scaneRboy pisze: ↑7 maja 2024, o 12:48
Dorobek sportowy i kulturowy klubu jest ogromny. Ma swoją wartość niematerialną i materialną. Zebranie tego wszystkiego w jakiś spójny i atrakcyjny format może być w przyszłości wielką wartością dodaną w aktywach klubu i miasta. Mam zaufanie do ludzi w klubie. Mam nadzieję, że jest na to jakiś naprawdę atrakcyjny pomysł.
Pełna zgoda, ale słowem klucz jest tutaj "nadzieja". Nie rozumiem u nas pewnych ruchów personalnych. Nie mówię, żeby stwarzać dział HRu, ale dobór osób na poszczególne stanowiska związane z marketingiem i sprzedażą powinniśmy chyba zlecić komuś z zewnątrz, bo mam wrażenie, że bazujemy tylko na lojalności i portfelu kibica. Nie mówię, że to źle, ale brakuje mi inicjatywy i pomysłowości, która by napędzała te elementy. Dziwię się, że nikt z Klubu nie poprosił jeszcze o jakieś opinie tu na forum, czy nie robi się jakichś ankiet przed wprowadzeniem pomysłu x czy y. Wiem, że forum jest niemiarodajne i łatwo manipulować wynikami takiego badania, ale myślę, że jako baza wyjściowa wystarczy.
Pierwszy przykład z brzegu. W trzeciej czy drugiej lidze mieliśmy produkty logowane delikatnie RCH, które sam kupowałem i w których chodzę nacodzień. Przy obecnym marzowaniu naszych produktów (to w ogóle osobna kwestia) trzy razy się zastanawiam zanim coś kupię, bo boli mnie portfel, jak mam wyłożyć 200zl za bluzę którą założę kilka razy w roku. Klimat Śląska, a nawet większości Polski jest taki, że większość produktów z logo R włożysz tylko na mecz, ewentualnie w Chorzowie czy na emigracji.
Jakiś czas temu rozmawiałem ze znajomym z Niemiec, który w jednym czasie kupował meczówkę Ruchu i Schalke. Ta Schalke w pełnym brandingu wyszła taniej niż nasza. Dużo by pisać. Dla mnie problem marketingu i sprzedaży istnieje i coś tutaj powinno się zmienić.