Sebastian Janik piłkarzem Ruchu
Trzyletni kontrakt z „Niebieskimi” podpisał dzisiaj Sebastian Janik, który występował dotychczas w pierwszoligowej Puszczy Niepołomice.
– Dobrze, że Sebastian trafił do nas już teraz, bo będzie miał trochę czasu żeby się zaadaptować w drużynie. Mam nadzieję, że jak najszybciej będzie gotowy do tego, aby powalczyć o miejsce w pierwszym składzie – podkreśla Mirosław Mosór, wiceprezes ds. sportowych Ruchu Chorzów.
Sebastian trafił do Chorzowa w czasie, gdy „Niebiescy” osiągają znakomite wyniki w rozgrywkach ligowych, jednak zapowiada walkę o miejsce w składzie.
– Ruch bardzo dobrze wystartował na wiosnę, drużyna jest na fali. Wiem, że nie będzie łatwo wskoczyć do składu. Będę się starał i walczył. Na pewno jest to dla mnie olbrzymia szansa. Ktoś dostrzegł we mnie potencjał, zainwestował we mnie, a ja chciałbym odwdzięczyć się dobrą grą – mówił Sebastian Janik, który najlepiej spisuje się na lewej stronie pomocy, ale może również grać po drugiej stronie boiska.
Dla Sebastiana szatnia „Niebieskich” nie będzie zupełnie obca. Ma w niej bowiem kilku znajomych.
– Znam kilku piłkarzy Ruchu. Maćka Sadloka i Bartka Babiarza spotykałem na zgrupowaniach kadr młodzieżowych – mówił Janik.
Sebastian Janik urodził się 18 kwietnia 1989 r. w Krakowie. Pierwsze piłkarskie kroki stawiał w Wiśle, której zawodnikiem był do końca 2009 roku, kiedy to przeniósł się do Sandecji Nowy Sącz. Latem 2010 roku trafił do Puszczy Niepołomice, gdzie grał aż do tej pory. W minionej rundzie wystąpił w 18 meczach I ligi i zdobył w nich 5 bramek.
Sebastian jest synem Zdzisława, znanego przed laty ligowca w barwach Wisły i reprezentanta Polski.
Sprawa z Janikiem wygląda ciekawie - Janik podpisał kontrakt, a Puszcza wydała takie oświadczenie:
W związku z pojawiającymi się informacjami prasowymi dotyczącymi przejścia zawodnika Miejskiego Klubu Sportowego Puszcza Niepołomice Sebastiana Janika do drużyny Ruchu Chorzów, klub postanowił ukarać piłkarza – zawieszając go w prawach zawodnika MKS Puszczy Niepołomice.
Dodatkowo informacja „Sebastian Janik piłkarzem Ruchu” zamieszczona na oficjalnej stronie internetowej Ruchu Chorzów jest niezgodna ze stanem faktycznym.
Jarosław Pieprzyca
Prezes
Miejskiego Klubu Sportowego Puszcza Niepołomice
Jeszcze bardziej ciekawe wydają się komentarze na 90minut.pl:
Z tego co się orientuję to Janik ma dalej obowiązujący kontarakt z Puszczą .Ruch znowu miesza i oszukuje piłkarzy tak będzie jak z Lewińskim a Pan Mosór chyba wie o co chodzijuż raz przegrał sprawę w sądzie Ciekawy jestem czy go zarejestrują bez papierów prawdopodobnie to koniec jego występów w tej rundzie.
ciekawe za co sie wykupil pewnie mosór mu dal kase i obaj kombinuja , najpierw Ruch wyruchal Puszcze z Lewińskim co skończylo sie w sadzie a teraz wyrolują ich z Janikiem
wiadomo, ze to tylko komentarze, ale coś w tym moze byc... Lewiński przyszedł do Ruchu z Puszczy w styczniu 2012 i gdy wydawało się, że zostanie odpalony latem, nagle wyszlo, ze ma z nami wazny kontrakt - moze to o to chodzi, a moze o jakies zapłaty - czy ktos wie o co dokladnie chodzi i czy te komentarze maja cos w sobie prawdy?