ani jedno słowo na temat nowego stadionu Ruchu.
-
- Kontakt:
Wierzyc czy niy wierzyc - niech kozdy mysli jak chce. Ale jak my niy bydymy naciskac na to zeby C6 powstala to bydom nos ciulac tak jak przez wszystkie ostatnie lata. Bez stadionu tego klubu niy bydzie, tego chcecie?? Co tydzien abo przed szpilami u siebie zbiorka pod Urzedem Miasta i jadymy z tym koksem, a potem pochod na szpil.
A czytajac Kopla to niy wiym czy sie smioc czy plakac. Jak tako ameba umyslowo mogla rzadzic tym miastem 20 lot??? Masakra
A czytajac Kopla to niy wiym czy sie smioc czy plakac. Jak tako ameba umyslowo mogla rzadzic tym miastem 20 lot??? Masakra

- szogun
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
A ja wierzę że wybudują stadion. Mam nadzieję że dożyja pierwszego meczu na całkowicie nowym stadionie. Mówię całkowicie bo mam nadzieję że kolejne etapy będą szły płynnie a nie że zrobią jedna trybuna i będzie pauza na 10 lat.
-
- Kontakt:
http://www.90minut.pl/news/281/news2813 ... ys-zl.html
Rzetelność

Rzetelność

-
- Kontakt:
A ja mam pytanie do Grzegorza Krzaka. Dlaczego Pan się wstrzymał od głosu? Jakiś Pana punkt widzenia można poznać?
-
- Kontakt:

Fajnie by było poznać opinie każdego z tych którzy głosują w radzie, zarówno tych którzy są na TAK jak i przeciwników. Obojętnie czy to forma wywiadu tekstowego czy video - pokazałaby punkt widzenia i poglądy głosujących

-
- Kontakt:
Jak mosz 15 lot niy kurzisz, niy pijesz i niy bieresz dragow to jakoś tam szansa jest. Wprawdzie bardzo niewielko, ale zawszeszogun pisze:A ja wierzę że wybudują stadion. Mam nadzieję że dożyja pierwszego meczu na całkowicie nowym stadionie. Mówię całkowicie bo mam nadzieję że kolejne etapy będą szły płynnie a nie że zrobią jedna trybuna i będzie pauza na 10 lat.

-
- Kontakt:
Jestem kibicem Ruchu, karnetowiczem. Co mecz można spotkać mnie na 'długiej". Ale dziś kilka uwag.grzechub pisze:A ja mam pytanie do Grzegorza Krzaka. Dlaczego Pan się wstrzymał od głosu? Jakiś Pana punkt widzenia można poznać?
Tak, wstrzymałem się od głosu. Sposób przedstawienia radnym projektu uchwały i jego procedowanie było bardzo nieeleganckie wobec niektórych radnych. Rada jako organ ma swój tryb działania i według niego powinna pracować. Szkoda, że prezydent miasta akurat w takim temacie przedstawia postawę "nie fair" wobec opozycji. Ale to kwestie proceduralne.
Merytoryczne. Generalnie ten punkt powinien być głosowany w grudniu przy budżecie na 2018 r. wraz z propozycją kwoty na 1. etap budowy. Po co prezydent rozbija te tematy? Dla szumu medialnego? Nic złego dla tematu stadionu by się nie stało. Przecież całościowe koszty inżyniera generalnego to będzie 2,5-3 mln zł. Te 300 tys. to jedynie pierwsza część. Musi być utrzymany pewien porządek. Rada przeznaczy środki na budowę, to ruszamy z tematem.
Klub radnych PiS nie jest przeciwko budowie stadionu, dlatego mimo tego, co wyżej, nie zagłosowaliśmy przeciw. Wstrzymaliśmy się. Nie chcemy brać odpowiedzialności za taki sposób procedowania uchwał w samorządzie.
Pamiętajmy tylko o kilku faktach. Nawet najwięksi kibice. Stadion o wartości 110 mln będzie kosztował miasto 150-160 mln. Znam prognozę finansów miasta za 3-5-7 lat. Jako radny i mieszkaniec mam duże obawy o miasto. Miasto czekają bardzo duże problemy finansowe. Jest jeszcze kwestia sportowa i wyników sportowych. Wiemy gdzie jest obecnie Ruch. Jeśli dojdzie do sytuacji, że latem zostanie wbita 1. łopata, a w tym samym czasie z Ruchem stanie się - nie daj Boże - coś złego, większość mieszkańców nam tego nigdy nie wybaczy. I słusznie. Zrozumcie to. Jako radni musimy patrzeć na miasto całościowo. Nie można działać nieracjonalnie.
Ja osobiście i koledzy z mojego klubu radnych mamy ograniczone zaufanie do prezydenta Chorzowa. Postawa prezydenta w omawianej sprawie była dla nas niezrozumiała. Jakby brak dobrej woli, cheć skłócenia, sprowokowania, poniżenia. Po co?
Patrzmy na to, co jest. W grudniu mają być środki na rozpoczęcie budowy, a piłkarze muszą obronić 1 ligę. W kolejnym sezonie walka o awans.
-
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
PiS w ogóle jest taki super, niby za ale jak przychodzi co do czego to zawsze albo się wstrzymujecie albo jesteście przeciw. Niestety miłość do Prezesa jest w Panu większa niż miłość do Ruchu, nie można przecież pozwolić na to żeby choć raz poprzeć w czymś prezydenta ze znienawidzonego PO. Przykre,
ZAWSZE NIYBIESKI
- Ozor
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
cel sportowy na teraz i najbliższy czas to jedno a inwestycja na następne kilkadziesiąt lat to drugie łączenie takiej logiki nie ma sensu .
To mniej więcej tak jak by założyć że każdy kto ma nowoczesny stadion nie ma prawa spaść do niższej ligi a jest nieco inaczej w wypadku awansu znowu będzie trzeba świecić oczami przed całym krajem.
Najważniejsze jest zagwarantowanie środków na budowę całego obiektu to jest bardziej istotne od samego rozpoczęcia prac.
To mniej więcej tak jak by założyć że każdy kto ma nowoczesny stadion nie ma prawa spaść do niższej ligi a jest nieco inaczej w wypadku awansu znowu będzie trzeba świecić oczami przed całym krajem.
Najważniejsze jest zagwarantowanie środków na budowę całego obiektu to jest bardziej istotne od samego rozpoczęcia prac.
-
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
Wygrała polityka a nie miłość do Ruchu. Przykre.
Szansa na rehabilitacje w grudniu
Szansa na rehabilitacje w grudniu
- Slawko
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
Oj pan Krzak sie lekko skopromitowal.
Budujecie stadion miejski, czy stadion dla Ruchu ale tylko pod warunkiem,ze zagra w ekstraklasie? Jak szliście do wyborów to nie bylo mowy o takim warunku.
110 mln to dużo? To ile planowaliście wydac, kiedy przed wyborami jako Pis OBIECYWALISCIE budowę? 15mln?
Ja nie jestem jakimś wielkim,zwolennikiem Kotali, ale w przeciwieństwie do was cokolwiek robi, zeby ten stadion powstał.
A Pan jestes typowy polityk, duzo gadki i frazesów i ZERO działań. Choćby Kotala z własnej kieszeni to finansowal to go nie poprzecie bo to inna opcja polityczna.
Budujecie stadion miejski, czy stadion dla Ruchu ale tylko pod warunkiem,ze zagra w ekstraklasie? Jak szliście do wyborów to nie bylo mowy o takim warunku.
110 mln to dużo? To ile planowaliście wydac, kiedy przed wyborami jako Pis OBIECYWALISCIE budowę? 15mln?
Ja nie jestem jakimś wielkim,zwolennikiem Kotali, ale w przeciwieństwie do was cokolwiek robi, zeby ten stadion powstał.
A Pan jestes typowy polityk, duzo gadki i frazesów i ZERO działań. Choćby Kotala z własnej kieszeni to finansowal to go nie poprzecie bo to inna opcja polityczna.
"Popularność Ruchu na Śląsku nie zna granic" - Przegląd Sportowy, 1934r.
-
- Kontakt:
Sprzedawczyk.Gregus pisze:Jestem kibicem Ruchu, karnetowiczem. Co mecz można spotkać mnie na 'długiej". Ale dziś kilka uwag.grzechub pisze:A ja mam pytanie do Grzegorza Krzaka. Dlaczego Pan się wstrzymał od głosu? Jakiś Pana punkt widzenia można poznać?
Tak, wstrzymałem się od głosu. Sposób przedstawienia radnym projektu uchwały i jego procedowanie było bardzo nieeleganckie wobec niektórych radnych. Rada jako organ ma swój tryb działania i według niego powinna pracować. Szkoda, że prezydent miasta akurat w takim temacie przedstawia postawę "nie fair" wobec opozycji. Ale to kwestie proceduralne.
Merytoryczne. Generalnie ten punkt powinien być głosowany w grudniu przy budżecie na 2018 r. wraz z propozycją kwoty na 1. etap budowy. Po co prezydent rozbija te tematy? Dla szumu medialnego? Nic złego dla tematu stadionu by się nie stało. Przecież całościowe koszty inżyniera generalnego to będzie 2,5-3 mln zł. Te 300 tys. to jedynie pierwsza część. Musi być utrzymany pewien porządek. Rada przeznaczy środki na budowę, to ruszamy z tematem.
Klub radnych PiS nie jest przeciwko budowie stadionu, dlatego mimo tego, co wyżej, nie zagłosowaliśmy przeciw. Wstrzymaliśmy się. Nie chcemy brać odpowiedzialności za taki sposób procedowania uchwał w samorządzie.
Pamiętajmy tylko o kilku faktach. Nawet najwięksi kibice. Stadion o wartości 110 mln będzie kosztował miasto 150-160 mln. Znam prognozę finansów miasta za 3-5-7 lat. Jako radny i mieszkaniec mam duże obawy o miasto. Miasto czekają bardzo duże problemy finansowe. Jest jeszcze kwestia sportowa i wyników sportowych. Wiemy gdzie jest obecnie Ruch. Jeśli dojdzie do sytuacji, że latem zostanie wbita 1. łopata, a w tym samym czasie z Ruchem stanie się - nie daj Boże - coś złego, większość mieszkańców nam tego nigdy nie wybaczy. I słusznie. Zrozumcie to. Jako radni musimy patrzeć na miasto całościowo. Nie można działać nieracjonalnie.
Ja osobiście i koledzy z mojego klubu radnych mamy ograniczone zaufanie do prezydenta Chorzowa. Postawa prezydenta w omawianej sprawie była dla nas niezrozumiała. Jakby brak dobrej woli, cheć skłócenia, sprowokowania, poniżenia. Po co?
Patrzmy na to, co jest. W grudniu mają być środki na rozpoczęcie budowy, a piłkarze muszą obronić 1 ligę. W kolejnym sezonie walka o awans.