RUCH W PRASIE - bez komentowania [brig]

Forum sympatyków KS Ruch Chorzów
Wiadomość
Autor
CentrumPrasoweR
Kontakt:

Historia przeciwko Ruchowi! Na przekór statystykom

#6646 Post autor: CentrumPrasoweR » 9 lut 2017, o 20:09

Leszek Błażyński-->PRZEGLADSPORTOWY.PL pisze:
Historia przeciwko Ruchowi! Na przekór statystykom

Obrazek

Odkąd wprowadzono w ekstraklasie system ESA37, ostatnie drużyny jesieni spadały z ligi. - Statystyki są jednak po to, aby je zmieniać – przekonuje Jan Benigier, były znakomity snajper „Niebieskich”.

Nowy format rozgrywek po raz pierwszy obowiązywał w sezonie 2013/14. Po 30 kolejkach podzielono drużyny na dwie grupy: mistrzowską i spadkową oraz doszło do podziału punktów. 2013 rok na ostatnim miejscu zakończył Widzew Łódź. Zespół w 21 kolejkach zdobył 15 „oczek”, czyli miał dorobek zbliżony do tego, jakim dysponują obecnie „Niebiescy”. Klub również borykał się z ogromnymi problemami finansowymi a w jego składzie grał Eduards Visnakovs, obecny snajper Ruchu. Łotysz był wtedy jednak w świetnej formie, strzelił 12 goli. - Nie doszukiwałbym się jednak analogii, pomiędzy obecnym Ruchem a tamtym Widzewem. To całkiem inne zespoły – podkreśla Jan Benigier. Łodzianom zabrakło 6 punktów do utrzymania. Problemem drużyny była słaba defensywa - zespół stracił aż 59 goli, najwięcej ze wszystkich drużyn w lidze. Ogromne kłopoty finansowe sprawiły, że Widzew, po sezonie spędzonym na zapleczu ekstraklasy, wylądował w IV lidze. Obecnie rywalizuje w III lidze (czwarty poziom rozgrywkowy).

Nieudana pogoń
W następnym sezonie kłopoty miał Zawisza. Jego sytuacja wyjściowa była arcytrudna. Bydgoszczanie w 19 kolejkach uzbierali marne 9 „oczek”. Przed wiosną wszyscy zgodnie typowali drużynę do spadku. Właściciel Radosław Osuch i trener Mariusz Rumak dokonali rewolucji w składzie. Nowy, odświeżony zespół rzucił się w pogoń. Zawisza zanotował nawet serię sześciu kolejnych wygranych! Straty jednak z pierwszej rundy były zbyt duże i bydgoszczanom szaleńcza gonitwa się nie udała. W czerwcu zeszłego roku Zawisza nie uzyskał licencji na grę w lidze centralnej.

Wystarczyło tak niewiele
W poprzednich rozgrywkach nie dał rady Górnik Zabrze. Po rundzie jesiennej sytuacja nie była wcale aż tak tragiczna. Drużyna zakończyła tę część sezonu na ostatnim miejscu w tabeli z 21 punktami (rozegrano 21 kolejek). Wiosna była jednak fatalna. Podopieczni Leszka Ojrzyńskiego, a później Jana Żurka, wygrali tylko dwa spotkania! Z Podbeskidziem oraz Śląskiem, ale, mimo tak koszmarnego bilansu, mogli się uratować uratować. Wystarczyło w ostatniej kolejce wygrać z niegrającą już o nic Termaliką Nieciecza. Po końcowym gwizdku bramkarz Grzegorz Kasprzik rozpaczał tak, jakby stracił kogoś bardzo bliskiego. – Jest nam wstyd, że doprowadziliśmy do takiej sytuacji. Ten trzeci spadek Górnika w historii to dramat – podkreślał golkiper, który był pocieszany przez kibiców. Wcześniej klub był zdegradowany w 1978 i 2009 roku. Wśród przyczyn, które wpłynęły na spadek, podawano między innymi bardzo nieudane zimowe zgrupowanie w Hiszpanii. - Byliśmy w dobrym miejscu na wczasy dla emerytów, ale nie dla drużyny piłkarskiej - ocenił Ołeksandr Szeweluchin. Chorzowianie zimę także spędzili na Półwyspie Iberyjskim, ale w odróżnieniu od zabrzan, nie byli w kurorcie. Sparingpartnerów też mieli zdecydowanie lepszych.

Otucha zamiast wpisów
- Statystyki pokazują, że w trzech minionych sezonach ostatnia drużyna spadła z ligi, ale wcześniej zdarzało się, że było inaczej. Chociażby Podbeskidzie, które miało po pierwszej części sezonu fatalny dorobek punktowy, znakomicie grało wiosną i w ten sposób zachowało ligowy byt. Mieszkam w Nowym Bytomiu, dzielnicy Rudy Śląskiej, i jest tutaj wielu fanów Ruchu. Niepokoją się, co jest zrozumiałe, ale nie możemy skreślać tych młodych chłopaków, którzy walczą o prestiż i przyszłość klubu. Trzeba dodać im otuchy, wesprzeć, a nie wypisywać w internecie krytyczne uwagi – podkreśla Benigier.
Kibice we wtorek spotkali się z zawodnikami podczas prezentacji drużyny. W piątek, po powrocie piłkarzy z Hiszpanii, także rozmawiali z drużyną. - Dobrze, że fani pokazują, że są z nimi, że w nich wierzą. Każdy z nas oczekuje od nich walki, ale to zrozumiałe. Szalenie ważny będzie start. Jeden ze znanych sprinterów mówił, że jak wystartuje dobrze, to po kilku metrach ma rywali za plecami. Gdy spóźni start, goni ile sił, ale zwykle nie uda mu się dobiec do mety na dobrej pozycji. Ruch stać na dobry początek wiosny. Jak procentowo oceniam szansę na utrzymanie? Sercem? Czuję, że drużyna nie zostanie zdegradowana. Spoglądając zdroworozsądkowo: szansę są na to fifty-fifty a statystykami nie ma co się przejmować – dodaje eksnapastnik chorzowian.

Źródło: AUTOR: Leszek Błażyński --> PORTAL: PRZEGLADSPORTOWY.PL

CentrumPrasoweR
Kontakt:

Kto zagwiżdże Ruchowi i Piastowi po zimowej przerwie? Znamy

#6647 Post autor: CentrumPrasoweR » 9 lut 2017, o 21:09

brak-->PRZEGLADSPORTOWY.PL pisze:
Kto zagwiżdże Ruchowi i Piastowi po zimowej przerwie? Znamy nazwiska

Obrazek

Po zimowej przerwie w ten weekend wracają rozgrywki ekstraklasy. Znamy obsadę sędziowską 21. serii gier.

Kolejkę zainauguruje jutro starcie Ruchu Chorzów z Cracovią (pierwszy gwizdek o 18.00). Sędzią tego spotkania będzie Paweł Raczkowski. Warszawski arbiter w tym sezonie prowadził już trzy mecze "Niebieskich": 1:4 z Jagiellonią Białystok, 1:2 z Pogonią Szczecin i 4:0 z Górnikiem Łęczna.

Piast z kolei zamknie pierwszą po zimowej przerwie serię gier. Podopiecznych Radoslava Latala czeka wyjazd do Szczecina na mecz z Pogonią. Spotkanie to poprowadzi Jarosław Przybył z Kluczborka. 40-latek był rozjemcą podczas meczu Arka - Piast (1 października), który gliwiczanie wygrali 2:1.

Obsada sędziowska 21. kolejki ekstraklasy

Ruch Chorzów – Cracovia, 10.02 (pt), 18:00, Paweł Raczkowski (Warszawa)

Lech Poznań – Bruk-Bet Termalica Nieciecza, 10.02 (pt), 20:30, Paweł Gil (Lublin)

Górnik Łęczna – Zagłębie Lubin, 11.02 (sb), 15:30, Piotr Lasyk (Bytom)

Wisła Kraków – Korona Kielce, 11.02 (sb), 18:00, Tomasz Kwiatkowski (Warszawa)

Arka Gdynia – Legia Warszawa, 11.02 (sb), 20:30, Tomasz Musiał (Kraków)

Wisła Płock – Śląsk Wrocław, 12.02 (nd), 15:30, Daniel Stefański (Bydgoszcz)

Lechia Gdańsk – Jagiellonia Białystok, 12.02 (nd), 18:00, Bartosz Frankowski (Toruń)

Pogoń Szczecin – Piast Gliwice, 13.02 (pn), 18:00, Jarosław Przybył (Kluczbork)

Źródło: AUTOR: brak --> PORTAL: PRZEGLADSPORTOWY.PL

CentrumPrasoweR
Kontakt:

Ruch odzyskał 4 punkty!

#6648 Post autor: CentrumPrasoweR » 10 lut 2017, o 09:09

Ruch odzyskał 4 punkty!

Obrazek

Komisja ds. Licencji Klubowych PZPN potwierdziła, że zobowiązania Fundacji Ruch Chorzów wobec byłych pracowników zostały uregulowane w wyznaczonym terminie. Oznacza to, że Niebiescy do rundy wiosennej przystąpią z dorobkiem 16, a nie 12 oczek.

19 grudnia ubiegłego roku Komisja nałożyła na Ruch karę odjęcia ośmiu punktów w bieżącym sezonie ekstraklasy z jednoczesnym zawieszeniem jej wykonania do 31 stycznia 2017. W przypadku spłaty do tego terminu zaległości finansowych Fundacji w stosunku do byłych pracowników odebranie czterech punktów miało zostać anulowane.

Działacze Ruchu pod koniec stycznia poinformowali PZPN o całkowitej spłacie tychże zobowiązań, dlatego zamiast 8 punktów, "Niebieskim" zostaną odjęte tylko cztery "oczka". Drużyna Waldemara Fornalika z dorobkiem 16 pkt zamyka tabelę ekstraklasy. Do przedostatniego Górnika Łęczna traci jednak tylko dwa.

CentrumPrasoweR
Kontakt:

Niezgoda: Mam być killerem!

#6649 Post autor: CentrumPrasoweR » 10 lut 2017, o 10:09

Leszek Błażyński-->PRZEGLADSPORTOWY.PL pisze:
Niezgoda: Mam być killerem!

Obrazek

- Ciarki mi przechodziły po plecach, gdy podczas prezentacji kibice śpiewali piosenki - przekonuje Jarosław Niezgoda.

LESZEK BŁAŻYŃSKI: We wtorek podczas prezentacji zespołu w chorzowskim MORiSie, gdy wychodził pan na parkiet, puszczono fragment piosenki „Kiler” zespołu „Elektryczne gitary”. Sam pan wybrał ten utwór?
- Nie, ale ktoś zrobił to bardzo trafnie. Mam być killerem od bramek i postaram się, aby tak było. Byłem dzieckiem, gdy ten film miał swoją premierę, ale nie ma chyba w Polsce osoby, która by go nie kojarzyła. Pamiętam, że podczas jednego z wyjazdów autokarem, oglądaliśmy razem z kolegami z drużyny tę komedię. W szatni czasami są przytaczane śmieszne teksty, których jest w „Kilerze” bardzo wiele. Zresztą ten obraz oraz jego kontynuacja, czyli „Kilerów dwóch”, to moje ulubione filmy.

Miał pan już okazję brać udział w podobnej prezentacji?
JAROSŁAW NIEZGODA: - Gdy byłem w Legii, nie było mi to dane. Ciarki mi przechodziły po plecach, gdy kibice śpiewali piosenki. Jeszcze na dodatek w piątek powitano nas na stadionie po powrocie z Hiszpanii. Moja siostra, która śledzi strony internetowe, wcześniej wysłała mi SMS-a, że na Cichej fani coś szykują. Ale i tak byliśmy wszyscy zaskoczeni. Widać, że mamy ogromne wsparcie kibiców. Jest dla kogo grać i strzelać bramki

Ale w zimowych sparingach nie udała się panu ta sztuka. Czemu?
JAROSŁAW NIEZGODA: - Fakt, w 2017 roku nie zdobyłem jeszcze bramki. Szykuję armaty na ligę!

Odkąd ekstraklasa rozgrywana jest według systemu ESA37, ostatni jesienią zespół ligi nie zdołał jeszcze ani razu zachować ligowego bytu.
JAROSŁAW NIEZGODA: - Nie widziałem, że takie są statystyki... Musimy więc zrobić wyjątek. Nasza sytuacja nie jest łatwa, ale będziemy chcieli udowodnić, że zasługujemy na ekstraklasę.

Zimą na początku mówiono o możliwym pańskim powrocie z wypożyczenia do Legii Warszawa. Jak to faktycznie wyglądało?
JAROSŁAW NIEZGODA: - Podczas przerwy między rozgrywkami rozmawiałem z trenerem Aleksandarem Vukoviciem. Mówił, że obserwuje mnie i jest zadowolony z mojej gry, ale na temat powrotu do Legii zimą z wypożyczenia wcale nie rozmawialiśmy.

W Ruchu jesienią zrobił pan furorę. Co przyczyniło się głównie do tego, że w 11 spotkaniach ligowych strzelił pan aż 7 goli?
JAROSŁAW NIEZGODA: - W Legii nie wykorzystałem swojej szansy. W Chorzowie zadebiutowałem, wchodząc z ławki, ale później grałem w podstawowym składzie i strzeliłem cztery gole z rzędu. Z taką serią człowiek czuje większą pewność. Dobrze wszedłem do zespołu. W rundzie rewanżowej chciałbym, aby też tak to wyglądało.

Źródło: AUTOR: Leszek Błażyński --> PORTAL: PRZEGLADSPORTOWY.PL

CentrumPrasoweR
Kontakt:

Ruch Chorzów - Cracovia [RELACJA LIVE, TRANSMISJA TV, GDZIE

#6650 Post autor: CentrumPrasoweR » 10 lut 2017, o 12:03

DziennikZachodni-->DZIENNIKZACHODNI.PL pisze:
Ruch Chorzów - Cracovia [RELACJA LIVE, TRANSMISJA TV, GDZIE OGLĄDAĆ] Ekstraklasa startuje na Cichej

Obrazek

Piłkarze Ruchu Chorzów i Cracovii zainaugurują rozgrywki Lotto Ekstraklasy w 2017 roku. Pierwszy tegoroczny mecz ligowy odbędzie się w Chorzowie dziś o godz. 18. Choć na boisku temperatura będzie poniżej zera, to na Cichej zapowiada się gorący wieczór. Niebiescy jak jeden mąż powtarzają słowa, że dziś liczy się tylko zwycięstwo. Mecz Ruch Chorzów – Cracovia transmitować będzie Eurosport 2. Tutaj możesz śledzić relację live.

Materiały podobne

Stęsknieni za ligową piłkę kibice Ruchu nie baczą na zimno i gremialnie wybierają się na mecz, który dla drużyny Waldemara Fornalika jest bardzo istotny. Po decyzji Komisji ds. Licencji Klubowych odejmującej chorzowianom z ich skromnego dorobku cztery punkty, nie mogą sobie oni pozwolić na wiosenny falstart. Nie dość, że zajmują w tej chwili ostatnie miejsce w tabeli, to jeszcze do bezpiecznej pozycji zajmowanej właśnie przez Cracovię tracą aż pięć punktów.

Trener Waldemar Fornalik liczy na dobry występ swojej drużyny. Ruch poprzedni rok zakończył zwycięstwem nad Wisłą i ten chciałby zacząć od pokonania kolejnej krakowskiej drużyny. W pierwszym meczu tych drużyn pod Wawelem Niebiescy byli zespołem lepszym i długo prowadzili po golu Jakuba Araka, ale w końcówce wyrównał Miroslav Covilo ratując punkt dla „Pasów”. Spotkanie rozgrywano przy pustych trybunach.

Tym razem Arak jest kontuzjowany i dziś ciężar zdobywania bramek dla chorzowian na spaść na barki Jarosława Niezgody. Najlepszy snajper Ruchu w tym sezonie strzelił już siedem goli, ale w zimowych sparingach nie błyszczał

- W 2017 r. jeszcze żadnego gola nie strzeliłem. Ciągle sobie jednak powtarzam, że zostawiam amunicję na ligę. Wierzę, że tak będzie i zacznę trafiać regularnie, a bramki pomogą nam zwyciężać – powiedział Jarosław Niezgoda.

W dzisiejszym spotkaniu w zespole Ruchu może zadebiutować Milen Gamakow. Bułgarski pomocnik został wypożyczony do końca sezonu z Lechii Gdańsk i jest jak na razie jedynym nowym nabytkiem na Cichej.

Mecz Ruch – Cracovia rozpocznie się o godz. 18. Sędzią spotkania w Chorzowie będzie Paweł Raczkowski z Warszawy. Tutaj możecie śledzić relację live z Cichej.
Źródło: AUTOR: DziennikZachodni --> PORTAL: DZIENNIKZACHODNI.PL

CentrumPrasoweR
Kontakt:

brak

#6651 Post autor: CentrumPrasoweR » 10 lut 2017, o 13:09

Sportslaski.pl-->SPORTSLASKI.PL pisze:
brak

Obrazek

Bodaj nigdzie na Śląsku nie działo się zimą tyle, co przy Cichej. Motywem przewodnim wcale nie było jednak okienko transferowe, a problemy, którym musieli stawić czoła w Chorzowie.
Źródło: AUTOR: Sportslaski.pl --> PORTAL: SPORTSLASKI.PL

CentrumPrasoweR
Kontakt:

Ruch Chorzów: w trudnym momencie

#6652 Post autor: CentrumPrasoweR » 10 lut 2017, o 15:03

Eurosport/Onet-->EUROSPORT.ONET.PL pisze:
Ruch Chorzów: w trudnym momencie

Obrazek

Piłkarze zamykającego tabelę Ruchu Chorzów będą wiosną walczyć o utrzymanie w ekstraklasie. - To jeden z trudniejszych momentów dla nas wszystkich – powiedział PAP trener Waldemar Fornalik. Niebiescy zimą po raz pierwszy wyjechali do Hiszpanii.
- To był udany pobyt. Mieliśmy stworzone dobre warunki do treningów, do rozgrywania meczów. Do tego udało się nam zobaczyć mecz ligi hiszpańskiej Villarreal - Granada. To był element szkolenia zawodników, którzy widzieli z bliska zachowania na konkretnych pozycjach – dodał szkoleniowiec.
Chorzowianie w 20 meczach tego sezonu wywalczyli na boisku 20 punktów, jednak stracili osiem na skutek kary nałożonej przez Komisję ds. Licencji Klubowych PZPN i zamykają tabelę. Chodziło o podwójne umowy zawodników (z klubem oraz jego fundacją) i regulowanie wynikających z nich zobowiązań. Po spłaceniu zaległości do końca stycznia Ruch odzyskał cztery punkty, ale został na ostatnim miejscu. Wyprzedzający go Górnik Łęczna ma 18 punktów.
W trakcie pobytu w Hiszpanii do ekipy Ruchu dołączył 22-letni bułgarski pomocnik Milen Gamakow, który ma być wypożyczony z Lechii Gdańsk.
Odeszli z kolei dwaj zawodnicy linii środkowej Łukasz Hanzel i Piotr Ćwielong.
- Mówiliśmy głośno, że potrzebujemy przynajmniej dwóch, trzech piłkarzy, którzy wejdą do drużyny i ją wzmocnią. Na tę chwilę tak nie jest, ale nie ustajemy w poszukiwaniach, szczególnie jeśli chodzi o skrzydłowego – zaznaczył Fornalik.
Na klubie ciąży zakaz transferów związany z zaległościami wobec piłkarzy sprzed wielu lat, od którego działacze się odwołali.
Zdaniem trenera sytuacja drużyny jest trudna, ale też – w pewnym sensie – sprzyja jej regulamin, zgodnie z którym po 30 kolejkach zdobyte punkty są dzielone na pół.
- To rozwiązanie faworyzuje tych, którzy mają najmniej, bo najmniej się im zabiera. Co oczywiście nie znaczy, że nie chcemy nazbierać jak najwięcej punktów. Robimy wszystko, aby się utrzymać. Działacze spłacili zobowiązania, aby uratować cztery punkty. My przygotowujemy się solidnie i rzetelnie. Myślę, że zawodnicy pokażą na boisku, jak bardzo im zależy na utrzymaniu – nadmienił.
Wracająca z Hiszpanii ekipa Niebieskich została przy stadionie powitana przez liczną grupę kibiców.
- Był to bardzo miły i przyjemny akcent. Takie powitania zdarzały się po wygranych meczach. I chylimy czoła przed kibicami. Są niesamowici. Widać, jak bardzo im zależy na osiągnięciu wyznaczonego celu – zauważył trener.
Chorzowianie zimą rozegrali sześć sparingów. Przed wyjazdem do Hiszpanii przegrali z ekstraklasowym czeskim MFK Karvina 0:1, potem pokonali drugoligową Odrę Opole 5:1. W trakcie obozu pokonali szwajcarski drugoligowy Servette Genewa 2:1, przegrali z ekstraklasowym węgierskim Diosgyoer VTK 1:2, Górnikiem Łęczna 0:3 i zespołem czeskiej ekstraklasy Slovanem Liberec 0:1.
Od końca stycznia Ruch znów ma prezesa. Został nim czasowo szef rady nadzorczej i jeden z głównych udziałowców Aleksander Kurczyk. Stanowisko pozostawało nieobsadzone od 29 listopada, kiedy skończyła się pierwsza "delegacja" Kurczyka do zarządu. Pod koniec sierpnia 2016 ustąpił z tej funkcji Janusz Paterman, który szefował spółce przez niecały miesiąc, po rezygnacji Dariusza Smagorowicza.
Ruch rozpocznie wiosenna część rywalizacji od piątkowego meczu z Cracovią na własnym stadionie.
Źródło: AUTOR: Eurosport/Onet --> PORTAL: EUROSPORT.ONET.PL

CentrumPrasoweR
Kontakt:

Ruch nie będzie szalał z transferami

#6653 Post autor: CentrumPrasoweR » 10 lut 2017, o 15:09

Ruch nie będzie szalał z transferami

Obrazek

W środę PZPN poinformował, że zakaz transferowy nałożony na klub jest zawieszony. Mimo to przy Cichej nie planują sprowadzania wielu nowych piłkarzy.

W grudniu zeszłego roku poinformowano, że na "Niebieskich" ponownie ciąży zakaz transferowy, związany z rzekomymi długami, które powstały w chwili, gdy klub przeszedł z rąk stowarzyszenia do spółki. Sprawa była już dwukrotnie zamykana. Komisja Dyscyplinarna postępowanie umorzyła. Rzecznik ochrony prawa związkowego wniósł o wznowienie. Informowaliśmy na naszych łamach, że niektórzy z prawników przekonują, że, jeśli postępowanie umorzono, zakaz nie obowiązuje. W środę PZPN podał, że tak faktycznie jest. Najwyższa Komisja Odwoławcza zajmie się tą sprawą 15 lutego. Nie wiadomo jaki wyda werdykt, ale pewne jest to, że do środy Niebiescy mogą zatwierdzać nowych zawodników.

Przy Cichej jednak nikt się nie spieszy się z pozyskiwaniem piłkarzy. Trener Waldemar Fornalik kilka razy podkreślał, że w tej kwestii liczy się jakość a nie ilość. Na razie jedyny zimowy nabytek to Milen Gamakow, wypożyczony z Lechii Gdańsk. 22-letni Bułgar ma szansę zagrać dzisiaj od pierwszych minut. Rosły i silny fizycznie defensywny pomocnik dobrze spisywał się w sparingach. W „11” może zastąpić Łukasza Surmę.

Na testy ma przyjechać skrzydłowy z Węgier a badania przejdzie Michał Buchalik z Wisły Kraków. Pozyskanie golkipera "Białej gwiazdy" nie jest jednak przesądzone. Były bramkarz Ruchu nie grał w lidze ponad 600 dni! Nie wiadomo w jakiej jest formie. Zanim klub podpisze z nim umowę, chce go sprawdzić. Na dziś w kadrze jest trzech zawodników na tę pozycję, bo wczoraj Wojciech Skaba rozwiązał umowę. Bramkarz ma przejść do jednego z pierwszoligowych klubów. W przypadku zatrudnienia Buchalika, Cichą opuści jeszcze jeden z golkiperów. Wypożyczeniem Kamila Lecha interesowały się już na początku roku kluby I i II ligi. Dla zawodnika to też będzie lepsza opcja, bo przegrywa obecnie rywalizację o miejsce w podstawowym składzie z Liborem Hrdliczką.

CentrumPrasoweR
Kontakt:

Cracovia mecz przy Cichej rozpocznie z Piątkiem

#6654 Post autor: CentrumPrasoweR » 10 lut 2017, o 17:09

Cracovia mecz przy Cichej rozpocznie z Piątkiem

Obrazek

W meczu z Ruchem Chorzów w ataku od pierwszych minut ma grać Krzysztof Piątek. Trener liczy na jego niezłą skuteczność.

22-letni napastnik wzmocnił swoją pozycję podczas zimowych przygotowań. To jego bramki mają ciągnąć Cracovię w górę tabeli. - To utalentowany chłopak. Mam nadzieję, że na wiosnę potwierdzi iż jest dobrym napastnikiem – mówi trener "Pasów" Jacek Zieliński. Piątek jesienią cztery razy posłał piłkę do bramki rywali, teraz Zieliński liczy na większą skuteczność. W zimowych sparingach to właśnie 22-letni napastnik zazwyczaj grał na pozycji numer 9. - Nie chcę oceniać jego postawy w trakcie zimowych przygotowań. Jestem zadowolony z wszystkich zawodników, którzy ciężko pracowali. Liczę, że Krzysiek na wiosnę potwierdzi dobrą formę i zapewni sobie miejsce w reprezentacji Polski U-21 na EURO – dodaje trener.
Mimo braku wzmocnień, Zieliński ma do dyspozycji szeroka kadrę, prawie wszyscy zawodnicy są gotowi do gry. - Już podczas zgrupowania w Hiszpanii widać było, że walka o miejsce w składzie jest zażarta. Mam spory wybór przy ustalaniu składu, a znaki zapytania dotyczą jeszcze obsady dwóch pozycji. Cieszę się z takich problemów, bo lepiej mieć trudny wybór niż żaden – przyznaje Zieliński.

CentrumPrasoweR
Kontakt:

Ruch Chorzów - Cracovia (relacja na żywo)

#6655 Post autor: CentrumPrasoweR » 10 lut 2017, o 18:03

Ruch Chorzów - Cracovia (relacja na żywo)

Obrazek

Mecz Ruch Chorzów - Cracovia w 21. kolejce LOTTO Ekstraklasy. Spotkanie rozpocznie się w piątek 10 lutego o godz. 18:00.

CentrumPrasoweR
Kontakt:

#6656 Post autor: CentrumPrasoweR » 10 lut 2017, o 19:03

Ruch Chorzów - Cracovia [RELACJA LIVE, TRANSMISJA TV, GDZIE OGLĄDAĆ] Ekstraklasa startuje na Cichej

Obrazek

Piłkarze Ruchu Chorzów i Cracovii zainaugurują rozgrywki Lotto Ekstraklasy w 2017 roku. Pierwszy tegoroczny mecz ligowy odbędzie się w Chorzowie dziś o godz. 18. Choć na boisku temperatura będzie poniżej zera, to na Cichej zapowiada się gorący wieczór. Niebiescy jak jeden mąż powtarzają słowa, że dziś liczy się tylko zwycięstwo. Mecz Ruch Chorzów – Cracovia transmitować będzie Eurosport 2. Tutaj możesz śledzić relację live.

Przerwa. Niełatwo ogląda się to spotkanie. Ekstraklasa wróciła, ale piłkarze Ruchu i Cracovii postarali się, by tęsknota za rodzimą ligą szybko przeszła. Nudy. Wracamy za około kwadrans.

Minuta doliczona.

Od kilku minut bez poważnego ataku z obu stron.

Pogubił się w niezłej sytuacji Budziński.

Surma delikatnie za mocno w stronę Niezgody.

Padł w polu karnym jeden z zawodników Ruchu, ale sędzia Raczkowski pozostał niewzruszony. Po chwili Pazio zatrzymał kontrę "Pasów".

Statystyka strzałów - Ruch 3, Cracovia 5. Po jednym celnym z każdej strony.

Rewanż Wołąkiewicza na Mazku. Okazja na centrę dla Ruchu.

Szczepaniak próbował odebrać piłkę Helikowi w okolicy pola karnego Ruchu, defensor gospodarzy jednak nie dał się i wycofał futbolówkę do swojego bramkarza.

Dąbrowski uderzył z dystansu - do "koszyczka" Hrdlicki. Za lekko.

Napór Ruchu przerwany. Piłkę mają goście, bo Mazek sfaulował Wołąkiewicza.

Cracovia w głębokiej defensywie, obrońcy gości mają dużo roboty. Teraz kolejny raz piłkę wybił Malarczyk.

Lipski! Techniczne uderzenie ofensywnego pomocnika gospodarzy z linii pola karnego. Znakomita interwencja Sandomierskiego! Ruch się rozkręca.

Malarczyk wybił piłkę po dośrodkowaniu Monety.

Konczkowski bezpardonowo potraktował Budzińskiego. Rzut wolny.

Za mocne podanie do Mazka - od bramki golkiper "Pasów".

Mogło być groźnie - Helikowi zabrakło niewiele, by czysto uderzyć piłkę z kilku metrów, po wrzutce z rzutu wolnego.

Kapitalna indywidualna akcja Wójcickiego, który ładnie się pokazał, przejął piłkę po dobrym podaniu od Jaroszyńskiego, minął dwóch rywali i uderzył na bramkę. Został w ostatnim momencie zablokowany.

Kontra chorzowian zatrzymana przez Sandomierskiego i Ferraresso.

Steblecki chciał strzelić z dystansu, ale kopnął w stojącego wprost przed nim zawodnika Ruchu.

Spore zamieszanie w polu karnym Ruchu po wrzutce z rzutu wolnego. Ostatecznie Szczepaniak dał radę oddać strzał, lecz zdecydowanie przestrzelił.

Poziom meczu - delikatnie mówiąc - nie jest na razie zbyt wysoki.

Gra już się toczy, Cracovia próbuje atakiem pozycyjnym zaskoczyć rywali, ale niezbyt jej to wychodzi.

Krótka przerwa w grze, Wójcicki leży na boisku.

Kolejna wrzutka w pole karne "Niebieskich", Steblecki próbował skorzystać z tej centry, ale nie zdołał oddać uderzenia.

Obie drużyny na razie bez precyzji w swoich poczynaniach, nie są w stanie skonstruować składnej akcji.

Wrzutka w pole karne gospodarzy, goście starali się dojść do strzału, ale finalnie im to nie wyszło.

Można zauważyć w wyjściowej jedenastce obu zespołów brak nowych twarzy. Jeśli chodzi o ławkę rezerwowych, to jest tam po jednym zawodniku pozyskanym w zimowym okienku. W Ruchu jest to Gamakow, w Cracovii zaś Mihalik.

Ajajaj! Mogło być rekordowo szybkie trafienie dla gości. Błąd w komunikacji Hrdlicki z defensorami starali się wykorzystać piłkarze "Pasów". Zabrakło niewiele! Ależ początek meczu.

Rozpoczęli!

Ławka rezerwowych Cracovii:Stępniowski, Brzyski, Jenrisek, Polczak, Deleu, Piątek, Mihalik.

Ławka rezerwowych Ruchu:Lech, Grodzicki, Gamakow, Przybecki, Oleksy, Trojak i Visnakovs.

Ekstraklasa wraca! Za kilka minut początek spotkania Ruch Chorzów - Cracovia!

CentrumPrasoweR
Kontakt:

#6657 Post autor: CentrumPrasoweR » 10 lut 2017, o 19:06

Obrazek

Materiały podobne

Stęsknieni za ligową piłkę kibice Ruchu nie baczą na zimno i gremialnie wybierają się na mecz, który dla drużyny Waldemara Fornalika jest bardzo istotny. Po decyzji Komisji ds. Licencji Klubowych odejmującej chorzowianom z ich skromnego dorobku cztery punkty, nie mogą sobie oni pozwolić na wiosenny falstart. Nie dość, że zajmują w tej chwili ostatnie miejsce w tabeli, to jeszcze do bezpiecznej pozycji zajmowanej właśnie przez Cracovię tracą aż pięć punktów.

Trener Waldemar Fornalik liczy na dobry występ swojej drużyny. Ruch poprzedni rok zakończył zwycięstwem nad Wisłą i ten chciałby zacząć od pokonania kolejnej krakowskiej drużyny. W pierwszym meczu tych drużyn pod Wawelem Niebiescy byli zespołem lepszym i długo prowadzili po golu Jakuba Araka, ale w końcówce wyrównał Miroslav Covilo ratując punkt dla „Pasów”. Spotkanie rozgrywano przy pustych trybunach.

Tym razem Arak jest kontuzjowany i dziś ciężar zdobywania bramek dla chorzowian na spaść na barki Jarosława Niezgody. Najlepszy snajper Ruchu w tym sezonie strzelił już siedem goli, ale w zimowych sparingach nie błyszczał

- W 2017 r. jeszcze żadnego gola nie strzeliłem. Ciągle sobie jednak powtarzam, że zostawiam amunicję na ligę. Wierzę, że tak będzie i zacznę trafiać regularnie, a bramki pomogą nam zwyciężać – powiedział Jarosław Niezgoda.

W dzisiejszym spotkaniu w zespole Ruchu może zadebiutować Milen Gamakow. Bułgarski pomocnik został wypożyczony do końca sezonu z Lechii Gdańsk i jest jak na razie jedynym nowym nabytkiem na Cichej.

Mecz Ruch – Cracovia rozpocznie się o godz. 18. Sędzią spotkania w Chorzowie będzie Paweł Raczkowski z Warszawy. Tutaj możecie śledzić relację live z Cichej.

CentrumPrasoweR
Kontakt:

LOTTO Ekstraklasa: Cracovia przełamała fatalną serię

#6658 Post autor: CentrumPrasoweR » 10 lut 2017, o 20:03

LOTTO Ekstraklasa: Cracovia przełamała fatalną serię

Obrazek

Ruch Chorzów przegrał z Cracovią 0:1 (0:0) w pierwszym meczu LOTTO Ekstraklasy w 2017 roku. Gola na wagę trzech punktów dla ekipy spod Wawelu w samej końcówce spotkania strzelił Krzysztof Piątek. To pierwszy triumf Cracovii od ośmiu kolejek.
Nowy rok w naszej lidze rozpoczął się od starcia 14. w tabeli Pasów z 16. Ruchem Chorzów. Niebiescy w trakcie zimowej przerwy stracili cztery punkty decyzją Komisji ds. Licencji Klubowych PZPN.
Już w pierwszej akcji goście stworzyli zagrożenie, lecz czujne wyjście z bramki Libora Hrdlicki powstrzymało Mateusza Szczepaniaka. Chwilę później świetnym rajdem popisał się Jakub Wójcicki, ale jego uderzenie zostało w ostatniej chwili zablokowane i bramkarz Ruchu spokojnie interweniował.
Im dalej w las, tym gospodarze chętniej atakowali, ale w pierwszej połowie zabrakło groźnych sytuacji. Po pierwszych 45 minutach piłkarze zeszli do szatni, a kibice mogli liczyć już tylko na to, że w drugiej połowie coś przecież musi się wydarzyć.
Niestety, ich nadzieja były płonna. Druga część gry była taka sama jak pierwsza. Mnóstwo walki w środku pola, ale ciężko powiedzieć, by była to ostra walka, bo sędzia nie sięgał często po kartki. Po jednej próbie uderzenia z dystansu mieli Sebastian Steblecki i Eduards Visnakovs, ale po żadnym z nich nawet nie pachniało golem.
Temperatura spotkania tylko na moment podniosła się w 77. minucie. Hrdlicka wyszedł daleko z bramki i minął się z piłką, gnał do niej Krzysztof Piątek, ale nie zdołał jej opanować przed pustą bramką. Błąd bramkarza Niebieskich nie został wykorzystany.
Krakowianie wyglądali nieco lepiej w tym spotkaniu i dopięli swego w 88. minucie. Jaroslav Mihalik wpadł w pole karne, dostał piłkę i odegrał ją w środek pola karnego do Krzysztofa Piątka. Ten uprzedził obrońcę Ruchu i strzelił zwycięską bramkę.
Tym samym Cracovia przełamała passę ośmiu meczów w lidze bez wygranej.
Ruch Chorzów - Cracovia 0:1 (0:0)
Bramka: Krzysztof Piątek (88)

CentrumPrasoweR
Kontakt:

brak

#6659 Post autor: CentrumPrasoweR » 10 lut 2017, o 20:09

ŁM-->SPORTSLASKI.PL pisze:
brak

Obrazek

Koszmarny początek ligowego roku przy Cichej. Po marnym widowisku Ruch traci punkty w meczu ze słabiutką Cracovią po golu straconym w końcówce spotkania. "Niebiescy" zrobili dziś wszystko, by odebrać wiarę w utrzymanie kibicom w Chorzowie.
Źródło: AUTOR: ŁM --> PORTAL: SPORTSLASKI.PL

CentrumPrasoweR
Kontakt:

Ruch Chorzów - Cracovia 0:1 [GALERIA ZDJĘĆ] Niebiescy na dob

#6660 Post autor: CentrumPrasoweR » 10 lut 2017, o 21:03

Ruch Chorzów - Cracovia 0:1 [GALERIA ZDJĘĆ] Niebiescy na dobre utknęli na dnie tabeli

Obrazek

W meczu otwierającym piłkarskie zmagania w Lotto Ekstraklasie w tym roku Ruch Chorzów przegrał z Cracovią. Niebiescy po kiepskiej inauguracji jeszcze pogorszyli swoją sytuację w tabeli. Nie dość, że nadal zajmują w niej ostatnie miejsce to do bezpiecznej pozycji tracą już aż sześć punktów.

Materiały podobne

Lekki mróz, zwały śniegu za bramkami i piłkarze ubrani w rękawiczki – to był najlepszy dowód na to, że przynajmniej w kalendarzu zawitała do nas piłkarska wiosna. Wbrew temperaturze i zdrowemu rozsądkowi, ale za to zgodnie z najnowszymi europejskimi trendami nakazującymi wznawiać rozgrywki jak najwcześniej i kończyć ligową rywalizację w połowie maja. W Chorzowie w piątkowy wieczór marznąć na stadionie zdecydowało się ponad sześć tysięcy spragnionych piłki widzów, ale po meczu chyba żałowało, że zima nie trwa trochę dłużej.

Niebiescy już po 10 sekundach mogli stracić bramkę, ale zaskoczeni goście nie wykorzystali nieporozumienia Adama Pazio z Liborem Hrdlicką. Słowacki bramkarz przed przerwą jeszcze raz wypuścił piłkę z rąk. Widać wiadomość o możliwym powrocie na Cichą Michała Buchalika mocno rozkojarzyła dotychczasowego pierwszego golkipera chorzowian.

Pierwsze minuty należały do Cracovii, a ukoronowaniem jej przewagi była ładna akcja Jakuba Wójcickiego, którego strzał w ostatniej chwili zablokowali obrońcy Ruchu. Później do głosu doszedł Ruch. Motorem napędowym ofensywnych akcji gospodarzy był na prawej stronie boiska obrońca Martin Konczkowski, a w środku pola czystymi odbiorami piłki wyróżniał się doświadczony Łukasz Surma. Najlepszą okazję do zdobycia prowadzenia miał Patryk Lipski, którego uderzenie w ładnym stylu obronił Grzegorz Sandomierski. Był to jedyny celny strzał Niebieskich do przerwy. „Pasy” też tylko raz trafiły w światło bramki.

Po zmianie stron spotkanie stało się trochę ciekawsze, bo trenerzy obu drużyn w przerwie uświadomili piłkarzom jak bardzo potrzebne są im ligowe punkty. Po stronie Cracovii groźnie z dystansu strzelał Sebastian Steblecki, a Ruch odpowiedział minimalnie niecelnym uderzeniem Macieja Urbańczyka.

Później trochę ożywienia w ataki gospodarzy wniósł rezerwowy Eduards Visnakovs, który na boisku pojawił się na ostatnie 20 minut gry. Pod drugą bramką kolejnego błędu Hrdlicki omal nie wykorzystał Krzysztof Piątek, którego nabił piłką słowacki bramkarz.

W końcówce w jednej i drugiej drużynie byliśmy świadkami debiutów, bo w ekipie Ruchu po raz pierwszy zagrali wypożyczony z Lechii Gdańsk Bułgar Milen Gamakow oraz Miłosz Trojak, a w zespole Cracovii pojawił się Jaroslav Mihalik. I właśnie Słowak zaliczył asystę przy bramce Krzysztofa Piątka wykładając koledze piłkę jak na tacy. Rezerwowi „Pasów” przesądzili o ich zwycięstwie w Chorzowie.

Ruch Chorzów – Cracovia 0:1 (0:0)

Bramka 0:1 Krzysztof Piątek (88)

Sędziował Paweł Raczkowski (Warszawa)

Widzów 6179

Żółta kartka Malarczyk (Cracovia)

Ruch: Hrdlicka - Konczkowski, Helik, Kowalczyk, Pazio – Mazek (88. Trojak), Surma (80. Gamakow), Urbańczyk, Lipski, Moneta – Niezgoda (72. Visnakovs).

Cracovia: Sandomierski – Ferraresso (80. Mihalik), Malarczyk, Wołąkiewicz, Jaroszyński - Wójcicki, Dąbrowski, Covilo, Budziński, Steblecki (90+1 Jendrisek) – Szczepaniak (66. Piątek). 

Zablokowany