Partia Niebiescy

Forum sympatyków KS Ruch Chorzów
Wiadomość
Autor
wieslawlecki
Kontakt:

Partia Niebiescy

#1 Post autor: wieslawlecki » 20 lis 2012, o 21:59

Witam
Wiele myślałem o możliwości powstania nowego stadionu na Cichej.Wiele dobrego działo się w tej materii ze strony kibiców i sympatyków Niebieskich.Jednakże nie mamy chyba złudzeń , iż w obecnej sytuacji i przy obecnej władzy nie ma raczej perspektyw na powstanie nowego obiektu a karmieni jesteśmy jedynie obietnicami.Tak myślę , że już najwyższy czas spróbować zrobić coś własnymi rękoma w tej materii.Wybory samorządowe już za dwa lata i jest to wystarczający czas aby powołać Partię Niebiescy , która być może przejmie ster władzy w mieście i zmieni nie tylko oblicze stadionu ale i sposobu myślenia mieszkańców miasta na temat tego , że możemy mieć wpływ na to co nas otacza i kreuje nową rzeczywistość polityczną .To może być bardzo ważna inicjatywa społeczna , która da wielu do myślenia. Proszę o rzeczowe komentarze , dziękuję .

MaRko22
Kontakt:

Re: Partia Niebiescy

#2 Post autor: MaRko22 » 20 lis 2012, o 22:05

Bardzo trudny, ale i ciekawy temat. Jako grono kibicowskie mamy duży wpływ na to kto zostanie wybrany, trzeba mieć jednak świadomość, że Chorzów to nie tylko Ruch a bycie radnym nie sprowadza się tylko do koncepcji stadionu przy Cichej. Jednak mieć "swoich" wśród rządzącym naszym miastem byłoby z pewnością korzystne dla środowiska kibicowskiego.

Pozdrawiam.
Obrazek

adamo_R

#3 Post autor: adamo_R » 20 lis 2012, o 22:13

Fikcjo, tako samo jak nasze Stowarzyszenie. Za 2, 3 lata dokończom w bólach SŚ. Dobra za 5 lot :znudzony: i tam wylondujymy ze dwoma sektorami. Ale jo sie niy wtroncom , jo je niy ze Chorzowa "Róbta co chceta" jak ftoś godou :)

kaban1
Kontakt:

#4 Post autor: kaban1 » 20 lis 2012, o 22:31

stowarzyszenie przeca jest,góra wiy kumaci wiedzom a ino janusze zas sie ciepiom :rozpacz:

Lothar Ślązok
Kontakt:

#5 Post autor: Lothar Ślązok » 20 lis 2012, o 22:32

Wydaje sie, że stworzenie osobnej partii to jest mało realne, ale już wyłonienie kilku ogarniętych osób, które wystartowałyby w wyborach z ramienia innego (w miarę popularnego) ugrupowania jest całkiem możliwe (tak np. dostali się do Rady Miasta w Katowicach). A wtedy możliwa by była kontrola władz Chorzowa od wewnątrz. Ale potrzebna by była b. dobra kampania, szeroka informacja i wspólne działanie.

wieslawlecki
Kontakt:

#6 Post autor: wieslawlecki » 20 lis 2012, o 23:14

Stadion to tylko "wywołanie do tablicy" zdaję sobie sprawę , że to tylko wycinek życia gospodarczego czy społecznego .To godzenie wielu interesów politycznych i społecznych.Miasto to nie tylko stadion to oświata, służba zdrowia i wiele innych dziedzin codziennego życia naszego miasta.I proszę tu nie mieszać kompetencji stowarzyszenia z kompetencjami partii politycznych czy też władz miasta jak tu ktoś pisze powyżej.Powstanie partii politycznej to jedno , jej finansowanie to drugie a na końcu to sukces polityczny którego odzwierciedleniem jest udział partii w rządzeniu miastem i branie odpowiedzialności za swoje działania.Według mnie wejście kilku osób do którejś z obecnych w życiu politycznych partii nie gwarantuje spełnienia naszych postulatów , tu trzeba według mnie iść na całego i zdobyć władze w mieście czy to poprzez większość w Radzie Miasta czy poprzez osobę Prezydenta miasta.Jak ktoś się orientuje partia polityczna to program i jej partykularne interesy. Wejście do Rady miasta z popularnych ugrupowań politycznych , to reprezentowanie linii politycznej władz centralnych a więc Warszawy.Nie może to być partia populistyczna ale z realnym programem politycznym i gospodarczym na szczeblu lokalnym.

wieslawlecki
Kontakt:

#7 Post autor: wieslawlecki » 20 lis 2012, o 23:19

Bardzo dziękuje za wszystkie głosy , również te krytyczne.To taki`swoisty sondaż co o tym myślicie.

19aRtuR20
Kontakt:

#8 Post autor: 19aRtuR20 » 21 lis 2012, o 00:21

na ten temat sie nie wypowiem na tak lub nie (jeszcze sie nie wypowiem, bo trzeba by na spokojnie to przemyslec)

warto jednak przypomniec, ze przy niskich frekwencjach poważna mobilizacja kibiców może miec duzy wplyw na wybory - najlepszym przykladem wydaje sie Bytom (nie znom danych, ale swoj cel osiagneli)

zreszta przyklad Ruchu tez jest ciekawy - pamietocie jak byla ankieta na niebiescy.pl o prezydencie Chorzowa? jak bardzo podobne były wyniki z ankiety i z rzeczywistosci? one byly praktycznie identyczne

a Ciebie Wiesław ino moga pedziec tyla - szacunek za wytrwałość, bo mimo nieudanych działań z powodu stowarzyszenia ciagle myslisz jak moglbys pomoc Ruchowi, jak nie w taki sposób to moze w taki - oby wiecej wytrwałych osób, którym Ruch leży na seRcu :ok:

wieslawlecki
Kontakt:

#9 Post autor: wieslawlecki » 21 lis 2012, o 07:30

Jeśli chodzi o stowarzyszenie to miło mi poinformować , iż zwrócono się do mnie z prośbą o pomoc przy rejestracji stowarzyszenia w sądzie - mogę tym samym powiedzieć , iż niezależnie od wcześniejszych perturbacji z jego powstaniem mogę brać udział w jego tworzeniu .Mam nadzieję , że wspólne działanie pozwoli zamknąć temat stowarzyszenia co będę uważał również za swój sukces , a ludzie którzy je tworzą wkrótce przekażą dobre informacje .

Awatar użytkownika
Standardowy
Kontakt:

#10 Post autor: Standardowy » 21 lis 2012, o 08:26

Niy trza powoływać żodnyj partie, starczy że do RM bydzie sztartować ftoś z Ruchu. Polonia tak zrobióła, z lichym skutkiym, ale jakbych miyszkoł w Chorzowie, i bółby jakiś rozsądny facet z Ruchu to mój głos miołby na zicher.

19aRtuR20
Kontakt:

#11 Post autor: 19aRtuR20 » 21 lis 2012, o 08:53

wieslawlecki pisze:Jeśli chodzi o stowarzyszenie to miło mi poinformować , iż zwrócono się do mnie z prośbą o pomoc przy rejestracji stowarzyszenia w sądzie - mogę tym samym powiedzieć , iż niezależnie od wcześniejszych perturbacji z jego powstaniem mogę brać udział w jego tworzeniu .Mam nadzieję , że wspólne działanie pozwoli zamknąć temat stowarzyszenia co będę uważał również za swój sukces , a ludzie którzy je tworzą wkrótce przekażą dobre informacje .
no to pogratulowac i zyczyc wszystkim, ktorzy biora udzial w tworzeniu stowarzyszenia powodzenia
Standardowy pisze:Niy trza powoływać żodnyj partie, starczy że do RM bydzie sztartować ftoś z Ruchu. Polonia tak zrobióła, z lichym skutkiym, ale jakbych miyszkoł w Chorzowie, i bółby jakiś rozsądny facet z Ruchu to mój głos miołby na zicher.
nie wiem jak wyglado sytuacja z rejestracja partii do wyborów lokalnych, ale na pewno nazwa, ktoro mialaby wspolnego cos z Ruchem tez zrobilaby swoje - wiela ludzi idzie glosowac przeciw komus, zamiast za kims... a taka nazwa i nowo inicjatywa daje wg mie wieksze szanse - przyklad? ktos z Ruchu bydzie startowac z partii X, to ludzie juz moga miec temat wyrobiony o tej partii... a cos nowego? teoretycznie nowi ludzie, nowe pomysly, nowe nadzieje na lepsze inwestycje itp. (nie chodzi tylko o stadion)

dobry rozglos o takiej inicjatywie i bylaby wielko szansa cos ugrac

Awatar użytkownika
Standardowy
Kontakt:

#12 Post autor: Standardowy » 21 lis 2012, o 09:13

No Artur masz rację, tylko tak mówiłem że z technicznego punktu widzenia partii nie trzeba. Swoją drogą komitet mógłby się nazywać "Ruch dla Chorzowa", i byłby to pstryczek dla RM i Prezydenta.

Awatar użytkownika
stRoszek

#13 Post autor: stRoszek » 21 lis 2012, o 09:43

Jeśli zakładacie ,że zagramy na Stadione Szczerbowskiego za 5 lat to bądzcie pewni ,że Ruch już wtedy będzie grał w II lidze. Na ostatnim zjeździe PZPN powiedziano głośno ,że w Ekstraklasie w przyszłym sezonie nie będzie miejsca dla klubów nie mających nowoczesnego stadionu i wymieniono m.inn nas i Widzew. A co do polityki to taka Partia powinna powstać. I trzeba zrobić wszystko żeby Kotala odszedł z UM. Twierdzę ,że ten człowiek nas oszukuje. Co tam twierdzę. Jestem tego pewny.

Awatar użytkownika
monisia2812
Kontakt:

#14 Post autor: monisia2812 » 21 lis 2012, o 10:02

stRoszek pisze:Jeśli zakładacie ,że zagramy na Stadione Szczerbowskiego za 5 lat to bądzcie pewni ,że Ruch już wtedy będzie grał w II lidze. Na ostatnim zjeździe PZPN powiedziano głośno ,że w Ekstraklasie w przyszłym sezonie nie będzie miejsca dla klubów nie mających nowoczesnego stadionu i wymieniono m.inn nas i Widzew. A co do polityki to taka Partia powinna powstać. I trzeba zrobić wszystko żeby Kotala odszedł z UM. Twierdzę ,że ten człowiek nas oszukuje. Co tam twierdzę. Jestem tego pewny.
trzeba walczyć o swój stadion..
Każdy to powie Czternastokrotni Mistrzowie! CDN...

gerhat
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#15 Post autor: gerhat » 21 lis 2012, o 21:39

Wydaje sie że pomysł z kosmosu jak tu staworzyszenia przez 8 lat nie można założyć. Gdyby to było realne to już dawno w Bundestagu byłaby BVB Partie lub Scheiße 04 Partie a jakoś te partie nie istnieją mimo ogromnego potencjału, ale czasy sie zmieniają wiec może w tyj chorzowskiej apatii coś się narodzi. Jakby co to radza zacząć od bojówki partyjnej, każda nowa partia musi liczyć na populizm ;)

ODPOWIEDZ