pedro-sbl pisze: ↑15 lis 2023, o 13:24
Ale to choc napisz pod jakim wzgledem? Jakie jest twoje postrzeganie.
Pisolech o tym kilka tydni tymu. Naszo marketingowo strategia powinna byc na aktywacja kibicow z okolic, kierzy maja blisko i kaj juz momy solidno obecnosc: Kato, Ch, Swiony, Siemianowice, Ruda, Mikolow, Myslowice. Naszym celem na kilka lot powinno byc 10,000 karnetow z tych miast.
Tak w ogole to jak kojarza to szczewa maja mniyj sprzedanych karnetow niz my.
Ale co tu tłumaczyć?
Samo w sobie Zabrze ma już 50 tys. mieszkańców więcej od Chorzowa. Zawsze mam wrażenie, że jest tam większa moda na Górnik w Zabrzu niż w Chorzowie na Ruch, aczkolwiek w ostatnich kilku latach w Chorzowie nastąpił w tej kwestii spory progres.
Pisanie o tym, że same nasze Świony i Siemce biją ich łeb jest już nie na miejscu, gdyż same Zabrze i "ich" Gliwice (w sporym stopniu) biją na łeb liczby naszych Siemców i Świon (oczywiście liczby naszych kibiców z tych miast są bardzo dobre).
Idźmy dalej, o Rudzie Śląskiej myślę, że nie ma co pisać, miasto takie typowo 50%/50%, mamy swoje rejony, Żabole mają swoje rejony. a liczby z tego miasta u nas i u nich są mocno pojebane i srogie.
Miasta opanowane przez Górnik na GŚ powiedzmy, że w zdecydowanej większości to:
- powiat tarnogórski (Tarnowskie Góry, Miasteczko Śląskie, Ożarowice, Krupski Młyn, Tworóg),
- powiat gliwicki (Knurów, Pyskowice, Toszek, Rudziniec, Gierałtowice),
- powiat raciborski (Kuźnia Raciborska),
- powiat pszczyński (Goczałkowice),
- powiat mikołowski (Ornontowice),
- powiat kłobucki (Kłobuck),
- powiat lubliniecki (Lubliniec),
- powiat rybnicki (sam Rybnik, Czerwionka-Leszczyny, Świerklany).
To tak na szybko i z tego co kojarzę oczywiście. Dochodzą do tego miasta podzielone między ich/a nami/Piastem/PB - Żory, Ruda Śląska, Pszczyna, Piekary, Bytom, Gliwice, Świony + kilka miasteczek z opolskiego i innych, których nie byłem w stanie już wymienić.
Wszystkie te przeróżne zadupia na zachód od Zabrza/Gliwic to w większości Górnik i na tym mogą budować naprawdę srogą frekwencję. Tam nie mają za bardzo konkurencji.
Uczciwie zaryzykuję stwierdzenie, że nasze potencjały kibicowskie (ilość sympatyków) są do siebie zbliżone ze wskazaniem na Górnik. To moje osobiste zdanie.
PS. zawsze nad nimi!