RUCH W PRASIE - bez komentowania [brig]

Forum sympatyków KS Ruch Chorzów
Wiadomość
Autor
CentrumPrasoweR
Kontakt:

Mazek żałuje, że nie pokusił się o szybki strzał na bramkę

#6586 Post autor: CentrumPrasoweR » 29 sty 2017, o 11:09

brak-->PRZEGLADSPORTOWY.PL pisze:
Mazek żałuje, że nie pokusił się o szybki strzał na bramkę

Obrazek

Podczas zgrupowania w Hiszpanii piłkarze Ruchu Chorzów rozegrali sparing z węgierskim zespołem Diósgyőri VTK. Przegrali 1:2, a po meczu Kamil Mazek miał trochę pretensji do siebie.

W pierwszej, zakończonej bezbramkowym remisem połowie spotkania, to „Niebiescy” mieli więcej z gry. Kilka razy byli bliscy objęcia prowadzenia, w tym raz po akcji Kamila Mazka.

– Mogłem od razu po wbiegnięciu w pole karne szukać uderzenia, a trochę się „zakiwałem” i nic z tego nie wyszło. Trzeba wyciągnąć wnioski z tej sytuacji i następnym razem pokusić się o uderzenie – zaznaczył Kamil Mazek.

W pierwszej połowie chorzowianom zabrakło skuteczności. – Mieliśmy swoje sytuacje, chyba najbliżej zdobycia bramki był Milen Gamakow po ładnym uderzeniu z dystansu. Niestety, nie udało się strzelić, ale wydaje mi się, że zagraliśmy bardzo solidnie w defensywie, nie popełnialiśmy jakichś większych błędów. Gdybyśmy byli skuteczniejsi, do przerwy mogliśmy prowadzić – podkreślił skrzydłowy Ruchu.

W drugiej części nie udało się zachować czystego konta. – Popełniliśmy błędy, po których padły bramki. Po pierwszej udało się odrobić ten wynik, po golu Pawła Oleksego z rzutu rożnego. W drugiej połowie też nie dopuszczaliśmy rywali do wielu sytuacji, ale nie ustrzegliśmy się wpadek i niestety straciliśmy dwa gole – stwierdził Kamil Mazek. 

Źródło: AUTOR: brak --> PORTAL: PRZEGLADSPORTOWY.PL

CentrumPrasoweR
Kontakt:

Za mało gry w piłkę, za dużo pojedynków fizycznych

#6587 Post autor: CentrumPrasoweR » 29 sty 2017, o 14:09

Za mało gry w piłkę, za dużo pojedynków fizycznych

Obrazek

Porażka 2:1 z węgierskim zespołem Diósgyőri VTK podczas zgrupowania w Hiszpanii w ocenie trenera Ruchu Chorzów.

– Liczyłem, że Węgrzy będą chcieli więcej grać w piłkę, było za to dużo pojedynków fizycznych – mówił trener Waldemar Fornalik po porażce z Diosgyori VTK w drugim sparingu na zgrupowaniu Ruchu w Hiszpanii.

– Był to pożyteczny sprawdzian. Zagraliśmy dzisiaj z drużyną, która bardzo dobrze prezentowała się pod względem fizycznym, mam na myśli ich wzrost, warunki i zachowanie piłkarzy na boisku. Liczyłem, że będą chcieli więcej grać w piłkę, natomiast dużo było pojedynków fizycznych. Ten mecz miał dwa oblicza. W pierwszej połowie zakończonej bezbramkowym remisem Węgrzy chcieli stwarzać zagrożenie głównie po stałych fragmentach gry, natomiast my graliśmy w piłkę. Mieliśmy przynajmniej 1-2 sytuacje, po których mogły paść bramki, że przypomnę tylko poprzeczkę Gamakowa czy nieuznanego gola. Nie widziałem dobrze czy był spalony, czy nie. Nie pozwoliliśmy rywalom na stwarzanie okazji, a sami byliśmy coraz groźniejsi. Natomiast w drugiej części gra była już inna, bardziej otwarta. Węgrzy otworzyli wynik po naszym błędzie, wyrównaliśmy, ale z drugiej strony, gdyby parę razy zawodnicy lepiej przyjęli piłkę, dograli ją, to mogliśmy strzelić kolejne bramki. Sam Miłosz Przybecki miał co najmniej dwie okazje, w których lepsze przyjęcie spowodowałoby wyjściem sam na sam – mówił po końcowym gwizdku Waldemar Fornalik. 

CentrumPrasoweR
Kontakt:

Kiedy Chorzów odzyska 18 mln zł z Ruchu - mówi prezydent And

#6588 Post autor: CentrumPrasoweR » 30 sty 2017, o 10:03

DziennikZachodni-->DZIENNIKZACHODNI.PL pisze:
Kiedy Chorzów odzyska 18 mln zł z Ruchu - mówi prezydent Andrzej Kotala GOŚĆ DNIA DZ i Radia Piekary

Obrazek

Jak i kiedy Chorzów odzyska 18 mln zł, które pożyczył Ruchowi? - Jest to zapisane dokładnie w umowie. Te środki będą pochodziły albo z transmisji z Ekstraklasy Canal +, będą pochodziły z transferów w przypadku sprzedaży zawodników - zapewnił Andrzej Kotala, prezydent Chorzowa, Gość Dnia DZ i Radia Piekary.

Andrzej Kotala, prezydent Chorzowa, Gościem DZ i Radia Piekary. - Jeżeli wprowadzamy limit kadencji w samorządzie, to również w Sejmie. Na pewno będziemy podnosić pogląd, że nie jest to rozbijanie sitw, ale wzmacnianie kreatywności i intensywności pracy prezydentów - powiedział Andrzej Kotala.

Jak i kiedy Chorzów odzyska 18 mln zł, które pożyczył Ruchowi?

- Jest to zapisane dokładnie w umowie. Te środki będą pochodziły albo z transmisji z Ekstraklasy Canal +, będą pochodziły z transferów w przypadku sprzedaży zawodników. Jako akcjonariusz spółki mamy kontrolę nad finansami. Oczywiście nie angażujemy się w kwestie sportowe, bo na tym się nie znamy i nie chciałbym zabierać głosu ani decydować o tym, jaki zawodnik ma być sprzedawany, jaki kupowany, ale mamy wpływ na to, co się dzieje z finansami - zapewnił Andrzej Kotala, prezydent Chorzowa.

Prezydent Chorzowa odniósł się także do sytuacji w KZK GOP.

- Prezydenci są coraz bardziej oburzeni faktem, że składka KZK GOP rośnie, a składka rośnie bo jest coraz mniej pasażerów. Budujemy , remontujemy tory... Wymagania prezydentów co do jakości przewozów są coraz wyższe - powiedział Andrzej Kotala, prezydent Chorzowa w

Źródło: AUTOR: DziennikZachodni --> PORTAL: DZIENNIKZACHODNI.PL

CentrumPrasoweR
Kontakt:

Bolesne ostrzeżenie - "niebiescy" przegrali z sąsiadem w tab

#6589 Post autor: CentrumPrasoweR » 30 sty 2017, o 13:09

ŁM-->SPORTSLASKI.PL pisze:
Bolesne ostrzeżenie - "niebiescy" przegrali z sąsiadem w tabeli

Obrazek

To tylko sparing, a sparingi są przecież po to, by przećwiczyć schematy i eliminować błędy ale... wynik poniedziałkowego starcia nie jest dla "niebieskich" optymistycznym prognostykiem. Ruch wysoko przegrał starcie z innym z kandydatów do spadku z Ekstraklasy, Górnikiem Łęczna.

Pierwsza połowa nie zwiastowała tak złego wyniku dla "niebieskich". Defensywa dowodzona przez Michała Helika, któremu tym razem partnerował na środku Mateusz Cichocki, spisywała się bez większych zarzutów. Co więcej, w samej końcówce tej części gry Helik mógł nawet pokonać Dawida Smuga, jednak piłka po jego uderzeniu głową przeleciała tuż obok słupka bramki łęcznian. Po drugiej stronie w dobrym stylu strzał Vojo Ubiparipa obronił Libor Hrdlicka i obie drużyny udały się na przerwę.

Po zmianie stron trener Fornalik przemeblował defensywę "niebieskich". Na boisku nie pojawili się już Helik, Konczkowski i Kowalczyk, których zastąpili Grodzicki, Pazio i Oleksyy. Zabrakło też Patryka Lipskiego, za którego pojawił się Bartosz Nowak i testowanego Milena Gamakowa, którego zmienił Łukasz Surma. Roszady w obronie szybko zemściły się na chorzowianach, którzy 2 minuty po wznowieniu gry stracili gola po strzale Bartosza Śpiączki. Kilka minut później było 2:0 dla podopiecznych Franciszka Smudy - Javi Hernandez dośrodkował z rzutu rożnego, a głową do siatki Ruchu trafił Aleksander Komor. A kiedy murawę opuścili jeszcze Mateusz Cichocki i Libor Hrdlicka, zrobiło się 3:0 dla łęcznian - Kamil Lech wyciągał piłkę z siatki po drugim tego dnia golu Śpiączki.

Ruch próbował zdobyć bramkę honorową - szanse mieli Kamil Mazek, Jarosław Niezgoda i Miłosz Trojak, ale żaden z nich nie potrafił skierować piłki do bramki Górników. W efekcie Ruch przegrał z Łęczną aż 0:3. Na pożegnanie z Hiszpanią "niebiescy" zmierzą się jeszcze w środę z czeskim Slovanem Liberec.

Ruch Chorzów - Górnik Łęczna 0:3 (0:0)

0:1 - Śpiączka 47"

0:2 - Komor 55"

0:3 - Śpiączka 71"

Ruch: Hrdlicka (64" Lech) - Konczkowski (46" Pazio), Helik (46" Grodzicki), Cichocki (67" Koj), Kowalczyk (46" Oleksy) - Przybecki (65" Mazek), Urbańczyk (67" Urbańczyk), Gamakow (46" Surma), Lipski (46" Nowak), Moneta (65" Trojak) - Visnakovs (65" Niezgoda).

Gónik: (I połowa) Smug - Matei, Bogusławski, Gérson, Jarecki - Vukobratović, Pruchnik, Piesio, Pitry, 9. Piotr Grzelczak - Ubiparip. (II połowa) Małecki - Sasin, Komor, Szmatiuk, Leândro - Bonin, Tymiński, Danielewicz, Hernández, Dzalamidze - Śpiączka.

źródło: własne/niebiescy.pl
Źródło: AUTOR: ŁM --> PORTAL: SPORTSLASKI.PL

CentrumPrasoweR
Kontakt:

Ekstraklasa. Górnik Łęczna zdecydowanie pokonał Ruch Chorzów

#6590 Post autor: CentrumPrasoweR » 30 sty 2017, o 14:06

PAP-->SPORT.PL pisze:
Ekstraklasa. Górnik Łęczna zdecydowanie pokonał Ruch Chorzów w sparingu w Hiszpanii

Obrazek

Piłkarze Górnik Łęczna wygrali z Ruchem Chorzów 3:0 (0:0) w sparingu drużyn ekstraklasy. Mecz rozegrano w Hiszpanii, gdzie przebywają na obozach oba zespoły zajmujące obecnie spadkowe miejsca w ligowej tabeli.
Bramki: Bartosz Śpiączka (47, 71-głową), Aleksander Komor (55-głową).

W Oropesa del Mar zmierzyły się drużyny prowadzone przez byłych selekcjonerów Waldemara Fornalika (Ruch Chorzów) i Franciszka Smudę (Górnik Łęczna).

Był to trzeci wygrany mecz podopiecznych Smudy podczas obozu w Oropesa del Mar. W poprzednich łęcznianie pokonali rezerwy Villarreal CF (Hiszpania) 2:0 oraz węgierski Diosgyori VTK Miszkolc 3:0.

Dla chorzowian był to trzeci mecz kontrolny podczas pobytu w Benicassim. Wcześniej pokonali szwajcarski drugoligowy Servette Genewa 2:1 i przegrali z ekstraklasowym węgierskim Diosgyoer VTK 1:2. Ruch zagra jeszcze podczas zgrupowania z czeskim Slovanem Liberec.

Chorzowianie byli wcześniej na obozie w Rybniku, przed wyjazdem do Hiszpanii rozegrali dwa mecze kontrolne - z ekstraklasowym czeskim MFK Karwina przegrali 0:1, potem pokonali drugoligową Odrę Opole 5:1.

"Niebiescy" w 20 meczach tego sezonu wywalczyli na boisku 20 punktów, jednak stracili osiem na skutek kary nałożonej przez Komisję ds. Licencji Klubowych PZPN i zamykają tabelę. Chodziło o podwójne umowy zawodników (z klubem oraz jego fundacją) i regulowanie wynikających z nich zobowiązań. Jeśli klub do końca stycznia spłaci zaległości, odzyska cztery punkty. Górnik ma 18 punktów i jest przedostatni.

Pierwszy po zimowej przerwie mecz ekstraklasy Górnik Łęczna rozegra na Arenie Lublin 11 lutego, o godz. 15.30 z KGHM Zagłębiem Lubin, natomiast dzień wcześniej, o godz. 18 Ruch Chorzów podejmować będzie Cracovię.

Złe informacje dla Nawałki... Reprezentanci Polski mają problemy w swoich klubach
Serie A. Piotr Zieliński z asystą, ale Napoli niespodziewanie traci punkty [ELEVEN SPORTS NETWORK]
Źródło: AUTOR: PAP --> PORTAL: SPORT.PL

CentrumPrasoweR
Kontakt:

Piłkarze Ruchu Chorzów podpatrywali lepszych

#6591 Post autor: CentrumPrasoweR » 30 sty 2017, o 15:09

Krzysztof Brommer-->PRZEGLADSPORTOWY.PL pisze:
Piłkarze Ruchu Chorzów podpatrywali lepszych

Obrazek

W sobotę sztab szkoleniowy i piłkarze „Niebieskich” wybrali się na mecz ligi hiszpańskiej Villarreal - Granada. Była okazja do ciekawych obserwacji.

Szczególnie po piątkowym sparingu z Węgrami jeden luźniejszy dzień był bardzo potrzebny chorzowianom. Wyjazd był dobrowolny, lecz zgłosiła się niemal cała drużyna. Trudno dziwić się ciekawości młodych piłkarzy Ruchu, dla których okazja do oglądania meczu Primera Division była czymś nowym. Z kolei starsi piłkarze, którzy w przeszłości mieli styczność z hiszpańskim futbolem, także chcieli podpatrywać lepszych od siebie.

- Na meczu ligi hiszpańskiej wcześniej nie byłem, ale miałem okazję w barwach Śląska dwukrotnie grać z przedstawicielami tamtejszego futbolu. Z Athletic Bilbao i Sevillą. Ten pierwszy mecz wspominam ciut lepiej, ten drugi gorzej, bo padło wiele bramek (1:4 i 0:5 - przyp. red.) - opowiadał kapitan Rafał Grodzicki.

Łukasz Surma nawet w 2010 roku zagrał z „żółtą łodzią podwodną”, czyli Villarrealem. - Teraz też chciałoby się zagrać, a nie siedzieć na trybunach w roli kibica. Graliśmy kiedyś z Lechią sparing w Gdańsku z Villarrealem i grał u nich np. Santiago Cazorla, który obecnie broni barw Arsenalu. Oni mają mega-techniczny styl gry, dlatego lubię hiszpański futbol - stwierdził „Surmik”.

Młodych graczy ponosiła nawet fantazja. - Myślę, że z Granadą spokojnie moglibyśmy powalczyć o remis - uśmiechał się w przerwie obrońca Ruchu, Michał Helik. Ostatecznie Villarreal wygrał 2:0 i pokazał ofensywną piłkę, którą z pewnością kibice z Cichej także chcieliby wiosną oglądać w wykonaniu swojej drużyny. - Dla mnie jest to superdoświadczenie. Oglądając taki mecz, można się wiele nauczyć, bo to jest jedna z najlepszych lig na świecie. Gra w Hiszpanii wygląda zupełnie inaczej niż w Polsce. Przede wszystkim jest zdecydowanie szybsza i bardziej techniczna - mówił po końcowym gwizdku Kamil Słoma.

Przyjemności skończyły się w niedzielę, bo tego dnia „Niebiescy” powrócili to normalnych zajęć. O 8.15 czekało na nich śniadanie, a później zostali podzieleni na dwie grupy, które ćwiczyły w siłowni i na boisku. Po 16.00 zaplanowany był drugi trening na boisku, a dzień zakończyła odprawa z trenerami.

Źródło: AUTOR: Krzysztof Brommer --> PORTAL: PRZEGLADSPORTOWY.PL

CentrumPrasoweR
Kontakt:

Za kilka dni prezentacja drużyny Ruchu przed rundą wiosenną

#6592 Post autor: CentrumPrasoweR » 30 sty 2017, o 22:09

Za kilka dni prezentacja drużyny Ruchu przed rundą wiosenną

Obrazek

Zaledwie trzy dni dzielić będą prezentację od pierwszego wiosennego meczu, w którym rywalem chorzowian będzie Cracovia.

Tuż przed rozpoczęciem niezwykle ważnej dla „Niebieskich” rundy będzie można spotkać swoich ulubieńców w hali MORiS podczas tradycyjnej prezentacji drużyny.

Impreza rozpocznie się 7 lutego o godz. 18:00 w hali MORiS mieszczącej się przy ul. Dąbrowskiego 113 w Chorzowie.

Przed drużyną Waldemara Fornalika trudna wiosna, dlatego potężny zastrzyk „Niebieskiej” energii otrzymany od wiernych fanów będzie niezbędny przed wznowieniem rozgrywek. Każdy może dorzucić swoją „cegiełkę”, pojawić się na hali i głośno dopingując swój zespół zostać częścią widowiska.

CentrumPrasoweR
Kontakt:

Michał Koj, po długiej kontuzji na boisku czuł się bardzo do

#6593 Post autor: CentrumPrasoweR » 30 sty 2017, o 23:09

Michał Koj, po długiej kontuzji na boisku czuł się bardzo dobrze

Obrazek

Dla zespołu Ruchu Chorzów to powrót na boisko tak samo ważny, jak dla samego piłkarza. Michał Koj już gra!

Michał Koj pauzował od jesiennego meczu z Termalicą, w którym doznał poważnego urazu głowy. W poniedziałek zagrał w sparingu z Górnikiem Łęczna (0:3) po raz pierwszy od tamtego feralnego momentu.

– Powroty bywają ciężkie. Ten mecz był pierwszym, w którym zagrałem od momentu doznania kontuzji. Cieszę się, że mogłem wybiec na boisko. Zagrałem 20 minut i bardzo dobrze się czułem. Myślę, że z czasem będzie to wyglądało coraz lepiej i będę dostawał więcej szans do gry – stwierdził Michał Koj.

Od pamiętnego urazu minęło aż 136 długich dni. W początkowej fazie tego okresu obrońca „Niebieskich” odpoczywał i dochodził do zdrowia, ale z biegiem czasu coraz mocniej angażował się w trening, najpierw indywidualny, a następnie z całą drużyną. Jak mówi, do optymalnej formy nie brakuje mu wiele. – Ciężko mi w tym momencie powiedzieć czy po tak długim okresie mam jakieś braki. Na razie jest to okres przygotowawczy, więc treningi są dużo cięższe. W Rybniku też mocno pracowałem. Po tak długim czasie ciężko jest dojść do pełnej dyspozycji w krótkim okresie. Jednak myślę, że nie potrwa to długo i wkrótce będę już do pełnej dyspozycji trenera – mówi „Koju”.

Defensor Ruchu otrzymał od lekarzy zgodę na powrót do gry i normalnych piłkarskich treningów. Musi jednak występować w specjalnym kasku ochronnym. Czy Michał nie obawia się teraz ostrzejszych starć? – Myślę, że nie. W meczu nie da się do końca kalkulować i kontrolować. W sparingu z Górnikiem miałem dwa lub trzy pojedynki główkowe, ale nie bałem się ich. Myślę, że z czasem nabiorę jeszcze większej pewności jeśli chodzi o grę głową. Kask nie przeszkadza mi to w trakcie gry i treningu. Wiadomo, że wszystko jest kwestią przyzwyczajenia, a jeśli dzięki temu mogę grać i to ma mnie chronić od urazów to tym bardziej nie mam z tym problemu – zakończył Koj.

CentrumPrasoweR
Kontakt:

0:3 Ruchu z Łęczną w hiszpańskim sparingu

#6594 Post autor: CentrumPrasoweR » 31 sty 2017, o 13:09

0:3 Ruchu z Łęczną w hiszpańskim sparingu

Obrazek

Zwycięstwo i dwie porażki - to dotychczasowy bilans Niebieskich w sparingowych meczach rozegranych podczas obozu przygotowawczego w Hiszpanii.

Piłkarze Górnik Łęczna wygrali z Ruchem Chorzów 3:0 (0:0) w sparingu drużyn ekstraklasy. Mecz rozegrano w Hiszpanii, gdzie przebywają na obozach oba zespoły. Bramki: Bartosz Śpiączka (47, 71-głową), Aleksander Komor (55-głową).

W Oropesa del Mar zmierzyły się drużyny prowadzone przez byłych selekcjonerów Waldemara Fornalika (Ruch Chorzów) i Franciszka Smudę (Górnik Łęczna). Był to trzeci wygrany mecz podopiecznych Smudy podczas obozu w Oropesa del Mar. W poprzednich łęcznianie pokonali rezerwy Villarreal (Hiszpania) 2:0 oraz węgierski Diosgyoeri VTK Miszkolc 3:0.

Dla chorzowian był to trzeci mecz kontrolny podczas pobytu w Benicassim. Wcześniej pokonali szwajcarski drugoligowy Servette Genewa 2:1 i przegrali z ekstraklasowym Diosgyoeri VTK 1:2. Ruch zagra jeszcze podczas zgrupowania z czeskim Slovanem Liberec.

CentrumPrasoweR
Kontakt:

LOTTO Ekstraklasa: Ruch Chorzów odzyska cztery punkty

#6595 Post autor: CentrumPrasoweR » 31 sty 2017, o 20:03

Eurosport/Onet-->EUROSPORT.ONET.PL pisze:
LOTTO Ekstraklasa: Ruch Chorzów odzyska cztery punkty

Obrazek

Fundacja Ruchu Chorzów spłaciła we wtorek ostatnią część swoich zobowiązań wobec byłych piłkarzy, co oznacza, że ekstraklasowy klub powinien odzyskać cztery punkty odebrane przez związkową komisję licencyjną.
Niebiescy w 20 meczach tego sezonu wywalczyli na boisku 20 punktów, jednak stracili osiem na skutek kary nałożonej w grudniu przez Komisję ds. Licencji Klubowych PZPN i zamykają tabelę.
Chodziło o podwójne umowy zawodników (z klubem oraz jego fundacją) i regulowanie wynikających z nich zobowiązań.
Klub chcąc odzyskać połowę odebranych punktów miał czas do końca stycznia na spłatę zaległości.
Wyprzedzający chorzowian Górnik Łęczna ma 18 punktów.
„W wyznaczonym terminie udało się uregulować zobowiązania fundacji. Wierzymy, że komunikat komisji będzie już tylko formalnością i odzyskamy cztery punkty, tak ważne w naszej sytuacji sportowej. Wszystkim kibicom Ruchu oraz naszym partnerom biznesowym chciałbym gorąco podziękować za cierpliwość i wsparcie w tym trudnym dla nas czasie. Można powiedzieć, że przy Cichej powiało optymizmem” – powiedział prezes i współwłaściciel Ruchu Aleksander Kurczyk cytowany przez oficjalną stronę klubu.
Źródło: AUTOR: Eurosport/Onet --> PORTAL: EUROSPORT.ONET.PL

CentrumPrasoweR
Kontakt:

Ekstraklasa. Ruch Chorzów odzyska cztery punkty

#6596 Post autor: CentrumPrasoweR » 31 sty 2017, o 20:06

PAP-->SPORT.PL pisze:
Ekstraklasa. Ruch Chorzów odzyska cztery punkty

Obrazek

Fundacja Ruchu Chorzów spłaciła we wtorek ostatnią część swoich zobowiązań wobec byłych piłkarzy, co oznacza, że ekstraklasowy klub powinien odzyskać cztery punkty odebrane przez związkową komisję licencyjną.
"Niebiescy" w 20 meczach tego sezonu wywalczyli na boisku 20 punktów, jednak stracili osiem na skutek kary nałożonej w grudniu przez Komisję ds. Licencji Klubowych PZPN i zamykają tabelę.

Chodziło o podwójne umowy zawodników (z klubem oraz jego fundacją) i regulowanie wynikających z nich zobowiązań.

Klub chcąc odzyskać połowę odebranych punktów miał czas do końca stycznia na spłatę zaległości.

Wyprzedzający chorzowian Górnik Łęczna ma 18 punktów.

"W wyznaczonym terminie udało się uregulować zobowiązania fundacji. Wierzymy, że komunikat komisji będzie już tylko formalnością i odzyskamy cztery punkty, tak ważne w naszej sytuacji sportowej. Wszystkim kibicom Ruchu oraz naszym partnerom biznesowym chciałbym gorąco podziękować za cierpliwość i wsparcie w tym trudnym dla nas czasie. Można powiedzieć, że przy Cichej powiało optymizmem" - powiedział prezes i współwłaściciel Ruchu Aleksander Kurczyk cytowany przez oficjalną stronę klubu.

Wielkie gwiazdy zmienią klub w ostatniej chwili? Koniec okna transferowego coraz bliżej!
Ekstraklasa. Legia zaczyna rozpychać się łokciami. "Transfer Caicedo, to byłaby petarda"
Źródło: AUTOR: PAP --> PORTAL: SPORT.PL

CentrumPrasoweR
Kontakt:

Punkty uratowane! "Rundę zaczniemy w lepszych humorach"

#6597 Post autor: CentrumPrasoweR » 31 sty 2017, o 20:09

Łukasz Michalski-->SPORTSLASKI.PL pisze:
Punkty uratowane! "Rundę zaczniemy w lepszych humorach"

Obrazek

Fundacja "Ruch Chorzów" spłaciła ostatnią część swoich zobowiązań wobec byłych pracowników - brzmi komunikat wydany dziś przez klub z Cichej. To oznacza, że "niebieskim" nie zostaną odjęte kolejne 4 punkty.

– Nową rundę zaczniemy w nieco lepszych humorach, niż kończyliśmy jesienną. W wyznaczonym terminie udało się uregulować zobowiązania Fundacji. Wierzymy, że komunikat Komisji ds. Licencji Klubowych PZPN będzie już tylko formalnością i odzyskamy 4 punkty, tak ważne w naszej sytuacji sportowej - informuje prezes Ruchu, Aleksander Kurczyk.

Kurczyk, dziękując za pomoc partnerom biznesowym klubu wskazał, ze największą pomoc "niebiescy" uzyskali dzięki prezesa Grupy Kapitałowej Fasing SA. - Dzięki jego wsparciu i zaangażowaniu zdołaliśmy spłacić zobowiązania w wyznaczonym terminie. Głęboko wierzę, że to dopiero początek współpracy ze spółką Fasing i wkrótce będziemy mogli poinformować wszystkich sympatyków Ruchu o naszych wspólnych planach. Można powiedzieć, że przy Cichej powiało optymizmem - cieszy się prezes "niebieskich".

W grudniu Komisja PZPN d/s licencji klubowych nałożyła na Ruch karę ośmiu ujemnych punktów. Powodem były niespłacone przez Fundację Ruchu Chorzów zaległości wobec byłych piłkarzy. Odjęcie 4 punktów zostało zawieszone, pod warunkiem uregulowania zobowiązań Fundacji do końca stycznia bieżącego roku.

Na Ruchu ciąży jeszcze zakaz transferowy nałożony przez Komisję Dyscyplinarną. Ta sprawa dotyczy zobowiązań Stowarzyszenia Ruchu, przejętego przez Spółkę kilkanaście lat temu. "Niebiescy" odwołują się od tej kary, a ich sprawa powinna zostać rozpatrzona przez NKO w ciągu najbliższego tygodnia.
Źródło: AUTOR: Łukasz Michalski --> PORTAL: SPORTSLASKI.PL

CentrumPrasoweR
Kontakt:

Ćwielong zmienił klub. Będzie grać w trzeciej lidze niemieck

#6598 Post autor: CentrumPrasoweR » 31 sty 2017, o 23:09

Ćwielong zmienił klub. Będzie grać w trzeciej lidze niemieckiej

Obrazek

Piotr Ćwielong został piłkarzem 1. FC Magdeburg. 30-letni pomocnik podpisał umowę z niemieckim zespołem do 30 czerwca 2017 roku.

Ćwielong przez ostatnie pół roku był zawodnikiem Ruchu Chorzów. Do "Niebieskich" przeszedł z VfL Bochum (grał tam trzy sezony) na zasadzie wolnego transferu. Podpisał wtedy dwuletnią umowę. Jesienią wystąpił we wszystkich 20 spotkaniach ekstraklasy i zdobył 5 bramek.

Na początku roku Ćwielong niespodziewanie rozwiązał kontrakt z Ruchem. - Opuszczam Cichą ze względów rodzinnych, mam nadzieję, że wszyscy to uszanują - argumentował swoją decyzję piłkarz. Dziś podpisał umowę z FC Magdeburg. W zespole z trzeciej ligi niemieckiej 30-latek będzie grać przynajmniej przez pół roku. Magdeburg obecnie w tabeli zajmuje trzecie miejsce.

CentrumPrasoweR
Kontakt:

Niebiescy odzyskają punkty! Klub spłacił piłkarzy

#6599 Post autor: CentrumPrasoweR » 1 lut 2017, o 11:09

Leszek Błażyński-->PRZEGLADSPORTOWY.PL pisze:
Niebiescy odzyskają punkty! Klub spłacił piłkarzy

Obrazek

Spłaciliśmy zaległości wobec naszych byłych piłkarzy – zapewnia prezes Aleksander Kurczyk. To oznacza, że Niebiescy przystąpią do rundy wiosennej z 16 punktami.

Komisja Licencyjna PZPN w drugiej połowie grudnia stwierdziła, że klub złamał wymóg F09 (brak przeterminowanych zobowiązań wobec klubów piłkarskich, pracowników i z tytułu prawomocnych wyroków Piłkarskiego Sądu Polubownego PZPN). Byli piłkarze śląskiego klubu mieli podwójne umowy, jedną ze spółką, a drugą z fundacją Ruch Chorzów. Zawodnicy jednak nie otrzymali pieniędzy z fundacji, gdzie byli zatrudnieni między innymi jako specjaliści ds. marketingu. Klub zdecydował się wtedy dobrowolnie poddać karze, minus ośmiu punktów – ustalono także, że cztery z nich mogą zostać anulowane, jeśli wspomniani gracze zostaną spłaceni do końca stycznia.

- Dzięki wsparciu Grupy Kapitałowej Fasing S.A. zdołaliśmy spłacić zaległe kwoty, co pozwala zredukować ilość ujemnych punktów – tłumaczy prezes Ruchu Aleksander Kurczyk

więcej w środowym papierowym wydaniu "Sportu"

Źródło: AUTOR: Leszek Błażyński --> PORTAL: PRZEGLADSPORTOWY.PL

CentrumPrasoweR
Kontakt:

"Prezes" i "Stępel" w jednej drużynie!

#6600 Post autor: CentrumPrasoweR » 1 lut 2017, o 12:09

Sportslaski.pl-->SPORTSLASKI.PL pisze:
"Prezes" i "Stępel" w jednej drużynie!

Obrazek

Była gwiazda Górnika Zabrze, Prejuce Nakoulma został klubowym kolegą byłego snajpera Ruchu Chorzów - Mariusza Stępińskiego.

Nakoulma w grudniu rozwiązał kontrakt z tureckim Kayserisporem, a teraz związał się z FC Nantes 2,5-letnią umową. "Prezes" dołączy do nowego zespołu po zakończeniu Pucharu Narodów Afryki. Burkina Faso jest jedną z rewelacji turnieju, w czym spora zasługa byłego gracza Górnika - w czterech meczach zdobył dwie bramki i zanotował jedną asystę. Dzisiaj Nakoulma i spółka powalczą w półfinale rozgrywek z Egiptem.

Nakoulma grał w Górniku trzy sezony. W latach 2011-2014 rozegrał dla "Trójkolorowych" 87 meczów ligowych, w których strzelił 24 bramki i miał 12 asyst. W lipcu 2014 roku odszedł - po wygaśnięciu umowy z 14-krotnym mistrzem Polski - do Mersin Idmanyurdu. Przed rozpoczęciem obecnego sezonu trafił do Kayserispor, dla którego "Prezes" wystąpił w 13 spotkaniach ligi tureckiej. Strzelił dwa gole i zanotował jedną asystę.

Stępiński zagrał do tej pory w 15 meczach Ligue 1. Jego bilans to trzy bramki i cztery asysty.
Źródło: AUTOR: Sportslaski.pl --> PORTAL: SPORTSLASKI.PL

Zablokowany