Budżet i zarządzanie
-
- Kontakt:
Budżet i zarządzanie
Będzie nieco dłużej ale to otwarcie tematu, więc żeby było o czym dyskutować:
Załóżmy dla prostego rachunku, że budżet Ruchu na rok 2009 to 10 mln zł czyli na miesiąc jest do wydania ok. 830 tys zł.
W Ruchu pracuje ok. 40 osób (25 piłkarzy + 10 osób zarząd i sztab szkoleniowy + 5 osób marketing, rzecznik, itp.).
Załóżmy, że przeciętnie zarabiają oni po 10 tys. zł miesięcznie do ręki. Myślę, że tak może być jeśli uśredni się zarobki gwiazdorów (naszych), trenerów, trzonu zespołu oraz młodych graczy, a w pionie administracyjnym zarobki zarządu i reszty. Żeby dać komuś do ręki dychę trzeba wydać ok. 15 tys. (nieco zaniżam, ale biorę poprawkę na jakieś fiku-miku przy zusach i innych daninach). W ten sposób wydajemy zatem ok. 600 tys. zł, a z miesięcznej puli zostaje nam jeszcze 230 tys. zł czyli na rok 2.760.000 zł
Na szczęście mamy tego złego Kopla, który jak wiadomo Ruchu nie lubi ale płaci za prywatną firmę Pana Klimka koszty utrzymania stadionu (prąd, woda, C.O., murawa, remonty i konserwacje).
Gdyby nie to to już nie mamy niczego, a tak jeszcze można kombinować.
Jedźmy dalej: Ochrona na ok. 25 meczach (wszystkie rozgrywki), zabezpieczenie medyczne i p.poż. ok. Dotarłem do informacji, że Korona Kielce płaci za jeden mecz 50 tys. zł czyli na Ruchu musi być podobnie. A to oznacza, że odejmujemy 1.250.000 zł. Zostaje 1,5 mln.
Co nas jeszcze kosztuje?
Składka na Ekstraklasę S.A., PZPN, opłaty od transferów, obsługę sędziowską, kary - to nie są wielkie kwoty. Jak kibice nie narozrabiają za dużo to zmieścimy się w 50 tys. zł
Catering. O tym nie wiedziałem do niedawna więc pojęcia nie mam ile to może kosztować ale będę spekulował. 20 zł na osobę na dzień, żeby posiłek był wartościowy dla uprawiających sport wyczynowo, to chyba nie przesadzam. Niech będzie tylko 20 razy w miesiącu, i niech będzie, że trenerzy siedzą o suchym pysku, to mamy 10 tys. miesięcznie. Żeby nam coś zostało w potrfelu to policzę tylko 10 miesięcy cateringu. To daje 1 mln zł rocznych wydatków.
Do dyspozycji mamy 450 tys. zł. A musimy jeszcze rozegrać rewanże (kolejnych 25 meczów). To oznacza, że potrzebujemy transportu, noclegów i wyżywienia dla 22-25 osób. Jeśli założę, że wyjazd kosztuje taką grupę 10 tys. zł to nie przesadzę ani trochę. A to oznacza, że do wydania ciągle pozostaje nam 200 tys. zł.
Teraz musimy jeszcze pokryć koszty dwóch okresów przygotowawczych, druku i sprzedaży biletów i karnetów… I pewnie jeszcze o czymś zapomniałem, ale gdzieś kręcę się koło 0. Niczego nie zaoszczędziłem, ale długu też nie narobiłem.
To oznacza, że klub pozbawiony długów (a taki już przez moment był Ruch, chyba, że zarząd nie mówił prawdy), skromnie i mądrze prowadzony może grać w Ekstraklasie z 10 mln budżetem i utrzymywać się w środku tabeli. Ten 10 mln budżet powstaje niejako sam (bez udziału zarządu) z wpłat Canal+, biletów i pamiątek.
A to oznacza, że nasz zarząd jest wyjątkowo nieudolny. Dostał do ręki firmę, która bez problemu utrzymuje się w środku najwyższej klasy rozgrywkowej, niejako sama, bez ich udziału. I teraz na tej stabilnej podstawie mają za zadanie zachęcić ludzi do chodzenia na mecze, co może spowodować zwiększenie przychodów z biletów nawet o 100 proc. (2 mln zł), sprzedawać na dużą skalę gadżety i pamiątki (tu wzrosty nawet 500 proc. nie były by niczym szczególnym), no i pozyskać sponsorów. A jeśli jeszcze powiedzieć, że ten klub to Ruch Chorzów, 14-krotny mistrz Polski, to trzeba powiedzieć wprost: zarząd jest do natychmiastowej zmiany.
Dopiero w takim zestawieniu widać jak świetnym biznesem dla właściciela mógłby być Ruch. Nawet dzisiaj jest to najlepszy interesów Klimka. Okazuje się, że nie jest prawdą, że Ruch musi mieć nowego właściciela. Wystarczy sponsor, porządny sponsor. Ale jeśli długi będą się powiększać, jeśli nie będziemy mieli płynności finansowej, to leżymy.
Załóżmy dla prostego rachunku, że budżet Ruchu na rok 2009 to 10 mln zł czyli na miesiąc jest do wydania ok. 830 tys zł.
W Ruchu pracuje ok. 40 osób (25 piłkarzy + 10 osób zarząd i sztab szkoleniowy + 5 osób marketing, rzecznik, itp.).
Załóżmy, że przeciętnie zarabiają oni po 10 tys. zł miesięcznie do ręki. Myślę, że tak może być jeśli uśredni się zarobki gwiazdorów (naszych), trenerów, trzonu zespołu oraz młodych graczy, a w pionie administracyjnym zarobki zarządu i reszty. Żeby dać komuś do ręki dychę trzeba wydać ok. 15 tys. (nieco zaniżam, ale biorę poprawkę na jakieś fiku-miku przy zusach i innych daninach). W ten sposób wydajemy zatem ok. 600 tys. zł, a z miesięcznej puli zostaje nam jeszcze 230 tys. zł czyli na rok 2.760.000 zł
Na szczęście mamy tego złego Kopla, który jak wiadomo Ruchu nie lubi ale płaci za prywatną firmę Pana Klimka koszty utrzymania stadionu (prąd, woda, C.O., murawa, remonty i konserwacje).
Jedźmy dalej: Ochrona na ok. 25 meczach (wszystkie rozgrywki), zabezpieczenie medyczne i p.poż. ok. Dotarłem do informacji, że Korona Kielce płaci za jeden mecz 50 tys. zł czyli na Ruchu musi być podobnie. A to oznacza, że odejmujemy 1.250.000 zł. Zostaje 1,5 mln.
Co nas jeszcze kosztuje?
Składka na Ekstraklasę S.A., PZPN, opłaty od transferów, obsługę sędziowską, kary - to nie są wielkie kwoty. Jak kibice nie narozrabiają za dużo to zmieścimy się w 50 tys. zł
Catering. O tym nie wiedziałem do niedawna więc pojęcia nie mam ile to może kosztować ale będę spekulował. 20 zł na osobę na dzień, żeby posiłek był wartościowy dla uprawiających sport wyczynowo, to chyba nie przesadzam. Niech będzie tylko 20 razy w miesiącu, i niech będzie, że trenerzy siedzą o suchym pysku, to mamy 10 tys. miesięcznie. Żeby nam coś zostało w potrfelu to policzę tylko 10 miesięcy cateringu. To daje 1 mln zł rocznych wydatków.
Do dyspozycji mamy 450 tys. zł. A musimy jeszcze rozegrać rewanże (kolejnych 25 meczów). To oznacza, że potrzebujemy transportu, noclegów i wyżywienia dla 22-25 osób. Jeśli założę, że wyjazd kosztuje taką grupę 10 tys. zł to nie przesadzę ani trochę. A to oznacza, że do wydania ciągle pozostaje nam 200 tys. zł.
Teraz musimy jeszcze pokryć koszty dwóch okresów przygotowawczych, druku i sprzedaży biletów i karnetów… I pewnie jeszcze o czymś zapomniałem, ale gdzieś kręcę się koło 0. Niczego nie zaoszczędziłem, ale długu też nie narobiłem.
To oznacza, że klub pozbawiony długów (a taki już przez moment był Ruch, chyba, że zarząd nie mówił prawdy), skromnie i mądrze prowadzony może grać w Ekstraklasie z 10 mln budżetem i utrzymywać się w środku tabeli. Ten 10 mln budżet powstaje niejako sam (bez udziału zarządu) z wpłat Canal+, biletów i pamiątek.
A to oznacza, że nasz zarząd jest wyjątkowo nieudolny. Dostał do ręki firmę, która bez problemu utrzymuje się w środku najwyższej klasy rozgrywkowej, niejako sama, bez ich udziału. I teraz na tej stabilnej podstawie mają za zadanie zachęcić ludzi do chodzenia na mecze, co może spowodować zwiększenie przychodów z biletów nawet o 100 proc. (2 mln zł), sprzedawać na dużą skalę gadżety i pamiątki (tu wzrosty nawet 500 proc. nie były by niczym szczególnym), no i pozyskać sponsorów. A jeśli jeszcze powiedzieć, że ten klub to Ruch Chorzów, 14-krotny mistrz Polski, to trzeba powiedzieć wprost: zarząd jest do natychmiastowej zmiany.
Dopiero w takim zestawieniu widać jak świetnym biznesem dla właściciela mógłby być Ruch. Nawet dzisiaj jest to najlepszy interesów Klimka. Okazuje się, że nie jest prawdą, że Ruch musi mieć nowego właściciela. Wystarczy sponsor, porządny sponsor. Ale jeśli długi będą się powiększać, jeśli nie będziemy mieli płynności finansowej, to leżymy.
- Lutz
- Kontakt:
-
Re: Budżet i zarządzanie
szkoda tylko , że twoj wywód jest czysto hipotetyczny...gdyż ani Ty ani ja nie mamy pojęcia jakie są koszta utrzymania piłkarzyWitek46 pisze:Będzie nieco dłużej ale to otwarcie tematu, więc żeby było o czym dyskutować:
Co nas jeszcze kosztuje?
P.S zapomniałeś o takich szczegółach jak zgrupowania , koszty przejazdu na mecze
2 sprawa to fakt , że chyba nie do końca masz racje ...zobacz sobie budżety innych klubów jak Odra Wodzisław czy Piast Gliwice... oscylują one przy kwocie 10 mln mają piłkarzy z mniej znanymi nazwiskami (czyli mniej im placa) a mimo to tez ledwo wiąża koniec z końćem i nie mogą sobie pozwolić na jakies super transfery
-
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
Witek46, mniej wiecej się zgadza, chyba zapomniałeś o odżywkach i paru innych dorbiazgach takich jak transfery których wszyscy sie domagają ino nie wiadomo za co, ale niech bedzie i tak.
10 mln zł wystarcza na bycie średniakiem ligowym i żadnej ameryki tutaj nie odkryłeś, podobne budżety ma Piast, Odra i Polonia, tacy jak my sredniacy.
Zapomniałeś o jednym! Ruch spłacał przez ostanie lata kilka milionów rogalowych długów bo nie zapłacenie ich groziło brakiem licencji. Zdecydowana większość tej kwoty została spłacona w roku ubiegłym i została zaczerpnięta z budżetu klubu przez co zabrakło na inne rzeczy, stad te pożyczki, przesuwanie płatności itp.
Najprościej napisać, zarząd nieudolny, Sobstyl Raus, a jo napisza na przekór, tyn zarzad jest fest udolny bo zgodnie z Twoimi wyliczeniami prowadzi ten klub, w dodatku spłaco stare wielomilionowe długi, utrzymuje ta druzyna w ekstraklasie nawet otarł się o puchary. Czyli ponadprzeciętnie, a Ty udowadniosz że na przeciętne granie starczy 10 mln zł. Mosz racja, tylko te długi nie spłacałeś Ty, ja i żodyn co mo w podpisie "Sobstyl raus" tylko tyn Zarząd. Co nie znaczy że zarząd jest idealny i nie przydałby się lepszy.
Alternatywnie zawsze mogymy poszukac jakiegos "biznesmena" z przeszłościa z więźnia co nom do jakies wkesle i prowizja od handlu stzrzyną. Som przykłady że kibice "tysz wiedzom" jak prowadzić klub i roz zdobytego stołka nie oddadzom.
10 mln zł wystarcza na bycie średniakiem ligowym i żadnej ameryki tutaj nie odkryłeś, podobne budżety ma Piast, Odra i Polonia, tacy jak my sredniacy.
Zapomniałeś o jednym! Ruch spłacał przez ostanie lata kilka milionów rogalowych długów bo nie zapłacenie ich groziło brakiem licencji. Zdecydowana większość tej kwoty została spłacona w roku ubiegłym i została zaczerpnięta z budżetu klubu przez co zabrakło na inne rzeczy, stad te pożyczki, przesuwanie płatności itp.
Najprościej napisać, zarząd nieudolny, Sobstyl Raus, a jo napisza na przekór, tyn zarzad jest fest udolny bo zgodnie z Twoimi wyliczeniami prowadzi ten klub, w dodatku spłaco stare wielomilionowe długi, utrzymuje ta druzyna w ekstraklasie nawet otarł się o puchary. Czyli ponadprzeciętnie, a Ty udowadniosz że na przeciętne granie starczy 10 mln zł. Mosz racja, tylko te długi nie spłacałeś Ty, ja i żodyn co mo w podpisie "Sobstyl raus" tylko tyn Zarząd. Co nie znaczy że zarząd jest idealny i nie przydałby się lepszy.
Alternatywnie zawsze mogymy poszukac jakiegos "biznesmena" z przeszłościa z więźnia co nom do jakies wkesle i prowizja od handlu stzrzyną. Som przykłady że kibice "tysz wiedzom" jak prowadzić klub i roz zdobytego stołka nie oddadzom.
- Ozor
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Wpływy wynikające z gry w sezonie 2008/2009:
Ekstraklasa: 3,25 mln + 7 transmisji na żywo (chyba tyle było w całym sezonie) 1,008 mln + 1,3 mln (za 10 miejsce) = 5,558 mln
Puchar Polski: 200 tys.
Puchar Ekstraklasy: 125 tys.
Razem: 5,883 mln (kto wie kiedy poszczególne kwoty wpływają do klubów niech napisze)
Do tego giełda (w sezonie 2008/2009) 1,8 mln za akcje
bilety, karnety (myśle że min. ok. 1,5 mln)
To mamy w sumie 9,183 mln
Od sponsorów ??????
Co jeszcze ??????
Ekstraklasa: 3,25 mln + 7 transmisji na żywo (chyba tyle było w całym sezonie) 1,008 mln + 1,3 mln (za 10 miejsce) = 5,558 mln
Puchar Polski: 200 tys.
Puchar Ekstraklasy: 125 tys.
Razem: 5,883 mln (kto wie kiedy poszczególne kwoty wpływają do klubów niech napisze)
Do tego giełda (w sezonie 2008/2009) 1,8 mln za akcje
bilety, karnety (myśle że min. ok. 1,5 mln)
To mamy w sumie 9,183 mln
Od sponsorów ??????
Co jeszcze ??????
-
- Kontakt:
- kodak1920
- Kontakt:
-
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
Buzek raczyj niy mo z czego.
za dużo piwa w usunietym przeze mnie poscie i trudności z odczytem literek. sorki.
za dużo piwa w usunietym przeze mnie poscie i trudności z odczytem literek. sorki.
Ostatnio zmieniony 4 sie 2009, o 15:20 przez Thoth, łącznie zmieniany 1 raz.
Wielkość Ruchu jest tak wielko że nie do sie jej wyrazić w kilku słowach!
-
- Kontakt:
Tak.. liczmy na Pana Buzka.. i sie przeliczmy
Nie mówie,że nie jest kibicem Ruchu,nie mówie,że nie jest ze Śląska..
ale Jemu sie na sto procent nie będzie chciało nic robić dla Ruchu.. Pan Buzek żyje na tym świecie już troche, kilka lat był premierem, był i jest wpływowym człowiekiem..
załatwił Nam coś?
Tauron ? tutaj akurat odejde od mojego normalnego zdania o tym 'incydencie' na derbach.. ale wątpie czy ten jeden 'incydent' zaprzepaściła szanse na Taurona w Ruchu..
a więcej co? nic..
a jak ktoś myśli,że Pan Buzek coś włoży w Ruch... co On ma sobie odkładać co miesiąc kilka tysięcy euro i wkładać w Ruch? no chyba nie..

Nie mówie,że nie jest kibicem Ruchu,nie mówie,że nie jest ze Śląska..
ale Jemu sie na sto procent nie będzie chciało nic robić dla Ruchu.. Pan Buzek żyje na tym świecie już troche, kilka lat był premierem, był i jest wpływowym człowiekiem..
załatwił Nam coś?
Tauron ? tutaj akurat odejde od mojego normalnego zdania o tym 'incydencie' na derbach.. ale wątpie czy ten jeden 'incydent' zaprzepaściła szanse na Taurona w Ruchu..
a więcej co? nic..
a jak ktoś myśli,że Pan Buzek coś włoży w Ruch... co On ma sobie odkładać co miesiąc kilka tysięcy euro i wkładać w Ruch? no chyba nie..

- Ozor
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
Niech mi to ktos wytłumaczy jesli potrafi jak to jest że jestesmy jedynym klubem ekstraklasowym bez sponsora (w sytuacji gdzie brakuje na wynagrodzenia dla zawodników)
Kto jest winien takiej sytuacji i dlaczego(żydzi ,masoni,KGB
)
Nowy sezon stare problemy i to nie wina gazet że o tym piszą tylko tych ktorzy doprowadzili do takiej sytuacji.
Jak dalej będą takie problemy to odmowa licencji na grę w ekstraklasie jest tylko kwestią czasu,wtedy dopiero będzie płacz tylko że nic on już nie zmieni.
Normalnie szlag człowieka trafia
Kto jest winien takiej sytuacji i dlaczego(żydzi ,masoni,KGB

Nowy sezon stare problemy i to nie wina gazet że o tym piszą tylko tych ktorzy doprowadzili do takiej sytuacji.
Jak dalej będą takie problemy to odmowa licencji na grę w ekstraklasie jest tylko kwestią czasu,wtedy dopiero będzie płacz tylko że nic on już nie zmieni.
Normalnie szlag człowieka trafia

-
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
Zebysmy ruszyli mocno do przodu to trzeba zmienic wlasciciela.Ale,ze na to sie nie zanosi to trzeba znalezc sponsora(ow?),ktory szybko wylozy jakies 2 mln zl,zebysmy mogli spokojnie przetrwac.Jesli w dalszym ciagu bedzie serce na klacie to tylko nas to pograzy...Nie stac nas na taka wspolprace z WOŚP.Ale obawiam sie,ze jak juz tyle zalatwiaja tego sponsora to chyba sie nie doczekamy w najblizszym czasie jakiejs gwaltownej zmiany.
Kurde,jak pozyskali Stawarczyka,Niedzielana to myslalelm,ze maja juz kogos zalatwionego.A tu na razie nie jest za ciekawie niestety.
Z oficjalnej stronki zniknely loga-Sandviku i Fasingu...Hmm;/
Kurde,jak pozyskali Stawarczyka,Niedzielana to myslalelm,ze maja juz kogos zalatwionego.A tu na razie nie jest za ciekawie niestety.
Z oficjalnej stronki zniknely loga-Sandviku i Fasingu...Hmm;/
Ostatnio zmieniony 4 sie 2009, o 15:47 przez HKSADIK, łącznie zmieniany 1 raz.
- Lutz
- Kontakt:
Brakuje jeszcze co by do tego smiley'a domalowała, dyć je fajnie - zrobia to za niaJesteśmy na początku nowego sezonu rozgrywek, pierwszy mecz na naszym stadionie rozegramy 08 sierpnia z Piastem Gliwice i nadal na piersiach naszych zawodników obecne będzie czerwone serce Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Wspólnie z Jurkiem Owsiakiem będziemy uczestniczyć w akcji „Ratujemy i Uczymy Ratować”. Nasi zawodnicy będą ambasadorami tej akcji.

A gerhat dali swoje.......... jak dugo te stare długi bydom alibi do Klimka , Sobstyl & Co.
Wroźcie sie te serducho razym z Łowsiokiym do rzici i zawrzyjcie tyn burdel !!
PS. a tym całym zestawiyniym ze giełdy sie potym ta rzić łotrzijcie. Bo mie, nos, jako przeciyntnych kibiców interesuje czymu niy ma sponsora, czymu niy ma piyniyndzy, czymu kopacze nie dostowajom za swoja robota zapłacone, czymu sie ich i nos oszukuje , że zaległości bydom uregulowane( jest to bezpośrednio zwionzane z wynikami)jak dugo bydzieicie nos wszyskich za nos wodzić, kaj je ta obiecywano zmiana w zarzondzie , kiedy i czy wcale bydzie za waszy kadyncji w tym klubie normalnie ?
-
- Kontakt:
Będzie dość długi post.
Wbrew pozorom dość dużo ciekawych informacji tam jest... chociaż może ja sie nie znam bo jestem tylko zwykłym kibicem..
Podsumowując te wszystkie informacje..i ten post. Jest fajnie
Wbrew pozorom dość dużo ciekawych informacji tam jest... chociaż może ja sie nie znam bo jestem tylko zwykłym kibicem..
czyli jak rozumiem prezesa Zarządu może odwołać Rada Nadzorcza (pewnie większością głosów) w Radzie są takie osoby które pewnie chcą utrzymania takiej sytuacji jaka jest. (Smagarowicz,Klimek) i takie które może (?) by coś chciały robić (Paterman,Bik) i jest Łasak (nie znam człowieka) czyli pewnie bez większości głosów wszystko będzie jak jest."Rada Nadzorcza:
Smagorowicz
Klimek
Łasak
Paterman
Bik
Zarząd:
Sobstyl - prezes
Mosór - członek zarządu
Zarząd składa się z 1 do 5 osób powoływanych i odwoływanych przez Rade Nadzorczą."
My sie nie wypłacimy30 czerwca 2009 Zarząd spółki podpisał umowę o pożyczkę na podstawie której otrzymał 1,5 mln pln. W związku z powstaniem zaległości podatkowych z VAT i podatku od osób fizycznych Spółka zwróciła się do Urzędu Skarbowego w Chorzowie o rozłożenie zaległości na raty.Urząd Skarbowy postanowił rozłożyć na 3 raty zaległości z tytułu VAT za 09.08 w kwocie 200 tys 866 pln + odsetki oraz na 4 raty zaległości z tytułu podatku od osób fizycznych w kwocie 348 tys 873 zł 80 gr + odsetki

Na dzień sporządzenia sprawozdania Ruch Chorzów nie zawarł umowy ze sponsorem strategicznym. Powoduje to istotne problemy z bieżącą płynnością spółki.Utrzymywanie się tej sytuacji może zwiększać ryzyko związane z całkowitą utratą płynności finansowej spółki
W przypadku gdyby Spółka potrzebowała kredytu obrotowego,uzyskanie finansowania dłużnego może być bardzo trudne z uwagi na niewielką wartość zabezpieczeń posiadanych przez Spółkę
Podsumowując te wszystkie informacje..i ten post. Jest fajnie

-
- Kontakt:
Jeżeli jest prawdą, że kolejny raz zarząd obiecuje i się nie wywiązuje to etycznie nie ma prawa do zarządzania tym Klubem. Jeżeli piłkarze polecą w kulki z Piastem to naprawdę ich rozgrzeszę. Mnie psychicznie wykańcza ta cała sytuacja a co dopiero ich. Nie sposób jest się doszukać w tym co robi zarząd odrobiny logiki. Na co oni liczą?