Źródło: AUTOR: Maciej Blaut --> PORTAL: SPORT.PLMaciej Blaut-->SPORT.PL pisze:
Śląskie kluby chcą wspólnie powalczyć o sponsorów
Czy to możliwe, aby ta sama firma wspierała Ruch Chorzów i Górnika Zabrze? Wkrótce będzie to realne.
Śląskie kluby ekstraklasy i pierwszej ligi chcą przygotować wspólną ofertę reklamową dla firm. O tym pomyśle dyskutowano w Chorzowie podczas spotkania działaczy z prezesem PZPN Zbigniewem Bońkiem. - Ten projekt pozwoli uniknąć wszelkich animozji. Liczymy, że ostro ruszy już wkrótce. Wszystko może odbyć się pod auspicjami PZPN. Być może związek pomoże tez przygotować odpowiednia ofertę dla partnerów biznesowych - ujawnia Dariusz Smagorowicz, prezes Ruchu Chorzów.
Przypomnijmy, że kilka lat temu powstał podobny projekt pod nazwą "Silesia 6", ale nie osiągnął większych sukcesów.
RUCH W PRASIE - bez komentowania [brig]
-
- Kontakt:
Śląskie kluby chcą wspólnie powalczyć o sponsorów
-
- Kontakt:
Zbigniew Boniek: Ostatni dzwonek dla Stadionu Śląskiego
- Stadion Śląski jest bardzo ważny dla historii polskiej piłki. Chcemy mu pomóc, ale najpierw musimy zobaczyć, że on może normalnie funkcjonować. Dokończenie przebudowy Stadionu Śląskiego to walka o honor ludzi odpowiedzialnych za ten region - mówi Zbigniew Boniek, prezes PZPN.
Szef polskiej piłki był gościem specjalnego spotkania z udziałem przedstawicieli śląskich klubów, które odbyło się w Chorzowie. - Poruszyliśmy problemy śląskiej piłki. Doszliśmy do kilku ciekawych wniosków. Kluby muszą się przyzwyczaić do nowego modelu zarządzania - mówił Boniek.
Dyskusję zdominowała jednak sprawa niedokończonej modernizacji Stadionu Śląskiego. - O przebudowie pierwszy raz słyszałem, jak byłem 15 lat po ślubie. Teraz jestem 36 lat po ślubie. Łatwo policzyć, ile czasu minęło. PZPN jest z boku tej sprawy, ale boli nas los stadionu. Zdajemy sobie sprawę, że jak nie teraz, to nigdy. To ostatni dzwonek, aby go dokończyć. Każdy dzień opóźnienia sprawi, że będzie o to trudniej - mówił.
Boniek uważa, że gotowy Stadion Śląski byłby użyteczny. - PZPN wiedziałby, jak go zagospodarować, choć nie chcę składać konkretnych deklaracji. Przynajmniej dwa kluby też zgłaszają, że mogłyby z niego korzystać. Wiem, że kibice Ruchu, czy GKS-u marzą o obiektach klubowych. Śląski to byłaby jednak znakomita alternatywa, gdyby np. Ruch grał z Barceloną w Lidze Mistrzów - stwierdził.
Słowa Bońka szczególnie ucieszyły prezesa niebieskich Dariusza Smagorowicza, który od dawna widzi miejsce Ruchu na "śląskim gigancie". - Nic nie stoi na przeszkodzie, aby rozgrywać na nim prestiżowe mecze. Swój akces zgłaszały też zresztą GKS Katowice, czy Piast Gliwice. Tyle że tę modernizację trzeba dokończyć! Jeśli ktoś chce obecnie dokuczyć Ślązakom, to mówi o stadionie. To plama na honorze Śląska - stwierdził Smagorowicz.
Oczywiście wszystko, co może zrobić PZPN w sprawie Śląskiego, to lobbowanie za jego jak najszybszym dokończeniem. - Co jest potrzebne Stadionowi Śląskiemu? Przede wszystkim jasna decyzja, że go budujemy. I o to właśnie apelujemy - mówi Marek Koźmiński, wiceprezes PZPN.
-
- Kontakt:
- Stadion Śląski jest bardzo ważny dla historii polskiej piłki. Chcemy mu pomóc, ale najpierw musimy zobaczyć, że on może normalnie funkcjonować. Dokończenie przebudowy Stadionu Śląskiego to walka o honor ludzi odpowiedzialnych za ten region - mówi Zbigniew Boniek, prezes PZPN.
Szef polskiej piłki był gościem specjalnego spotkania z udziałem przedstawicieli śląskich klubów, które odbyło się w Chorzowie. - Poruszyliśmy problemy śląskiej piłki. Doszliśmy do kilku ciekawych wniosków. Kluby muszą się przyzwyczaić do nowego modelu zarządzania - mówił Boniek.
Dyskusję zdominowała jednak sprawa niedokończonej modernizacji Stadionu Śląskiego. - O przebudowie pierwszy raz słyszałem, jak byłem 15 lat po ślubie. Teraz jestem 36 lat po ślubie. Łatwo policzyć, ile czasu minęło. PZPN jest z boku tej sprawy, ale boli nas los stadionu. Zdajemy sobie sprawę, że jak nie teraz, to nigdy. To ostatni dzwonek, aby go dokończyć. Każdy dzień opóźnienia sprawi, że będzie o to trudniej - mówił.
Boniek uważa, że gotowy Stadion Śląski byłby użyteczny. - PZPN wiedziałby, jak go zagospodarować, choć nie chcę składać konkretnych deklaracji. Przynajmniej dwa kluby też zgłaszają, że mogłyby z niego korzystać. Wiem, że kibice Ruchu, czy GKS-u marzą o obiektach klubowych. Śląski to byłaby jednak znakomita alternatywa, gdyby np. Ruch grał z Barceloną w Lidze Mistrzów - stwierdził.
Słowa Bońka szczególnie ucieszyły prezesa niebieskich Dariusza Smagorowicza, który od dawna widzi miejsce Ruchu na "śląskim gigancie". - Nic nie stoi na przeszkodzie, aby rozgrywać na nim prestiżowe mecze. Swój akces zgłaszały też zresztą GKS Katowice, czy Piast Gliwice. Tyle że tę modernizację trzeba dokończyć! Jeśli ktoś chce obecnie dokuczyć Ślązakom, to mówi o stadionie. To plama na honorze Śląska - stwierdził Smagorowicz.
Oczywiście wszystko, co może zrobić PZPN w sprawie Śląskiego, to lobbowanie za jego jak najszybszym dokończeniem. - Co jest potrzebne Stadionowi Śląskiemu? Przede wszystkim jasna decyzja, że go budujemy. I o to właśnie apelujemy - mówi Marek Koźmiński, wiceprezes PZPN.
-
- Kontakt:
Snajper Ruchu Chorzów na celowniku innych klubów
Snajper Ruchu Chorzów na celowniku innych klubów
PRZEGLĄD PRASY. - Nie będę ukrywał, że są zapytania z innych klubów o mnie - mówi napastnik Ruchu Chorzów Grzegorz Kuświk w rozmowie ze `Sportem`.
Kuświk strzelił w minionym sezonie 12 goli dla niebieskich. W ostatnich meczach sezonu nie był zbyt skuteczny. - Muszę przyznać, że końcówka była dla mnie strasznie ciężka. Od dłuższego czasu grałem na zastrzykach. Kolano było mocno przeciążone, ból mi doskwierał. Naprawdę nie było łatwo - ujawnia na łamach "Sportu".
Kuświk przyznaje, że zwrócił na siebie uwagę innych klubów, ale nie planuje odejścia. - Wszystko wskazuje na to, że nadal będę grał w Chorzowie. Nie będę ukrywał, że są zapytania z innych klubów o mnie, ale ja mam ważny jeszcze przez rok kontrakt z Ruchem. Nie mam w umowie żadnej klauzuli odstępnego, więc to władze klubu musiałyby się zgodzić na moją sprzedaż - dodaje.
-
- Kontakt:
Ruch Chorzów zainteresowany bramkarzem Legii Warszawa
Źródło: AUTOR: Wojciech Todur --> PORTAL: SPORT.PLWojciech Todur-->SPORT.PL pisze:
Ruch Chorzów zainteresowany bramkarzem Legii Warszawa
PRZEGLĄD PRASY. Ruch Chorzów chętnie widziałby w swoim składzie Wojciecha Skabę, bramkarza Legii Warszawa - czytamy w `Sporcie`.
Ruch szuka bramkarza po tym, gdy okazało się, że na Cichej raczej nie zagra Michał Buchalik. Kontrakt bramkarza niebieskich obowiązuje tylko do końca czerwca. Zawodnik szuka nowego pracodawcy i wiele wskazuje na to, że trafi do Wisły Kraków.
Ruch wytypował nazwiska kilku bramkarzy, którzy mogliby zastąpić Buchalika. Jednym z nich jest 30-letni Skaba. Zawodnik z Rybnika to były gracz Odry Wodzisław, Polonii Bytom, czy Rymera Niedobczyce. Największe sukcesy odnosił jednak z Legią, w barwach której zdobył mistrzostwo oraz cztery Puchary Polski.
"Sport" informuje ponadto, że na Cichą może trafić także Mateusz Cetnarski, pomocnik Widzewa Łódź.
-
- Kontakt:
Duże zmiany w Ruchu. Potrzebne cztery transfery
Źródło: AUTOR: Leszek Błażyński --> PORTAL: PRZEGLADSPORTOWY.PLLeszek Błażyński-->PRZEGLADSPORTOWY.PL pisze:
Duże zmiany w Ruchu. Potrzebne cztery transfery
Ruch szuka wzmocnień. Jednym z nich ma być Mateusz Cetnarski.
Chorzowianie rozstają się z Maciejem Jankowskim, Michałem Buchalikiem i Jakubem Smektałą. Dwaj pierwsi otrzymali propozycję przedłużenia umów, ale z nich nie skorzystali i przeniosą się do Wisły. Działacze szukają następcy Jankowskiego, ma nim być Mateusz Cetnarski, o czym jako pierwszy poinformował portal widzewtomy.pl.
25-letni środkowy pomocnik najpewniej odejdzie z łódzkiego klubu, interesuje się nim bowiem również Cracovia. W Ruchu Cetnarski może liczyć maksymalnie na 15 tys. zł miesięcznie, to limit nałożony przez Komisję ds. Licencji Klubowych. Przewagą Niebieskich jest jednak to, że zagrają w europejskich pucharach.
Priorytetem przy Cichej jest pozyskanie bramkarza, lewego obrońcy i ofensywnego pomocnika. Krzysztof Kamiński, Daniel Dziwniel i Filip Starzyński nie mają praktycznie konkurentów. Czy jednak uda się przy ograniczonych środkach zatrudnić wartościowych graczy? – W poprzednim okienku nasz limit wynosił 5 tysięcy złotych i daliśmy sobie radę – przypomina prezes Dariusz Smagorowicz.
Ostatnio zagraniczni skauci przyglądali się Dziwnielowi, Kuświkowi i Starzyńskiemu. – Żaden klub nie kontaktował się z nami w sprawie wspomnianych zawodników. Bardzo możliwe, że spędzą u nas kolejny sezon – przyznaje szef Ruchu.
<p class="notformobile">>> Mourinho: On opuści Barcę, mamy rękę na pulsie<p class="notformobile">
<strong class="notformobile">>> Betegy - Najlepsze prognozy piłkarskie! Sprawdź swoją wiedzę![/b]
-
- Kontakt:
Ruch Chorzów zmienia sposób i miejsce przygotowań do nowego
Źródło: AUTOR: Wojciech Todur --> PORTAL: SPORT.PLWojciech Todur-->SPORT.PL pisze:
Ruch Chorzów zmienia sposób i miejsce przygotowań do nowego sezonu
Przez ostatnie lata Ruch Chorzów przygotowywał się do rozgrywek w Kamieniu koło Rybnika. Tego lata zespół będzie jednak budował formę na Słowacji.
Niebiescy jeździli do Kamienia od 2009 roku, gdy trenerem zespołu został Waldemar Fornalik. Szkoleniowcowi tak podobało się w śląskim ośrodku, że stwierdził, że mógłby go zarezerwować na dwadzieścia lat z góry. Tego lata Ruch jednak zmienia plany i zamiast w okolice Rybnika uda się na letnie zgrupowanie do słowackiego Popradu.
Niebiescy wyjadą za naszą południową granicę 30 czerwca i będą tam przebywać do 11 lipca. W trakcie obozu chorzowianie rozegrają cztery mecze kontrolne ze słowackimi zespołami.
- Będziemy przygotowywali się do kolejnego sezonu w nowoczesnym ośrodku sportowym. Centrum wyposażone jest głównie w boiska trawiaste, które są bardzo dobrze przygotowane zarówno do odbywania treningów, jak i rozgrywania sparingów. Na miejscu zawodnicy będą mogli skorzystać zarówno z nowoczesnej, w pełni wyposażonej siłowni, jak i z basenu, na którym znajdują się np. bicze wodne czy jacuzzi. Do naszej dyspozycji będzie także multimedialna sala odpraw, gdzie w komfortowych warunkach będziemy mogli przeprowadzać analizy wraz z zawodnikami naszej drużyny - opowiada Andrzej Urbańczyk, kierownik drużyny.
Plan "słowackich sparingów"
1 lipca: FK AS Trenczyn - wicemistrz Słowacji
4 lipca: FK Dukla Bańska Bystrzyca - 8. zespół słowackiej Corgon Ligi
5 lipca: MFK Ružomberok - 4. zespół słowackiej Corgon Ligi
9 lipca: Tatran Preszów - 4. zespół II ligi słowackiej
-
- Kontakt:
Arkadiusz Piech znowu w Ruchu Chorzów?! Prezes wyjaśnia
Arkadiusz Piech znowu w Ruchu Chorzów?! Prezes wyjaśnia
Czy Arkadiusz Piech, jeden z ulubieńców kibiców Ruchu Chorzów, może ponownie założyć koszulkę klubu z Cichej?
Piech grał w niebieskich barwach przez trzy lata. Na Cichą ściągnął go trener Waldemar Fornalik zimą 2010 roku. Początkowo napastnik ze Świdnicy przegrywał rywalizację o miejsce w składzie z Andrzejem Niedzielanem i Arturem Sobiechem, ale gdy tych zabrakło, stał się podstawowym zawodnikiem niebieskich. Najlepszy był dla niego sezon 2011/12, gdy strzelił dla Ruchu 12 bramek i został wybrany najlepszym piłkarzem ekstraklasy.
Nowy sezon zaczął jeszcze na Cichej, ale w czasie trwania kolejnych rozgrywek przeniósł się do tureckiego Sivassporu. Tam nie szło mu już tak dobrze. Był tylko rezerwowym. Na początku minionego sezonu trafił więc do Zagłębia Lubin. W barwach klubu z Dolnego Śląska strzelił dziewięć bramek w 28 meczach. Nie pomogło to jednak jego drużynie zachować miejsce w ekstraklasie.
W czwartek usłyszeliśmy plotkę, że Piech może wrócić do Ruchu... Zapytaliśmy o to prezesa niebieskich Dariusza Smagorowicza. - To są informacje wyssane z palca. Nie będzie żadnych powrotów, a poza tym nie stać nas na wykupienie Piecha - odpowiedział.
Piech rzeczywiście ma ważny kontrakt, a w nim klauzulę wykupu opiewającą ponoć na milion złotych. Ta kwota na pewno nie odstrasza Legii Warszawa, która ma się interesować byłym zawodnikiem Ruchu.
-
- Kontakt:
Zgodnie z przewidywaniami Maciej Jankowski przeszedł z Ruchu
Źródło: AUTOR: Paweł Czado --> PORTAL: SPORT.PLPaweł Czado-->SPORT.PL pisze:
Zgodnie z przewidywaniami Maciej Jankowski przeszedł z Ruchu do Wisły
Oficjalnie piłkarz będzie zawodnikiem Wisły od lipca, bo 30 czerwca wygasa jego umowa z Ruchem. Z nowym klubem związał się kontraktem do czerwca 2017 roku.
Jankowski już wcześniej szukał klubu, ale długo nic z tego nie wychodziło. Łączono go z belgijskim Mons i Zagłębiem Lubin. Ostatecznie cały sezon 2013/2014 spędził w Chorzowie. Zdążył zagrać w 26 meczach (w 13 od pierwszej minuty) i strzelić cztery gole. Dotychczas w ekstraklasie zagrał w 111 meczach i zdobył 26 bramek. Wszystkie dla Ruchu.
-
- Kontakt:
Alfabet Ruchu Chorzów sezonu 2013/14. Godzilla, hakerzy, eks
Alfabet Ruchu Chorzów sezonu 2013/14. Godzilla, hakerzy, eksperci...
Tak wykuwał się brąz! Sami sprawdźcie, z jakimi hasłami kojarzy nam się miniony sezon, w którym Ruch Chorzów zapracował na miano największej rewelacji Ekstraklasy.
Niebiescy finiszowali na znakomitym trzecim miejscu. Przypomnijmy sobie, jak do tego doszło.
A - jak Andrzej Niedzielan. Konkurencja w ataku nie była mocną stroną Ruchu Chorzów w minionym sezonie. Właściwie do dyspozycji trenerów był Grzegorz Kuświk i długo, długo nic.
Dziwne, że nie dano szansy Niedzielanowi, który trenował, pobierał pensje, a na jednak boisku się nie pojawiał. Mariusz Klimek, doradca zarządu ds. sportowych, który najgłośniej "walczył" z Niedzielanem, stwierdził w jednym z wywiadów, że doświadczony napastnik, zanim zacznie grać w piłkę, musi... nauczyć się szybko biegać.
B - jak Bartłomiej Babiarz. Jeden z naszych ulubionych piłkarzy Ruchu. Przez cztery lata grał na wypożyczeniu w GKS-ie Tychy i czekał na swoją ponowną szansę na Cichej. Udało się, gdy niebieskich przycisnęła bieda. Babiarz odwdzięczył się niespotykaną wolą walki, zawziętością, ale i umiejętnościami, które pozwoliły mu rozegrać 29 ligowych spotkań.
C - jak Cieślik Gerard. Wielki piłkarz niebieskich zmarł w listopadzie minionego roku. Do końca swoich dni wspierał swój ukochany klub. Pogrzeb wybitnego reprezentanta Polski zgromadził tysiące chorzowian i sympatyków Ruchu.
D - jak Daniel Dziwniel. Najlepszy transfer Ruchu Chorzów. Niebiescy pozyskali latem minionego roku anonimowego piłkarza niemieckiego trzecioligowca Kickers Offenbach, a ten z czasem zapracował na miano odkrycia sezonu na Cichej.
E - jak eksperci. Przed sezonem, kogo by nie zapytać, to wszyscy uważali, że Ruch będzie walczył o utrzymanie w lidze. Wiadomo... eksperci.
F - jak Filip Starzyński. Powoli zaczynamy rozumieć, dlaczego w Przelewicach - gdzie pomocnik Ruchu zaczynał karierę - wołano za nim "Figo". To lider drugiej linii niebieskich. Pomysłowy, kreatywny. Znak firmowy - fantastyczne uderzenia z rzutów wolnych.
G - jak Godzilla. Potwór rodem z japońskich horrorów "zmierzył się" z piłkarzami Ruchu: Michałem Buchalikiem i Jakubem Kowalskim. To była taka rozgrzewka wideo przed starciem z podwawelskim smokiem, czyli spotkaniem z Wisłą Kraków. To była naszym zdaniem najciekawsza wideo zapowiedź meczów Ruchu w minionym sezonie.
H - jak haker. Kibice Górnika przecierali oczy ze zdumienia, gdy zobaczyli na internetowej stronie zabrzańskiego klubu hasło, że Ruch to władcy Górnego Śląska. Padło podejrzenie na hakerów, a to była tylko sprawna akcja agencji reklamowej.
I - jak irytujący Kikut. Sympatyczny piłkarz i były reprezentant Polski irytował kibiców Ruchu, powtarzając w wywiadach, że niebiescy nie zasługują na grę w Ekstraklasie. Gdzie jest teraz Kikut? Podpowiadamy, że grał wiosną w Widzewie Łódź.
J - jak Jan Kocian. Wydawało nam się, że po okresie rządów "Waldka Kinga" długo nie znajdzie się taki, którzy zrzuci Waldemara Fornalika z piedestału. A jednak! Słowak w kilka miesięcy zapracował na wielki szacunek i uznanie kibiców Ruchu.
K - jak Kuświk Grzegorz. Najlepszy napastnik niebieskich w minionym sezonie. Strzelił 12 bramek. Byłoby więcej, ale pod koniec rozgrywek grał z kontuzją. Kuświk to gołębiarz. Urzekła nas historia, gdy w drodze na trening natknął się na chorego ptaka i się nim zaopiekował.
L - jak licencja na grę w Ekstraklasie w sezonie 2014/15. Z nadzorem infrastrukturalnym i finansowym, ale jednak przyznana w pierwszym terminie. A jeszcze zimą mówiło się, że Ruch nie ma szans na ten dokument...
Ł - jak Łukasz Surma. Gdy latem minionego roku podpisywał umowę z Ruchem, to trochę kręciliśmy nosem. Wypominaliśmy działaczom niebieskich, że przecież deklarowali, że nie będą już kontraktować zawodników po trzydziestce. Surma ma lat 37, ale na Cichej jest niemal niezastąpiony. W lidze rozegrał już łącznie 450 spotkań. Oznacza to, że już na początku nowego sezonu pewnie pobije rekord Marka Chojnackiego. Legenda ŁKS-u Łódź rozegrała w lidze 452 mecze,
M - jak Mariusz Klimek. Były właściciel Ruchu wrócił na Cichą na początku sezonu w roli doradcy zarządu ds. sportowych. To był strzał w dziesiątkę, bo to właśnie Klimek znalazł, a potem nalegał, żeby podpisać kontrakt z trenerem Janem Kocianem.
N - jak niezapomniany gol. To oczywiście trafienie Marcina Malinowskiego w meczu z Lechią Gdańsk. Gol sezonu Ekstraklasy! Jakby ktoś nie pamiętał, to "Malina" w pełnym biegu przywalił sprzed pola karnego w same okno!
O - jak obietnice bez pokrycia. Kibice Ruchu przez kilka miesięcy żyli nadzieją, że na Cichej powstanie nowy stadion, ale ostatecznie wygrała koncepcja, że w przyszłości niebiescy będą gospodarzem na Stadionie Śląskim.
P - jak pożyczka. Ruch zaciągnął pożyczkę na ponad 3 miliony złotych, gdy ważyły się losy przyznania licencji na nowy sezon.
R - jak Rołand Gigołajew. Rosjanin to jedyny obcokrajowiec w kadrze Ruchu. Jesienią, gdy z zespołem rozstał się Czech Pavel Sultes, niebiescy grali wyłącznie polskim składem. Byli oczywiście jedynym takim klubem w Ekstraklasie.
S - jak stoper. Nowa pozycja Marcina Malinowskiego. Na środek obrony przesunął doświadczonego pomocnika trener Kocian, a ten stał się z miejsca prawdziwym generałem defensywy. "Malina" już miał kończyć karierę, a wygląda na to, że będzie grał w Ruchu także po czterdziestce.
T - jak tor. Obiekt przy Cichej to jedyne miejsce w Polsce, gdzie po strzelonym golu spiker krzyczy do mikrofonu gromkie "tooor!". W minionym sezonie działo się to 23 razy.
U - jak urodzinowa niespodzianka dla trenera Kociana. 13 marca na Cichej pojawili się kibice niebieskich z butelką i tortem dla słowackiego szkoleniowca, który kończył tego dnia 56 lat.
W - jak wpadka. Największa, koszmarna, upokarzająca... to oczywiście 0:6 z Jagiellonią w Białymstoku. Po tamtym meczu z drużyną pożegnał się Jacek Zieliński i nastał czas Jana Kociana.
Z - jak Zieliński Jacek. Dobry, oddany swojej pracy trener, ale niestety, chemii pomiędzy nim a piłkarzami niebieskich nie było. Chyba powinien pożegnać się z drużyną już przed sezonem. Ruch utrzymał się wtedy pod jego wodzą w lidze tylko dlatego, że licencji na grę w elicie nie otrzymała Polonia Warszawa.
-
- Kontakt:
Utalentowany nastolatek dostanie szansę od Ruchu Chorzów
Utalentowany nastolatek dostanie szansę od Ruchu Chorzów
Ruch Chorzów zaprosił na treningi Marcela Tyla, 18-letniego pomocnika Unii Tarnów.
"Tyl zadebiutował w barwach drużyny seniorów Unii Tarnów w drugiej lidze mając 16 lat i 233 dni i był jednym z najmłodszych debiutantów na szczeblu centralnym w sezonie 2012/2013. W drużynie seniorów ma na swoim koncie 27 występów w drugiej i trzeciej lidze. Marcel będzie przebywać na testach w Chorzowie w dniach 10-11 czerwca" - informuje internetowa strona Unii.
Przypomnijmy, że kilka miesięcy temu propozycję gry w Ruchu otrzymał inny zawodnik "Jaskółek", 17-letni Filip Wójcik. Ten jednak ostatecznie zdecydował się pozostać w tarnowskim klubie.
-
- Kontakt:
Były trener Ruchu Chorzów: Nie przypisuję sobie żadnych zasł
Źródło: AUTOR: Grzegorz Kaczmarzyk --> PORTAL: SPORT.PLGrzegorz Kaczmarzyk-->SPORT.PL pisze:
Były trener Ruchu Chorzów: Nie przypisuję sobie żadnych zasług
PRZEGLĄD PRASY. - Być może maleńka cząstka tego brązowego medalu należy do mnie. Natomiast cały splendor powinien spłynąć na Jana Kociana - podkreśla w rozmowie ze `Sportem` Jacek Zieliński, który na początku zakończonego tydzień temu sezonu prowadził niebieskich.
Dlaczego Zielińskiemu, którego chorzowscy działacze także postawili uhonorować krążkiem za trzecie miejsce, nie udało się na Cichej? - Przede wszystkim skład personalny był przeze mnie źle dobrany. Świetnym pomysłem trenera Kociana było przesunięcie Marcina Malinowskiego na stopera i ustawienie obok siebie w roli defensywnych pomocników Łukasza Surmy i Bartłomieja Babiarza, który zrobił ogromne postępy. Znakomicie spisywał się też w bramce Michał Buchalik. Ważnymi ogniwami byli też Daniel Dziwniel i Grzegorz Kuświk, który wcześniej świetnie prezentował się na treningach, ale w lidze nie potrafił tego sprzedać - wylicza były trener Ruchu, który - jak sam przyznaje - siedzi w domu i czeka na propozycje pracy.
Więcej w sobotnim "Sporcie".
-
- Kontakt:
Ruch Chorzów: Nie będzie wyprzedaży!
Ruch Chorzów: Nie będzie wyprzedaży!
PRZEGLĄD PRASY. Dariusz Smagorowicz, prezes Ruchu Chorzów, zapewnia na łamach `Sportu`, że w przyszłym sezonie niebiescy znowu będą należeć do ligowej czołówki.
Ruch zakończył minione rozgrywki na doskonałym trzecim miejscu. W nagrodę zespół z Cichej zagra w eliminacjach Ligi Europejskiej. W klubie zbierają pieniądze, żeby pokazać się w Europie. Na dobrej drodze są rozmowy z dwoma sponsorami.
Smagorowicz zapewnia, że nie będzie wyprzedaży drużyny. Nie zmienia to jednak faktu, że z Ruchem już pożegnał się Maciej Jankowski, który przeszedł do Wisły Kraków. Pod Wawelem ma również grać bramkarz Michał Buchalik.
Kto na ich miejsce? Działacze zapowiadają transfery zawodników z kartami na ręku. Do zespołu są przymierzani m.in. Mateusz Cetnarski z Widzewa Łódź i Wojciech Skaba z Legii Warszawa. - Jestem przekonany, że kolejny raz zadziwimy - cytuje Smagorowicza "Sport".
-
- Kontakt:
Ligowi trenerzy nie jadą na mundial. "To było kupowanie głos
Ligowi trenerzy nie jadą na mundial. "To było kupowanie głosów i poparcia"
PRZEGLĄD PRASY. Polski Związek Piłki Nożnej nie zamierza już fundować ligowym trenerom wyjazdów na mistrzostwa świata. - I dobrze. To było kupowanie głosów i poparcia - uważa Jan Tomaszewski, wybitny reprezentant Polski.
Cztery lata temu, gdy mundial odbywał się w RPA, Grzegorz Lato, ówczesny prezes PZPN, zafundował wyjazd do Afryki trzem ligowym trenerom. Turniej zobaczyli z bliska Jacek Zieliński z Lecha Poznań, Waldemar Fornalik z Ruchu Chorzów i Michał Probierz z Jagiellonii Białystok.
Tym razem na koszt związku nie pojedzie do Brazylii żaden szkoleniowiec zespołu ekstraklasy. - Trzeba sobie powiedzieć prawdę, że takie wyjazdy nie miały najmniejszego sensu. Co taki szkoleniowiec wyniesie, siedząc na trybunach wśród kibiców? Przecież on nawet powtórek nie zobaczy. Sam byłem na kilku turniejach i wiem, jak to wygląda. Jeżeli ktoś chce czerpać z mundialu, to internet czy telewizja dają dużo większe możliwości. Dla mnie tamte wyjazdy to było kupowanie głosów i poparcia - mówi "Sportowi" Tomaszewski, który popiera za to wylot Adama Nawałki na turniej w Brazylii. - Selekcjoner to inna bajka. On musi tam polecieć. Ma okazję spotkać się z innymi selekcjonerami. Może też zobaczyć z bliska bazy poszczególnych reprezentacji. Jego obecność może zaprocentować - dodaje.
-
- Kontakt:
Ruch Chorzów podjął decyzję. Cracovia zamiast Omonii Nikozja
Ruch Chorzów podjął decyzję. Cracovia zamiast Omonii Nikozja
Ruch Chorzów rozpocznie serię letnich sparingów meczem z Cracovią.
Piłkarze niebieskich przebywają na urlopach, a do pracy powrócą 18 czerwca. Pierwszym sparingpartnerem Ruchu w okresie przygotowawczym do nowego sezonu miała być Omonia Nikozja, jednak Cypryjczycy wobec zmian w planie przygotowań zrezygnowali ze sparingu z zespołem z Cichej. Ruch znalazł więc zastępstwo i 28 czerwca zmierzy się z Cracovią.
Dwa dni po sparingu z zespołem z Krakowa chorzowska drużyna wyjedzie na zgrupowanie do słowackiego Popradu. Niebiescy rozegrają tam kolejne gry kontrolne. Rywalami chorzowian będą kolejno: FK AS Trenczyn (1 lipca), FK Dukla Bańska Bystrzyca (4 lipca), MFK Rużomberok (5 lipca) i Tatran Preszów (9 lipca).