Fana Oberschlesien

Forum sympatyków KS Ruch Chorzów
Zablokowany
Wiadomość
Autor
Gość

#91 Post autor: Gość » 7 wrz 2003, o 14:36

pochodze z Siemianowic i powiem krótko: Oberschlesien :!:

wicheRUCH1920

#92 Post autor: wicheRUCH1920 » 8 wrz 2003, o 12:38

cytuje za gazetą wyborczą, a właściwie jej stroną www.
co o tym myślicie??????

Niektórzy chorzowscy kibice chcą podkreślić swoją odrębność jako Ślązaków od reszty Polski, zaakcentować odmienną historię, kulturę, obyczajowość. Ich niemieckojęzyczna flaga na chorzowskim płocie rzeczywiście nie obraża nikogo, ale akurat na stadionie przy ul. Cichej jest dla mnie obrazkiem wyjątkowo... dziwacznym.

Czy fani znają w ogóle historię swojego ukochanego klubu? Wiele śląskich klubów ma niemieckie korzenie, ale akurat nie Ruch. Przecież "niebiesko-biali" od zarania byli najbardziej polskim ze śląskich klubów. Tworzyli go Ślązacy, którzy przede wszystkim czuli się Polakami: działacze plebiscytowi i powstańcy śląscy. Już sama nazwa klubu nawiązuje do ruchu narodowo-wyzwoleńczego. To chyba nie przypadek, że pierwszy mecz piłkarze Ruchu rozegrali w rocznicę uchwalenia Konstytucji 3 maja...

Nic dziwnego, że kiedy zaczęła się wojna, Niemcom nie wystarczyła - jak w innych przypadkach na Śląsku - zmiana nazwy. Klub jako "ostoja polskości" został natychmiast rozwiązany, wielu ludzi z nim związanych było szykanowanych...

Józef Korol, jeden z przedwojennych prezesów Ruchu, tworzył na Śląsku ruch oporu, został komendantem Podokręgu Śląskiego w Krakowskim Okręgu Służby Zwycięstwu Polski (przemianowanej wkrótce na Związek Walki Zbrojnej). Korol (używał pseudonimu "Hajducki") zginął w sierpniu w 1940 roku w Wiśle Jaworniku. Ranny w nogę, nie chciał się dostać do niewoli, więc zażył cyjanek.

W czasie wojny piłkarze Ruchu uczestniczyli w Kampanii Wrześniowej, wcielani do Wehrmachtu albo uciekali do polskiego wojska, albo składali do niego akces już po wzięciu przez aliantów do niewoli.

Świetny Edmund Giemsa, pięciokrotny mistrz Polski, pełnił we Francji służbę w niemieckim wojsku razem z Ewaldem Cebulą, który do Ruchu przeszedł dopiero po wojnie. Pan Cebula opowiadał mi kilka dni temu, że Giemsa nawet w Wehrmachcie nie chciał nauczyć się niemieckiego, twierdząc, "że te ch... i tak wojny nie wygrają"...

Polskość jest wpisana w tradycję Ruchu. Czyżby z waszym przywiązaniem do tradycji było coś nie tak, panowie kibice?

i co wy na to???
pozdrawiam wszystkich niebieskich

Awatar użytkownika
radzion
Kontakt:

#93 Post autor: radzion » 8 wrz 2003, o 13:18

a my na to jak na lato :D :D
wiche wkliles tekst na emat ktorego toczy sie tu dyskusja!odsylam kilka-kilkanascie postow wyzej!znajdziesz tam tez pewnie linka do tekstu ktory wlasnie wkleiles!

Richard

FANA

#94 Post autor: Richard » 8 wrz 2003, o 13:34

A może czas na fanę z napisem "Autonomia dla Górnego Śląska"? To dopiero wkurzy tych pajaców z PZPN! Ciekaw jestem jakie byłyby ich reakcje.

Awatar użytkownika
radzion
Kontakt:

#95 Post autor: radzion » 8 wrz 2003, o 13:53

chopcy poczytejcie sie komenatzre na stronie w newsie o fanie!!i to pisza ludzie od nos!ku*** jak czytom takie komentarze jak te JOLKI abo BIG FANA to mi sie noz w kapsi lotwiero,wziasc zatzrasnac to malo :evil: :evil: ku*** mac!!!!!!! :evil: wrrrrrrr

DjMaciar
Kontakt:

#96 Post autor: DjMaciar » 8 wrz 2003, o 14:01

a t jeden z ciuli co wpisol sie u mnie na strona w ksiedze gosci
podajaip i adres bo mozecie go bluzgac debil
nierozroznio SLASKA od niemcow baran

Mcintosh z wpisal w dniu 7.September 2003 um 01:05 Uhr:
--
je*** Was za to Oberschlesien Polski klub niemieckim bagnem kalacie
=======================================================

IP-Adresse des Einträgers: 213.76.16.137
Host-Adresse des Einträgers: pa137.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl

System des Einträgers: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.5; Windows 98)
[b]Fan Club Deutschland 🇩🇪 [/b]

MiG29

#97 Post autor: MiG29 » 8 wrz 2003, o 15:54

Wiecie juz zapewne, ze pzpn wydał rozporzadzenie dla delegatów, w którym zabrania wieszania flag niemieckojezycznych na płocie.
To jest po prostu fobia antyniemiecka poloków. I to nie chodzi tylko o tę flagę. Nasz "kochany" prezydent sprzeciwstawia się nawet strworzeniu muzeum wysiedlonych w Berlinie. Tak wiec z flagą mogabyć jeszcze przekopy.

Ale przychylam sie do głosów, by zrobic taka flagę w języku polskim, która by ro***bała tych pajaców z pzpn.

Awatar użytkownika
radzion
Kontakt:

#98 Post autor: radzion » 8 wrz 2003, o 22:21

MiG29 pisze:Wiecie juz zapewne, ze pzpn wydał rozporzadzenie dla delegatów, w którym zabrania wieszania flag niemieckojezycznych na płocie.
hmm ja o czyms takim nie slyszalem!!wprost przeciwnie ostatnio ,szef wydzialu sedziowksigo oznajmil ze bedzie uczulal kolejnych obserwatorow zeby nie kazali zdejmowac tej flagi!!

DjMaciar
Kontakt:

#99 Post autor: DjMaciar » 9 wrz 2003, o 06:39

Jak komus nie pasuje ze pisze na fanie w jezyku niemieckim
i walom jakes rozporzadzenia abo hu* wi co
to MOIM ZDANIEM WSZYSTKIE FANY NA KTORYCH PISZE PO ANGIELSKU
W NASZEJ LIDZE I JAK I II TEZ POWINNY BYC ZABRONIONE
A NA REPREZETACJI POWINNI ZABRONC FLAG SZALI LUB GADZETOW
NA KTORYCH PISZE POLAND a nie Polska
jak wszystko to wszystko nie tylko Oberschleisen

wicheRUCH1920

#100 Post autor: wicheRUCH1920 » 9 wrz 2003, o 12:47

czuje sie ślązakiem i jestem z tego dumny. to za***iście że są ludzie którzy chcą o tym pamiętać i się tego nie wstydzą (jakby wogóle było czego). mamy swój charakter i nikt nam tego nie odbierze - przez to nasze kluby też mają swoją atmosferę i żadne zakazy i nakazy tego nie zmienią. szkoda może tylko tego że do śląskich klubów trafia coraz więcej grajków z całej Polski i oni tak na prawdę śląską tradycję mają w ...
bądźmy z tego dumni, szczyćmy się tym, ale poza tym że jesteśmy ślązakami jesteśmy też chyba polakami. i właśnie to nie powinno nam przeszkadzać w fanie "Górny Śląsk"
osobiście nie mam nic przeciwko Oberschlesien i myślę że cała ta afera to zwykłe czepianie się, bo zgodnie z tą zasadą tak jak napisał DjMaciar wszystkie inne napisy w jęz angielskim powinny zniknąć
więc jak dla mnie to cała ta sprawa to szukanie dziury w całym.
pozdrawiam wszystkich niebieskich

Richard

#101 Post autor: Richard » 9 wrz 2003, o 14:19

A mnie wystarczy, że jestem Ślązakiem. Nie chcę być ani Polakiem, ani Niemcem, ale ani Polski, ani niemiecki mi nie przeszkadzają. Dlatego uważam, że fana Oberschlesien musi zostać.

Monti

#102 Post autor: Monti » 9 wrz 2003, o 14:35

Witam . Jestem kibicem Zagłębia Sosnowiec i zadałem sobie trochę trudu by przedstawić wam jak wygada spojrzenie na tą sprawę piknika za Brynicy.

Najprościej rzecz ujmując wszystko zależy od intencji autorów tej flagi i okoliczności w jakich ją będziecie prezentowali. Jeśli przyjmiemy każdą inną interpretacje niż to że ta flaga to demonstracja chęci odłączenia Śląska od Polski nie widzę problemu.

Jeśli to pokazanie waszej wielokulturowości, jeśli to pokazanie waszych zawikłanych historycznych losów, jeśli nawet to prowokacja mająca na celu zwrócenie na siebie i na waszą flagę uwagi nie widzę problemu. Jeśli to demonstracja waszej małej ojczyzny, demonstracja to "my Ślązacy"( Polscy Ślązacy) to nie widzę problemu .

Wówczas tą flagę można potraktować na równi z flagami które wiszą u nas , na przykład "Klasa robotnicza" (z tym że napis jest po angielsku) czy nawet "Zagłębie Dąbrowskie"(choć wiem że ten ostatni przykład może niektórym kibicom Zagłębia bardzo się nie spodobać.)

Na pewno na naszych stadionach są flagi które powinny wzbudzać większe kontrowersje. A PZPN niech się zacznie zajmować poważnymi sprawami (kupowanie ligi, przekręty i wszechobecna korupcja) a nie szukać problemów gdzie nie potrzeba .

Jeśli jednak ktoś interpretuje że ta flaga to demonstracja chęci odłączenia Śląska od Polski i przyłączenia do Niemiec to reakcja jest oczywista, wówczas trzeba by ją potraktować jak wydarzenia które pamiętam z hokejowych meczów z lat 80 gdy to Polonia Bytom w Sosnowcu skandowała "Niemcy, Niemcy"(po niemiecku ), a cała hala w Sosnowcu "Polska, Polska"

Mam nadzieję że nikogo nie uraziłem, nie było to bynajmniej moim celem .

DjMaciar
Kontakt:

#103 Post autor: DjMaciar » 9 wrz 2003, o 15:27

JAQKO GOL TO ZLE NIE PISZESZ
ale niktnie chce przylaczenia SLASKA do niemcow jeszczeby ku*** tego brakowalo

AUTONOMIA DLA SLASKA tylko to sie cweni reszta nie warzna

AndRe
Kontakt:

#104 Post autor: AndRe » 9 wrz 2003, o 15:34

Monti - jest jeszcze trzecia mozliwosc o ktorej nie wspomniales.
Czyli o odlaczeniu Slaska od Polski w celu stworzenia wlasnego odrebnego panstwa.(chociaz teraz gdy sie Europa jednoczy bardziej ma to chyba na celu stworzeniu wlasnego makroregionu niezaleznego od Wawy)

Co do flagi.Przyklady z zachodniej Europy.
Na San Mames (stadion Athletic Bilbao) co mecz da sie zauwazyc flage Baskonii (charakterystyczna krzyzowka zielono -czerwona) oraz napisy w jezyku baskijskim.Nikomu to w Hiszpani nie przeszkadza.

To samo Holandia.Flaga Izreala na stadionie Ajaxu.
Flagi Irlandi na meczach Celticu.

Na stadionach Belgi (szczegolnie na poludniu) da sie wyczuc w flagach i transparentrach niechec Walonow do Flamandow.

W jednym z meczow Edgar Davids po strzeleniu gola sciagnal koszulke na ktorym widniala flaga jego ojczystego kraju Surinamu i napis w dialekcie pochadzacego z tego kraju.

Ciekawe jakby zareagowal PZPN gdyby np Baszczynski lub Sznaucner po strzeleniu gola rozebraliby koszulke na ktorej widnialby herb , barwy lub napis Górny Śląsk ( Oberlschlesien lub Slonsk)

To tylko pokazuje jak zacofanym krajem jest Polska , jakie ma kompleksy wobec innych nacji.

A teksty P.Czado w GW to juz kompromitacja.I pomyslec ze ten koles jest Slazakiem :oops: :oops:

To tyle.
Ps.Monti bardzo text z trafnym spostrzezeniami.Oby wiecej takich textow od kibicow pochodzacych z innych klubow.

A co do intencji ->najlepiej jak w temacie wypowie sie KOSTA.
Dla mnie ta flaga bedzie zawsze znaczyc nic innego jak pokazanie odrbnosci Slaska oraz jej wielokulturowosci.
My name is prince and i'm funky

17.11.11 - kolejny fan Niebieskich przychodzi na swiat :-)

qba
Kontakt:

#105 Post autor: qba » 9 wrz 2003, o 16:54

Wielkie halo w PZPNie o fanę Oberschlesien, a ja proponuję zakazać wywieszania na Łazienkowskiej flagi z napisem Wielkie Księstwo Warszawskie, bo
po pierwsze coś takiego nigdy nie istniało (w przeciwieństwie do Prowincji Górnośląskiej chociażby),
a po drugie napis taki wyzwala separatystyczne tendencje Mazowsza i Poludniowej Warmii i Mazur i może zagrozić integralności terytorialnej kraju w srodku Europy zmierzającego milowymi krokami do UE

:lol: :lol: :lol: :wink: :wink:
Nadejdzie wiosna i lepsze czasy, powróci K.S. Ruch Chorzów w szeregi Ekstraklasy !!!

Zablokowany