Źródło: AUTOR: brak --> PORTAL: PRZEGLADSPORTOWY.PLbrak-->PRZEGLADSPORTOWY.PL pisze:
Zobacz, jak w pożegnalnym meczu trenera Ruch zagrał w Poznaniu
Wynik nie mówi wszystkiego. W Poznaniu, podczas ostatniego meczu Waldemara Fornalika w roli trenera Ruchu, jego piłkarze walczyli, ale rywal okazał się za mocny.
Waldemar Fornalik, jeden z symboli współczesnego Ruchu Chorzów meczem z Lechem w Poznaniu pożegnał się z zespołem i klubem. Jak sam powiedział po spotkaniu, które jego piłkarze przegrali 3:0, Niebiescy nie wyszli na boisko, aby murować bramkę. Prowadzili otwartą grę, ale Lech Poznań to zespół, który mierzy w mistrzostwo Polski. Zobacz, jak Ruch zaprezentował się w Poznaniu, bo sam wynik może być mylący. Oto skrót meczu:
Lech - Ruch (3:0): zobacz skrót meczu
RUCH W PRASIE - bez komentowania [brig]
-
- Kontakt:
Zobacz, jak w pożegnalnym meczu trenera Ruch zagrał w Poznan
-
- Kontakt:
Prezes Ruchu Chorzów chce wystąpić na sesji Rady Miasta
Źródło: AUTOR: DziennikZachodni --> PORTAL: DZIENNIKZACHODNI.PLDziennikZachodni-->DZIENNIKZACHODNI.PL pisze:
Prezes Ruchu Chorzów chce wystąpić na sesji Rady Miasta
Sytuacja jest trudna, ale z każdej sytuacji można wyjść. Ja wiem jak to zrobić – powiedział prezes Ruchu Janusz Paterman. Prezes Ruchu Chorzów chciałby wyemitować nowe akcje Niebieskich za 17,8 mln zł. Te pieniądze pozwoliłyby chorzowskiemu klubowi stanąć na nogi.
Zadłużenie Niebieskich wynosi 36 mln zł, a klub musi do 15 maja spłacić zaległości wobec piłkarzy, ZUS i Urzędu Skarbowego, bo inaczej nawet jeśli sportowo utrzyma się w Ekstraklasie to nie dostanie licencji na grę w niej w przyszłym sezonie.
– Jestem po wielogodzinnych rozmowach z miastem. Jestem gotów wystąpić na czwartkowej sesji Rady Miasta i przekonywać radnych do wsparcia miasta. Tak naprawdę w tej chwili na placu boju zostało tylko dwóch udziałowców - ja i miasto.
Miasto w ubiegłym roku pożyczyło Ruchowi 18 mln zł, a ja zabezpieczałem część tej pożyczki swoim majątkiem i zaangażowałem pieniądze w . Jeśli teraz przegramy to wszyscy na tym stracimy, ale nie to jest najważniejsze. Najważniejsze jest ratowanie Ruchu, bo jeśli teraz popełnimy błąd, to może on się nam odbijać czkawką przez wiele lat. Zapewniam, że pieniądze zainwestowane w klub nie zostaną zmarnowane – stwierdził Paterman.
Nowy prezes Ruchu chciałby wyemitować nową pulę akcji za sumę 17,8 mln zł, bo jak twierdzi 2-3 milionowe kroplówki nie mają już sensu. Nie wiadomo jednak kto miałby je kupić. Prezydent Chorzowa Andrzej Kotala zadeklarował, że miasto jest w stanie wydać na ten cel w tym roku najwyżej 3 mln zł, a Pater-man na spotkaniu z radnymi Komisji Sportu mówił, że sam jest w stanie kupić akcje za 8 mln zł.
– Miasto jest klubowi potrzebne, bo stanowi dowód na rzetelności i przejrzystość naszych działań. Prowadzimy rozmowy z wieloma sponsorami, którzy na razie czekają na to, czy Ruch dostanie licencję. Wszyscy podkreślają, że klub wspierany przez miasto jest dla nich bardziej wiarygodny – dodał Paterman, któremu do współpracy z Ruchem udało się namówić dealera Toyoty Czajka-Auto i firmę medyczną BetaMed.
-
- Kontakt:
Ślonski fusbal: Kōniec ery Waldigo WIDEO
Źródło: AUTOR: DziennikZachodni --> PORTAL: DZIENNIKZACHODNI.PLDziennikZachodni-->DZIENNIKZACHODNI.PL pisze:
Ślonski fusbal: Kōniec ery Waldigo WIDEO
Gynał skōńczyła sie runda rewanżowo w Ekstraklasie a hneda ôstatni 7 szpilōw, w kerych Ruch Chorzōw bydzie sie musioł prać ô kożde ôko coby niy sfurgōnć. W tym kluczowym mōmyncie z Niybieskimi żegno sie tryner Waldek Fornalik, a dō nikerych Waldek King – ôstatnio nadziejo Ruchu. Tera pōmōc mo inkszo klubowo legynda…
Najnowszy wpis Grzegorza Buchalika na blogu Ślonski fusbal możesz przeczytać tutaj:
-
- Kontakt:
Patryk Lipski nie zagra w meczu z Wisłą Płock, Maciej Urbańc
Źródło: AUTOR: Eurosport/Onet --> PORTAL: EUROSPORT.ONET.PLEurosport/Onet-->EUROSPORT.ONET.PL pisze:
Patryk Lipski nie zagra w meczu z Wisłą Płock, Maciej Urbańczyk z szansą na występ
Piłkarze chorzowskiego Ruchu, Patryk Lipski i Maciej Urbańczyk zmagają się z urazami. Ten pierwszy na pewno nie zagra w sobotnim starciu z Wisłą Płock - informuje oficjalna witryna Niebieskich.
"Lipa" ma naderwany mięsień podkolanowy. Z tego powodu opuścił już dwa ostatnie mecze. We wtorek przeszedł kolejne badanie USG. - Patryk się rehabilituje i trenuje indywidualnie. Liczymy, że w poniedziałek wróci do normalnych zajęć - mówi Włodzimierz Duś, fizjoterapeuta chorzowian. Lipskiego nie zobaczymy więc w sobotę w Płocku.
Szansę na grę ma natomiast Urbańczyk. Wychowanek Niebieskich doznał kontuzji w wyniku zderzenia z Tomaszem Kędziorą podczas pojedynku z Lechem. - Przeszedł dziś badanie USG. Ma stłuczony staw kolanowy i naciągnięcie więzadeł rzepki. Trenuje na razie indywidualnie. Jeśli przestanie odczuwać ból, będzie mógł być brany pod uwagę przy ustalaniu składu - poinformował Duś.
Do zdrowia wrócił natomiast Rafał Grodzicki, którego zabrakło w ostatniej potyczce w Poznaniu. Zmagał się bólem pleców, miał naciągnięty mięsień biodrowo-lędźwiowy. Obecnie z jego zdrowiem wszystko jest już w porządku.
-
- Kontakt:
Wojciech Grzyb: myślę, że efekt "nowej miotły" może zadziała
Źródło: AUTOR: Eurosport/Onet --> PORTAL: EUROSPORT.ONET.PLEurosport/Onet-->EUROSPORT.ONET.PL pisze:
Wojciech Grzyb: myślę, że efekt "nowej miotły" może zadziałać
- Ja na miejscu tych chłopaków zakasałbym rękawy i robił wszystko, żeby wywalczyć sobie miejsce i grać - mówił Wojciech Grzyb, który został asystentem trenera chorzowskiego Ruchu, Krzysztofa Warzychy.
Przed nowym sztabem szkoleniowym Niebieskich bardzo odpowiedzialne zadanie: utrzymania zespołu w Ekstraklasie. - Sfera mentalna można być największym problemem po tym, co dotknęło drużynę i klub w ostatnim czasie. Ale to jest do przeskoczenia - zapewnił "Grzybek" cytowany przez oficjalną witrynę klubową.
- Myślę, że tzw. efekt nowej miotły może tutaj zadziałać, może być pozytywnym bodźcem dla drużyny. Wszyscy mają teraz czystą kartę i takie same szanse. Cel jest do osiągnięcia, zwłaszcza, kiedy przychodzi taki autorytet do szatni. Ja na miejscu tych chłopaków zakasałbym rękawy i robił wszystko, żeby wywalczyć sobie miejsce w pierwszej jedenastce i grać. Pamiętam, że gdy wychodziłem z szatni, miałem olbrzymi "fun", że mogę trenować i grać. Naszym zadaniem będzie zaszczepienie w tych chłopakach wizji, którą przedstawił szkoleniowiec. To powinno się udać - podkreślał były pomocnik.
-
- Kontakt:
Wzruszające wspomnienie Andrzeja Biedrzyckiego. Opowiadał o
Źródło: AUTOR: brak --> PORTAL: PRZEGLADSPORTOWY.PLbrak-->PRZEGLADSPORTOWY.PL pisze:
Wzruszające wspomnienie Andrzeja Biedrzyckiego. Opowiadał o swoim marzeniu...
Zmarły w zeszły piątek Andrzej Biedrzycki był piłkarzem Stomilu Olsztyn prawie przez całą karierę. Dokopaliśmy się do materiału z 1995 roku, w którym zawodnik zdradził swoje największe marzenie.
<p style="text-align: center;">
-
- Kontakt:
Prezydent Kotala szuka pieniędzy dla Ruchu Chorzów. Kibice R
Prezydent Kotala szuka pieniędzy dla Ruchu Chorzów. Kibice Ruchu muszą czekać na sesję Rady Miasta
Nieco ponad rok po udzieleniu Ruchowi Chorzów 18 mln zł pożyczki na ratowanie klubu chorzowscy radni znów będą zajmować się Niebieskimi. Na czwartkowej sesji Rady Miasta chorzowscy radni mają głosować nad uchwałą o przeznaczeniu kolejnych milionów na zakup akcji. Na list prezydenta Kotali o dokapitalizowanie Niebieskich odpowiedziały tylko dwie firmy.
Prezydent Chorzowa Andrzej Kotala publicznie zadeklarował, że miasto jest w stanie wesprzeć Ruch sumą 3 mln zł. Z tej kwoty 2 mln były umieszczone w budżecie w dziale promocji i i dziś radni głosować będą nad przesunięciem tych środków na klubu. Wszystko dlatego, że Niebiescy mają zaległości wobec ZUS oraz Urzędu Skarbowego i zgodnie z obowiązującym prawem nie mogą wystartować w miejskim konkursie na promocję Chorzowa poprzez sport.
Ta uchwała powinna zostać przegłosowana, bo nie wiąże się ze zmianami w budżecie. Wciąż nie wiadomo natomiast gdzie znaleźć dodatkowy milion. Skarbnik miasta miała obciąć o tę sumę jedną większą lub kilka mniejszych inwestycji, lecz do tej pory nie wiadomo, o które projekty chodzi i po ich ujawnieniu można spodziewać się gorącej dyskusji radnych.
Miasto ma w Ruchu Chorzów tylko nieco ponad 20 procent udziałów i nie bardzo chce je powiększać, bo władze Chorzowa uważają, że po pierwsze nie bardzo je na to stać, a po drugie nie jest rolą samorządu prowadzić zawodowy klub sportowy. Prezydent Kotala zakup kolejnych akcji klubu uzależnia od tego, czy na podobny krok zdecydują się również pozostali akcjonariusze. Skierował nawet do nich w tej sprawie oficjalny list. Wpłynęły na niego do Urzędu Miasta dwie odpowiedzi.
Sonda
Czy Ruch Chorzów powinien dostać kolejne pieniądze z miasta?
TAK
NIE
<p id="sonda-19122-submit" class="text-center">
Spółka AMG Silesia należąca do Aleksandra Kurczyka oświadczyła, że ponieważ nie przedstawiono jej planów długofalowego rozwoju Ruchu na razie nie zamierza w niego inwestować.
Chęć inwestycji proporcjonalnie do posiadanych udziałów zadeklarował natomiast Carbonex sp. z o.o. Problem w tym, że firma, z którą związany jest wiceprezes zarządu klubu Michał Dubiel, na razie żadnych udziałów w Ruchu nie posiada i dopiero ma zostać akcjonariuszem.
Na list prezydenta Kotali formalnie nie odpowiedział , ale prezes Niebieskich publicznie zadeklarował podczas posiedzenia Komisji Sportu Rady Miasta, że jest w stanie przeznaczyć na zakup akcji 8 mln zł.
CZYTAJ KONIECZNIE
Największy udziałowiec Ruchu mający ponad 35 procent klubowych akcji jest gotów wystąpić na sesji Rady Miasta i przekonywać radnych do jeszcze większego zaangażowania się w klub.
Paterman chce bowiem wyemitować nowe akcje Niebieskich za sumę 17,8 mln zł, gdyż jego zdaniem tylko taki zastrzyk gotówki pozwoli zadłużonemu klubowi mocno stanąć na nogi. Na razie wystąpienia prezesa Ruchu nie ma w programie obrad, lecz może on zostać poproszony przez radnych do udzielenia odpowiedzi na ich pytania, czy też rozwianie ich wątpliwości.
Paterman może też pochwalić się pierwszymi sukcesami. Jak poinformował na konferencji prasowej w ciągu 1,5 miesiąca sprawowania funkcji prezesa udało mu się zmniejszyć koszty funkcjonowania klubu o 125 tys. zł miesięcznie, czyli sumę 1,5 mln zł w skali roku. Rozmawia także z kilkoma potencjalnymi dużymi sponsorami, którzy związanie się z Ruchem uzależniają od utrzymania się Niebieskich w Ekstraklasie i dostania przez klub licencji na nowy sezon.
W utrzymaniu z pewnością bardzo pomógłby Ruchowi Patryk Lipski. Pomocnik młodzieżowej reprezentacji Polski złożył jednak na Cichej wezwanie do zapłaty, a w PZPN, po upłynięciu wymaganych 14 dni, wniosek o rozwiązanie kontraktu z winy klubu. W czwartek tą sprawą zajmie się Izba ds. Rozwiązywania Sporów Sportowych. Na jej posiedzenie wybiera się dyrektor klubu Krzysztof Ziętek, który będzie przekonywał członków tego gremium, że zaległości Ruchu wobec Lipskiego nie przekraczają dwóch miesięcy. Jeśli PZPN przyzna rację Lipskiemu, to będzie mógł on za darmo odejść z Ruchu i zaraz podpisać nową umowę z innym klubem. Jeśli jednak “Lipa” zostanie w Chorzowie, to wciąż nie wiadomo czy będzie mógł zagrać w sobotę z Wisłą Płock, bo cały czas leczy kontuzję.
Jak poinformował rzecznik Ruchu Witold Jajszczok poza Lipskim żaden z piłkarzy Niebieskich nie wystąpił w tej chwili z wezwaniem zapłaty wobec klubu. Działacze nie ukrywają jednak, że zaległości wobec zawodników są spore. By dostać licencję klub musi spłacić do 15 maja sumę według jednych źródeł 3 mln zł, a według innych 5 mln. Pieniądze te mają zostać przelane na konta wierzycieli zaraz po pozytywnej dla Ruchu uchwale Rady Miasta Chorzowa.
Pod Ostrzałem GOL24
WIĘCEJ odcinków [/cs]
1
-
- Kontakt:
Znamy terminarz fazy finałowej ekstraklasy
Znamy terminarz fazy finałowej ekstraklasy
Ekstraklasa SA ogłosiła szczegółowy terminarz grupy mistrzowskiej i grupy spadkowej Ekstraklasy. Rozgrywki fazy finałowej rozpoczną się 28 kwietnia, a zakończą 4 czerwca.
Runda zasadnicza za nami. Piast Gliwice i Ruch Chorzów muszą walczyć w grupie spadkowej. Derbowe spotkanie obu śląskich klubów odbędzie się 16 maja na stadionie przy Cichej. Grupa spadkowa zakończy rozgrywki 2 czerwca, dwa dni później grupa mistrzowska.
31. kolejka - 28 kwietnia-1 maja (piątek-poniedziałek)
Jagiellonia Białystok - Pogoń Szczecin - 30 kwietnia, 15:30
Legia Warszawa - Wisła Kraków - 30 kwietnia, 18:00
Lech Poznań - Korona Kielce - 28 kwietnia, 20:30
Lechia Gdańsk - Bruk-Bet Termalica Nieciecza - 29 kwietnia, 20:30
Wisła Płock - Ruch Chorzów - 29 kwietnia, 15:30
Zagłębie Lubin - Cracovia - 1 maja, 18:00
Śląsk Wrocław - Górnik Łęczna - 29 kwietnia, 18:00
Arka Gdynia - Piast Gliwice - 28 kwietnia, 18:00
32. kolejka - 5-8 maja (piątek-poniedziałek)
Korona Kielce - Jagiellonia Białystok - 5 maja, 20:30
Wisła Kraków - Lechia Gdańsk - 6 maja, 20:30
Pogoń Szczecin - Legia Warszawa - 7 maja, 18:00
Bruk-Bet Termalica Nieciecza - Lech Poznań - 7 maja, 15:30
Górnik Łęczna - Wisła Płock - 6 maja, 18:00
Cracovia - Arka Gdynia - 8 maja, 18:00
Ruch Chorzów - Zagłębie Lubin - 5 maja, 18:00
Piast Gliwice - Śląsk Wrocław - 6 maja, 15:30
33. kolejka - 12-14 maja (piątek-niedziela)
Jagiellonia Białystok - Wisła Kraków - 13 maja, 15:30
Lechia Gdańsk - Korona Kielce - 14 maja, 15:30
Legia Warszawa - Bruk-Bet Termalica Nieciecza - 14 maja, 18:00
Lech Poznań - Pogoń Szczecin - 14 maja, 15:30
Wisła Płock - Cracovia - 13 maja, 20:30
Arka Gdynia - Górnik Łęczna - 12 maja, 20:30
Zagłębie Lubin - Piast Gliwice - 12 maja, 18:00
Śląsk Wrocław - Ruch Chorzów - 13 maja, 18:00
34. kolejka - 16-17 maja (wtorek-środa)
Lechia Gdańsk - Jagiellonia Białystok - 17 maja, 18:00
Legia Warszawa - Lech Poznań - 17 maja, 20:30
Pogoń Szczecin - Bruk-Bet Termalica Nieciecza - 17 maja, 20:30
Korona Kielce - Wisła Kraków - 17 maja, 18:00
Arka Gdynia - Wisła Płock - 16 maja, 18:00
Zagłębie Lubin - Śląsk Wrocław - 16 maja, 20:30
Ruch Chorzów - Piast Gliwice - 16 maja, 20:30
Górnik Łęczna - Cracovia - 16 maja, 18:00
35. kolejka - 19-22 maja (piątek-poniedziałek)
Jagiellonia Białystok - Legia Warszawa - 21 maja, 18:00
Lech Poznań - Lechia Gdańsk - 21 maja, 15:30
Wisła Kraków - Pogoń Szczecin - 20 maja, 20:30
Bruk-Bet Termalica Nieciecza - Korona Kielce - 22 maja, 18:00
Wisła Płock - Zagłębie Lubin - 20 maja, 15:30
Śląsk Wrocław - Arka Gdynia - 19 maja, 18:00
Cracovia - Ruch Chorzów - 19 maja, 20:30
Piast Gliwice - Górnik Łęczna - 20 maja, 18:00
36. kolejka - 27-28 maja (sobota-niedziela)
Bruk-Bet Termalica Nieciecza - Jagiellonia Białystok - 28 maja, 18:00
Lech Poznań - Wisła Kraków - 28 maja, 18:00
Korona Kielce - Legia Warszawa - 28 maja, 18:00
Lechia Gdańsk - Pogoń Szczecin - 28 maja, 18:00
Piast Gliwice - Wisła Płock - 27 maja, 18:00
Śląsk Wrocław - Cracovia - 27 maja, 18:00
Górnik Łęczna - Zagłębie Lubin - 27 maja, 18:00
Arka Gdynia - Ruch Chorzów - 27 maja, 18:00
37. kolejka - 2 i 4 czerwca (piątek i niedziela)
Jagiellonia Białystok - Lech Poznań - 4 czerwca, 18:00
Wisła Kraków - Bruk-Bet Termalica Nieciecza - 4 czerwca, 18:00
Legia Warszawa - Lechia Gdańsk - 4 czerwca, 18:00
Pogoń Szczecin - Korona Kielce - 4 czerwca, 18:00
Wisła Płock - Śląsk Wrocław - 2 czerwca, 20:30
Cracovia - Piast Gliwice - 2 czerwca, 20:30
Zagłębie Lubin - Arka Gdynia - 2 czerwca, 20:30
Ruch Chorzów - Górnik Łęczna - 2 czerwca, 20:30
-
- Kontakt:
"King" z Chorzowa znowu zaskoczył działaczy. A jutro ważny d
Źródło: AUTOR: Łukasz Michalski --> PORTAL: SPORTSLASKI.PLŁukasz Michalski-->SPORTSLASKI.PL pisze:
"King" z Chorzowa znowu zaskoczył działaczy. A jutro ważny dzień
Waldemar Fornalik chce zmienić warunki swojego odejścia z Chorzowa. Po tym, jak kilka dni temu były już szkoleniowiec "niebieskich" na łamach prasy oświadczył, że rezygnuje z pracy, teraz po raz drugi zaskoczył działaczy z Cichej.
Waldemar Fornalik zażądał rozwiązania umowy z winy klubu. Wcześniej w grę wchodziło rozstanie za porozumieniem stron, o czym jeszcze w czasie poniedziałkowej konferencji prasowej mówił prezes Janusz Paterman. - Potwierdzam i to dla mnie gigantyczne zaskoczenie. Wcześniej przyszedł, mówił że chciałby odejść za porozumieniem stron - przyznaje sternik "niebieskich". - Wiadomo, że jeśli są jakieś zaległości to mogą być i podstawy do tego by uznać winę klubu, ale przecież znamy się latami, byłem zaskoczony. Nie chciałbym tego szerzej komentować. Liczę na to, że Waldek ochłonie, spotkamy się jeszcze raz i uda nam się rozstać w elegancki sposób - tłumaczy Paterman.
Kontrakt Fornalika obowiązywał do końca czerwca tego roku. - Prawnicy musieliby się jeszcze zagłębić, czy faktycznie jest zasadne by wypłacać pensję do końca czerwca. Zastaliśmy klub w określonej sytuacji, musimy się z tym uporać. A Waldek na pewno zarobione pieniądze otrzyma - zapowiada prezes Ruchu
Czytaj również: King abdykował. Waldemar nie taki wspaniały?
Przypomnijmy, że Fornalik o odejściu z Chorzowa zdecydował 20 kwietnia. - Jak ciężka to była decyzja zrozumieją tylko ci, którzy wiedzą jak blisko jestem związany z Ruchem i tworzącymi go ludźmi. Razem przeżywaliśmy lepsze i gorsze chwile. Niestety, wydarzenia ostatnich miesięcy - w tym szczególnie ostatnich dni - sprawiły, że nie czułem się już wyłącznie odpowiedzialny za osiągane wyniki. Jest to sytuacja, której nie mogłem zaakceptować - argumentował swoją decyzję.
Były już szkoleniowiec "niebieskich" po raz ostatni poprowadził drużynę Ruchu w przegranym 0:3 starciu z Lechem Poznań. Od poniedziałku na stanowisku zastąpił go inny wychowanek klubu z Cichej, Krzysztof Warzycha. - Szatnia dobrze go odebrała, tak jak Giorgiosa Papalamprou bo to też niesamowicie kontaktowy człowiek. Ale mam też szacunek do pracy Waldka i tego co w Ruchu zostawił - opiniuje Paterman.
Czwartek może być kluczowym momentem dla przyszłości "niebieskich". Rada Miasta zdecyduje o przekazaniu klubowi 3 milionów złotych. Chęć wsparcia wyraziła również firma Carbonex sp. z o.o., z którą związany jest wiceprezes Ruchu, Michał Dubiel, a gotowy do wykupu kolejnego pakietu akcji ma być również Paterman. - Jestem dobrej myśli. Mamy przygotowane swoje warianty i myślę, że lada moment będziemy mogli mówić o tym, że problemy w Ruchu się skończyły - zapowiada z optymizmem prezes Ruchu.
-
- Kontakt:
Chorzowscy radni debatują o Ruchu [RELACJA LIVE]. Czy miasto
Chorzowscy radni debatują o Ruchu [RELACJA LIVE]. Czy miasto kupi akcje Niebieskich?
Dziś o godz. 9 rozpocznie się sesja Rady Miasta Chorzowa podczas której głosowana będzie sprawa finansowego wsparcia przez miasto Ruchu Chorzów. Prezydent Andrzej Kotala obiecał, że wspomoże klub sumą 3 mln zł. Czy radni znajdą taką sumę w budżecie i zdecydują się przekazać ją walczącym o utrzymanie się w Ekstraklasie i dostanie licencji na nowy sezon Niebieskim? Śledźcie naszą relację live z sesji chorzowskiej Rady Miasta.
Początek sesji o godz. 9
Radni w Chorzowie znów zajmą się sprawą Ruchu. Kwestia dotycząca zmian w budżecie związanych z wydatkami na zakup klubowych akcji to siódmy punkt programu dzisiejszej sesji
http://www.dziennikzachodni.pl/sport/pi ... 62,117922/
Kopiuj
-
- Kontakt:
Krzysztof Sachs: Do spłaty trzy miliony
Źródło: AUTOR: Leszek Błażyński" border="0 --> PORTAL: PRZEGLADSPORTOWY.PLLeszek Błażyński pisze:
Krzysztof Sachs: Do spłaty trzy miliony
Ruch Chorzów otrzyma karę, bo nie spełnił wymogów licencyjnych, czyli nie spłacił zaległości do 31 marca - mówi przewodniczący Komisji ds. Licencji Klubowych PZPN.
Leszek BŁAŻYŃSKI: W czwartek Komisja Licencyjna długo debatowała na temat Ruchu Chorzów. Jak wygląda sytuacja finansowa klubu?
Krzysztof SACHS: - Potwierdziły się informacje, które wcześniej publikowały media oraz przekazywali nasi eksperci, że klub ma niespłacone zobowiązania licencyjne, innymi słowy nie uregulował wszystkich zaległości za poprzedni rok, które powinien był spłacić do końca marca 2017 roku.
Prezydent Chorzowa Andrzej Kotala w środę podał kwotę 5 mln złotych. Czy Ruch ma faktycznie do spłaty taką sumę?
Krzysztof SACHS: - Z dokumentów wynika, że do uregulowania zostało mniej, czyli około 3 milionów złotych. Na czwartkowym posiedzeniu obecni byli wiceprezes Michał Dubiel oraz członek rady nadzorczej Rafał Byrczek, który jest przedstawicielem miasta w klubie. Panowie wspominali, że miasto Chorzów może wspomóc klub wspomnianą kwotą, wykupując akcje, i że ta suma może zostać szybko przekazana. Wiadomo jednak, że Ruch otrzyma karę, bo nie spełnił warunków licencyjnych, czyli nie spłacił tych zaległości do 31 marca. W związku z tym przepadła Ruchowi także licencja na rozgrywki UEFA, ale akurat drużyna szans na grę w europejskich pucharach nie ma.
Sprawa fundacji to już zamknięty rozdział?
Krzysztof SACHS: - W przypadku fundacji zostały jeszcze zobowiązania publiczno-prawne oraz wynagrodzenia innych pracowników niż piłkarze. Są to jednak „ogonki”. Dlatego kwestia fundacji nie jest problemem. Jest też w przypadku Ruchu nierozstrzygnięty spór pomiędzy klubem a jednym z piłkarzy.
Jaką "Niebiescy" mogą otrzymać karę za niedotrzymanie terminu spłaty zobowiązań licencyjnych?
Krzysztof SACHS: - W grę wchodzą punkty minusowe, grzywna finansowa, ograniczenie wydatków, czy też zakaz transferowy, ale działamy w tym przypadku zdroworozsądkowo. Na pewno nie wlepimy Ruchowi minus dziesięciu punktów, bo wtedy wypaczyłoby to rozgrywki. Z ograniczeniem kosztów też może być problem, bo Ruch ma najmniejszy budżet płacowy w ekstraklasie. Zakaz transferowy już ciąży na chorzowskim klubie... Na dziś trudno odpowiedź, jaką klub otrzyma karę.
Pozostaje jeszcze kwestia prognozy finansowej.
Krzysztof SACHS: - Źle to wygląda. Ruch nie przedstawił wiarygodnej prognozy finansowej. Przedstawiciele klubu wspominali o rozmowach ze sponsorami, wsparciu firm, ale Ruch balansuje na linie. Proces licencyjny służy temu, aby kluby spłacały swoje zobowiązania oraz by nie dochodziło do tego, że klub zbankrutuje w trakcie rozgrywek, co by mogło zdezorganizować ekstraklasę. Takie działania się sprawdzają. Nawet jeśli ktoś utraci płynność finansową w trakcie sezonu, doczłapie do końca rozgrywek na „kroplówce” z telewizji.
Czyli brak wiarygodnej prognozy finansowej nie jest równoznaczny z nieprzyznaniem licencji?
Krzysztof SACHS: - Nie zdarzyło się jeszcze, abyśmy odmówili z tego względu wydania prawa do gry w ekstraklasie i nie zanosi się na to.
-
- Kontakt:
Światełko w tunelu. Miasto zakupi akcje Ruchu Chorzów!
Źródło: AUTOR: Sportslaski.pl --> PORTAL: SPORTSLASKI.PLSportslaski.pl-->SPORTSLASKI.PL pisze:
Światełko w tunelu. Miasto zakupi akcje Ruchu Chorzów!
Podczas dzisiejszej sesji Rady Miasta podjęto uchwałę o przeznaczeniu 2 milionów złotych na zakup akcji Ruchu Chorzów. Niewykluczone, że wkrótce klub otrzyma kolejne pieniądze.
Głosowanie nad wprowadzeniem zmian w sprawie uchwały budżetowej miasta poprzedziła gorąca dyskusja, w trakcie której wiceprzewodniczący Rady Nadzorczej Waldemar Kołodziej wyliczył, że od 2010 roku miasto włożyło w klub około 56 milionów złotych - wliczając w to utrzymanie stadionu, pożyczki, zakup akcji i coroczne wsparcie finansowe.
- W rozmowie z prezesem mówiłem, że ja jako Waldemar Kołodziej chętnie wsparłbym Ruch i wspierał dalsze działania miasta na rzecz Ruchu pod jednym warunkiem, że pozostali akcjonariusze dają proporcjonalnie takie same pieniądze, jakie daje miasto. Jeżeli tego nie będę widział, to nie mogę dłużej wspierać takiej działalności. Jestem przeciwnikiem kolejnego zakupu akcji. Jako przykład jest Górnik Zabrze, gdzie stuprocentowym akcjonariuszem jest miasto - przyznał wiceprzewodniczący Rady Nadzorczej, Waldemar Kołodziej.
Padły nawet słowa, że głosowanie powinno się odbyć... po zakupie akcji przez pozostałych udziałowców. - Wydaje mi się, że to głosowanie jest przedwczesne. Jeżeli któryś z udziałowców wykupiłby pakiet za 8 mln zł, to byłby to mocny sygnał do miasta - skomentował radny Jacek Nowak. Później pytano o przedstawiciela rady w zarządzie Ruchu, a także o to, dlaczego zrezygnowano z zapisu w umowie o pożyczce, by pieniądze z przyszłych transferów trafiały na spłatę pożyczki. Głos zabrał też prezydent miasta, Andrzej Kotala, który stwierdził, że środki - o których dzisiaj dyskutowano - są niezbędne, by prowadzić proces restrukturyzacji spółki.
Po prezydencie przemówił prezes "Niebieskich", Janusz Paterman, który pojawił się na sesji razem z nowym trenerem, Krzysztofem Warzychą. Sternik 14-krotnego mistrza Polski zapowiedział, że jeśli miasto wesprze klub, to udziałowcy dołożą kolejne pieniądze. - Awansem wpłaciliśmy 3 mln zł. W momencie kiedy miasto zadeklaruje chęć pomocy wpłacimy kolejne 5 mln zł. Nie możemy czekać z decyzją, mamy proces licencyjny, musimy zapłacić 3,2 mln zł - podkreślił, dodając, że w ciągu trzech dni zostaną spłacone odsetki od pożyczki (ponad 300 tysięcy złotych).
W końcu doszło do głosowania, w którym wzięło udział 22 radnych - 14 było za, 5 przeciw, a 3 wstrzymało się od głosu. Oznacza to, że miasto wykupi pakiet akcji za 2 mln zł. Prezydent Kotala zapowiedział, że nie wyklucza szukania oszczędności, by dokupić kolejne akcje.
-
- Kontakt:
Chorzów kupi akcje Ruchu za 2 mln zł
Chorzów kupi akcje Ruchu za 2 mln zł
Chorzowscy radni zdecydowali w czwartek o zakupie akcji zadłużonego, broniącego się przed spadkiem z piłkarskiej ekstraklasy Ruchu za 2 mln zł. - Radni uwierzyli, że możemy wszystko naprawić - powiedział po głosowaniu prezes klubu Janusz Paterman.
Na obradach współwłaściciel Ruchu pojawił się wraz z nowym trenerem drużyny Krzysztofem Warzychą, którego powitano oklaskami.
Pieniądze na akcje zostały „przesunięte” z puli na promocję przez sport. Podjęcie uchwały poprzedziła długa dyskusja.
Wiceprzewodniczący rady miejskiej Waldemar Kołodziej wyliczył, że od 2010 roku zaangażowanie finansowe samorządu w Ruch (łącznie z modernizacją i utrzymaniem stadionu oraz pożyczkami) wyniosło 56 mln, a z "szaf wypadają kolejne trupy”. Inny radny Jacek Nowak zauważył, że obawy o "przejedzenie" poprzedniej pożyczki okazały się słuszne.
- Długi pozostały bardzo wysokie, a klub kupuje sobie czas by wyczyścić swoje należności - ocenił.
Janusz Paterman przekonywał, że Ruch to ogromna promocja dla miasta. - Jestem chorzowianinem. Dzieckiem z familoka. Mając 100 tys. akcji złożyłem w zeszłym roku gwarancje na 4 mln. Zrezygnowałem z budowy mojego domu marzeń, wydałem kolejne 3 mln na zakup akcji od poprzedniego prezesa, wyłożyłem z przyjacielem ok. 3 mln po to, by piłkarze nie strajkowali, a pracownicy dostali swoje pieniądze. Nie mam żadnych gwarancji, że kiedyś te pieniądze zobaczę. Mam pomysł na ten klub, na restrukturyzację długów. Chcę doprowadzić do sytuacji, aby był wiarygodny - tłumaczył Paterman.
Jego zdaniem poważne oszczędności przyniesie zatrudnienie nowego sztabu szkoleniowego. - To ludzie, których ściągnąłem z Aten, gdzie mogli siedzieć w swoich willach z basenami. Jak się chce pić w życiu szampana, trzeba zaryzykować. Żeby wyjść na prostą potrzeba 16 mln, ja deklaruje połowę. Bo nie boję się odpowiedzialności. Nie proszę o wsparcie, proponuję biznes - mówił prezes.
Podkreślił, że ok. 3 mln klub musi wydać w maju, by spłacić zobowiązane wymagane do uzyskania licencji. Zaznaczył, że nie zakłada spadku Niebieskich z ekstraklasy. - Mamy dobrą drużynę trzeba nią wstrząsnąć i naładować. Krzysztof Warzycha jest wojownikiem - stwierdził.
W głosowaniu uchwałę korzystną dla Ruchu poparło 14 radnych, 5 było przeciw, 3 się wstrzymało.
Samorząd ma ok. 20 procent akcji Niebieskich.
Tydzień przed sesją prezydent Chorzowa Andrzej Kotala deklarował, że miasto może wyasygnować na zakup kolejnej transzy akcji klubu dwa, maksymalnie trzy miliony. Apelował przy tym, w ratowanie zadłużonego 14-krotnego mistrza Polski włączyli także duzi prywatni udziałowcy. Dwaj chorzowscy biznesmeni Janusz Paterman i Aleksander Kurczyk mają po ponad 30 procent akcji każdy. Ten pierwszy jest od początku marca prezesem Ruchu. Przyznał niedawno, że klub ma 36 mln złotych długu, z czego 21 to zadłużenie wobec udziałowców.
Ten trzeci milion ma być „poszukany” w miejskiej kasie i głosowany na jednej z kolejnych sesji.
Wiosną 2016 Ruch znalazł się w trudnej sytuacji finansowej i wystąpił do miasta o pożyczkę w wysokości 18 mln zł. Teraz klub nie mógł skorzystać bezpośrednio z pieniędzy na promocję, bo ma zaległości wobec ZUS i fiskusa. Dlatego konieczny był zakup akcji przez samorząd.
Zimą Ruch został ukarany za zaległości finansowe wobec zawodników odjęciem czterech punktów. Od połowy lutego obowiązuje półroczny zakaz transferów. Chorzowianie po sezonie zasadniczym zajmują 14., ostatnie "bezpieczne" miejsce w tabeli.
W ostatnich siedmiu kolejkach rozgrywek poprowadzi ich Krzysztof Warzycha. Zastąpił Waldemara Fornalika, który zrezygnował z dalszej pracy w klubie.
-
- Kontakt:
Niezgoda uważa, że może wydarzyło się coś, czego Ruchowi pot
Niezgoda uważa, że może wydarzyło się coś, czego Ruchowi potrzeba
Ostatni mecz pod wodzą Waldemara Fornalika w Poznaniu zakończył się porażką Ruchu z Lechem Poznań 0:3. Po spotkaniu do meczu i sytuacji w klubie ustosunkował się napastnik Niebieskich.
Mecz z Lechem mógłby wyglądać zupełnie inaczej, gdyby na początku swoją sytuację wykorzystał Jarosław Niezgoda.
– Nie widziałem bramki ani bramkarza. Chciałem po prostu czysto trafić piłkę. Nie orientowałem się, w jakiej jestem odległości od bramki. Można się zastanawiać co by było, gdybym wykorzystał tę sytuację. Prawda jest taka, że Lech robił z nami co chciał, nie ma co się oszukiwać. Wszyscy widzieli ten mecz. Był drużyną lepszą i wygrał zasłużenie. W pierwszej połowie w miarę dało się na nas patrzeć, robiliśmy coś pozytywnego. W drugiej przeciwnik kompletnie nas zdominował. Strzelił dwie bramki i miał mecz pod kontrolą – szczerze przyznał najlepszy snajper ekipy z Cichej.
To był ostatni mecz Ruchu pod wodzą Waldemara Fornalika. Decyzja trenera zaskoczyła napastnika „Niebieskich”. – Nie spodziewałem się tego. To była nagła informacja, nie wiem jakie są przyczyny, nie znam szczegółów. Nowego trenera też nie zdążyłem jeszcze poznać, nie wiem, jakie jest jego doświadczenie. Wiem tylko, że grał w Ruchu i jest tutaj legendą. Zobaczymy. Może to jest coś, czego nam potrzeba – stwierdził Jarosław Niezgoda.
-
- Kontakt:
Chorzów kupi za 2 mln akcje Ruchu. Paterman przekonał radnyc
Chorzów kupi za 2 mln akcje Ruchu. Paterman przekonał radnych
Dyskusja na posiedzeniu sesji Rady Miasta była bardzo gorąca, ale ostatecznie radni przegłosowali zmianę uchwały budżetowej i przeznaczenie 2 mln zł zamiast na promocję poprzez sport na zakup akcji Ruchu. Prezydent Chorzowa Andrzej Kotala obiecywał publicznie wsparcie klubu kwotą 3 mln zł, dlatego urzędnicy szukają w budżecie miasta dodatkowego miliona. Być może uda się go znaleźć do czerwcowej sesji RM. Po głosowaniu prezes Niebieskich Janusz Paterman nie ukrywał radości.
– Ta decyzja świadczy o tym, że zdołałem przekonać radnych, iż pieniądze, które wyłożyli już na stół w formie pożyczki nie zostaną zmarnowane. Przekonałem ich, że to co chcemy wspólnie zrobić w Chorzowie to jest jedyna droga, żebyśmy zbudowali na nowo ten klub i osiągnęli taki sukces jak jego wieloletnie tradycje. Dziś nie jest najważniejsze, że padła deklaracja zakupu akcji za 2 mln zł, a kolejny milion będzie w budżecie szukany.
Dużo ważniejsze jest to, że ci radni uwierzyli w to, że możemy to wszystko jeszcze naprawić. Sam głęboko w to wierzę, choć przyszedłem do klubu w najgorszym momencie. To po prostu musi nam się udać – powiedział Paterman, który na sesję przyszedł razem z trenerem Krzysztofem Warzychą.
Nowy prezes i największy w tej chwili udziałowiec Niebieskich w emocjonalnym wystąpieniu przekonał większość radnych do wsparcia klubu. Za przyjęciem uchwały głosowało 14 radnych, 5 było przeciw, a 3 wstrzymało się od głosu. Paterman stwierdził, że najpierw poręczył swoim majątkiem 4 mln zł miejskiej pożyczki, później kupił za 3 mln zł akcje od Dariusza Smagorowicza, a od momentu zostania na początku marca prezesem wyłożył kolejne 3 mln zł na pokrycie zaległych płac. W tej chwili zaległości wobec piłkarzy sięgają 1,5 miesięcznej pensji.
– Teraz najważniejsza jest licencja. Musimy pospłacać należności licencyjne do 12 maja. Szacuję je na około 3,2 mln zł. W tym są także premie z ubiegłych lat dla piłkarzy. W ciągu tygodnia chcemy również wyrównać zaległe pensje zarówno zawodnikom, jak i pracownikom klubu. Obiecałem także, że w razie pozytywnej decyzji radnych spłacę w ciągu trzech dni 352 tys. zł odsetek od miejskiej pożyczki i słowa dotrzymam – dodał Paterman.
Wiceprzewodniczący Rady Miasta Chorzowa Waldemar Kołodziej wyliczył, że w ciągu 7 lat od 2010 roku miasto przekazało na klub 56 mln zł w formie dotacji, zakupu akcji, środków na promocję oraz pieniędzy na utrzymanie stadionu. W tej kwocie znalazły się także pożyczki udzielone Ruchowi przez samorząd w łącznej sumie 26 mln zł.
Paterman stwierdził, że nie poprosi miasta o kolejną pożyczkę, ale prosi o to, żeby zrobiło z nim wspólny biznes. Ruchowi potrzebna jest restrukturyzacja i żeby ją przeprowadzić potrzeba około 16 mln zł. Sam zadeklarował za 8 mln zł i o to samo poprosił miasto do końca 2018 roku, bo tylko taka suma pozwoliłaby Niebieskim na dobre stanąć na nogi.
– O stronę sportową jestem spokojny. Mamy dobrą drużynę, ale trzeba nią wstrząsnąć. Krzysztof Warzycha nie ma doświadczenia jako trener, ale ma charakter. Zresztą nawet jak polegniemy to i tak nie zostawię Ruchu – zadeklarował prezes klubu.
W piątek w Warszawie Izba ds. Rozwiązywania Sporów Sportowych zajmie się wnioskiem Patryka Lipskiego o rozwiązanie kontraktu z winy klubu. W wezwaniem do zapłaty zaległych pensji wystąpił do Ruchu także były trener Waldemar Fornalik.
Pod Ostrzałem GOL24